background preloader

Läsa, läslogg

Facebook Twitter

Balanserad läs- och skrivundervisning. Caroline Liberg menar att de effektivaste programmen för att lära barn att läsa och skriva är så kallade balanserade program.

Balanserad läs- och skrivundervisning

Mest framgångsrika är de som balanserat ett funktionellt sätt med ett balanserat. Program som sätter in det som skall läras i ett större sammanhang som upplevs som meningsfullt av eleverna. När det behövs lyfter man ut särskilda färdigheter och moment och tränar dessa separat i strukturerade undervisningssammanhang. Läs- och skrivundervisning : Att göra textkopplingar. Vår andra studiecirkelträff kring Barbro Westlunds Att undervisa i läsförståelse handlade om att göra textkopplingar.

Läs- och skrivundervisning : Att göra textkopplingar

Vi utgick från inledningskapitlet i En herrgårdssägen av Selma Lagerlöf. Att prata med bokens karaktärer. Barnen och Björnen. Ibland är det bra att läsa tillsammans.

Barnen och Björnen

Då kan man lyssna på varandra, hjälpa varandra och får träna på att läsa högt för någon annan. Vi gjorde så den här veckan när vi tränade på vår läsläxa. Ranya, Nisa och Jasmin läser tillsammans. Hami och Koray tränar. 2003_3_Hajer.pdf. Högläsning. Det finns många olika sätt att högläsa på och jag vill bara berätta hur jag gör i stora drag: Introducera boken Jag visar boken och berättar vad den heter och frågar barnen vad de tror att den handlar om.Presentera författare och illustratör Ibland, men inte alltid, berättar jag vem som skrivit boken och vem som illustrerat, allra helst gör jag detta med de böcker som faktiskt innehåller lite information om detta.

Högläsning

Om vi har läst någon annan bok av samma personer så berättar jag det.Läs boken. Under läsningen försöker jag få barnen att interagera med boken genom att ex. fråga dem vad som kommer att hända härnäst eller hur de själva skulle gjort i den situationen etc. Ofta kommer barnen med egna frågor, påpekanden eller kopplingar till sina erfarenheter och kunskaper vilka vi samtalar kring.Avslut Vi fortsätter att prata om boken, antingen det huvudsakliga budskapet eller någon händelse som de tog fasta på.

Ofta frågar jag dem något i tur och ordning som anknyter till boken. Finns den? Läs-med-sagor : Nämen Benny. Titta Max... och hans vänner. (Svensk barnfilm) Självständigt läsande föds ur högläsning. Högläsning är något annat än ett muntligt berättande eftersom det är en skriven text som läses upp.

Självständigt läsande föds ur högläsning

Orden artikuleras på ett annat sätt och syntaxen likaså. Det förbereder eleverna att bli självständiga läsare senare i livet, menar högläsningsproffset Anne-Marie Körling. Anne-Marie Körling minns dofterna och ljuden från när hon var liten och satt i sin morfars knä och han läste högt ur ”Gullivers resor” av Jonathan Swift. UR inspirerar till högläsning. Leif Andrée läser ”Den stora smällen” av Mats Wänblad och Per Gustavsson.

UR inspirerar till högläsning

Med en blandning av välkända skådespelare och artister, spännande berättelser och en synnerligen påhittig sexåring vill UR inspirera fler föräldrar att läsa högt för sina barn. Den nya serien heter Lässugen och har premiär i Barnkanalen och på ur.se 31 mars. Välkommen hem till sexåriga Amanda! Hon klarar det mesta själv. Hon bakar, målar, bygger och leker. 170367-1_10047906_Vi_ar_riktigt_goda_vanner.pdf. Chuckdillon.

Läsförståelsestickor. Boksamtal- frågekort. De fem lässtrategierna: Förutspå - UR Skola. En-lasande-klass_bokmarke-baksida.pdf. Hjalp_jag_gjorde_illa_linn.pdf. Basta_vanner.pdf. Hur börjar man? Bokomslag på bloggen – vad får man publicera? Hur är det egentligen med upphovsrätten på bokomslag?

Bokomslag på bloggen – vad får man publicera?

Får man publicera ett bokomslag hur man vill på sin blogg? Webbstjärnan har undersökt saken och svaren är många. Efter supportsamtal med en lärare som driver en bokblogg visar det sig att samtliga förlag nedan tillåtit henne att publicera bokomslag i samband med bokrecension. För säkerhets skull: dubbelkolla genom att skicka ett mejl eller slå en pling till berört förlag. Arbetsgång. Laslinjal.pdf. Vår läsloggbok by Marie Trapp. Fånga förmågor: Lässtrategier! Det forskas mycket kring hur elever i Sverige läser.

Fånga förmågor: Lässtrategier!

En läsande klass by Marie Trapp on Prezi. E471016701.pdf. Venn diagram. En läsande klass – en introduktionsfilm för lässtrategier. Powerpointpresentation_lasaforstaelse_ny. LÄSNING - LÄSFIXARE. Samtal före, under och efter läsning. Läsrelaterade aktiviteter för ökad språk- och kunskapsutveckling. Samtal före, under och efter läsning. Läsrelaterade aktiviteter för ökad språk- och kunskapsutveckling. Textkopplingar. Reading Strategies how to cards. Webbövningar.

Att arbeta aktivt med ordförståelse. Hur gör vi egentligen för att våra elever ska lära sig nya ord?

Att arbeta aktivt med ordförståelse

Det pratas mycket just nu om läsförståelse och strategier för att förstå en text men vi pratar inte lika mycket om strategier för att förstå ord. Vilket är intressant eftersom vi vet att själva ordförståelsen är av yttersta vikt för att vi ska förstå den text vi läser. Jag läser just nu en Educator's practice guide som heter Teaching Academic Content and Literacy to English Learners in Elementary and Middle School, en skrift som väcker många tankar och ger flera nya idéer. Att arbeta aktivt med ordförståelse.

Bilaga_5.pdf. Reciprocal Teaching. Bokpratsspel ny version. Strategier för läsförståelse: Högläsning i förskolan. Teaching Strategies for Reading: Professional Development Resource. Highlights SummerSummer is here!

Teaching Strategies for Reading: Professional Development Resource

While most of your students will be on break from school for a few months, you can still engage their minds this summer. Try our summer reading suggestions, math and science worksheets, and cross-curricular resource packets to prepare kids for what the next school year will bring! June Calendar of Events June is full of events that you can incorporate into your standard curriculum. Our Educators' Calendar outlines activities for each event, including: Eric Carle's Birthday (June 25, 1929) and Paul Bunyan Day (June 28). Videos Interested in using different types of media in your classroom? Coding & Computer Science Introduce your students to basic coding and computer science! Lässtrategier. Hejskolan attgaiettan bonusmaterial lasloppa. Storyboard That: The World's Best FREE Online Storyboard Creator.

Lektion 61 ak 3. Läsmuskler. En viktig del i fysisk träning är koordination, att till exempel hålla koll på både armar och ben samtidigt. Och det är svårt! Man måste liksom tänka på många saker på en gång, i alla fall om man vill klara lite svårare rörelser. Läsförståelse. Lässtrategier. Seven Strategies to Teach Students Text Comprehension.

1. JS embed. This Man Opens A Book With No Pictures. Watch The Little Kids' Reaction After He Starts Reading. Rm2010. Snöflinga ht 2011. Läsrelaterade aktiviteter - oerhört viktiga! Jag får ofta frågan vilka läromedel jag använder eller som jag rekommenderar för nyanlända elever (eller i ämnet svenska som andraspråk). Det är ingen lätt fråga att svara på. Jag kan helt ärligt säga att jag inte tycker att det finns något heltäckande läromedel som passar alla. I stället för att rekommendera läromedel skulle jag vilja rekommendera er att välja läromedel och texter utifrån det ni arbetar med för tillfället.

Det behöver inte vara ett läromedel specialskrivet för nyanlända. Det behöver inte finnas anpassade arbetsuppgifter till. Läs- och språksatsningen. Fortsättning på hur jag som lärare kan lära ut self-monitoring, självövervakning, till elever i tidiga skolår integrerat med RT i lässtrategiundervisningen. Fortsättning på förra inlägget, dvs. del 2. Läraren modellerar Läraren startade med att modellera medvetenhet om när något verkar konstigt i innehållet.

Tidiga insatser viktiga mot läs- och skrivsvårigheter. Läsa och skriva. Filmer om lässtrategier. Stjärnläsare smart läsare. En läsande klass. En läsande klass. Lektion 1 år 1-3 - IT Perspective. Läsa. Läsförståelsestrategier i praktiken. Fragor_funderingar_infor_diskussion.indd - Fragor_funderingar_infor_diskussion. Förutsättningar för läsningen — LukiMat. Lässtrategier från fyra modeller.

Läsning, läsförståelse, lässtrategier - Åsa Nilsson-Skåve. Webbövningar. 50 olika sätt att redovisa en bok. Jag hittade ett gammalt papper hemma bland mina gamla skolböcker. Läsning - Läsa & skriva. Läsa och skriva hör ihop. Boktips Sandvargen. Jattarna anfaller. Basta vanner. Slagsmal. Bli sams. Gamen polly rymmer. Megakillen i dubbeltrubbel. Fraga_chans. Dilsa_och_den_falska_forelskelsen. Bokserie ska locka unga till läsning. Bildpromenaden sätter ord på allt och skapar fantasi.

Barnen och Björnen. ABC-klubben åk 1.