background preloader

Marode

Facebook Twitter

Ρεπορτάζ στα Πομακοχώρια. Πομάκοι: Η συγκλονιστική ομιλία της Μολλά Νουρσέλ.wmv. Νέα από τη Θράκη. Ένα λάθος των όσων γράφουμε και μιλούμε για τις μειονότητες της Θράκης είναι η χρησιμοποίηση του ενικού της λέξης “μειονότητας” αντί του πληθυντικού.

Νέα από τη Θράκη

Λάθος ασήμαντο θα έλεγε κανείς . Δεν είναι όμως έτσι. Όπως είναι ευρέως γνωστό η περίφημη συνθήκη της Λοζάνης κάνει λόγο για Ελληνική μειονότητα που βρίσκεται στην Τουρκία και για τις “υπό της Ελλάδος εις τας εν τω εδάφει αυτής ευρισκομένας μουσουλμανικάς μειονότητας” (Άρθρο 45). Μπορεί στην συνθήκη να μην γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις επιμέρους εθνοτικές ομάδες με μουσουλμανικό θρήσκευμα, αλλά μέσω της χρήσης του πληθυντικού υπονοείται μία διάκριση των διάφορων και διαφορετικών μεταξύ τους μειονοτήτων με ισλαμικά πιστεύω . Έτσι όταν άθελα μας χρησιμοποιούμε τον ενικό προχωρούμε σε μία έστω και λεκτική ομογενοποίηση πληθυσμών που δεν έχουν τίποτα κοινό μεταξύ του πέραν της θρησκείας. Μερικά ιστορικά & εθνολογικά στοιχεία. Ζαγάλισα - Η Φωνή των Πομάκων της Θράκης. «Νίγιε σμε Πομάτσι» (Είμαστε Πομάκοι) «Σε αυτόν τον τόπο υπάρχει ξεχασιά», λένε οι Πομάκοι.

«Νίγιε σμε Πομάτσι» (Είμαστε Πομάκοι)

«Μόνο στις εκλογές μάς θυμούνται, αλλιώς δεν μας καταδέχεται κανείς. Λες και εδώ δεν είναι Ελλάδα»... Αυτό είναι το μεγάλο παράπονο που αντηχεί στην ορεινή Θράκη. Στα μουσουλμανικά χωριά με τους ξεχασμένους κατοίκους, τις υποδομές της Ελλάδας του 1950 και τα παραμυθένια ονόματα. Από αριστερά: Χαρούν, Μπεκρόν, Γκουβέν, Γιοχμέν, Οσμπάρ, Λουτβί και Χουσεΐν. ΝΑ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΦΥΛΛΟ .. ΟΙ ΠΟΜΑΚΟΙ - Η συγκλονιστική ομιλία του Ιμάμ Αχμέτ! ΑΡΒΑΝΙΤ. Δηλώσεις Πομάκων για την Πομακική γλώσσα. Πομάκοι για το Μόμτσκι Κάμεν. Българи мохамедани 2/8 Pomaks Πομάκοι Pomaklar. Πομάκα μιλάει για την καταγωγή της. Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπέρ Ορταϋλί μιλάει για την καταγωγή των Πομάκων. O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως οι Πομάκοι δεν είναι Τούρκοι! Άρθρον 41. Άρθρον 40. Μειονοτική Εκπαίδευση: Προβληματισμοί απ’ το χθες, σκέψεις για το αύριο - Η Αυγή Online.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΠΑΙΔΩΝ. Our awesome hometown - Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κενταύρου - Γ' Τάξη 2014. Μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη: Τα Δημόσια σχολεία επιλέγουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι. Μεγάλη κινητοποίηση στο θέμα της μειονοτικήςεκπαίδευσης παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Θράκη, καθώς η Άγκυρα βλέπειότι όλο και περισσότερα μειονοτικά σχολεία κινδυνεύουν να μείνουν άδεια από τηνερχόμενη σχολική χρονιά, δεδομένου ότι οι Έλληνες Μουσουλμάνοι επιλέγουν ταδημόσια για τα παιδιά τους.

Μειονοτική εκπαίδευση στη Θράκη: Τα Δημόσια σχολεία επιλέγουν οι Έλληνες μουσουλμάνοι

Στα τέλη Μαΐου η οργάνωση Ξάνθης του κόμματος«Φιλία - Ισότητα - Ειρήνη» (DEB) εξέδωσε αγωνιώδη ανακοίνωση, με την οποίακαλούσε «όλα τα μέλη, τους εθελοντέςφίλους και όλους τους κηδεμόνες των μαθητών, να στηρίξουν τα μειονοτικά σχολεία».Με κεντρικό σύνθημα «Να μην μείνουν άδειες οι τάξεις μας», η ανακοίνωσηκατέληγε ως εξής: «Η μειονοτικήεκπαίδευση είναι ένα δικαίωμα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης,εγγυημένο από διεθνείς και διμερείς συνθήκες, καθώς και από τους νόμους τηςχώρας μας, της Ελλάδας...

936. Νέα από τη Θράκη. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μέλος μιας ανύπαρκτης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά μέλος μιας υπαρκτής και πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Νέα από τη Θράκη

Η μειονοτική εκπαίδευση πρέπει να προσαρμοστεί στο Ελληνικό Σύνταγμα και στα Ευρωπαϊκά δεδομένα παύοντας επί τέλους να είναι «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του τουρκικού επεκτατισμού Εκατό και πλέον σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (μεταξύ αυτών Εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Καθηγητές, Λέκτορες και Διδάκτορες διαφόρων ειδικοτήτων, τ. Υπουργός, τ. Η «γκετοποίηση» της μειονοτικής εκπαίδευσης που επέβαλαν οι Τούρκοι στην Ελληνική Θράκη είναι κυριολεκτικά εξωφρενική. Η Ελλάδα δεν αποτελεί μέλος μιας ανύπαρκτης Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά μέλος μιας υπαρκτής και πανίσχυρης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,Εξοχότατε κύριε Πρωθυπουργέ,Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές, Νέα από τη Θράκη. Εκπαιδευτική τουρκοποίηση της Θράκης - υποβιβασμός της Ελληνικής σε δεύτερη γλώσσα - βίαιος εκτουρκισμός των Πομάκων και Ρομά, καθώς και των Ελλήνων μουσουλμανοπαίδων στην ακριτική περιοχή.

Νέα από τη Θράκη

Αυτός είναι ο τριπλός στόχος της Άγκυρας, που αποκαλύπτεται από την προκλητική πρόταση μέσα στην ελληνική βουλή την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καρά Γιουσούφ Μεμέτ Αϊχάν (όπως θα διαβάσετε-δείτε παρακάτω δεν είναι ο μόνος...και ο έτερος Χουσείν Ζειμπέκ ), που ζήτησε να διδάσκεται ως μητρική γλώσσα στα μειονοτικά μουσουλμανικά νηπιαγωγεία της Θράκης η τουρκική γλώσσα ως πρώτη και η ελληνική γλώσσα ως δεύτερη, προκαλώντας σάλο σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής. 1. Υποστήριξη σε ό,τι αφορά το θέμα των αδελφοποιήσεων, μεταξύ των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της «τουρκικής» μειονότητας της Δυτικής Θράκης με σχολεία της Τουρκίας και του εξωτερικού. 2. 3. Νέα από τη Θράκη. Γλέζος : "Είναι απαράδεκτο το Μορφωτικό Πρωτόκολλο του 1968 που αναγνωρίζει ως μόνη γλώσσα της μειονότητας την τουρκική" Ο Γλέζος κάλεσε το ΔΠΘ να ηγηθεί για την βελτίωση της εκπαίδευσης των εν Θράκη μουσουλμανοπαίδων Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος ισχυρίστηκε πως "Δεν επιτρέπεται η εκπαίδευση των μουσουλμανοπαίδων να παραμένει δέσμια του Μορφωτικού Πρωτοκόλλου του 1968, με μόνη γλώσσα την τουρκική" Στην επιστολή που έστειλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος προς το συνέδριο που οργανώνεται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής στις 28 και 29 Νοεμβρίου από το Πολιτιστικό Σωματείο «Ελληνική Γλωσσική Κληρονομιά», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ.

Νέα από τη Θράκη

Κάρολου Παπούλια, αναφέρει πως Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης Χουσείν Ζεϊμπέκ σχολίασε τις δηλώσεις που έκανε ο ευρωβουλευτής Μανώλης Γλέζος σχετικά με την μειονοτική εκπαίδευση. Patimasies.pdf. Thimomaste.pdf. Ιστορία (ΣΤ Δημοτικού): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Κ αθώς οι Οθωμανοί Τούρκοι επέκτειναν την κυριαρχία τους στη Βαλκανική Χερσόνησο, είχαν να αντιμετωπίσουν διάφορες εξεγέρσεις από ομάδες Ελλήνων που συνέχιζαν την παράδοση των πολεμιστών του Βυζαντίου.

Ιστορία (ΣΤ Δημοτικού): Ηλεκτρονικό Βιβλίο

Ένας από τους σημαντικότερους πολεμιστές ήταν ο Κορκόδειλος Κλαδάς, ο οποίος είχε για ορμητήριο του τη Μάνη, μια από τις λίγες περιοχές που δεν υποτάχθηκαν στους Τούρκους. Οι Μανιάτες ήταν ορεσίβιοι, που «αγρυπνούν νύχτα μέρα για να διατηρήσουν την ελευθερία τους και δεν εννοούν να αναγνωρίσουν κανένα ηγεμόνα επί της γης», όπως τους περιέγραψε Γάλλος περιηγητής. Άλλοι ένοπλοι Έλληνες κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας ήταν οι Κλέφτες. Οι κλέφτες ζούσαν στην ύπαιθρο και είχαν τα λημέρια τους σε δύσβατα μέρη. Ήταν οργανωμένοι σε μικρές ομάδες, η καθεμιά με τον καπετάνιο της και το δικό της μπαϊράκι. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους κλέφτες και να αποκαταστήσουν την ασφάλεια στην ύπαιθρο, οι Οθωμανοί Τούρκοι χρησιμοποιούσαν ένοπλους Έλληνες, πρώην κλέφτες, τους αρματολούς.

Γλωσσάρι.