background preloader

Data

Facebook Twitter

News Releases Mynewsdesk - Search, monitor, publish and share press releases. Ny undersökning: Nära och kära går först om svensken vinner 100... - AB Trav och Galopp, ATG. Imorgon är det premiär för tilläggsspelet V75 Boost, där en ensam vinnare kan kamma hem 100 miljoner kronor.

Ny undersökning: Nära och kära går först om svensken vinner 100... - AB Trav och Galopp, ATG

Vad skulle egentligen svenskarna göra om de vann så mycket pengar? Att dela med sig till nära och kära står överst på listan, enligt en ny Novus-undersökning. Millennials kan tänka sig välja semester före lön – Ungdomsbarometern. Efter vinylens comeback – kalendern på väg tillbaka. – Kalendern har blivit en accessoar, säger Mark Felipe Burde som är vd för företaget Burde i Växjö som tillverkar kalendrar.

Efter vinylens comeback – kalendern på väg tillbaka

I Sverige säljer de omkring sju miljoner kalendrar per år. Enligt Mark Felipe Burde minskar efterfrågan på det han kallar baskalendrar men när det gäller designade kalendrar och kalendrar med innehåll ökar volymerna. Kött är en viktig statusmarkör i skolan – Magasin Måltid. Yrkesstatus präglar vår människosyn. De olika yrkenas status ser ungefär ut som de gjorde på 1950-talet, visar en studie.

Yrkesstatus präglar vår människosyn

I toppen av listan återfinns yrken med lång utbildning och specialistkompetens, som läkare, jurist och ingenjör. Även yrkesgrupper med makt och inflytande, som vd, statsråd och diplomat, har högt anseende. Men samhällsutvecklingen och förändrade värderingar har gjort att några yrkesgrupper inte rankas lika högt som de gjorde för 60 år sedan. Det gäller till exempel för officerare, banktjänstemän och framför allt lärare. – Jag tror att det beror på att på 1950-talet var det viktigare att man hade kunskap i ett ämne.

Äldre

Äldre. Välj rätt bil när du ska imponera på grannen - KVD. En av fem svenskar ser bilen som den största statusmarkören.

Välj rätt bil när du ska imponera på grannen - KVD

Bland männen är det bara bostaden och karriären som anses ge högre status. Mest prestige är det att äga en Ferrari följt av Lamborghini och Porsche. Allt fler män i Sverige köper ekologiskt. Hos Ica ser man nu en tydlig trend.

Allt fler män i Sverige köper ekologiskt

Ica kom i veckan med sin håll­bar­hets­rap­port för årets andra kvartal (pdf). I rapporten kon­sta­te­ras att det varit en fortsatt positiv för­sälj­nings­ut­veck­ling för eko­lo­giskt. Välmående och balans har blivit nya statusmarkörer. Det är de mjuka värdena som dominerar när uppfattningen om vad som ger status pejlas i en undersökning från bemanningskoncernen Manpower Work Life.

Välmående och balans har blivit nya statusmarkörer

Materiella tecken på framgång som till exempel ett sommarställe utomlands verkar inte vara det som lockar. – Tidigare var det vanligt att förknippa status med klassiska attribut som en fin titel eller dyr bil. Familj och hälsa har högre status än karriär och lyx - IF Friskis & Svettis Stockholm. God ekonomi, tid för vänner och familj samt att satsa på hälsan genom regelbunden motion och bra kost har högst statusvärde för det svenska folket.

Familj och hälsa har högre status än karriär och lyx - IF Friskis & Svettis Stockholm

Att bo lyxigt, äga en fin bil och satsa på sin karriär hamnar däremot längst ned på statuslistan. Det visar en Sifo-undersökning genomförd på uppdrag av Friskis&Svettis Stockholm.