background preloader

IKÄIHMISTEN YLIOPISTO

Facebook Twitter

Geron − Ari Liimatainen. Terveydenhoidossa on pakko valita – Testaa, kenet sinä jättäisit hoitamatta. Hengityskone lihassurkastumapotilaalle?

Terveydenhoidossa on pakko valita – Testaa, kenet sinä jättäisit hoitamatta

Etelänmatka ihotautia sairastavalle? Miten sinä hoitaisit, jos olisi lääkäri? Tutustu seuraaviin esimerkkipotilaisiin. #Suomi100 & maailma -visa - Kehityslehti. Kulttuuri pitää kunnossa -seminaari 5.11.2015 Seinäjoki. The 19 countries with the highest standard of life. Australia is very high up on the list.Craig Sillitoe / Getty Images.

The 19 countries with the highest standard of life

Hyvä Ikä 2016. Kerro meille valokuvalla ikääntyvän ihmisen oppimisen ilosta.

Hyvä Ikä 2016

Mitä sinä tai läheisesi olette oppineet? Mistä tiedosta tai taidosta olette saaneet hyötyä, iloa ja vireyttä elämään? Kaikki osallistujat saavat lipun Hyvä Ikä -messuille 20.–21.10.2016, Tampereelle. Viisi eniten ääniä saanutta kuvaa palkitaan Suomen Messusäätiön lahjoittamalla rahapalkinnolla. Pääpalkinto on suuruudeltaan 500 euroa. Hyvä Ikä 2016. Vuoden vapaaehtoinen – Kansalaisareena. Järjestyksessään kolmas Vuoden vapaaehtoinen -kampanja käynnistyy 15.8.2016.

Vuoden vapaaehtoinen – Kansalaisareena

Kansalaisareena ry hakee Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaksi henkilöä, joka voi olla pitkän linjan toimija tai innostava tulokas vapaaehtoistoiminnan saralla. Hän voi toimia vapaaehtoisena millä alalla tahansa ja missä päin Suomea tahansa. Vuoden vapaaehtoinen voi olla myös yhteisönsä kantava voima, taitava innostaja, kekseliäs toiminnan kehittäjä tai jotenkin muuten ansioitunut vapaaehtoinen. Studia Generalia syksy 2013: Muuttuva ilmasto - Helsingin yliopiston Avoin yliopisto. Tältäkö Jeesus oikeasti näytti? – Taiteen ja tutkimuksen käsitykset eroavat toisistaan. Lähes kaikilla suomalaisilla – uskonnollisuudesta riippumatta – lienee käsitys siitä, miltä Jeesus näytti.

Tältäkö Jeesus oikeasti näytti? – Taiteen ja tutkimuksen käsitykset eroavat toisistaan

Monen mieleen tuo käsitys on juurtunut pyhäkoulussa tai koulun uskontotunneilla. Historiallista tai tieteellistäkin tietoa Jeesuksen ulkonäöstä on, mutta sen todenmukaisuutta ei kyetä todistamaan. Jeesuksen luurankoa tai muita jäänteitä ei ole säilynyt, joten esimerkiksi DNA-tutkimuksesta ole hyötyä. Yhden tavan lähestyä ongelmaa on kehittänyt Manchesterin yliopiston entinen tutkija, lääketieteelliseen kuvitukseen erikoistunut Richard Neave.

Hän on hyödyntänyt työssään myös rikostutkimuksessa käytettyä menetelmää, oikeuslääketieteellistä antropologiaa. Näin luovuin vihasta: tähtikoomikko kertoo maahanmuuttovastaisuutensa tarinan - Maahanmuutto. Viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kiersi blogikirjoitus, jonka takana oli televisiosta tuttu koomikko Iikka Kivi.

Näin luovuin vihasta: tähtikoomikko kertoo maahanmuuttovastaisuutensa tarinan - Maahanmuutto

Kirjoituksessa hän kertoo oman tarinansa siitä, miten hänestä tuli maahanmuuttovastainen –ja miten hän lopulta luopui siitä. Kiven blogikirjoitus ”Miten minusta tuli suvakki?” Levisi laajalle – Kivi on omalla alallaan pieni julkkis. Hän voitti Ylellä nähdyn Naurun tasapaino -koomikkokisan toisen kauden vuonna 2014. Nyt hän on ammattikoomikko, joka kiertää jatkuvasti Suomea. Haastattelimme Kiveä kirjoituksesta, ja kokosimme yhteen kahdeksan huomiota, jotka hän matkallaan teki. 1 Maahanmuuttovastaisuuden ”löytäminen” muistutti jossain määrin uskoon tulemista. Näin luovuin vihasta: tähtikoomikko kertoo maahanmuuttovastaisuutensa tarinan - Maahanmuutto. Viime viikonloppuna sosiaalisessa mediassa kiersi blogikirjoitus, jonka takana oli televisiosta tuttu koomikko Iikka Kivi.

Näin luovuin vihasta: tähtikoomikko kertoo maahanmuuttovastaisuutensa tarinan - Maahanmuutto

Kirjoituksessa hän kertoo oman tarinansa siitä, miten hänestä tuli maahanmuuttovastainen –ja miten hän lopulta luopui siitä. Kiven blogikirjoitus ”Miten minusta tuli suvakki?” Levisi laajalle – Kivi on omalla alallaan pieni julkkis. Päivi Nergistä tuli siirtolaiskriisin selittäjä: ”Näin henkisesti repivässä työssä en ole ennen ollut” - Pakolaiskriisi. Euroopan unionin jäsenenä ja Schengen-valtiona Suomi on sitoutunut vapaan liikkuvuuden periaatteeseen.

Päivi Nergistä tuli siirtolaiskriisin selittäjä: ”Näin henkisesti repivässä työssä en ole ennen ollut” - Pakolaiskriisi

Sen rikkominen ravisuttaisi yhtä EU:n kulmakivistä, sanoo kansliapäällikkö Päivi Nerg ja heilauttaa korostavasti käsiään sisäministeriön neuvotteluhuoneessa Erottajalla. ”Tätä on ollut hirveän vaikea kansalaisten ymmärtää, että miksi Suomi ei toimi, miksi päättäjät eivät toimi, miksi rajoja ei laiteta kiinni. Ja ihan oikeutetusti kysyvätkin. Hissit takovat tukea tutkijoille. Yksityisen Koneen Säätiön rahoittamana työskentelee jatkuvasti noin 400–500 tutkijaa Suomessa ja muualla.

Hissit takovat tukea tutkijoille

Koneen Säätiön joulukuussa julkistamat rahoituspäätökset toivat ilouutisia monelle tutkijalle. Helsingin yliopisto sai säätiöltä viime vuoden ylivoimaisesti suurimman potin, liki 6,5 miljoonaa euroa. – Vertaamalla niitä kansallispuistojen kävijätilastoihin ja haastatteluaineistoihin näemme, voisiko sosiaalinen media antaa tietoa luontokohteiden käytöstä ja laajemmin ihmisten liikkumisesta. Myöhemmin uusi tietolähde voi auttaa lajitiedon keruussa ja vaikka levinneisyyden ajallisen vaihtelun hahmottamisessa. Ilmastouutiset. Kodin ilmastovaikutuksia voi pienentää vaikka syömällä – HS:n päästökone auttaa valitsemaan keinot - Ilmasto muuttuu. Kodin ilmastokuormaa voi pienentää yksinkertaisilla ja kaikkien ulottuvilla olevilla keinoilla.

Kodin ilmastovaikutuksia voi pienentää vaikka syömällä – HS:n päästökone auttaa valitsemaan keinot - Ilmasto muuttuu

Vaikutukset ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen voivat olla suuria. Ruoka lautaselle eikä roskiin, lyhyet matkat kävellen tai pyörällä, lomalle auton sijasta junalla, auto esilämmitykseen talvella. . . Hs. Kuumuus ja kuivuus on syönyt Euroopan viljasadosta jopa viidenneksen Ilmaston muuttuminen on syönyt satoamme jo puoli vuosisataa, kertoo Naturen julkaisema tutkimus. Siinä kanadalaiset ja yhdysvaltalaiset tutkijat yhdistelivät tietoja yhteensä 16 viljalajin tuotannosta 117 maassa vuosina 1964–2007.

Näitä tietoja verrattiin kaikkiaan 2 800 maapallonlaajuiseen ilmastokatastrofiin samalta ajanjaksolta. Tutkijat saivat selville, että kuivuus ja äärimmäinen kuumuus ovat vähentäneet satoja keskimäärin 9–10 prosentilla. Luovuennakkoluuloistasi - Sano ei rasismia! — Mitä asematunnelissa todella tapahtui? – Ei ilmoituksia ahdistelusta. Wikimedia Commons otsikoissa. Poliisin tietoon tuli Helsingin asematunnelissa uudenvuodenyönä useita tappelunalkuja, mutta ei yhtään ahdistelutapausta. 7.1.2016 17.41Annakaisa Suni Helsingin poliisin tietoon tuli uudenvuodenyönä kolme ahdistelutapausta, kertoo Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäki Vihreälle Langalle.

Kahdesta on tehty rikosilmoitus. Hs. Kulunut vuosi 2015 oli alustavien tietojen mukaan Suomen mittaushistorian lämpimin, kertoo Ilmatieteen laitos. Tilastojen mukaan vuosi oli ennätyksellisen lämmin koko maassa lukuun ottamatta Lappia, jossa vuosi oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Koko vuoden keskilämpötila oli 4,2 astetta eli 1,9 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi.

Tutut keinot lepyttävät ilmastonmuutoksen – ja maksavat itsensä takaisin. Ilmastonmuutos on pysäytettävissä. Ympäri maailmaa on kehitetty keinoja, joilla vähennetään päästöjä ja käännetään ihmiskuntaa uhkaavan katastrofin suunta. Niiden käyttöönotto voi tuoda 36 miljardin euron vuotuiset säästöt vuoteen 2030 mennessä. HS:n verkkoraportti esittelee Sitran kansainväliseen tutkimukseen pohjautuvat ratkaisut. Voimme saada hiilidioksidipäästöt kuriin pääosin nykyisin keinoin ja kärsimättä taloudellista vahinkoa. Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä. Hs. Kesällä 2009 aivotutkija Craig Bennett riemastutti kollegojaan tutkimuksella, jonka hän esitteli Human Brain Mapping -konferenssissa. Bennett näytti, mitä aivoissa tapahtuu, kun koehenkilö katselee ihmisiä sosiaalisissa tilanteissa ja arvioi heidän mielenliikkeitään. Tutkimus tehtiin yhdellä tärkeimmistä nykyisistä aivotutkimusmenetelmistä, toiminnallisella magneettikuvantamisella eli fMRI:llä. Aktivoituneet aivoalueet sijaitsivat aivojen keskilinjan tuntumassa.

Tutkimus herätti paljon huomiota, mutta hiukan epätavallisesta syystä. Kiinnostavan tutkimuksesta teki se, että ”ihmisten mielentiloja” arvioi merilohi, jonka Craig Bennett oli ostanut supermarketista. Aivoaktivaatio oli mitattu kuolleelta kalalta. Kuluneen vuoden aikana Suomessa on keskusteltu tutkimuksesta ja sivistyksestä. Hs. Suomen järvet lämpenevät ennätysvauhtia, kertoo maailmanlaajuinen tutkimus Maailman järvet vaikuttavat lämpenevät nopeammin kuin meret ja ilmakehä, kansainvälinen poikkeuksellisen laaja tutkimus arvioi.

Suomen järvet lämpenevät enemmän kuin järvet muualla maailmassa. Hs. Huippuvuorilta löytyi merkkejä trooppisesta metsästä. Brittitutkijat ovat löytäneet Norjaan kuuluvilta Huippuvuorilta merkkejä muinaisesta metsästä, joka kasvoi aikana, jolloin maapallon ilmasto koki yhden suurimmista muutoksistaan. Nykyisin Pohjoisella Jäämerellä sijaitsevilta Huippuvuorilta löytyneet fossiloituneet puuntyngät ovat 380 miljoonaa vuotta vanhoja, uskoo Southamptonin yliopiston professori John Marshall. Huippuvuorten troppinen metsä kasvoi lähellä päiväntasaajaa aikana, jota kutsutaan devonikaudeksi. Hs. Naiset elävät paljon pidempään kuin miehet. Etumatka näkyy kaikkialla maailmassa, mutta Suomessa se on yksi suurimmista. Pariisin ilmastokokous 2015. Pariisissa 30.11.–11.12.2015 järjestettävän ilmastokokouksen tavoitteena on solmia uusi maailmanlaajuinen ilmastosopimus, joka tulisi voimaan vuonna 2020.

Uutta sopimusta tarvitaan kannustamaan valtioita riittäviin ja ripeisiin toimiin, jotta ilmastonmuutoksen pahimmat seuraukset voidaan välttää. Lue alla olevasta kuvagalleriasta, millaisia seurauksia ilmastonmuutoksella arvioidaan olevan. Tutut keinot lepyttävät ilmastonmuutoksen – ja maksavat itsensä takaisin. Pohjois-Atlantin oskillaatio, Tyynen valtameren tuulet ja arktinen merijää. Merijään laajuuden kehittymistä tutkitaan nykyään paljon. Uutisoimme itsekin aiheesta hiljattain. Silloin havaittiin, että merijään pitkän ajan vähenemisestä kolmasosa voi johtua siitä, että tuuli kuljettaa merijäätä pois. Lisäksi puolet lyhytaikaisista merijään laajuuden vaihteluista saattoi myös aiheutua tuulesta. Asiasta on äskettäin julkaistu taas kaksi uutta tutkimusta. Käsityökansa tarttui puikkoihin – turvapaikanhakijoille on valmistunut vauhdilla villasukkia.

Kansa on innostunut neulomaan villasukkia turvapaikanhakijoille. Niitä on neulottu kodeissa ja erilaisissa yhteisöissä satoja ja taas satoja. Ilmasto leppyy tutuin tavoin. Ilmasto leppyy tutuin tavoin Voimme saada hiilidioksidipäästöt kuriin pääosin nykyisin keinoin ja kärsimättä taloudellista vahinkoa. Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä. Päinvastoin – ilmastonmuutoksen vastainen taistelu luo työpaikkoja, tekee meistä terveempiä ja säästää vuosien mittaa rahaa. Hs. Suomalaiset kehitys- ja ympäristöjärjestöt vaativat, että maailma luopuu kokonaan fossiilisista polttoaineista vuoteen 2050 mennessä.

Uusi havainto ihmisestä – Tätä et haluaisi tietää. Maapallolla on alkamassa sen historian kuudes massasukupuutto, kertoivat tutkijat viime viikolla. Tutkimuksessa mukana olleen Stanfordin yliopiston professorin Paul Erlichin mukaan kyseinen massasukupuutto uhkaa myös ihmislajin selviytymistä siitä syystä, että sukupuuttoaallon seurauksena esimerkiksi kasvilajeja katoaisi. National Geographic kysyykin nyt jutussaan, selviytyykö ihminen massasukupuutosta. Hs. MTV: Ranskan poliisi pyysi Suomen KRP:tä tunnistamaan sormenjäljen. Luonnon monimuotoisuus on uhattuna. Tervetuloa Luonnontilaan! Monarkkiperhonen liihottelee taas runsaslukuisena Pohjois-Amerikassa.

Neste Oil tekee biodieseliä Indonesian palmuöljystä - Indonesia. Hs. Biologia. Hs. Kohti viiden asteen lämpenemistä – Miten Pariisin ilmastokokous vaikuttaa tavalliseen ihmiseen? - Ilmasto Muuttuu. Hs. Kuivunut Kalifornia metsästää yksityistä vesirohmua – valutti 45 miljoonaa litraa vuodessa - Yhdysvallat. Päästöihin puuttuneet kunnat säästävät miljoonia – ”Suomi on täynnä fiksuja ratkaisuja” - Ilmastonmuutos. Neljä asiaa, joita empaattinen ihminen ei sano.

Öljy-yhtiö Exxon Mobilin epäillään vääristelleen tietoja ilmastonmuutoksesta - Öljy-yhtiöt. Amerikkalaiset ja kiinalaiset vähiten huolissaan ilmastonmuutoksesta - Yhdysvallat. Erään planeetan ihmeitä.

Suuret kuolovuodet Suomessa. Videot ja visualisoinnit - ilmasto-opas.fi. Petteri orpo sininen biotalous - Google-haku. Syke. Suomen ilmasto muuttuu. Ilmastonmuutos. Luonto ja ympäristö. CO2-raportti - Ilmastonmuutos ja energia. Ilmastonmuutoksen kauhukuvat on kartoitettu – uusi raportti vaatti valtionjohtajilta pikaisia toimia - Ilmastonmuutos - Ulkomaat - Helsingin Sanomat.

Hs. Climatechange_fi. Helsingin yliopisto - Ikäihmisten yliopisto. Think Corner. Ymparisto > Ilmasto ja ilma. Ilmasto. Ilmastonmuutostieto luotettavasti - ilmasto-opas.fi. Ilmastonmuutos. Videot ja visualisoinnit - ilmasto-opas.fi. Climatechange_fi. Uutiset - Aalto-yliopisto. Opiskelemassa tavallaan. Vanhat naiset ikäihmisten yliopistossa. Ilmastonmuutos. Muuttuvan ilmaston uhrit. Lupauksia ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Laskuri – Ilmastodieetti.fi. Asiantuntijat vastasivat kysymyksiin ilmastonmuutoksesta. Elinympäristöt › Ilmastonmuutos. Pitääkö kaikesta luopua? - Souli.