background preloader

Táplálkozás

Facebook Twitter

Erdőkóstoló: Gombatartósítás 5. Mezei szegfűgomba konzerv és szegfűgomba leveskonzerv készítése. Berobbant a mezei szegfűgomba, így jutott elég sok.

Erdőkóstoló: Gombatartósítás 5. Mezei szegfűgomba konzerv és szegfűgomba leveskonzerv készítése

Egyszerre nem fogy el, sajnos az a baj az erdei-mezei gombákkal, hogy vagy sok van, vagy nincs. Ha sok van, akkor érdemes konzerválni. Lehet szárítani, ez jó megoldás sok fajnál, pl. a mezei szegfűgombánál is. Lehet nyersen, félkészen vagy készételként fagyasztani, aki különlegességre vágyik lehet kovászolni, marinálni, vagy sóban eltenni. NETGOMBÁSZ. /1996 - Dr.

NETGOMBÁSZ

Dravecz Tibor 1. füzet/ A tejsavas erjesztés a biológiai jellegű feldolgozási, tartósítási módszerek közé tartozik. Az eljárást silózásnak is nevezik. Ezzel a módszerrel készíthetjük a savanyított káposztát, és a gombák feldolgozásának, tartósításának is ősrégi módja, amely régebben elterjedt volt, és egyes országokban még ma is széles körben alkalmazzák. Nálunk sajnálatos módon alig-alig ismerik, pedig számos előnye van az egyéb tartósítási és felhasználási módokhoz képest.

Elvileg bármiféle ehető gomba feldolgozható és fogyasztható ilyen módon. Az egyéb tartósítási módszerek közül a hőelvonásos tartósítással és a gyorsfagyasztással e módszer kombinálható. A savanyításra szánt, kifogástalan minőségű és állagú gombát a szokásos módszerrel megtisztítjuk, megmossuk, nem túl apróra feldaraboljuk, majd előfőzzük. DIY sör - Bisztróreceptek – Mese Habbal – Gault&Millau Magyarország.

Eddig két alkalommal tartott nyilvános sörfőzést a Hunyadi Lakásbisztróban a Mese Habbal.

DIY sör - Bisztróreceptek – Mese Habbal – Gault&Millau Magyarország

Elsőként egy kontinentális hangulatú Amber ale-t főztünk, másodszorra viszont emeltük a tétet és összehoztunk egy kísérleti fűszeres-gyógynövényes sört. A sörök receptjei lentebb találhatók. Zsombibácsi itt járt! (Amber ale) Hozzávalók: 20 l végtérfogathoz: 3 kg Pale ale maláta0.8 kg Amber maláta0.7 kg Caracrystal maláta (40L)0.5 kg Carared maláta0.2 kg Árpapehely50 g Fuggle komló (pellet)20 g Styrian Golding komló (pellet)élesztő: Safale S-04.

Sörf

Fajfelismerés. Az oldal feltöltése folyamatbanMindenki saját felelősségére gyűjt ehető, vadon élő növényeket, gombákat és gyógynövényeket.

Fajfelismerés

Ezeket vadon az gyűjtse, aki biztosan felismeri, amit gyűjt. A gyűjtött gombákat gombaszakértővel ellenőriztessük. A begyűjtött fajokért, esetleges fajtévesztésért felelősséget sajnos nem tudok vállalni. Terhesség, gyerekek, krónikus vagy súlyos betegségek esetében a vad növények és gyógynövények egyéni felhasználásáról mindenki kérje ki saját környezetében orvos, fitoterapeuta vagy hatóanyag szakértő tanácsát. Online Növényhatározó Medvehagyma (Allium ursinum) A medvehagyma felismerése nem nehéz, mégis előfordul időnként mérgezés, mert valaki gyöngyvirágot evett medvehagyma helyett.

Salátaboglárka (Ranunculus ficaria) A salátaboglárka a mérgező mocsári gólyahírrel téveszthető össze, utóbbinak levelei hasonlóak, de nagyobbak. A rokonságában előforduló mérgező fajok miatt gyűjtése óvatosságra int. A foltos bürök szára foltos, de nem mindig !!! Csalán (Urtica dioica) Szeretlek Magyarország.

Csiripiszli

Én-tudatos táplálkozás I. Önismeret és EGÉSZ-ség Az étkezés mindennapi életünk egyik legfontosabb része, egyúttal talán az egyik legelhanyagoltabb területe is.

Én-tudatos táplálkozás I.

E jelen írásban megkísérlem összekapcsolni a magasabb táplálkozási ideákat, az önismerettel ami kihathat a mindennapi étkezésire is. Hogyan lehet a táplálkozással úgy foglalkozni, hogy az magába foglalja az ember lelki-szellemi identitását is? A modern ember tragédiája, hogy bár erős az öntudata, mégis identitás-zavarral küzd, mert nem találja, nem tapasztalja önmaga eredetét. Ha az ember lényének lényege rejtett marad számunkra, akkor bármelyik tudományágban is szeretnénk előrehaladni, egy ponton túl nem juthatunk. Hogyan kapcsolódik az ember az étkezés által a természethez, az emberhez és a természetfölötti világokhoz?

Honnan tudjuk, hogy mikor, milyen és mennyi ételre van szükségünk? Melyek azok a bennünk lévő erők, amelyek gátolják a táplálkozásban lévő egészséges ítélő erőnket? Forrás: Csanádi József Folytatjuk… Tetszett a bejegyzés? Búzafűlé sörfőző módra - Serteperte. A német sörfőzők mind a mai napig tartják magukat az 1516-os Sörtisztasági Törvényhez.

Búzafűlé sörfőző módra - Serteperte

Ez hagyománytisztelő magatartás azonban erősen gúzsba köti a német sörmesterek kezét. Miközben világszerte a csokoládétól a paradicsomig mindenféle természetes alapanyagból készülnek újszerű és izgalmas sörök, a németek továbbra is ragaszkodnak a maláta-komló-víz szentháromsághoz. Ez természetesen behatárolja lehetőségeiket és ennek megfelelően a kísérletező szellemű sörfőző érdeklődése inkább a történelmi gabonafajták felé fordul. Így van ez a Riedenburger Historisches Emmer Bier esetében is. A sörgyár környezettudatos alapítói Martha és Michel Krieger 1980-óta főznek sört, szigorúan szem előtt tartva az ökológia gazdálkodás alapelveit. A Historische Emmer Biert 2004-ben főzték először. Bármennyire is finom az Emmer Bier, szinte bizonyosak vagyunk abban, hogy rövidesen a német sörfőzők is kilépnek a 1516-os törvény szabta szűk keretből.

Olaj