background preloader

Stenåldern

Facebook Twitter

Pyssel - Historiska. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år.

Pyssel - Historiska

Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern. Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke.

Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper. Forn. Lättläst om Historia. F Y L G J A - Tyras fantastiska resa. Terra Scaniae - Historiedetektiven. Sveriges tidiga historia. Sveriges Historia - Stenåldern. Den_gamle_och_barnet_IMG0007. Barumskvinnan & Bäckaskogskvinnan återskapning. Forntiden 1: Istiden och stenåldern. Image46-e1397113332370.jpg (JPEG Image, 1936 × 1936 pixels) - Scaled (51%) Forntiden.jpg (JPEG Image, 1089 × 226 pixels) - Scaled (94%)

Grottmålning. Grottmålning Det här behöver du:- Pappersark- Vattenfärg- Tandborste- En hand eller andra saker att måla av Tillsammans med grottmålningar av olika djur så har man också hittat handavtryck på grottväggar.

Grottmålning

Man tror att dessa konstverk har kommit till när våra förfäder samlat färgstarkt lerdamm i ett vassrör och sedan blåst ut dammet kring en hand tryckt mot väggen. Du kan göra din egna handavtryck på papper med en liknande metod. Doppa en tandborste i vatten, och gnugga den mot en färgkaka av vattenfärg. Lägg din hand mot ett pappersark. Håll den ungefär 5 cm ovanför handen och dra med tummen eller pekfingret genom borsten. När du har fått ett bra färgmönster runt handen är du färdig. Du kan också prova att spraya över saker som hör till vår tid som till exempel en sax, en penna eller en flaska.

Terra Scaniae - Stenåldern. Stenålderns djur och natur. För länge sedan, sådär 17’000 år sedan, fanns det i de isfria delarna av Europa stora däggdjur som mammut, ullhårig noshörning, stäppvisent och jättehjort som gick mot sin sista tid.

Stenålderns djur och natur

Det var istid. Den hade varat i drygt 100’000 år, men Skåne täcktes av isen bara i ungefär 10’000 år. Under den här tiden, då istiden började gå mot sitt slut, fanns också kronhjort och älg, rovdjur som varg, järv, brunbjörn, lodjur och räv, men även sork, bäver, hare och vildhäst. Istäcket började långsamt smälta. Kullaberg var det första av Skåne som kom fram. Isen börjar smälta för 14’000 år sedan För 14000 år sedan hände något ovanligt. I Lockarp vid Malmö har man hittat en bete från en mammut som levde för ungefär 13’000 år sedan. Den första stora värmeperioden i istidens slut brukar kallas Bölling, efter orten Bølling i Jylland. Bland de första djur som sökte sig till de områden som isen smält bort ifrån var ren, varg och isbjörn.

Växtligheten Växtligheten har ingen modern motsvarighet. Öresund torkar ut. Barnen hedenhös. Stenåldersfilm Lilla Jägaren del 1 Bernt Selberg. Stenåldersfilm Lilla jägaren del 2. Stenåldern - en överblick. Istiden och stenåldern.

Tipspromenad_sten. Stenålder. Studiehandledning_sten. I stenålderns tid - Arv och Grim (del 1) I stenålderns tid - faktafilm (del 2) Kom med till Stenåldern 1. Kom med till Stenåldern 2. Ötzi - South Tyrol Museum of Archaeology. Läxhjälpsfilm: Forntiden - Var kommer vi människor i från? Stenåldern (Mellanstadiet) - Historia.