background preloader

Actualiteitenprogramma's

Facebook Twitter

Pauw & Witteman. Ontstaan[bewerken] De eerste uitzending was op maandag 4 september 2006, volgend op de beëindiging van het populaire soortgelijke RTL4-programma Barend en van Dorp. Aanvankelijk werd het programma geproduceerd door zowel de VARA als de NPS, maar nadat de NPS in september 2010 met andere omroepen fuseerde werd Pauw & Witteman vanaf het vijfde seizoen door de VARA alleen geproduceerd. De eerste vier seizoenen werden uitgezonden vanuit Studio Plantage in Amsterdam. Vanaf seizoen vijf werd dit het studiopark in de oude Westergasfabriek in Amsterdam. Sinds 2007 wordt het programma in de zomerstop vervangen door het vergelijkbare Knevel & Van den Brink, gepresenteerd door EO-presentatoren Andries Knevel en Tijs van den Brink. In januari 2014 wordt dit programma voor het eerst ook tijdens de winterstop drie weken vervangen door Knevel & Van den Brink.

Op 13 mei 2011 was er een speciale uitzending, omdat Pauw en Witteman aan het einde van het 5de seizoen terugkeken op '5 jaar Pauw en Witteman'. Nieuwsuur. Geschiedenis[bewerken] Een cameraman van Nieuwsuur met microfoon. Redactie, presentatoren, medewerkers[bewerken] Nieuws- en sportpresentatie[bewerken] Oud-medewerkers[bewerken] Tijdlijn presentatoren[bewerken] Trivia[bewerken] Studio 8 werd in juli 2010 verbouwd voor de komst van Nieuwsuur. Externe link[bewerken] Officiële website. De Wereld Draait Door. De Wereld Draait Door is een Nederlands televisieprogramma van de VARA op Nederland 1, dat op werkdagen live wordt uitgezonden vanuit studio Zuiveringshal Oost op het Cultuurpark Westergasfabriek in Amsterdam. Het programma wordt gepresenteerd door Matthijs van Nieuwkerk en is een mengeling van nieuws, informatie en amusement.

In het verleden werd het programma uitgezonden op Nederland 3. Geschiedenis[bewerken] Na enige opstartproblemen wist het programma in 2006 dagelijks meer dan een half miljoen kijkers te trekken en het was daarmee een van de populairste programma's van de zender Nederland 3. Tot de zomerstop in mei 2006 werd De Wereld Draait Door op werkdagen om 19.00 uur uitgezonden. Toen in september 2006 de programmering van de Publieke Omroep werd omgegooid, werd het programma verplaatst naar 19.30 uur.

Op dagen dat er Champions League-voetbal om 20.45 was, duurde het programma maar 40 minuten. De 1000ste uitzending van De Wereld Draait Door werd uitgezonden op 17 mei 2011. Uitgesproken. Uitgesproken was een actualiteitenprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De VARA had een eigen studio van het programma, terwijl de EO en WNL een studio deelden. Een uitzending die het nodige stof deed opwaaien was Uitgesproken WNL van 10 november 2010, waarin een Kamerlid voor de PVV, Eric Lucassen, in beeld kwam als iemand die zijn vroegere woonbuurt had geterroriseerd.[1] Deze en daarop volgende onthullingen brachten hem en PVV-leider Wilders tijdelijk in het nauw.

Uiteindelijk kon Lucassen wel aanblijven als Kamerlid, maar het woordvoerderschap in onder andere wijkenbeleid werd hem ontnomen. Ook de uitzending van Uitgesproken EO van 18 januari 2011 zorgde voor veel beroering en onder andere een spoeddebat in de Tweede Kamer. Dit nadat beelden waren getoond van een gehandicapte 18-jarige jongen die in een zorginstelling van 's Heeren Loo werd vastgebonden vanwege zijn agressieve en onvoorspelbare gedrag.[2]

Brandpunt (televisieprogramma) Brandpunt was van 1959-1996 de succesvolste Nederlandse actualiteitenrubriek, gemeten naar het aantal malen dat materiaal werd overgenomen door buitenlandse omroeporganisaties. [bron?] De rubriek kenmerkte zich door veel aandacht voor onafhankelijke, kritische journalistiek, door aandacht voor onderwerpen als sociale rechtvaardigheid en vernieuwing, onder meer in de Katholieke kerk (het Tweede Vaticaans Concilie vond plaats van 1962 tot 1965). Veel aandacht was er ook voor de oorlog in Vietnam, de Watergate-affaire en het aftreden van president Nixon, de sociale en religieuze vernieuwing in Nederland en in Zuid-Amerika, maar ook voor de seksuele revolutie. Een verslag van de musical Oh Calcutta, gespeeld door naakte acteurs, leidde bijvoorbeeld tot Kamervragen. Het nieuwe programma begon in de herfst van 1960[bron?]

Brandpunts kritische aanpak leidde soms tot grote problemen. Aad van den Heuvel stond aan de wieg van het programma en schreef in 2005 Dit was Brandpunt, goedenavond. EenVandaag. EenVandaag is een actualiteitenrubriek op de Nederlandse televisie. Het programma is een samenwerking van de publieke omroepen AVRO en TROS, en wordt op de vroege avond uitgezonden op Nederland 1. De presentatie is afwisselend in handen van Pieter Jan Hagens en Marijn Duintjer Tebbens van de AVRO en Bas van Werven en Jaap Jongbloed van de TROS. De hoofdredacteur is Jan Kriek. Een terugkerend programmaonderdeel is het EenVandaag Opiniepanel. Dit panel is ingesteld in 2004, toen nog als het TweeVandaag Opiniepanel.

De vrijwillige deelnemers aan dit panel krijgen regelmatig online een enquête over de actualiteit voorgelegd. Geschiedenis[bewerken] Ontstaan en samenstelling[bewerken] De deelnemende omroepen zijn in de loop der tijd meermaals veranderd. Naamswijziging[bewerken] Op 4 september 2006 vond een volgende naamswijziging plaats: TweeVandaag werd EenVandaag. Met de naamswijziging van 2006 kreeg het programma ook een nieuw uiterlijk, zoals een nieuw decor en een nieuw logo. Vandaag de dag. Vandaag de dag is het ontbijtprogramma van omroep WNL. Het wordt iedere werkdag van zeven tot negen uur op Nederland 1 uitgezonden maar heeft een zomerstop. Ook besteedt het programma aandacht aan verkeersinformatie gepresenteerd door Robert Vriezen en soms door Annemarie Brüning.

Vaste politieke commentatoren zijn Willem Vermeend en Paul Jansen. Kim Kötter is de vaste showbizzcommentator. Op vrijdag vindt er een presentatie plaats waarbij Van Eijk of Ter Braak het programma presenteren onder de naam Vandaag de Vrijdag. Het programma wordt meestal rechtstreeks uitgezonden vanuit de Westergasfabriek in Amsterdam, maar soms ook vanaf locatie, zoals ten tijde van de Elfstedenkoorts vanuit een hotel in Friesland. In mei 2013 presenteerde Jinek het programma voor het laatst. Knevel & Van den Brink. Knevel & Van den Brink is een praatprogramma van de Nederlandse Publieke Omroep en wordt op de televisie uitgezonden door de Evangelische Omroep (EO).

Het programma wordt gepresenteerd door Andries Knevel en Tijs van den Brink. Het programma wordt uitgezonden tijdens de zomerstop van Pauw & Witteman, op dezelfde tijd en zender (Nederland 1), en wordt vaak ook met dat praatprogramma vergeleken. In 2014 is dit programma voor het eerst ook te zien tijdens de winterstop van het programma Pauw & Witteman. Het wordt dan in januari drie weken uitgezonden op voornoemd tijdstip. Zowel Jeroen Pauw als Paul Witteman, alsook VARA-programmadirecteur Frans Klein hebben in het beginseizoen Knevel & Van den Brink bekritiseerd omdat zij het zagen als nagenoeg een kopie van Pauw & Witteman.[1] Net als in Pauw & Witteman wordt in Knevel & Van den Brink gediscussieerd over actuele nieuwsonderwerpen met diverse gasten aan tafel, waaronder vaak een gast uit de politiek.

Gastpresentatoren[bewerken] Eva Jinek op Zondag. WNL op Zondag is een talkshow van WNL. Elke zondagochtend schuiven er drie gasten aan op de bank die spreken over de afgelopen week. Tot 23 mei 2013 heette het programma Eva Jinek op Zondag en werd door Eva Jinek gepresenteerd. Sindsdien is de naam WNL op Zondag en is de presentatie in handen van een duo. Janneke Willemse presenteert wisselend met Charles Groenhuijsen of Paul Jansen.[1] Afleveringen[bewerken] Seizoen 1 (2011)[bewerken] Seizoen 2 (2012)[bewerken] Seizoen 3 (2013)[bewerken] Externe link[bewerken] WNL op Zondag op de website van WNL. Premtime. Radio[bewerken] Premtime werd van 2010 tot 2012 op werkdagen op Radio 1 uitgezonden van 10.30 tot 11.00 uur. Het programma stopte op 31 augustus 2012 na een conflict tussen Radhakishun en de NOS over het te vaak met nieuwsberichten inbreken in het programma.

Naar eigen zeggen wilde Radhakishun zelf bepalen of nieuws belangrijk genoeg was om door zijn programma heen te komen. [1] Televisie[bewerken] PREMtime werd van maart 2003 tot 2008 door de NPS uitgezonden. In 2008 nam Jalal Bouzamour het over. Het programma stond ook toen voor "een informatief televisieprogramma over de multiculturele samenleving waarin de kwaliteit van onze samenleving getoetst wordt" te zijn. Externe link[bewerken] PREMtime. TROS Nieuwsshow. Radio[bewerken] Met studiogasten wordt gesproken over nieuws uit binnen- en buitenland en worden wetenschappelijke ontwikkelingen toegelicht. Na 10.00 uur ligt de nadruk op kunst en cultuur.

Kenmerkend voor het programma is dat alle gasten langskomen in de studio en gemiddeld een klein kwartier hebben om hun verhaal te doen. Er staat niets op band. De eerste aflevering van het programma werd uitgezonden op 13 september 1983 via de toenmalige radiozender Hilversum 2. De afgelopen jaren is de Nieuwsshow van een service-achtig magazine met veel losse rubrieken (visrubriek, natuurrubriek, groente- en fruit, auto's, klusjesman, taal, historische rubriek etc.) veranderd in een journalistieker programma, waarin de redactie en presentatie volledig verantwoordelijk zijn voor de invulling en de uitvoering.

De boekenrubriek is een langlopend vast onderdeel. Televisie[bewerken] Externe link[bewerken] TROS Nieuwsshow. Met het Oog op Morgen. Geschiedenis[bewerken] Met het Oog op Morgen brengt tegenwoordig elke dag achtergronden bij het nieuws, onder meer door interviews in de studio met gasten die zelf in het nieuws zijn, of veel weten over de achtergronden van een actuele gebeurtenis. Ook wordt elke dag verteld wat de volgende dag in de ochtendbladen te lezen is. Het programma heeft na de tune een vaste opening. Hierin wordt verteld wie de uitzending presenteert en welke onderdelen er in de uitzending zitten, zoals de krant van morgen en Den Haag vandaag. De opening wordt ingesproken door Hans Hogendoorn en volgt een vast patroon: Dit is Met het Oog op Morgen, met een overzicht van de actualiteiten van radio en tv, de krant van morgen, Den Haag vandaag en de ontwikkelingen en achtergronden van het nieuws.

De interviews in Het Oog zijn voor het grootste gedeelte live in de studio in Hilversum. De Duitse begintune van het programma is sinds het begin van de uitzendingen door sommige mensen als controversieel ontvangen. Goedemorgen Nederland. Televisie[bewerken] Acht jaar lang werd KRO Goedemorgen Nederland op iedere werkdag (40 uitzendweken, niet in de zomer en rond kerst) uitgezonden van 7.00 tot 9.00 uur op Nederland 1. Het tv-programma bestond uit het weerbericht, filenieuws, krantenberichten, reportages en interviews. Elk half uur werd het programma onderbroken door het NOS Journaal. Het tweede uur van de uitzending, tussen 8.00 en 9.00 uur, was voor het grootste deel een herhaling van het eerste uur, dat tussen 7.00 en 8.00 uur werd uitgezonden en opgenomen. Alleen sommige aankondigingen en de afsluiting van het programma vlak voor 9.00 uur waren weer 'live'.

Na het eerder gesneuvelde ochtendprogramma Ontbijt TV van de KRO begon in 2002 Goedemorgen Nederland, als een samenwerking tussen de omroepen AVRO, KRO en NCRV. Presentatie[bewerken] Trivia[bewerken] Radio 1 Journaal. Het Radio 1 Journaal begon zijn uitzendingen in 1995, als opvolger van de radio-actualiteitenrubrieken van de afzonderlijke omroepen. Hoofdredacteur in de eerste jaren was Piet van Tellingen, voorheen hoofdredacteur van Hier en Nu-radio van de NCRV. Hij werd opgevolgd door Henk van Hoorn die op zijn beurt werd vervangen door Hans Laroes. Thans is is Marcel Gelauff hoofdredacteur. De bedoeling is de luisteraar op vaste tijden elke dag een herkenbare uitzending te bieden (zogenaamde horizontale programmering). Ook zou er door de samenvoeging van redacties meer gespecialiseerd kunnen worden gewerkt, en sneller kunnen worden ingesprongen op grote nieuwsgebeurtenissen.

Het is gebruik geworden dat het Radio 1 Journaal extra uitzendingen verzorgt bij calamiteiten en andere grote nieuwsevenementen. De uitzendtijden zijn op werkdagen 6.00 - 9.30 uur en 16.30 - 18.30 uur. De meeste uitzendingen van het NOS Radio 1 Journaal worden door een vaste presentator gepresenteerd. Prijzen[bewerken] Over Dit is de Dag. Op maandag-, dinsdag-, woensdag- en donderdagmiddag om twee uur schuiven vier gasten aan tafel in de studio van Dit is de Dag. Dit Is De Dag is een sfeervol journalistiek programma. De gesprekken zijn live, de toon is prettig-pittig. Iedere uitzending trekken de verslaggevers erop uit voor een onderzoeksverhaal of een reportage met een menselijk gezicht uit binnen- of buitenland. Dichter bij de DagIn elke aflevering van Dit is de Dag geeft een dichter bij de dag tegen drie uur een eigen samenvatting van wat er aan tafel is besproken.

RubriekenElke middag in Dit is de dag een rubriek met thema's die de Dit is de Dag-redactie graag wil uitlichten: MaandagWereldweek: commentaar op buitenlandse actualiteit van de week die komt met Jan van Benthem, Hans Jaap Melissen, Steven de Foer en Mient-Jan Faber DinsdagDe Tijdmachine: actuele geschiedenis in De Tijdmachine met de historici Wim Berkelaar, Herman Pleij en Fik Meijer.