background preloader

Maudbj

Facebook Twitter

Rika matematiska problem. Erfarenhet ger behörighet. Efter 1 december 2013 får du med lärar- eller förskollärarlegitimation möjligheten att bli behörig om du har tillräckligt lång erfarenhet av undervisning.

Erfarenhet ger behörighet

Det gäller även dig som tänker söka legitimation och har en behörighetsgivande examen. Du kan bara åberopa erfarenhet som du tillgodogjort dig innan 1 juli 2015. Åtta års erfarenhet under de senaste femton åren Du som är legitimerad lärare eller förskollärare och har undervisat sammanlagt minst åtta läsår i ett ämne, årskurs eller skolform under de senaste femton åren får nu möjlighet att komplettera med fler behörigheter. För dig som fyller 57 år senast den 1 juli 2015 räcker det med fyra läsårs undervisningserfarenhet. Även du som är fritidspedagog kan få behörighet utifrån lång erfarenhet av undervisning.

Yttrande om erfarenhet och lämplighet Det är din huvudman, rektor eller förskolechef vid den eller de skolorna som du undervisat som ska skriva ett yttrande som intygar din erfarenhet av undervisning och lämplighet. Stödmaterial för inkludering av elever med NPF,AST.pdf. StoÌdinsatser foÌr elever med NPF utifraÌn TBF.pdf. Diagnoser i matematik. Jag har tagit fram diagnoser i matematik för att årligen testa elevernas kunnande i matematik i år 6-9.

Diagnoser i matematik

Anledningen till att jag har tagit fram dem är för att jag har saknat bra diagnoser som gör att jag kan följa elevernas kunnande i matematik. Det finns många bra diagnoser men de är antingen begränsade till en viss del av matematiken eller så går det inte att följa elevernas kunskaper från år till år. Jag vill helt enkelt kunna se vad eleverna har lärt sig under ett undervisningsår för att sedan kunna utvärdera min egen undervisning. Hur kommer det sig att eleverna inte lär sig det jag vill att de ska lära sig eller vad var det som gjorde att eleverna förstod vissa begrepp.

Diagnoserna fokuserar huvudsakligen på begreppsförståelse eftersom det utgör grunden för all matematik. Diagnoserna är också gjorda för att enkelt kunna rättas och de finns även som digitala versioner i form av Google formulär. Diagnoserna: År 6 År 7 År 8 År 9 Referenser (1) Bentley, P-O (2008) . (3) Hattie, J (2012). Problemlösning.

Det finns massor av ställen där man kan hitta matteproblem för elever att lösa, så det kan kanske kännas onödigt med ett sådant ställe till, men här samlar jag de problem som jag gillar och som jag tycker fungerar i mina klasser.

Problemlösning

Vill du använda dem - var så god! Problemen finns i pdf-format. Samma problem finns två gånger per sida. Jag brukar låta eleverna limma in problemen på en sida i sitt räknehäfte och lösa problemet i häftet, därför har jag anpassat problemen till det. De är också i svart-vitt, så att man kan skriva ut och kopiera. Jag ska försöka sortera problemen efter svårighetsgrad, men det är inte helt lätt. Tanken med problemen är att de ska kunna träna på de förmågor som läroplanen anger. Det handlar alltså inte bara om att komma fram till rätt svar, utan att lära sig olika strategier, att träna på att berätta hur man tänkte, att fundera över om svaret är rimligt och att i förlängningen kunna skriva ner sin lösning matematiskt.

Talområde 1-20 Talområde 20-100. Problemlösning- redovisning - Learnify. Denna vecka har vi redovisat våra problemlösninguppgifter, som vi i grupper tillverkat!

Problemlösning- redovisning - Learnify

Grupperna skulle tillverka uppgifter med fyra svarsalternativ, varav ett skulle vara rätt. Grupperna fick sedan gå fram och presentera sitt problem, med alternativen. Sedan fick de övriga grupperna tre minuter på sig att diskutera och försöka komma fram till rätt alternativ. Den redovisande gruppen scannade sedan av vilket alternativ grupperna trodde var rätt med hjälp av "superlappen". Svaren visade sig i ett stapeldiagram på projektorn, och sedan fick grupperna gå fram och redovisa hur de tänk kring sina svar! Några fantastiskt bra lektioner, med mycket matematiskt innehåll! Klockan drar igång efter att redovisningsgruppen presenterat problemet! Vissa uppgifter krävde hjälp av miniräknare för att lösa! Sedan "scannar" vi av "superlappen" för att se hur vi röstat...

Grupperna får sedan redovisa sina lösningar, och redovisningsgrupperna fick även förklara hur de tänkte... Tea har 6 sudd.