background preloader

Val2014

Facebook Twitter

Sverigedemokraternas politik och argument – Sanning eller konsekvens | polimasaren. FN-protest mot SD-retorik UNHCR: ”Minska inte invandringen till Sverige” Den så kallade massinvandringen Myten om att ”massinvandringen” är ett stort hot mot Sverige Myt: 116’000 flyktingar per år Myt: Den demografiska bomben Myt: Massinvasion Integrationsfrågor SD vill ta hand om dom invandrare som redan är här, men… Bland annat vill de ta bort riktade insatser för invandrare som har svårt på arbetsmarknaden Sverigedemokraterna saknar integrationspolitik ”SD har inte svaren på integrationsproblemen” Granskning av Sverigedemokraternas motioner: Inga förslag för förbättrad integration Budgetfrågan Vi skojar om räkneexempel och felsägningar, men hur ligger till med deras beräkningar?

Budget 2010: SD räknar fel – på 59 miljarder Anders Borg totalsågar sd:s budget ”Ansvarslös glädjekalkyl” SD:s budget 20 miljarder back endast på kriminalvården Budget 2011: SD-budget sågas på partiledardebatt Borg totalsågar SD:s budgetberäkningar Budget 2012: Förlorarna i Sverigedemokraternas budget Dubbelfel i SD budget Expo. Ja, Sverige har klarat krisen – men vad säger siffrorna? Tabellen har delats över 8 000 gånger på Facebook och har retweetats hundratals gånger. Inlägget anger flera trovärdiga källor, bland annat SCB, Ekonomistyrningsverket och statens årsredovisningar. Ekonomifakta, som också nämns, är knutet till Svenskt näringsliv men hämtar i sin tur sina uppgifter från Statistiska centralbyrån (SCB). Bakom tabellen döljer sig Peter Hägglund, pensionär i Laxne utanför Gnesta. Han fick statistiken från en vän på Facebook som i sin tur hade fått den från en annan vän. Metro har förgäves försökt nå personen som ursprungligen tagit fram siffrorna.

Peter Hägglund tyckte att siffrorna visade att utvecklingen i Sverige hade varit positiv, något han menar ofta glöms bort i sammanhanget. –Jag är väldigt fascinerad hur man visualiserar saker och ting, så jag tog helt enkelt siffrorna och lade in dem i ett Excel-ark. . – Jag tog bara siffrorna som de var utan kritisk granskning. Stämmer siffrorna? Siffrorna från det delade inlägget anges kursivt. Sveriges befolkning. Henrik Ekengren Oscarsson: Sverigedemokraternas opinionsutveckling 2001-2013. Valforskningsprogrammets tredje partirapport den här Almedalsveckan handlar om Sverigedemokraternas opinionsutveckling 2001-2013. Datamaterialet kommer från de årligen återkommande SOM-undersökningarna. I rapporten presenteras en hel del nyheter om utvecklingen av SDs stöd i olika grupper som tidigare inte redovisats i form av tidsserier.

Det här blogginlägget är samförfattat med Per Oleskog Tryggvason. Två spännande tidsserier kan lyftas fram. En andra tidsserie har med upplevd systemlegitimitet att göra, det vill säga hur nöjd man är med hur demokratin fungerar i Sverige. Läs på ännu mer om SDs sympatisörer Läs en årsgammal analys av SDs opinionsutveckling i inledningskapitlet till boken "Vägskäl. Invandring i fokus när Åkesson talade. Gudrun Schyman försökte stjäla showen av Sverigedemokraterna.

Jimmie Åkesson svarade med att anklaga Fi för att ”kasta smuts”. Stora delar av sitt tal ägnade SD-ledaren åt ett hätskt angrepp på Stefan Löfven. Jimmie Åkesson inledde sitt tal med långt och hårt angrepp på Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven. SD-ledaren var upprörd över att Stefan Löfven kallat Sverigedemokraterna rasister. S-ledaren beskrev Sverigedemokraterna som ”ett rasistiskt parti med nazistiska rötter”. - Jag blir så ofantligt trött på den sortens infernalisk dumhet, sade Jimmie Åkesson i går kväll.

SD-ledaren ifrågasatte om Stefan Löfven vet vad verklig rasism är och åkallade minnet av medborgarrättsrörelsen. - Kladda inte ditt kladdiga kladd på historiens hjältar och deras mod genom fega påhopp på oss för att du saknar riktiga argument. Nästan hela Jimmie Åkessons långa tal handlade om hjärtefrågan invandring och integration. Jimmie Åkesson försökte vifta bort utmaningen. Men där upphör likheterna. Retorikexperten: Jimmie Åkesson begick den retoriska dödssynden. Retorikexperten Fredrik Söderquist om Åkessons tal i Almedalen. Retorisk situation Jimmie Åkesson har stabila opinionssiffror och ett lyckat EU-val med sig till Almedalen, men måste få partiet att fortsätta växa för att behålla vågmästarrollen och därmed politiskt inflytande och i förlängningen existensberättigande.

För att lyckas måste han locka fler socialkonservativa väljare från både socialdemokraterna och moderaterna – väljare som kan vara tveksamma till att rösta på ett rasistiskt parti. Huvudintryck I ett överlångt tal värjde sig Jimmie Åkesson från att vara rasist genom att i långa argumentationskedjor omdefiniera Sverigedemokraterna som både medmänskliga och Sverigevänner på riktigt. Retoriska grepp Åkesson tog avstamp i Stefan Löfvens tal om frihetsklockor från i söndags, men där Löfven alluderade på Martin Luther King var det för Åkesson istället Tennysons nyårsklockor som i sverigedemokratisk tappning fick ringa in det nya som är på riktigt, ringa ut det gamla falska.

Jimmie Åkesson visade tänderna. På sin presskonferens tidigare idag berättade Sverigedemokraterna om sin nya kampanjstrategi. Bilden som valts för att illustrera denna nya, aggressivare strategi kunde inte bli tydligare – en hund som visade tänderna. Detta lyste verkligen igenom i Jimmie Åkessons tal. Åkesson gick till rasande angrepp mot först Stefan Löfven som i sitt tal i söndags benämnde Sverigedemokraterna som ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, vilket Åkesson bestred.

Löfven beskylldes för vad Åkesson kallade ”infernalisk dumhet”. Större delen av talet handlade sedan om flykting- och invandringspolitik. Åkesson försökte argumentera för att SD står för en human flyktingpolitik, medan de andra partierna inte gör det. Framförallt Folkpartiets Erik Ullenhag fick klä skott för Åkessons kritik, och kallades till och med ”Sveriges Bagdad Bob” och ”Desinformationsminister”. Folkpartiet och Erik Ullenhag nämndes 15 gånger, och Stefan Löfven och Socialdemokraterna nämndes 18 gånger. Feministiskt initiativ vill förstatliga skolan.

Feministiskt initiativ, Fi, som tog 5,3 procent i EU-valet, siktar nu mot riksdagen med en valplattform som med talespersonen Gudrun Schymans ord visar att Fi inte är ett enfrågeparti utan ett feministiskt parti som "inkluderar alla frågor". Valplattformen antogs av partistyrelsen på lördagen. Där finns förutom förslag om jämställda löner, individuell föräldraförsäkring, och förslag om att pröva positiv särbehandling också förslag som politiskt konkurrerar nära Miljöpartiet och Vänsterpartiet: till exempel kortare arbetstid, subventioner för att bygga billiga hyresrätter och satsningar på kollektivtrafik som bör vara gratis i storstäderna Den politiska orienteringen öppnar för politisk kannibalism, även om Gudrun Schyman på lördagen sade att Fi har lämnat talet om höger och vänster och i stället anser att man går framåt.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet ligger redan nära varandra i vissa frågor. . – Det är klart att det kommer att få konsekvenser, framför allt för Vänsterpartiet. "Åkesson hade kunnat hålla mötet i Göteborg" Vi inom Polisen har inte samma bild som Sverigedemokraterna om störningarna vid förra veckans möte på Götaplatsen. Vår bild är att Jimmie Åkesson kunde ha hållit sitt möte, både med beaktande av hans personliga säkerhet och att han skulle kunna nå ut med sitt budskap, skriver Erik Nord, Polismyndigheten i Västra Götaland. I morgon lördag kommer partiledaren Jimmie Åkesson (SD) återigen till Göteborg för att genomföra ett öppet möte inför söndagens EU-val.

När han var här förra veckan ställde han in sitt möte eftersom han upplevde att stora delar av publiken störde ut det. Vi inom Polisen tycker att han kunde ha genomfört sitt möte och vill förklara vad som egentligen gäller och vad man som arrangör kan förvänta sig av oss. Hur mycket får man störa ett möte som skyddas av mötes- och yttrandefriheten? Det beror på vilken form av möte det handlar om. Vid en religiös andakt kan det vara tillräckligt med något enstaka buande för att det ska uppfattas som störande. Bärande idé Måste vänta. Så vill Vänstern vinna väljarna. Det räcker inte med talkörer, plakat och vackra visioner.

Debet och kredit måste också gå ihop på sista raden. Det är den bistra slutsatsen av mätningar som Vänsterpartiet låtit undersökningsföretaget Novus göra. Medan nästan hälften av väljarna har förtroende för partiets syn på feminism är det bara några enstaka procent av väljarkåren som tror att partiet klarar att genomföra sina förslag, regera landet och att hushålla med Sveriges pengar (se grafik ovan). Enligt partiledaren Jonas Sjöstedt finns det anledning att vara självkritisk. – Vi har talat mycket om våra värderingar men vi måste också visa hur det blir när vi är med och styr. Vi har varit dåliga på att förklara att vi inser att vi inte har råd med allt och att vi finansierar våra förslag. Att Vänsterpartiet saknar rege­ringserfarenhet är en svag punkt som motståndarna vet att utnyttja. V måste ta Reinfeldts angrepp på allvar, anser partisekreteraren Aron Etzler.

Han anser att V måste våga spela Moderaternas spel. V är smarta – och har hittat ”rätt fråga” | Lena Mellin | Kolumnister. Vänsterpartiet kan bli Sveriges tredje största parti i valet i höst. Partiet har medvind i opinionsmätningarna och har hittat en fråga som väcker folkligt engagemang – förbud mot vinster i välfärden. De tre rödgröna partierna har samtliga i dag ett starkare stöd i opinionen än de hade i valet 2010. Minst har Miljöpartiet ökat. Om man jämför valresultatet med siffran i den senaste Aftonbladet/United Minds, från december, har stödet ökat med en knapp procent. Enligt samma beräkningsmetod har stödet för Socialdemokraterna ökat med 5,5 procent. Men Vänsterpartiets sympatisörer har ökat med hela 43 procent. Men det är inte bara sympatisörerna som blivit fler, det har även partimedlemmarna blivit.

Vänsterpartiet har kort sagt medvind just nu. Det har de varit en gång tidigare, mellan 1998 och 2002. Vänsterpartiets smekmånad med väljarna har sannolikt flera förklaringar. Först den folkliga frågan. Det kan vara så. Men räcker en folklig fråga och en listig strategi till bronsplats i riksdagsvalet?

’Vi har sett till att det lönar sig att arbeta’ | Valåret 2014. ”Stridshingsten”, så kallade sig Reinfeldt i en TT-intervju i höstas, ser fram emot supervalåret och valen till EU, riksdag, kommun och landsting. Målet är att bilda en ny alliansregering med stöd av en majoritet och lika stort stöd för Moderaterna som i förra valet. Men just nu är det motvind. Alliansen ligger efter de rödgröna partierna i opinionsmätningarna.

Men det kommer att ändra sig enligt Reinfeldt. – Svensk ekonomi förstärks nu, många av våra reformer visar sig stödja rätt utveckling på arbetsmarknaden, sysselsättningen växer. Jobben är valets viktigaste fråga. Vilket är ditt mest effektiva förslag för att öka sysselsättningen? – Det mest jobbskapande som vi har gjort är att se till att det att lönar sig bättre att arbeta. Arbetslösheten är i dag högre än när ni tillträdde trots löftet om minskat utanförskap. . – Utanförskapet har minskat och sysselsättningen har ökat. Även långtidsarbetslösheten har ökat. . – Därför att de som stod närmare arbetsmarknaden har fått jobb. . – Nej. V-kravet på Löfven: Ändra din politik.

Rödgröna partierna om vinster i välfärden Socialdemokraterna Efter en infekterad och långdragen debatt om vinster i välfärden kunde partiet enas på kongressen i april förra året. Kompromissen säger att vinstintresset inte ska vara styrande, att vinstuttag och vinster ska ”avsevärt begränsas”. När nya friskolor ska etableras får kommunerna enligt S-förslaget också större inflytande. Miljöpartiet Efter att partistyrelsen röstades ned på Miljöpartiets kongress i maj förra året ligger MP nu väldigt nära Vänsterpartiet i synen på vinster i välfärden. I partiprogrammet står det numera att ”eventuell vinst ska återinvesteras i verksamheten”, vilket innebär att välfärdsföretagare inte kan stoppa vinsten i egen ficka.

Vänsterpartiet Hårdast linje av alla driver Vänsterpartiet, som vill förbjuda vinstdrivande bolag i välfärden. Ändra din politik - eller glöm vårt stöd. Inför V-kongressen som inleds i morgon skärper Jonas Sjöstedt tonen mot S-ledaren. – Det kommer bli en huvudfråga på kongressen. ’Som kvinna blir jag granskad hårdare’ Centerpartiet siktar på en rejäl spurt ­inför valet i höst. Redan nu har Annie Lööf (C) planerat vilken ministerpost partiet vill sno åt sig vid en valframgång. – Posten som arbetsmarknadsminister är intressant för oss i ljuset av den politik vi utvecklat och driver på jobb­området, säger hon. Drygt två år har gått sedan Annie Lööf på allvar tog klivet ut på den politiska ­scenen i Sverige. På kort tid tog hon sig an två uppdrag, som partiledare för det ­krisande Centerpartiet och den tuffa ­posten som näringsminister.

När Aftonbladet träffar Lööf på hennes kontor på Näringsdepartementet ligger hon i startgroparna för att leda sina två första val­rörelser som partiledare. Hur känns det här då, är du nervös? – Jag är snarare taggad. Du ska vara näringsminister, partiledare och leda två valrörelser. . – Det är två tunga heltidsuppdrag att ­vara partiledare och minister. I den senaste under­sökningen från ­Statistiska Centralbyrån fick C 4,7 procent. Vilka är era viktigaste ­valfrågor? ”Jag står för det jag tycker när det blåser”

Jan Björklund har kritiserats stenhårt för de sjunkande skolresultaten. Men själv tror utbildningsministern att djupdykningen bli ett viktigt slagträ i kampen för Folkpartiets gamla paradfråga – ett återförstatligande av den svenska skolan. – Resultatet i Pisa-mätningen kommer leda till en diskussion som leder fram till att allt fler ifrågasätter det kommunala huvudmannaskapet, säger han. Än så länge sitter Jan Björklund tryggt, både i det tjusiga tjänsterummet på Utbildningsdepartementet i regeringskvarteren och på posten som FP:s partiledare. Men om drygt nio månader är det val och beroende på resultatet kan läget förändras radikalt. Vid en eventuell valförlust blir Björklund inom kort av med minst en och med stor sannolikhet båda sina topposter.

Men utbildningsministern har långt ifrån gett upp. När Aftonbladet träffar honom berättar Björklund att han är väl förberedd inför supervalåret 2014, där två valrörelser ska klaras av, EU-valet i maj och riksdagsvalet i september. ’Feminism är större än en politisk fråga’ Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är trött på att spela träningsmatch. Han ser fram emot supervalåret med val till både EU-parlamentet, riksdagen, kommuner och landsting. – Det blir en väldigt intensiv, jämn och tuff valrörelse. Ni har medvind nu.

Vänsterpartiet är det parti, utöver SD, som ökar mest i opinionsmätningarna. . – Jag tror att det finns två förklaringar. Vilket valresultat siktar du på? – Bättre än det förra, det är mitt mål. De tre viktigaste frågorna för Vänsterpartiet i valet, vilka är de? – Det är privatiseringar av välfärden. Vilket är Vänsterpartiets bästa förslag för att öka sysselsättningen, tycker du? – Det är att vi i stället för att sänka skatten satsar pengarna på sådant som behövs och som vi vet ger arbete. Ni vill förbjuda bemanningsföretag. . – Det gör ju att arbeten som i dag är otrygga blir fasta arbeten i stället. Man kan ju ha en fast anställning på ett bemanningsföretag? – Det kan man, absolut.

Har du själv varit arbetslös någon gång? Hur länge var du utan jobb? ”Lyser av hat när Reinfeldt debatterar med mig” | Valåret 2014. ”Jag är taggad – inte nervös” | Valåret 2014. Så mycket lägger partierna på reklam.