background preloader

Materiaaleja mediakasvatukseen

Facebook Twitter

Mediakasvattajan eettiset periaatteet. Mediakasvattajan muistilista. Walter ry – Materiaalipankki. Elokuva- ja kuvataideopetusta matkapuhelimilla.: World film collective - mobile movies from around the world. Tästä tuli hyvä mieli.

Elokuva- ja kuvataideopetusta matkapuhelimilla.: World film collective - mobile movies from around the world

World film collective (WFC) on projekti, jossa nuorille ympäri maailmaa isketään käteen kännykkäkamerat. Nuoret kertovat tarinoita, ilmaisevat itseään ja kuvaavat omaa lähiympäristöään, kohtaamiaan vastoinkäymisiä sekä heidän arkensa aiheita videoiden avulla. Projektin puitteissa nuoria opastetaan lisäksi videotuotannon eri osa-alueisiin. Ajatuksena on voimauttaa nuoria, tuoda heidän äänensä kuuluviin sekä valjastaa tämän päivän median voima kulttuureiden välisen ymmärryksen kasvattamiseen. Kännykkäelokuvat ladataan WFC:n youtube-kanavalle, ja niinpä sieltä voi kuka tahansa käydä katsomassa hyvinkin rehellisiä ja oikeiden ihmisten tuottamia hyvinkin paikallisia videopätkiä. Olin ällikällä lyöty kun löysin tämän taannoin - olen ajatellut että olisi mielenkiintoista nähdä kuvamateriaalia ympäri maailmaa. Tässä eräs hätkähdyttävä esimerkki WFC youtube-kanavalta:

Kummipankki » Mediataitokoulu. Mediataitokummit ovat oman alansa asiantuntijoita, jotka keskustelevat lasten mediankäytöstä ja mediataidoista esimerkiksi vanhempainilloissa ja oppitunneilla.

Kummipankki » Mediataitokoulu

Kummien koulutusaiheisiin sisältyvät muun muassa sosiaalisen median yksityisyys, digitaaliset pelit, nettikiusaaminen, lasten mediakulttuurit ja nettiturvallisuus. Alustusta voidaan painottaa tilaajan toiveiden mukaan. Kummit eivät laskuta luentopalkkioita, vaan tekevät vapaaehtoistyötä. Mediataitokummit ovat Mediataitoviikkoon osallistuvien yritysten, järjestöjen, virastojen, koulujen, kirjastojen tai esimerkiksi nuorisotoimen työntekijöitä. MLL - Videot. Pelilaksy_RIIHI1. Tunteiden verkko - Pelastakaa Lapset ry. Epun mediareppu. Pedagogiset mallit ovat toimintamalleja tieto- ja viestintätekniikan hyödyntämiseen esi- ja alkuopetuksessa.

Epun mediareppu

Malleissa korostuvat esi- ja alkuopetuksen yhteistyö, oppilaiden yhteistoiminnallisuus ja sosiaalisten taitojen kehittyminen, tutor-toiminta, vertaisopettajuus sekä ennen kaikkea tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen pedagogisista lähtökohdista. Toimintamallit ovat hankeopettajien kehittelemiä eVarikon (Tampereen kaupungin opetusteknologiapalvelut) asiantuntijoiden tuella. Mallikuvausten apuna löydät esimerkkejä materiaaleista, joita toimintatavoissa käytetään, videokuvauksia mallien toteuttamisesta hankeopettajiemme luokissa sekä vinkkikortteja, joissa löytyvät mallien kuvaukset lyhennettyinä.

Vertaisoppimisen polku (Muotialan päiväkodin Nekalan toimipisteen esiopetus ja Nekalan koulun alkuopetus) Kamerasuunnistus Tekstinkäsittelyohjelmaan tutustuminen Sadutus tietokoneella Yhteissadutuksen tulos (esimerkki) Tiedonhaku Sanomalehtipaja. Mediakasvatuksen oppituntivinkkejä lukiolaisille. Medialukutaidon harjoituksia esiopetukseen. MobiiliMetkaa museossa - lisätty todellisuus. Curly ry - nuorten julkaisema lehti, verkkosivu ja mediakasvatus materiaalia (MR) Mainiot Mediaperheet - rastikierros mediakasvatuksen parissa. Oppimateriaali Mainiot Mediaperheet Mainiot Mediaperheet -materiaalikokonaisuus on suunnattu ammattikasvattajille ja muille 6-8 -vuotiaiden kanssa toimi-ville.

Mainiot Mediaperheet - rastikierros mediakasvatuksen parissa

Meidän jutusta tuttu - opas videoiden tuottamiseen leikillisesti pienten lasten ryhmissä. Nuorten Ääni -toimitus: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin! Osallistavia mediakasvatusmenetelmiä opetukseen ja nuorisotyöhön Maailma on täynnä epäkohtia, ilonaiheita ja ihmeitä, joista pitäisi kertoa muille.

Nuorten Ääni -toimitus: Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin!

Mutta miten pienen äänen saisi kuulumaan suuressa mediassa? Avuksi tarvitaan hieman uteliaisuutta, vähän rohkeutta ja hyvä ryhmä.Uteliaammin, rohkeammin, hauskemmin! On kokoelma työmenetelmiä, jotka kutsuvat muuttamaan mediaa ja maailmaa. Mikä on... - Digital Storytelling Finland. MLL Ei nettikiusaamiselle tehtäviä 4-6 luokkalaisille. Mediabussi - lyhyen mediailmaisun luomisen työkalu peruskoululaisille. Mikä on mediabussi?

Mediabussi - lyhyen mediailmaisun luomisen työkalu peruskoululaisille

Mediabussi käynnisti moottorinsa vuonna 2006. Se on kiertänyt ympäri Suomea antamassa nuorille mahdollisuuden kokeilla omia mediataitojaan ja harjoitella omaa ilmaisuaan nykyaikaisten mediavälineiden avulla. Mediabussissa on laitteisto ja ohjaajat, jotka auttavat välineiden käytössä. Ideana kuitenkin on se, että jokainen oppii itse tekemään oman lyhytelokuvansa suunnittelusta kuvaamiseen ja editoimiseen. Mediabussi tarjoaa mediatalon vierailun kouluihin, kirjastoihin, nuorisotaloihin ja erilaisiin oppimisympäristöihin. Mitä? Vuoden 2012 Mediabussikiertueen pääpaino on nuorten omissa tarinoissa.

Miksi? Mediabussi on YLEn mediakasvatusta. Kuka? Bussia kuljettavat ja opetusta antavat median ammattilaiset: Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto. Media on osa arkipäivää.

Ismo Kiesiläisen mediakasvatussivusto

Välillä se ilahduttaa ja rikastuttaa, välillä se turhauttaa ja tuhoaa. Media on tullut myös kouluun ja nuorisotaloihin: ikkunanraoista, internet-piuhoja pitkin ja lasten taskuissa. Media ei aina ole sellainen kuin toivoisimme, mutta se on sellainen, millaiseksi sen teemme. Media ja siihen kietoutunut maailma pitää ottaa haltuun. Jotta voisi olla täysivaltainen kansalainen, ei voi olla vain median kuluttaja – emmehän ole maailmassakaan vain kuluttajia vaan tasavertaisia tallaajia. Olen kerännyt tälle sivulle sellaisia mediakasvatukseen liittyviä materiaaleja ja ajatuksia, joiden synnyttämisessä olen itse ollut mukana. Jos haluat kysyä tai kommentoida, tai haluat minut kouluttamaan, löydät yhteystietoni kotisivuiltani.

Me tehdään mediaa. Lataa oppaan pdf-versio tästä Tietoyhteiskuntamme tarjoaa paljon mahdollisuuksia omien ajatusten ja mielipiteiden esiintuomiseksi medioissa.

Me tehdään mediaa

Etenkin sosiaaliset mediat ovat helpottaneet osallistumista kansalaiskeskusteluun. Moni nuori onkin ottanut sähköiset alustat omakseen julkaistakseen omia ajatuksiaan, mielipiteitään ja ideoitaan. Nämä foorumit toimivat myös nuorten vertaistiedotuksen kanavina ja tiloina. Nuorten tieto- ja neuvontatyössä medioiden hyödyntämisellä vertaistiedotuksen ja kansalaisaktiivisuuden välineenä on pitkät perinteet. Nuorten toimituksissa tehdään vertaistiedotusta mediakasvatuksellisella otteella. Me tehdään mediaa on tietopaketti siitä, mitä nuorten toimituksissa tehdään ja se antaa vinkkejä nuorten toimituksen perustamiseen. Tilaa painettuja oppaita Heidi Leppäkarilta.