background preloader

De Tweede Kamerverkiezingen van 12 september 2012

Facebook Twitter

Volkskrant: Nieuws: de Tweede Kamerver... Rijksoverheid: Verkiezingen op 12 septemb... Tweede Kamer der Staten-Generaal. Functioneren[bewerken] De zetelverdeling in 2012 Hoewel de naam misschien het tegendeel doet vermoeden, heeft de Eerste Kamer in de Nederlandse politiek minder macht dan de Tweede.

Tweede Kamer der Staten-Generaal

In de Tweede Kamer ontstaan regeringscoalities en vallen ze weer uiteen. Ook worden ministers er ter verantwoording geroepen voor hun beleid. De Eerste Kamer heeft deze macht ook, maar gebruikt die veel minder vaak. Tweede Kamerverkiezingen 2012. De positie van de belangrijkste partijen in het politieke spectrum tijdens de verkiezingen, volgens André Krouwel Stemlokaal op 12 september 2012 in De Lichtenberg, Silvolde De Tweede Kamerverkiezingen 2012 zijn de verkiezingen voor de Nederlandse Tweede Kamer der Staten-Generaal, die op 12 september 2012 werden gehouden.

Tweede Kamerverkiezingen 2012

Zij waren het gevolg van de val van het kabinet-Rutte op 23 april 2012. Tweede Kamerverkiezingen. Deelname[bewerken] Het verkiesbaar stellen voor de Tweede Kamer vindt plaats per kieskring.

Tweede Kamerverkiezingen

Nederland heeft 20 kieskringen. Voor elke kieskring kan een andere lijst worden ingeleverd, maar meestal is het grootste deel van de lijst voor elke kieskring identiek. Wanneer een partij nog niet is verkozen, zijn voor het deelnemen in een kieskring ondersteuningsverklaringen vereist van 30 kiezers uit de betreffende kieskring. Ondersteuningsverklaringen van kandidaten tellen ook mee, maar alleen in hun eigen kieskring.

Bovendien moet, naar gelang de vestigingsplaats van de vereniging of van de eerstgenoemde kandidaat op de kandidatenlijst, een borgsom van € 11.250 of $ 11.250 betaald worden (in totaal, dus niet per kieskring). Frits Wester en Maurice de Hond - Pauw & Witteman (25-04-2012) CDA: CDA houdt lijsttrekkersverkiezingen in twee stemrondes... Kandidaten lijsttrekkerschap CDA geven elevatorspeech in Pauw & Witteman. Lucasbenschop: Korte profieltjes van de z... Profiel van de Week: Sybrand van Haersma Buma. Mona Keijzer vertelt over haar CDA. Henk Bleker kandidaat-lijsttrekker CDA.

Madeleine van Toorenburg 'serieuze kandidaat' Liesbeth Spies. Van 23 mei 2002 tot 17 juni 2010 was ze lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Liesbeth Spies

Van 1 november 2010 tot en met 2 april 2011 was ze waarnemend partijvoorzitter van het CDA. Na de Provinciale Statenverkiezingen 2011 was ze korte tijd gedeputeerde in de provincie Zuid-Holland, waar ze de portefeuilles Economische Zaken en Ruimte & Wonen in beheer had. Van 1990 tot 1994 was ze (senior-)adviseur en projectleider bij Research voor Beleid BV te Leiden. Vervolgens werkte ze bij de provincie Zuid-Holland, van 1994 tot 1998 als secretaris en waarnemend hoofd projectbureau bij IPO (Interprovinciaal Overleg), daarna tot maart 2002 als hoofd bureau coördinatie milieu en ruimtelijke ordening en programmanager voor uitvoering beleidsplan milieu en water, en tenslotte gedurende twee maanden als hoofd van de afdeling Handhaving. Op 23 mei 2002 trad ze toe tot de Tweede Kamer, waar ze zich bezig hield met bestuurlijke organisatie, staatkundige vernieuwing, grondwetszaken en milieubeleid. Fontys-topman Wintels gaat voor lijsttrekkerschap CDA. Pauw & Witteman: een debat tussen de kandidaten voor het lijsttrekkerschap van het CDA...

Maurice de Hond: In mijn peiling onder CDA-kiezers is vertrouwen in Buma 7.2, Keijzer 7.0 en Bleeker 5.5... Pieter Gerrit Kroeger in Pauw & Witteman (07-05-2012) NU.nl: Strijd om lijsttrekkerschap CDA wordt steeds spannender... Cdavandaag: Sybrand Buma gekozen tot l... Sybrand van Haersma Buma. Sybrand van Haersma Buma (Workum, 30 juli 1965) is een Nederlandse politicus van het CDA.

Sybrand van Haersma Buma

Momenteel is hij fractievoorzitter in de Tweede Kamer en lijsttrekker bij de Tweede Kamerverkiezingen in september 2012.[1] Op 18 mei 2012 werd Van Haersma Buma gekozen tot partijleider, waarna hij op 30 juni formeel werd benoemd. Eerder deelde hij het partijleiderschap met vicepremier en minister Maxime Verhagen en partijvoorzitter Ruth Peetoom. Alhoewel zijn officiële achternaam Van Haersma Buma is, wordt hij vaak kortweg als Sybrand Buma aangekondigd. Tweede Kamerlid[bewerken] Van Haersma Buma overweldigd door resultaat. Lijsttrekker kandidaten debatteren over onmisbaarheid CDA in Pauw & Witteman (10-05-2012) Groenlinks: De kandidaatstellingsproce... Groenlinks: Dibi dingt naar lijsttrekk... NUnl: Sap wil referendum over li... Jolande Sap. Levensloop tot 2008[bewerken] Vervolgens was zij aan de Universiteit van Amsterdam drie jaar onderzoeker.

Jolande Sap

Zij deed onderzoek naar het verschil in loon tussen mannen en vrouwen. In 1992 werd zij wetenschappelijk medewerker van de Emancipatieraad. Tofik Dibi stelt zich officieel kandidaat voor lijsttrekkerschap Groen Links... Tofik Dibi wil weer brutaal GroenLinks. Tofik Dibi mag van partijbestuur geen gooi doen naar lijsttrekkerschap GroenLinks... NOS: Dibi toch kandidaat bij GL... Tofik Dibi: Genoeg met intern gedoe... [Coen en Sander Show] Tofik Dibi 21-05-2012. NUnl : Kandidaat-lijsttrekkers #G... Tweede lijsttrekkersdebat in Den Bosch tussen Tofik Dibi en Jolande Sap. Het derde lijsttrekkersdebat in Groningen. Groenlinks: Officiële uitslag lijsttr...

Jolandesap: Onderweg naar #Nieuwsuur. Tofik Dibi: Ik moet dit even verwerken. TofikDibi: Voor iedereen die belt en... Jolandesap: Ik zou het betreuren als e... Tofik Dibi. Tovek (Tofik) Dibi (Vlissingen, 19 november 1980) is een Nederlands politicus van Marokkaanse afkomst.

Tofik Dibi

Namens GroenLinks was hij van 30 november 2006 tot en met 20 september 2012 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Levensloop[bewerken] Voor hij Tweede Kamerlid werd, was hij actief in zijn eigen buurt Bos en Lommer en bij de bewonersorganisatie "Thuis in Eigen Toekomst". Sap bij Dwdd. GroenLinks. Geschiedenis[bewerken] 1972 tot augustus 1989[bewerken] Sinds begin jaren 80 werkten de vier samen bij gemeentelijke en provinciale verkiezingen, waar de kiesdrempel procentueel gezien hoger ligt.

GroenLinks

In Amsterdam vormden de vier partijen het Links Akkoord; in Nijmegen vormden CPN, PPR en PSP Radikaal Links en in Leiden vormde dit drietal Links Leiden. In 1984 vormden PPR, CPN en PSP het Groen Progressief Akkoord dat met één gemeenschappelijke lijst aan de Europese verkiezingen deelnam. Ook vonden de partijen elkaar in het buitenparlementair protest tegen nucleaire wapens en nucleaire energie.[5] GroenLinks. NederlandKiest: Volledige kieslijst Tweede... PartijvdDieren: Marianne Thieme opnieuw ka... NUnl: Samsom enige kandidaat Pvd... D66: Alexander Pechtold enige k... Christenunie: Arie Slob voorgedragen als... SPnl: Roemer: ‘Dit wordt hét... VVD : Mark Rutte opnieuw lijsttr...

SGPactueel: Nieuws.nl - Van der Staaij... Pownews kleine partijen Piratenpartij. Ik STEM SOPN ! Wij STEMMEN SOPN ! met Johan Oldenkamp .. 5-6-2012. Nederland Lokaal doet mee met de Tweede kamerverkiezingen. Trotsopnl: Nieuw op TrotsopNL: Persbe... Henk Krol lijsttrekker 50Plus.