background preloader

Historia

Facebook Twitter

Tidslinje - Norden. Forntidens tidslinje. En rolig historia - UR Skola. Forn. Sveriges Historia - Maktens Födelse. Sveriges-historia. Studiehandledning_Sveriges_historia. Sveriges historia på 24 minuter.

Tidslinje jordens utveckling

Tidslinjen. Människans historia. Istiden. Litteratur forntiden. Stenåldern. Bronsåldern. Järnåldern. Vikingatiden. Asatron. STORMAKTSTIDEN. SO-rummet. Pyssel. Historiska museet har gjort enkla pyssel för pysselglada barn i åldrarna 5–11 år.

Våra pyssel har kopplingar till föremål eller utställningar i museet och är i formatet PDF och ska skrivas ut på skrivare. Räkna lejon Leta efter örnar, gripar och lejon i en gammal bonad från medeltiden. Gör ett stenåldershalsband Gör ett trovärdigt stenåldershalsband med cernitlera och lädertråd. Rita en skattkarta Göm något värdefullt och rita en egen skattkarta. Färglägg en vikingagård Här kan du färglägga och rita in egna detaljer som gör bilden mer levande. Gör ett vikingaskepp Klipp och klistra ett vikingaskepp och dekorera det med färg och detaljer. Rita färdigt bilden Mannen hälsar på någon. Gör en brudkrona Klipp ut och färglägg en egen brudkrona med gnistrande ädelstenar. Gör en hjälm-mask Klipp ut en mask för ansiktet som föreställer en dyrbar hjälm från järnåldern.

Gör ett bokmärke Måla och klipp ut en fågel att använda som bokmärke. Bygg modellhus från Birka Här kan du klippa ut och bygga modellhus i papper. Historisk kalender. Om kalendrar En sak som kan ställa till förvirring när man ska fastställa vilket datum en särskild händelse inträffade är att det har funnits flera olika tideräkningar samtidigt. Fram till 1753 var det den julianska kalendern som användes i Sverige. Denna hade först införts av Julius Caesar i Romarriket år 46 f.Kr. De romerska astronomerna hade då räknat ut att ett år var 365,25 dygn långt, vilket innebar att en skottdag behövdes läggas till vart fjärde år utöver de ordinarie 365 dagarna. Nackdelen med den julianska kalendern var att året inte var 365,25 dygn långt utan snarare 365,2425 dygn. Men den gregorianska kalendern var obestridligen mer exakt än den julianska och med början i Sachsen 1697 infördes den efterhand till de protestantiska länderna.

Man kan tycka att krånglet med kalendern i Sverige 1700-1712 är ett typiskt exempel på den svenska "veligheten", det vill säga att när svenskar står inför två tydliga alternativ väljer de istället ett tredje mittenalternativ. Världskulturmuseerna — Barn. M t medeltiden - inneh llsf rteckning.

Barnen hedenhös. Forntider - Historiska. Möt åtta livsöden, från den 9 000 år gamla Bäckaskogskvinnan till godsherren från vendeltid 550–800 e Kr. Gör nedslag i de årtusenden som vi kallar sten-, brons- och järnålder. Lärarhandledning för ett museibesök i första delen av utställningen "Forntider": Hur man kan arbeta i utställningenNågot om utställningen "Forntider"Kort om forntidenFörberedelserKarta över utställningenBesöketUppföljning Ladda ner lärarhandledningen som PDF Lärarhandledning till Forntider (Pdf 469 Kb) » Du behöver Acrobat Reader för att öppna PDF-dokumenten » Lättläst om Historia.