background preloader

Svenska

Facebook Twitter

DET HÄNDER NÄR DU LÄSER FÖR DITT BARN - UTAN ATT DU VET OM DET - barnprat. Små, stora, hårda, mjuka, färgranna, tjocka, tunna… Det svämmar över av barnböcker här hemma.

DET HÄNDER NÄR DU LÄSER FÖR DITT BARN - UTAN ATT DU VET OM DET - barnprat

I köket, i badrummet, på golvet, under soffan, bakom tvättmaskinen, i väskan, i bilen, you name it. Jag bekänner villigt min skuld i detta eftersom jag råkar vara alldeles tokförtjust i barnböcker och har alldeles för nära till biblioteket. Men nu har min son upptäckt tjusningen med det hela, han med! Att dra runt på, riva ner, bläddra i och banka med böcker verkar vara en favoritsysselsättning just nu.

Och så har han upptäckt något alldeles fascinerande: man kan titta i dem tillsammans! Några amerikanska forskare gjorde för några år sedan en genomgång av vetenskapliga studier som fokuserat på bokläsningens inverkan på barns språkutveckling (du kan ladda ner hela artikeln här). 5. Jämföra böcker. Pre-Cursive Handwriting Practice - WorksheetWorks.com. Bera tta. Bokslukarna. Linas lärarrum - Läsmysteriet.

Jag hoppas att ni inte har missat UR:s nya serie Läsmysteriet som modellerar lässtrategier i form av roliga utmaningar.

Linas lärarrum - Läsmysteriet

Jag läste om den här serien några månader innan den kom ut och väntade med stor spänning inför det första avsnittet. Nu har jag arbetat med de två första avsnitten med tillhörande uppgifter och mina elever i åk 5 älskar det. I övningarna de gör utgår de från sammarbete i grupp där de ska lösa ungefär samma uppgifter som i programmet. Som lärare har jag stor möjlighet att gå runt, lyssna och uppmärksamma vilka strategier eleverna använder sig av. Lararhand nidstangen webb. Läsmysteriet: Mysteriet med den inlåsta änkefrun - UR Skola. Textrecept%20till%20genr%C3%A9r.

Förstelärare i Svedala. Jag undervisar förskoleklassen i år och har förmånen att delta i Läslyftet tillsammans med alla förskollärarna i Svedala tätort.

Förstelärare i Svedala

Vi arbetade under hösten med modulen som heter “Stimulera läsintresse” och tillsammans planerade vi och genomförde olika aktiviteter på våra skolor och jag ska berätta om några av dem. Inledningsvis genomförde vi en läsvaneundersökning där vi samtalade med våra sexåringar i syfte att kartlägga deras läserfarenhet och läsvanor. Vi utgick från frågor som vi tillsammans utarbetat. Är det någon som läser för dig hemma? Tycker du om det? Vill du läsa mer om läsundersökningar kan du göra det i modulen Stimulera läsintresse. I efterhand när jag tänker på läsvaneundersökningen är den ett sätt för mig att se vilka barn som redan har en inre motivation och som Barbro Westlund skriver i Att undervisa i läsförståelse är “uppslukade av böckerna och glömmer tid och rum, är nyfikna och söker kunskap från texten. Läsande förebilder Favoritboken Högläsning Serier Tematiskt arbete. Att bygga upp en berättande text.

Idag har vi repeterat hur man bygger upp en berättande text.

Att bygga upp en berättande text

Vilka delar ska vara med? Först fick vi tre små texter som vi skulle lista ut vad vi skulle göra med. Vi förstod nästan på en gång att det skulle bli en saga. Download Free ESL Flashcards and Printables. Återberättande text. Eleverna skriver med stor glädje, vi använder oss utav ASL vilket stöttat eleverna att kunna fokusera mer på texters innehåll och form snarare än det motoriska kravet att forma bokstäver.

Återberättande text

De har fått skriva olika texter utan att vi gått närmre in på själva textstrukturen. Nu känner jag dock att de är redo att få redskap för att strukturera sitt skrivande. Vi har börjat med återberättande texter och eleverna uttrycker en glädje av att se hur de har utvecklat sina texter bara på några veckor. Cirkelmodellen Vi använder oss utav cirkelmodellen för att förmedla kunskap om olika textgenrer.

Cirkelmodellen används för att visa och stötta eleverna i olika texttyper. Cirkelmodellen består av fyra faser. Fas 1 – Bygg upp kunskap om ämnesområdet Fokus ligger främst på textens innehåll. File download. Min bokhylla. Lärarhandledningar. Författarskolan. Julbingo reviderad. Poängjakt läslovet. Språkutvecklande arbetssätt i skolan inkluderar alla oavsett bakgrund.

- Hur ska du kunna förstå innehållet och hur du ska använda innehållet om du inte förstår orden?

Språkutvecklande arbetssätt i skolan inkluderar alla oavsett bakgrund

Säger grundskolläraren Susanna Sjöstrand. Hur får du alla elever att veta vart ni ska, vilket som är målet? Ett sätt är att arbeta språkutvecklande. Susanna Sjöstrand, grundskollärare i Malmö, arbetar bland annat med drama och rollspel i SO-undervisningen, allt för att göra språket tydligt för eleverna och stegvis visa vart de ska. Susanna Sjöstrand är grundskollärare i SO, SvA och drama och arbetar som förstelärare med uppdrag att utveckla språkutvecklingen i SO-ämnena på Örtagårdsskolan i Malmö. - Svenska är något som går igenom i alla ämnen. På Örtagårdsskolan arbetar man ämnesöverskridande i olika tematiska arbeten. Bakgrunden spelar roll Att arbeta språkutvecklande är ett sätt att inkludera alla elever. Uppdaterad läsjakt för höstens lässatsning. Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln.

Martin Widmark är Sveriges mest utlånade och lästa barnboks-författare och högt älskad av nybörjarläsarna.

Ge ditt barn läskondis! - Artikel - Akademibokhandeln

Få barn passerar lågstadiet utan att läsa böckerna om Lasse-Maja, Nelly Rapp och Rakel.* För att bli kompetenta läsare måste barn läsa kilometervis med text. Trist och jobbigt, tycker många. Hur får man barn att älska resan? - Läsning kräver lite tid och engagemang. Den-magiska-dörren. File_download. Skrivbingo i sommar. Den här sommaren får eleverna istället för läsbingo, skrivbingo.

Skrivbingo i sommar.

Jag tillsammans med mina kära kollegor har tänkt ut ett skrivbingo där eleverna istället får skriva på olika platser under sommaren. Kryssa i rutorna på framsidan och skriva i häftet som följer med. Vi hoppas att de skriver härliga tankar på sköna platser under sommaren. Skrivbingobrickan. En av sidorna i häftet. Läsbingo för barn på sommarlovet. Skriv.

Livet i Bokstavslandet: Skönhet. Lässtrategier framsida. Läslogg s3 Detektiven. Läslogg s2 Spågumman fakta. Läslogg s1. Läslogg s6 Reportern på djupet. Läslogg s5 Reportern. Dagens 5 skrivning. Dagens 5 Läs högt. Skribentens delar. En läsande klass. Berättelseschema Cowboyen. Läslogg s10 Cowboy - Spågumma. Läslogg s11 Stjärnläsaren fakta.

Läslogg s9 Cowboyen. Läslogg s5 Reportern. Läslogg s4 Konstnären. Läslogg s8 Reportern på ytan. Läslogg s7 Reportern under ytan. Läslogg s12 Stjärnläsaren. Läsfixare-bokmärke. Smart läsare. Dagens 5. Dagens 5 Lyssna till högläsn. Dagens 5 Läs tyst. Dagens 5 ordarbete. Skrivprocessen bedömning. Frågebatteri. Helt rätt bok! Dagboken-Ett-romanprojekt1.pdf.

Stjärnläsare smart läsare.