background preloader

Geschreven media

Facebook Twitter

Proces Decembermoorden: hoe verder? Bekijk Desi Bouterse AFP Toegevoegd: donderdag 12 apr 2012, 12:19 Vrijdag hervat de krijgsraad het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden. Door de aangenomen amnestiewet is het onbekend of het strafproces zal worden voortgezet. In Nieuwsuur een portret van de familie Riedewald. Janine en Yasser Riedewald zijn kinderen van de Surinaamse advocaat Harold Riedewald. Demonstratie Op Facebook riepen Janine en Yasser op om dinsdag te demonstreren tegen de amnestitiewet. Familie Yasser Riedewald was als enige van de nabestaanden aanwezig bij de behandeling van de amnestiewet in de Nationale Assemblee.

Proces Het is nog onbekend hoe het proces morgen hervat zal worden. Ook zeggen experts dat het stilleggen van het proces in strijd is met het internationaal recht en met de grondwet van Suriname. Hulp Als reactie op de aangenomen amnestiewet wil minister Rosenthal alle hulp aan de Surinaamse overheid opschorten. Vragen en/of opmerkingen?

Proces Decembermoorden lijkt door te gaan - Amnestiewet Suriname. 12/04/12, 21:03 − bron: ANP © afp. De Surinaamse president Desi Bouterse. UPDATEAlles wijst erop dat het strafproces over de Decembermoorden morgen in Suriname gewoon doorgaat. Dit ondanks de aanname en de bekrachtiging onlangs van de omstreden amnestiewet. Een medewerker van de krijgsraad zei vandaag, de dag voor het proces, dat 'de zaak behandeld wordt'. Het is evenwel afwachten of de openbare aanklager ook wil dat de zaak doorgaat. De Militaire Politie registreerde vandaag de belangstellenden die het proces willen bijwonen. Volgens de amnestiewet krijgen alle verdachten in het proces van de Decembermoorden amnestie, waardoor ze hun straf ontlopen.

Op de agenda voor morgen staat dat de openbare aanklager (auditeur-militair) van de krijgsraad zijn strafeis tegen de verdachten zal formuleren. Drie optiesAdvocaat Gerard Spong zei vanavond in het tv-programma Nieuwsuur dat de openbare aanklager morgen drie opties heeft. Elsevier. 'Nederland moet openheid Suriname-dossier geven' | nu.nl/algemeen. DEN HAAG - Nederland moet zich ontdoen van de kwetsbaarheid die het op zich laadt door geen inzicht te geven in de Suriname-dossiers uit de jaren tachtig. Foto: ANP Dat stelde GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters tijdens een debat over de amnestiewet die Suriname onlangs heeft aangenomen. Door die wet kunnen verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan. Ook de SP roept op tot openheid. Peters vindt dat Nederland zichzelf binnen de mensenrechtendiplomatie kwetsbaar maakt, als er geen openheid van álle zaken wordt gegeven. "Je laadt daarmee een verdenking op je", aldus Peters. Ze verwerpt echter dat ze suggereert dat Nederland op een of andere manier betrokken is bij de Decembermoorden.

Toch kwam haar oproep op felle kritiek van de PvdA, VVD en D66 te staan. Aandacht afleiden De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin liet vorige week weten inzage in de Nederlandse dossiers te willen om meer inzicht te krijgen in de staatsgreep van 1980. Politiek eensgezind: Suriname gepolariseerd | Suriname | Waterkant.Net. PARAMARIBO, 3 apr – In deze tijd van polarisatie en controverse is er tenminste één ding waar de politici niet over twisten: polarisatie. Suriname bestaat, volgens de dames en heren parlementariërs, uit twee grote kampen. Kampen die terugslaan naar de jaren tachtig. Daar houdt de eensgezindheid ook meteen op. Want: wiens schuld is het? Daar kwamen de vroede vaders (en moeders) niet uit, op de eerste dag van verwoed debatteren.

Hoewel, beide zijden sloofden zich uit in het pogen te overtuigen. “Men is weer bezig de gemeenschap te verdelen, terwijl die goed op weg was te helen”, kaatste Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS). Het strafproces begon immers tijdens de tweede regering Venetiaan. Bezoek Suriname.NL: platform voor Suriname, Surinamers en Surinaamse zakenAdverteer ook op de Vraag & Aanbod site over Suriname: www.suritrade.com. Protest Curaçao tegen amnestiewet Suriname | nu.nl/buitenland.