background preloader

Aktuellt

Facebook Twitter

Livscykler. Biologi, fysik, kemi och teknik - undervisningsstöd för grundskolan. ”Snöbollskrig” – en övning om förväntningar » Retorik i skolan. Gruppstorlek: Hela gruppen/klassen Material: En klassuppsättning A4-ark Arbetsmodell: Alla elever får var sitt A4-ark. På arket ska de skriva tre förväntningar de har inför kommande läsår eller termin genom att besvara följande frågor som läraren skriver på tavlan: 1. Vad vill du lära dig? 2. Hur vill du vara a) som elev och b) som kamrat? För att hjälpa eleverna förstå uppgiften, förklara och ge exempel på tavlan, men tänk på att balansgången mellan att inspirera och lägga åsikter i munnen på eleverna är hårfin. 1. När alla har skrivit ner sina förväntningar, knycklar de ihop sina papper till bollar. Efter att lugnet har lagt sig vecklar eleverna ut papperen och var och en läser upp vad som står på hans/hennes papper. Sammanställ förväntningarna och återvänd till dem då och då under läsåret.

Situationen är även lämpad för att prata matematik, till exempel procenträkning. Skolkoppen – en kopp med skolblandning. Kunskapskedjan: Rymden – Kooperativt Lärande. Vi har i årskurs 3 arbetat med rymden. Eleverna har fått skriva sin egen ”Guidebok till rymden”. De har också tillsammans i grupper gjort egna GOTD om planeter. Innan vi startade upp arbetsområdet fick varje elev ett VÖL-schema där de fick fylla i vad de Vet om rymden och vad de Önskar veta om rymden. Nu i slutet av arbetsområdet är det då dags för den sista rutan: vad de Lärt sig.

För att synliggöra vad de lärt sig så använde jag mig av strukturen Kunskapskedjan. Jag började med att ställa alla elever i en ring där de fick hålla varandra i händerna för att bilda en kedja. Efter att kunskapskedjan var avklarad så körde jag strukturen Berättaren för att eleverna skulle få dela något med varandra. Jag avslutade lektionen med att eleverna fick fylla i den sista rutan i VÖL-schemat. Huvuden ihop: Rymden Den här veckan har vi slagit våra huvuden ihop! I "Allmänt" Kooperativt Lärande i cirkelmodellen Struktur: Mötas på mitten. Mina ord, dina ord: NO/Teknik – Kooperativt Lärande. Vi har testat strukturen Mina ord, dina ord i teknik. Just denna lektion gjorde jag i en helklass med 23 elever. Just nu så arbetar vi med robotar och kommer då osökt in på andra uppfinningar och elektricitet. Vi började lektionen med att jag som lärare visade en bild på en hiss för eleverna.

Jag körde strukturen EPA och ställde sedan frågan ”Varför uppfann man hissen”? Efter ca 5-10 minuter stoppade jag eleverna och bad dem sätta sig på sina platser. När alla par fått presentera sina förslag kontrollerade vi svaren och försökte hitta vilken av svaren som det fanns flest av (flera grupper hade valt samma förslag). Kooperativt i förskoleklass: Engelska Gästinlägg av medlem i kooperativt.com fb-grupp.

I "Elevaktiva arbetssätt" KL + cirkelmodellen: Argumenterande texter Cirkelmodellen och genrepedagogik fungerar utmärkt tillsammans med Kooperativt Lärande. I "Allmänt" Strategi: Slumpa fråga. Stjärnor och planeter (LättLäst) Stjärnor och planeter (LättLäst) Det finns en sol och 8 planeter i vårt solsystem. Planeterna snurrar runt solen i banor. Planeterna ligger i den här ordningen: Merkurius, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Tidigare fanns en planet till.

Det är solens dragningskraft som håller fast planeterna i deras banor. Solen är egentligen en stjärna. Gravitation En av de viktigaste naturkrafterna i universum är gravitationen. Samma kraft håller kvar månarna runt planeterna. Man vet inte riktigt hur gravitationen uppstår. Eftersom månen är mindre än jorden är gravitationen mindre. Här kan du räkna ut hur mycket du väger på andra himlakroppar:www.ungafakta.se/stjarnorplaneter/?

Astronauter Hur är livet som astronaut? För att kunna bli astronaut måste man ha nästan perfekt hälsa. Det är viktigt att astronauterna bygger upp sina muskler. Hur funkar det i rymden? Väl uppe i rymden är allting tyngdlöst. De enklaste vardagssysslor blir svåra i rymden. Hur gör man om man måste gå på toa?