background preloader

Muntligt

Facebook Twitter

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3. I det här inlägget tänkte jag berätta om en övning som i all sin enkelhet stöttar eleverna i att vidareutveckla en första version av ett talmanus till en ännu bättre slutversion.

Att utveckla ett talmanus – formativ retorikundervisning i Svenska 3

Jag försöker hela tiden hitta olika sätt att engagera eleverna i att ge respons till varandra och själva få syn på hur texterna de skriver kan utvecklas. Givetvis är min riktade och specifika respons till den enskilda eleven också väldigt viktig – men som komplement till detta, menar jag. Bakgrunden: Litteraturvetenskap och retorik I kursen Svenska 3 arbetar vi just nu med argumenterande tal inom litteraturvetenskap. Det är sista retorikuppgiften innan nationella proven och nivån på uppgiften är hög. Du har läst en roman och ska, utifrån denna och andra texter, hålla ett fem minuter långt framförande där du argumenterar för en tes inom ramen för litteraturvetenskap. I korthet ska de alltså inledningsvis välja en litteraturvetenskaplig tes, till exempel någon av följande: Utmaningar och fogmassa Åsa Edenfeldt. A TED speaker coach shares 11 tips for right before you go on stage. Gina Barnett advises a speaker before the annual TED Conference.

A TED speaker coach shares 11 tips for right before you go on stage

Below, her best last-minute public speaking tips. Photo: Ryan Lash/TED The weekend before a TED conference, each speaker rehearses their talk in the TED theater. It’s a chance for the speakers to get to know the space, for our curators to give last-minute suggestions on talk content, and for our speaker coaches to give advice to help each speaker feel their absolute best the day of their talk. During this time, we overheard speaker coaches Gina Barnett, Michael Weitz and Abigail Tenenbaum give some helpful tips that we’d never heard before. We asked Gina Barnett, longtime TED speaker coach and author of the book Play the Part: Master Body Signals to Connect and Communicate for Business Success to share some specifics. Start drinking water 15 minutes before you start talking. Stay tuned to the TED Blog for full coverage of all the talks at TED2016, and also follow the conference live at @TEDTalks.

Givande samtalsövning. Idag drog vi igång höstens första ”kurs” i svenska.

Givande samtalsövning.

Den är ett samarbete mellan svenska och SO och kommer mynna ut i en politisk debatt där eleverna får representera olika partier. Jag kommer säkerligen berätta mer om upplägget längre fram, men nu tänkte jag tipsa om en mycket användbar samtalsövning som fick vara en del av läsårets första svensklektion. Idén fick jag ursprungligen från en utbildning som jag gick i regi av Didaktikcentrum (mycket bra!) Där vi fick testa på att redovisa vår hemläxa på detta vis. Matris i Skolbanken: Svenska - muntligt / pecha kucha. Fribergaskolan7a.wikispaces. TALARTIPS – tips, fakta, nyheter och intervjuer om presentationsteknik, retorik, PowerPoint & infodesign. Pecha Kucha är ett fantastiskt föreläsningsformat: 6 minuter och 40 sekunder av fullständigt fokus på ett ämne och med det visuella i centrum!

TALARTIPS – tips, fakta, nyheter och intervjuer om presentationsteknik, retorik, PowerPoint & infodesign

För den som vill pröva idéer är det en perfekt labbänk – det går i prinicip inte att misslyckas eftersom entusiasmen är gränslös, stämningen förlåtande och hugskott och excentricitet har hög status. De bästa svenska PK-nätverken hittar du i Göteborg, Stockholm, Örebro och Norrköping. Hittills har jag hållit åtta PKN-presentationer.

Om detta gör mig till Sveriges meste Pecha Kucha-presentatör vet jag faktiskt inte – jag tar gärna emot tips. Fem goda råd om berättande (Pecha Kucha) I måndags var jag en av talarna på Pecha Kucha i Göteborg.

Fem goda råd om berättande (Pecha Kucha)

Det finns mycket att säga om det här med berättande och min 6 minuter och 40 sekunder långa presentation skrapade bara på ytan. Förmodligen skulle presentationen mått bra av fler konkreta och verkliga exempel, men den strikta begränsningen tvingar fram prioriteringar. Det är ju också det som är meningen. Förmågan att lyssna. Det finns en språklig färdighet som är oerhört viktig men som vi inte alltid undervisar explicit i, nämligen förmågan att lyssna.

Förmågan att lyssna

Många gånger tror jag att vi tänker att förmågan att lyssna utvecklas per automatik men lika lite som förmågan att läsa eller skriva utvecklas automatiskt gör förmågan att lyssna det. Det krävs träning och det krävs att någon modellar och undervisar om hur man gör när man aktivt lyssnar. Hur pass mycket fokus på elevernas förmåga att lyssna har vi när vi planerar, genomför och utvärderar vår undervisning?

Hur mycket fokus på elevernas förmåga att lyssna har vi när vi gör våra bedömningar? Lyssna, tänker ni kanske nu, lyssna ingår ju som en självklar del av förmågan att kommunicera och att samtala. Förmågan att lyssna i läroplanen Att kunna kommunicera är centralt i mötet med andra människor oavsett ämnesområde eller var i livet och samhället en människa befinner sig. Ur: Få syn på språket – Skolverket. Att uttrycka åsikter — Kielikeskus - Language Centre.