background preloader

Debattartikel

Facebook Twitter

Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala. Att vi föräldrar vill att våra barn ska utvecklas efter sina förutsättningar och inte hämmas av stereotypa könsroller om hur en kille eller tjej ska vara är inget nytt.

Alf B Svensson: Sluta försöka göra barn könsneutrala

Personalen i förskolan och skolan har också under många år försökt motverka traditionella könsroller. Trots det är fortfarande 98 procent av förskollärarna kvinnor. Män begår också fortfarande mer än 90 procent av alla våldsbrott. Så vi har inte lyckats särskilt bra. Många genusfundamentalister säger nu att om vi bara försöker skapa könsneutrala barn genom att behandla pojkar och flickor exakt lika så löser vi problemet. Men den strategin kommer inte att lyckas, för kön är inte bara en social konstruktion. En som haft modet att göra det är Martin Ingvar, professor i klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet. Hjärnan utvecklas exempelvis olika hos pojkar och flickor.

Flickor är mer språkligt begåvade än pojkar. Byxorna är likadana – men marknadsförs helt olika. Pojkversionen – tuff och självsäker.

Byxorna är likadana – men marknadsförs helt olika

Flickversionen – betydligt gulligare. Nu rasar konsumenter mot Lindex könsstereotypa marknadsföring av barnjeans. Två, i stort sett identiska, jeanssorter säljs just nu på Lindex barnavdelning. "Loose-jeansen" finns på både pojk- och flickavdelningen men marknadsförs helt olika. Etiketten på pojkavdelningen visar en pojke som står självsäker och bredbent. Hilmersson: "Ska man skratta eller gråta?" - Fotboll. Ska vi skita i det här med jämställdhet?

Hilmersson: "Ska man skratta eller gråta?" - Fotboll

Ska vi göra allt för att få tjejer att lägga av med fotbollen? I så fall gör vi allt rätt just nu. Ni förstår såklart att frågorna är retoriska. Självklart kan vi inte avbryta det långsamma, enträgna arbete som har gjort att småflickor, unga tjejer, kvinnor i dag kan svara fotboll på frågan om vad som är deras hobby, intresse, glädje eller rentav yrke. Killar är kungar - tjejer horor. 2014-10-24 | Uppdaterad 2014-10-28 En kille i Paradise Hotel sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt.

Killar är kungar - tjejer horor

En tjej sa att hon hade legat med 30 personer, då sa alla andra att det var slampigt. Hur kan det vara okej för en kille men inte för en tjej, det är väl ändå samma sak, skriver Alma Bonander. Jag tittade på ett avsnitt av Paradise Hotel då jag hörde att det var en kille som frågade hur många varje person hade legat med. En kille sa att han hade legat med 300 personer, det tyckte ingen var konstigt.

Vi lever 2014 och vi borde ha passerat denna barnsliga gräns för länge sedan. Ett annat exempel när tjejer blir orättvist behandlade är fotboll. Även i arbetslivet är det 66 procent manliga chefer och 34 procent kvinnliga chefer, visar en undersökning av regeringskansliet från 2013. Ska jag redan nu som 14 åring ge upp hoppet om att en dag lyckas? I sporten, på arbetsmarknaden, i Sveriges regering och riksdag och i media är kvinnor sedda som sämre.

Kopieringsunderlag_Genus_i_tidningen.pdf. Maioria Oprimida, um filme de Eléonore Pourriat - 2010 - Majorité Opprimée - Legendado PT-BR. ”Paradise Hotel objektifierar kvinnor” - Opinion. I veckan kritiserades vi för att ha ”moralpanik”.

”Paradise Hotel objektifierar kvinnor” - Opinion

Anledningen var att vi i Expressen kommenterat det svindlande i att det var fler som sökt till årets säsong av dokusåpan Paradise Hotel än till förra höstens lärarutbildning. Man frågade oss skämtsamt om tysk grammatik verkligen var roligare än ett poolparty och om vårt resonemang kring Paradise Hotel inte kunde jämföras med dåtidens rädsla för färg- tv och jazzmusik. Paradise Hotel är för många ett underhållande program. Det är också ett program som objektifierar kvinnor, befäster könsroller och där den som inte passar in i en grupp röstas ut. Då media är en så stor del av många ungas vardag är det viktigt att analysera och synliggöra vad ett program som Paradise Hotel får för konsekvenser. Vi i Mentor Sverige ser att många unga saknar en vuxen att prata med. Den psykiska ohälsan bland ungdomar i Sverige har varit hög sedan 80-talet och på senare år har den ökat.

Detta beror på samverkande faktorer, men här spelar media en stor roll. Inteenframling. Den lilla flickan på perrongen tittar upp mot mig, hennes stora mörkbruna ögon är vidöppna.

inteenframling

Hennes krulliga mörka hår står åt alla håll. Hon tar sats, tar ett djupt andetag och så säger hon: Min pappa tycker du är jätteful. Det blir tyst i några sekunder. Hon tittar frågande på mig, letar bekräftelse att det var rätt sak att säga. Jag försöker komma på något mer att säga. Sen kommer tåget, stunden är över, vi går på varsin vagn, den lilla familjen och jag. Hela vägen hem tänker jag på flickan och hennes ord. Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner. Genus Publicerad 31 oktober, 2014 | av Newsner Har du tänkt på hur Disneys prinsessor egentligen ser ut?

Så här ser Disneys prinsessor ut med realistiska midjor. Resultatet är sagolikt fint. - Newsner

Eller hur de skulle se ut om de hade mer realistiska kroppsformer? Kanske skulle de se helt sagolika ut? Loryn Brantz på BuzzFeed har tänkt på det här och skapat några bilder som visar något som är helt sagolikt. . – Som en kvinna som älskar Disney men också behandlat frågor kring kroppsuppfattning är det här någonting jag alltid har velat kommentera. . – Som barn kanske vi inte inser att dessa bilder i media påverkar oss (tidningar, Barbiedockor, tecknad film). Zlatan, krävs det en dotter för att du ska inse dina misstag?