background preloader

COOL

Facebook Twitter

4.5×20 House / AHL architects associates. Architects: AHL architects associates Location: Hanoi, Vietnam Architects In Charge: Hung Dao , Tuan Anh Mai, Son Chu, Hieu Hoang, Nghia Mai, Tung Nguyen, Truc Anh Nguyen Area: 90.0 sqm Year: 2012 Photographs: Anh Duc Le This house was designed for a young family with one children and grand mother, located in Van Phu new urban area in Ha Noi, Vietnam. The existing design is boring (like thounsands of other houses in Vietnam): lost of natural lighting and ventilation; simple space with core (staircase and toilet) in the middle and two bedrooms at two sides.

Client (young family) needs something different from the existing. They need their own house, their style. This situation requires a smart solution for traffic, thereby creating interesting solutions of space, daylight and natural ventilation. With a simple slogan “ traffic creates space and function”, we started by changing the location of staircase. 4500 Square Feet Tropical House on a Very Small Lot But With a Garden. 55 Blair Road / Ong & Ong. Architects: Ong & Ong Pte Ltd Location: 55 Blair Road, Singapore Design Team: Diego Molina and Maria Arango. Camilo Pelaez. Project Team: Diego Molina and Maria Arango.

Camilo Pelaez. Ryan Manuel, Linda Qing Interior design: YPS Project Year: 2009 Photographs: Derek Swalwell 55 Blair Road produces a spatial experience that excites the senses by promoting light open plan living which is unusual to this type of terrace house. This residence brings a balance between nature and contemporary living in a renovation of an Art Deco style terrace. Concept To create a light open plan living space, whilst promoting Inside/outside space. 55 Blair road project is a renovation and restoration to a traditional art deco style shop house. Adhering to the conservation constraints of maintaining the existing envelope, a solution was reached. The entire second floor in the main section of the house had been allocated for a master bedroom/study space with an en suite bathroom. Architect’s House Surrounded by Untouched Nature. Freelon Group mostly specialize in public projects although one of their architects, Michael A.

Rantilla, builded his private residence in Raleigh, North Carolina. The three store house was designed to response to certain site obstructions, like zoning setbacks, a stream buffer and a steep slope. Each floor made of different material and placed at right angle against each other. The first floor is combination of glass with concrete outside and glass with marble inside. The long roof where is enough place to walk is accessible from the second floor. The third floor is almost transparent giving an opportunity to catch amazing views of nature. Besides having beautiful nature outside, the house interior mostly made of natural materials.

Via Frame. architects house, experimental house design, Freelon Group, house from natural materials, rustic house interior, rustic interior. Beautiful Houses: Lo Curro in Santiago, Chile. BT House / Studio Guilherme Torres. Architects: Studio Guilherme Torres Location: Sao Paulo, Brazil Landscape: Alex Hanazaki Year: 2012 Photographs: Denilson Machado São Paulo based architect Guilherme Torres has developed ideas which fuse the modern and the traditional. Guilherme’s own house, designed by the architect himself, bears a chequered wood design, a kind of brise soleil called muxarabie, which is a classic feature in Eastern architecture. It was later assimilated by the Portuguese, who brought it to Brazil. This element, with its powerful aesthetic appeal, was adapted to this residence in the South of the country, and acts as a wooden ‘curtain’, allowing air flow, dimming light and also serving as a security feature. “As soon as I saw the gently sloped plot surrounded by other houses, the idea of this large panel came to me, to ensure privacy for both them and their neighbors.”

Cabinets of Curiosities / Bean Buro. Architects Location Cape Mansions Block B, 56-62 Mount Davis Rd, Mount Davis, Hong Kong Design Director Lorène Faure, Kenny Kinugasa-Tsui Project Year 2016 Photographs Courtesy of Bean Buro Architectural Assistant Katherine Leung, Aimee Daniels, Michelle Ho Contractor / Project Management R&C Engineering Co. Ltd More SpecsLess Specs From the architect. Bean Buro has gutted the internal walls of the three bedrooms apartment of approximately 2,000sqft to transform a dark corridor layout into a light filled open space. The project is located in Cape Mansions Pok Fu Lam, Hong Kong. The brief was to create a fresh and calm space that feels natural as a seaside apartment for a Belgian-Chinese couple. The concept was to remove all dead spaces by removing as much partitions as possible by using a series of foldable partitions to create flexible zoning. High quality natural European Belgian timber washed with a contemporary tone was used to construct all joinery and flooring.

Casa Fe / OW Arquitectos. Arquitectos Ubicación Coyoacán, Ciudad de México, México Arquitectos a Cargo Oscar Wade, Omar Wade Colaboradores Giselle Macotela Área 700.0 m2 Año Proyecto 2016 Fotografías Proveedores Grupo Ensamble, Lumina México, Marmoles ARCA Descripción de los arquitectos. Casa FE se encuentra en Coyoacán al sur de la CDMX, es una casa de 700mts2 de construcción. El concepto principal fue respetar la vegetación existente, dar forma y función alrededor de ella. Se crearon grandes patios, terrazas y transparencia para ir envolviendo la casa de vegetación.

La función se crea mediante un eje principal que va desde el acceso hasta la última circulación vertical; en el acceso principal se integran 3 elementos, espacio público, privado y vegetación dando el efecto de transparencia de los espacios. La selección de los acabados fue simple con el motivo de resaltar su materialidad, dando énfasis a la volumetría y vegetación. Casa MTY / BGP Arquitectura. Arquitectos: BGP Arquitectura Ubicación: San Pedro Garza García, Nuevo Leon, Mexico Arquitectos De Proyecto: Bernardo Gomez-Pimienta, Luis Enrique Mendoza Área: 1000.0 m2 Año Proyecto: 2010 Fotografías: BGP Arquitectura Colaboradores: Hugo Sánchez, José Barreto, Jesse Rodríguez, Susana Rodríguez, Josué Vázquez, Edgar Juárez, Giovanna Maldonado, Luis Corona, Wendy Wuotto Constructor: Pórtico Estructural: Colinas de Buen Instalaciones: DIIN (Diseños Integrales de Ingeniería SA de CV) Iluminación: Luz en Arquitectura Maqueta: Ramón Álvarez, Jesús Morones, Luis Enrique Mendoza Descripción de los arquitectos.

La casa se localiza en San Pedro Garza García en una zona semi-boscosa recientemente urbanizada, compuesta por lotes de 10,000 m² y con un estricto reglamento de construcción con hincapié en la protección ecológica. . © BGP Arquitectura emplazamiento planta primer nivel planta segundo nivel corte. Commercial Space Turned Into Loft / Egue y Seta. Architects: Egue y Seta Location: Terrassa, Barcelona, Spain Architect In Charge: Daniel Pérez, Felipe Araujo Area: 180 sqm Year: 2013 Photographs: Victor Hugo Contractor: OBRES I SERVEIS HABITAT SL Installation: OBRES I SERVEIS HABITAT SL Budget: 140,000€ From the architect. From the outside, the vertical shutters draw wooden strips over a sight of a rich green hedgerow and a leafy bush. ¿Are they just the outside trees reflected over the windows panes? To step in this former commercial space turned into a loft, we need to open a wide and generous solid “Iroco” wood set of double doors with iron fittings custom made at the owner´s iron foundry.

To the left, caved in the building foundations, we find the living room, surrounded by oversized steps over which an “U” shaped arrangement of cement colour velvet cushions work as a sofa. In the dining area, the superb Bedrock Plank A wooden table by the Italian brand Riba 1920, surrounded by the timeless Eames chairs in a concrete tone. Desert Courtyard House / Wendell Burnette Architects. Architects: Wendell Burnette Architects Location: Scottsdale, AZ, USA Architect In Charge: Wendell Burnette Design Team: Thamarit Suchart (lead design collaborator), Jena Rimkus, Matthew G. Trzebiatowski, Scott Roeder, Brianna Tovsen, Chris Flodin, Colin Bruce Area: 7200.0 ft2 Photographs: Bill Timmerman, Courtesy of Wendell Burnette Architects Contractor: The Construction Zone, Ltd Interior Design: Leavitt – Weaver, Inc Structural Engineer: Rudow + Berry, Inc Electrical Engineer: Associated Engineering Mechanical Engineer: Kunka Engineering, Inc Civil Engineer: Rick Engineering Lighting Design: Ljusarkitektur P&O AB Landscape Design: Debra Dusenberry Landscape Design From the architect.

The site is a peninsula of granite outcroppings and towering Saguaro cacti surrounded on all sides by deep perennial desert washes except for a single spit of land affording access from an Ocotillo studded ridge above. The form for a serene desert courtyard slowly began to emerge. Ellis Residence / Coates Design. Perched high upon Yeomalt Bluff, the Ellis Residence enjoys a commanding 180-degree view of Puget Sound and the Seattle skyline. The owners requested that the residence be sustainable, and the resulting design by Coates Design is the first LEED Platinum home outside the city of Seattle. Follow the break for more photographs and drawings. Architects: Coates Design Location: Bainbridge Island, Washington, USA General Contractor: Smallwood Design and Construction Landscape Architect: Outdoor Studio Structural Engineering: Quantum Consulting Engineers Mechanical Engineer: Sound Mechanical Interior Designer: All in the Details Project Area: 2,560 sqf Project Year: 2010 Photographs: Roger Turk/Northlight Photography The owners had a special goal in mind when they decided to build a sustainable home in the beautiful surroundings of Bainbridge Island, WA.

The design limits its impact on the environment with a multitude of sustainable practices. Explosive Mix: Regional Cabin Meets Concrete Modernism. The entire time I lived in Seattle, there was something about architecture of the Northwest that defied description but defined much of the amazing work found in the area. This lake house (designed by Tom Kundig but built in Northern Idaho)? Embodies some of the best aspects of regional Modernism that spreads out from around Puget Sound. Pop the top, and see what surprises burst from the box. Concrete walls shoot up on three sides, while a giant pivot-opening, garage-style, box-window facade flips open toward the adjacent lake. The top seems to tip up as well, held aloft by a layer of glazing that drops in light along all four sides of the roof. The material pallete is unpretentious and low maintenance – concrete block, steel beams, plywood ceilings and copious glass – but the deployment is downright stunning.

Creative accents abound, from splashes of color to reused pipes for the fireplace, chimney and a second-story ladder. Final Wooden House / Sou Fujimoto. Architects: Sou Fujimoto Architects Location: Kumamoto, Japan Project Team: Hiroshi Kato Structural Consultant: Jun Sato Structural Engineers Lighting: Hirohito Totsune Contractor: Tanakagumi Construction Design Year: 2005-2006 Construction Year: 2007-2008 Site Area: 89,3 sqmConstructed Area: 15,13 sqmPhotographer: Iwan Baan I thought of making an ultimate wooden architecture. It was conceived by just mindlessly stacking 350mm square. Lumber is extremely versatile. In an ordinary wooden architecture, lumber is effectively differentiated according to functions in various localities precisely because it is so versatile.

Columns, beams, foundations, exterior walls, interior walls, ceilings, floorings, insulations, furnishings, stairs, window frames, meaning all. There are no separations of floor, wall, and ceiling here. This bungalow no longer fits the category of wooden architecture. Gabriela House / TACO taller de arquitectura contextual. Architects Location 97139 Merida, Yucatan, Mexico Project Area 85.0 m2 Project Year 2015 Photographs Project and Construction Team Carlos Patrón Ibarra, Alejandro Patrón Sansor, Ana Patrón Ibarra, Estefanía Rivero Jansen. Site Area 300m2 From the architect. Gabriela House is a single family house located in an area in the process of urban development of the city of Merida, Mexico.

The aim was to provide the user with a serene yet convenient haven, which had security considerations, thermal comfort and energy efficiency, and low cost of construction and maintenance. The house is tucked away from the street. This is the space before access to the house, which is accentuated by a water feature formed by an area of organic elements that works as a control for mosquitoes and provides oxygen by natural means to another area that is accessible for recreational use. The building system is the most common in the area, made of concrete blocks, beams and slabs. Gia Lai House / Vo Trong Nghia Architects. Architects: Vo Trong Nghia Architects – Vo Trong Nghia, Daisuke Sanuki, Shunri Nishizawa Location: Gia Lai, Vietnam Contractor: wind and water house JSC Total Floor Area: 510 sqm Building Height: 11.5m (3stories) Completion date: Oct. 2011 Photographs: Hiroyuki Oki This is an individual residence located in Gia Lai city, Middle Vietnam.

The site is 7 m wide and 40 m deep, which is the typical conditions for ”Tube House” in Vietnam. As is often the case with “Tube House”, Housing Planning is strongly influenced only by the layout of “Rooms” and “Corridor” since too many bedrooms are required in a narrow site. In this case, we designed the corridor not as a simple and boring path but as a continuous and sequential space which becomes Living space, Dining space and also outside Living space, changing its width and height as people step into the house. For the wall of this corridor, we stacked 4m-length granite stones made in Gia Lai city as a reflector of the various top-light.

Green Renovation / Vo Trong Nghia Architects. Architects: Vo Trong Nghia Architects Location: Hanoi, Hoàn Kiếm District, Hanoi, Vietnam Architect In Charge: Vo Trong Nghia, Takashi Niwa, Tran Thi Hang Project Architects: Ngo Thuy Duong, An Viet Dung Contractor: Wind and Water House JSC Area: 387.0 sqm Year: 2013 Photographs: Courtesy of Vo Trong Nghia Architects, Hiroyuki Oki From the architect.

Vietnam’s fast development raises many urban problems; less green space, electricity shortages and flooding. The increasing number of motorbikes are causing traffic jams and serious air pollution. “Greenfall renovation”, a prototypical single house renovation in Hanoi, was designed against this backdrop, returning greenery to the city and encouraging a comfortable living environment to both the resident and the neighbors.

To remedy this situation, the house is renovated to live with green and abundant light. This system of green façade and roof is prototypical and applicable to all buildings in tropical climates. House for Trees / Vo Trong Nghia Architects. House La Punta / Central de Arquitectura. House with Enclosed Internal Garden – Six Ramsgate by Wallflower Architecture+Design. Margarido House / Onion Flats. Modern But Traditional House Design – House Ö. Optical Glass House by Hiroshi Nakamura & NAP. Rees Roberts + Partners LLC - Casa Finisterra. Simple Modernistic Suburban House – Fritz Residence by OJMR Architects. Sky Garden House.

Stackyard House / Mole Architects. Thong House / NISHIZAWAARCHITECTS. » Neut-house for an ophthalmologist / Apollo architects and associates / Japón.