background preloader

Miaevaluoto

Facebook Twitter

MTV: Perussuomalaiset eivät koe saavansa medialta tasapuolista kohtelua. Perussuomalaiset kokevat, että tiedotusvälineet kohtelevat heitä muita puolueita paljon kriittisimmin. Perussuomalaisten piirihallitusten jäsenistä peräti 97 prosenttia on sitä mieltä, että puoluetta kohdellaan mediassa joko selvästi tai jonkin verran kriittisemmin kuin muita puolueita. Tämä käy ilmi MTV:n Corefinerilla puolueiden piirihallitusten jäsenille teettämästä kyselystä. Muutkaan puolueet eivät ole täysin tyytyväisiä tapaan, jolla he tulevat kohdelluiksi julkisuudessa. Kuitenkin 45 prosenttia sekä kokoomuslaisista että keskustalaisista ja 32 prosenttia sosiaalidemokraateista kokee, että heitä kohdellaan samalla tavalla kuin muitakin puolueita. Perussuomalaisvaikuttajista vain kaksi prosenttia uskoo, että he saavat tiedotusvälineiltä tasapuolisen kohtelun.

Yksikään puoluevaikuttaja ei uskonut, että heitä tai heidän puoluettaan kohdeltaisiin julkisuudessa selvästi muita pehmeämmin. Kyselyyn vastasi yli 60 prosenttia piirihallitusten jäsenistä. PS-Nuoret tukee katupartioiden perustamista. Perussuomalaisten Nuorten ensimmäinen varapuheenjohtaja Aleksi Hernesniemien mielestä on järjenvastaista, että esimerkiksi sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg vaatii kieltämään kansalaispartiot. – Kansalaisten liikkumisvapautta ei saa rajoittaa. Nerg voisi perustella, haluaako hän kieltää ahdistelusta ilmoittamisen poliisille vai esimerkiksi ryhmässä liikkumisen.

Kannattaa tulla norsunluutornista alas ja kuunnella, mitä Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki kertoo kentältä: Suomeen on saapunut uusi seksuaalirikosilmiö. Kun poliisin resurssit eivät riitä kaikkeen, kansalaisia tarvitaan apuun, Hernesniemi toteaa PS-Nuorten tiedotteessa. PS-Nuoret uskovat, että kansalaispartioiden läsnäolo jo itsessään nostaa kynnystä tehdä rikoksia julkisilla paikoilla. – Ympäri Suomea nousevissa vastaanottokeskuksissa sopeuttamisessa joudutaan lähtemään niinkin alkeista, että naisen koskemattomuutta ja itsemääräämisoikeutta on kunnioitettava. "Naisten ei pidä muuttaa lenkkipolkujaan – poliisi turvaa, eivät katupartiot"

Kansanedustaja ja kokoomusnaisten puheenjohtaja Sofia Vikman sanoo, että kenenkään ei pidä sietää väkivallantekoja, ahdistelua tai niiden yrityksiä. – Kaikki tapaukset ovat tuomittavia ja niille on oltava nollatoleranssi. Tapaukset on ilmoitettava poliisille, oli tekijä sitten kantasuomalainen tai ulkomaalainen. Poliisin mukaan aggressiivinen ahdistelu on lisääntynyt Suomessa. Poliisi myös pitää sitä uutena ilmiönä. Vikman uskoo, että poliisi on oikeassa. – Minulla ei ole mitään syytä epäillä poliisin lausuntoa. Vikmanin mielestä ratkaisu ei ole se, että naiset muuttavat omaa käyttäytymistään. – Jos naiset joutuvat vaikka muuttamaan omia lenkkipolkujaan, silloin julkinen valta olisi epäonnistunut tehtävässään.

Kölnin pormestari Henriette Reker sanoi viime viikolla, että naisten tulisi "pysyä käsivarren mitan päässä vieraista ihmisistä". Vikmanin mielestä Rekerin kohde oli väärä. – Ei todellakaan pidä opettaa naisia ja tyttöjä, vaan nollatoleranssi on tehtävä selväksi. Tuoreet luvut viime vuodelta: Lähes puolet turvapaikanhakijoista veti hakemuksensa pois. Oikeuskansleri: Eduskunta jätti tekemättä Stubbin oikeudellisen arvion. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka sanoo, että kanteluja ratkaistaessa oli kolme keskeistä "pointtia". Ensiksikin se, että Stubb antoi eduskunnan kyselytunnilla paikkansapitämätöntä tietoa valmisteilla olevan hallintarekisteri-uudistuksen lausunnoista. – Toiseksi jouduimme kuitenkin toteamaan, ettei pystytä osoittamaan, että ministeri olisi tarkoiteukselliseesti pyrkinyt harhauttamaan eduskuntaa.

Ja kolmas asia mikä on tässä hyvä huomata on se, että eduskunnassa käydyn keskustelun arviointi kuuluu ensisijaisesti tietysti edsukunnalle itselleen. Eduskunta arvioi Stubbin ja hallituksen poliittisen luottamuksen välikysymyksellä, mutta Stubbin puheiden ja aseman juridista arviota ei eduskunnan perustusalakivaliokunnassa sen sijaan koskaan tehty. Se vaikutti myös oikeuskanslerin ratkaisuun. – Eduskunta olisi halutessaan voinut arvioida sen oikeudellisesti sen lisäksi, että se jo poliittisesti arvioitiin.

Kanslerilta kuitenkin moitteet Stubbille. Sisäministeri: Olen tyytyväinen poliisin toimintaan uutenavuotena. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten poliisi onnistui toiminnassaan uutenavuotena. – Sen suhteen minulla ei ole huomautettavaa, päinvastoin ehkä kiitettävää poliisin toiminnasta, Orpo toteaa Ylelle. Helsingin poliisi tiedotti tänään torstaina, että Helsingin keskustan asematunneliin kokoontui uudenvuodenaattona noin tuhat, mahdollisesti irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi sanoi poistaneensa paikalta kymmeniä henkilöitä ja ottaneensa kiinni useita.

Uudenvuodenaattona poliisi myös pidätti kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa, rikoksiin kehottamisista epäiltyinä. Heidät vapautettiin muutaman päivän päästä. – Poliisilla oli tiedustelutietoa siitä, että uudenvuoden ympärille oli suunnitteilla jotain rikollista. Onko sisäministeriöllä tietoa siitä, onko Suomen tapahtumilla yhteyksiä Saksan tapahtumiin? – Tämä on yksi niitä keskeisiä asioita, joita tässä yleisessä turvallisuustilanteessa on tehty. Presidentti Halonen katupartioista: Ei pidä provosoitua. Presidentti Tarja Halonen torjuu maahanmuuttovastaisten katupartioiden perustamisen. Halonen sanoi TV1:n Ykkösaamussa olevansa katupartioista samaa mieltä kuin poliisiviranomomaiset, jotka näkevät turvallisuudesta huolehtimisen kuuluvan viranomaisille. – Tässä lainaisin presidentti Mauno Koivistoa.

Hän aina muistutti, että ei pidä provosoitua silloin kun koitetaan provosoida. – Tässä voi ihan vakavasti sanoa niille ihmisille, jotka miettivät että täytyyhän turvallisuudesta huolehtia, että tukekaa yhteiskunnan järjestämiä viranomaistoimenpiteitä, kehotti Halonen. Presidentti näkee katupartioiden muodostamisessa vaaran oman käden oikeuden eskaloitumisesta. . – On sellainen sallittava keino että integroidaan maahantulijat sillä tavalla, että heillä olisi selvä kuva siitä minkälaiseen yhteiskuntaan he ovat sopeutumassa. – Näin he eivät olisi provosoitavissa vastarintaliikkeeseen ja toisen puolen turvaorganisaatioihin, jotka ovat ihan odotettavissa jos näitä katupartioita tulee. Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus. Tasa-arvoministeri Juha Rehulan mielestä turvapaikanhakijoiden syyllistyminen naisten ahdisteluun on asia, joka pitää sanoa ääneen ja josta on voitava puhua.

Eikö tälläista ilmiötä ole tunnettu Suomessa aikaisemmin? – Meillä on pitkä historia siitä, että olemme tehneet töitä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Kun katsoo kymmeniä vuosia taaksepäin, niin on onnistuttukin. On kyetty lainsäädännöllisin keinoinkin vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Mutta se, että viimeisen puolen vuoden aikana meille on tullut turvapaikanhakijoita maahan, on uusi ilmiö.

Vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan polisiin pitää puuttua myös yleisillä paikoilla tapahtuvaan ahdisteluun. . – Vaikea tässä on ryhtyä mihinkään äkkinaisiin lakimuutoksiin. Seksuaalinen ahdistelu voi lain mukaan tapahtua myös netissä. Perussuomalaiset vastustaa Lapin pilkkomista. Kannanotossaan Lapin perussuomalaiset vastustavat sitä, että Lappia ollaan pilkkomassa Perämeren alueen politiikoille tehdyllä kyselyllä. Perussuomalaisten mukaan päättäjien mielipidettä muokataan kyselyn avulla Oulun suuntaan.

Perussuomalaisten Lapin piirihallitus kysyy, kenen etu on, jos Tornio-Kemin seutukunta siirtyisi osaksi Pohjois-Pohjanmaata. – Tämä kehitys pilkkoo Lapin ja Perä-Pohjolan erilleen. Lapin ihmisten etu kilpailee jatkossa Kuusamon, Kainuun, Oulujokilaakson, Raahen ja Oulun kanssa, tätäkö virkamiehet haluavat, Lapin perussuomalaisten johtaja Matti Torvinen kysyy. Piirihallitus kysyy kannanotossaan, ovatko kaupunkien johtajat käymässä omaa politiikkaansa, entisten yhteyksiensä puolesta. . – Lapin poliittisten piirien on lyötävä hynttyyt yhteen ja koottava voimansa. Perussuomalaiset kutsuvat vastavetona kaikki Lapin poliittiset päättäjät Yhteishyvä-talkoisiin Lapin pelastamisen puolesta. Ulkoministeri Timo Soini katupartioista: "Mitään tunnuksia ei tarvitse olla"

Katupartiointia ei ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan vapaassa yhteiskunnassa voi rajoittaa, mutta minkäänlaista rasismia ei pidä sallia. – Sellaiset katupartiot eivät ole mahdollisia, missä on rasismia tai väkivaltaan yllyttämistä. Mitään tällaisia tunnuksia tai muitakaan tunnuksia ei tarvitse olla, enkä minä sellaisia kannata. Soinin mukaan Suomessa turvallisuudesta vastaa poliisi. Jos turvallisuustilanne heikkenee, poliisille pitää ehdottomasti myöntää lisää määrärahoja. "Uhkailu ja väkivalta eivät kuulu demokratiaan" Suomen kiristynyttä ilmapiiriä Soini kommentoi tuomitsemalla kaikenlaisen väkivallan. – On täysin selvää, että kaikennäköinen väkivalta, uhkailu ja painostaminen eivät kuulu lailliseen menoon tai demokratiaan.

Ulkoministerin mielestä vastaanottokeskuksiin tehtyjä polttopulloiskuja voidaan pitää murhapolttoyrityksinä. Perussuomalaisten syyttäminen rasismista "täyttä soopaa" Soinin mielestä perussuomalaisiin liitetty rasismikeskustelu on "täyttä soopaa". SDP:n Rinne tuomitsee katupartiot: "Lisäävät pelkoa" Sipilä tuomitsee katupartiot: Järjestyksenpito kuuluu poliisille.

Poliitikot huolissaan naisten turvallisuudesta – silti naisjärjestöjen avustuksia leikataan. Keskustelu naisten turvallisuudesta on ryöpsähtänyt viime päivinä tapahtuneiden raiskausten takia. Poliitikot ovat pääministeriä myöten ilmaisseet huolensa suomalaisten naisten turvallisuudesta. Naisjärjestöjen varoja ollaan leikkaamassa niin matalalle, että toiminta vaikeutuu todella. . – Terhi Heinilä, Naisjärjestöjen keskusliitto – Hyvä, että viime aikoina on keskusteltu naisten kokeman väkivallan määrästä.

Useammasta raiskauksesta epäillään turvapaikanhakijoita. Keskustelussa tuntuu kuitenkin unohtuneen, että tuhannet naiset joutuvat Suomessa vuosittain kantasuomalaisten miesten tekemän raiskauksen tai muun seksuaalisen häirinnän uhreiksi. – Toivomme kuitenkin, että esimerkiksi perheväkivallan uhreihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota, Terhi Heinilä muistuttaa. "Leikkaukset ovat kohtuuttomia" Seksuaalirikosten uhreiksi joutuneet naiset saavat korvaamatonta apua erilaisista neuvovista puhelimista ja järjestöistä.

Toivomme, että perheväkivallan uhreihin kiinnitettäisiin enemmän huomiota. Matti Virtanen: Terrori-iskuista kotimaan politiikkaan. Viime viikon karmeimmat uutiset tulivat vaihteeksi Nigeriasta. Islamistinen Boko Haram -terrorijärjestö tappoi ensin jopa 2 000 ihmistä Bagassa lähellä Tšadin rajaa. Seuraavana päivänä se lähetti pommivyöhön puetun kymmenvuotiaan tytön markkinoille Maidugurin kaupungissa ja räjäytti hänet taivaan tuuliin. Useita kymmeniä kuoli. Ette varmaan tekään muistaneet, että Maiduguri on Nigerian koillisen rajamaakunnan Bornon pääkapunki. Noin 1,2 miljoonaa asukasta, saman verran kuin Suomen pääkaupunkiseudulla. Yritän kuvitella: Helsingin Kauppatori, kesäpäivä, tungosta, lokit kirkuvat. Hillomunkki ja kahvit. 'Boko Haram' on hausan kieltä ja tarkoittaa suunnilleen, että kirjat (boko) ovat kiellettyjä (haram).

Harvalla kansalaisjärjestöllä on yhtä osuva nimi kuin tällä. Ai niin, viime viikolla tehtiin iskuja myös Pariisissa. Yhtä asiaa kuitenkin ihmettelen. Konsensuksen rikkoi vain vihreiden Ville Niinistö, joka muistutti rikoslain muinaisesta jumalanpilkka- eli uskonrauhapykälästä. Kommentti: Jos 2016 ei tuo tulosta, Juha Sipilän hallitukselta ovat pelimerkit lopussa. Vanha viisaus sanoo, että kaikki vaikeat päätökset kannattaa tehdä hallituskauden aluksi. Mitä kauemmin hallitus istuu, sitä vaikeampaa on päätöksenteko ja sitä heikompi on hallituksen toimintakyky.

Ensimmäisenä vuotena hallitus tapaa olla alkutohinoissaan yhtenäinen ja innokas, aivan kuten Juha Sipilä (kesk) hallitus. Toisena vuotena hallitus voi vielä tehdä isoja päätöksiä, kolmantena vuotena alkaa olla vaikeampaa ja viimeisenä neljäntenä vuotena ei vaaleihin valmistautuvilta hallituspuolueilta kannata odottaa enää mitään.

Sipilän kabinetilla on ollut yritystä tehdä päätökset hallituskauden aluksi, mutta hallituksella on ensi vuonna samat ongelmat kuin päättyvänä vuonna. Sipilä nousi pääministeriksi suurin odotuksin, ja politiikan noviisista tehtiin liki messiasta. Ei tullut suunnanmuutosta hallituskauden aluksi, pikemminkin päinvastoin. Riittävästi huutoa on odotettavissa Miten kauan hallituksen yhtenäisyys kestää? Stubb ja Sipilän hallitus jatkavat – saivat eduskunnalta luottamuslauseen. Vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymys kaatui eduskunnassa äänin 126–56. Hallitus on kaatunut välikysymykseen viimeksi vuonna 1958.

Vasemmistoliiton ja vihreiden välikysymys koski hallintarekisterilain valmistelua. Alexander Stubb useaan otteeseen anteeksi vajaan kolmen viikon takaista kohulausuntoaan. Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnan kyselytunnilla, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”, kun hän kuvasi edustajille viranomaisten ja muiden lausunnonantajien suhtautumista hallituksen hallintarekisterihankkeeseen. Asia oli käytännössä täysin päinvastoin ja Stubbin puheista nousi valtava kohu. Vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmä Välikysymyksen esittelytekstissä todetaan muun muassa, että politiikassa on sekä kirjoitettuja että kirjoittamattomia sääntöjä. Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti - Alexander Stubb - Politiikka.

Oikeuskansleri: Stubb ei antanut virhetietoa tarkoituksellisesti Oikeuskansleri Jaakko Jonkka ei ole löytänyt erityistä moitittavaa valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok) menettelystä eduskunnan kyselytunnilla viime marraskuun lopussa. Myöhemmin virheelliseksi osoittautuneessa lausunnossaan Stubb totesi, että noin 90 prosenttia hallintarekisteriä koskevista lausunnoista on myönteisiä. HS selvitti tuolloin, että näin on laita vain noin kymmenessä prosentissa lausunnoista. Myöhemmin hallitus luopui hallintarekisterin valmistelusta. Oikeuskanslerinvirasto sai useita Stubbin lausumaa koskevia kanteluja. Tänään maanantaina oikeuskansleri Jonkka totesi, että hänen käytettävissään olleiden tietojen perusteella Stubb ei antanut virheellistä lausumaa tarkoituksellisesti.

Oikeuskanslerin mukaan nopeatahtisessa eduskuntakeskustelussa epätarkkuus on sinänsä ymmärrettävää. Vasemmistoliitto ja vihreät tekivät Stubbin lausunnosta välikysymyksen joulukuussa. Vasemmistoliitonjohto vaihtuu. Vasemmistoliitonjohto vaihtuu Vasemmistoliitto sai viime kevään eduskuntavaaleissa 7,1 prosentin kannatuksen ja 12 kansanedustajaa. Tulos oli suuri pettymys puoluetta vuodesta 2009 johtaneelle Paavo Arhinmäelle. Nyt vasemmistoliiton edessä on kiinnostava ja käänteentekevä vuosi. Arhinmäki ilmoitti marraskuussa puoluevaltuuston kokouksessa, ettei hän enää pyri jatkoon. Uusi puheenjohtaja valitaan kesäkuussa puoluekokouksessa Oulussa.

Puheenjohtajakisa takaa vasemmistoliitolle varman julkisuuden – ja ehkä myös uuden nousun, jota puolueessa kiihkeästi toivotaan. Vasemmistoliitolla on edelleen oma paikkansa Sdp:n vasemmalle puolella. Arhinmäki kumppaneineen on nostanut ärhäkästi keskusteluun heikompiosaisiin kohdistuvat leikkaukset, kritisoinut hallituksen ajamia ”pakkolakeja” ja työttömyysturvaan kaavailtuja leikkauksia.

Vasemmistoliitto on ollut aktiivisesti tehtailemassa välikysymyksiä. Tulevaisuus riippuu nyt radikaaleista, katu-uskottavista nuorista naisista. Politiikka ei kiinnosta nuoria. Turvapaikkapolitiikan kiristys sai Niinistön tuen - Sauli Niinistö. Paavo Väyrynen voi vielä järjestää yllätyksen - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Kokoomuksen kannatus on vahva, Stubbin asema horjuu - Kokoomus.