background preloader

Bloggar

Facebook Twitter

Kunskapsvägg åk 4-6. Nu tror jag att väggen ska vara i stort sett komplett även för åk 4-6.

Kunskapsvägg åk 4-6

Det jag vet som fattas är moderna språk. Ska försöka få till det också här framöver. Upplägget ser likadant ut som de tidigare jag har lagt ut. Till varje ämne så är det de ämnesspecifika förmågorna, det centrala innehållet samt kunskapskraven för E, C och A nivå i åk 6. Kunskapskraven är skrivna med du istället för eleven, annars så är det samma text som kunskapskraven i Lgr 11. Furutorp goes digital. På begäran: #flipsv och #GAFE för yngre elever i samarbete med @SwensonAnna Lånat struktur av @Askeback. Vi hade en planerad hangout idag, @sarabruun3, jag och ett helt gäng som hänger på twitter och ventilerar, planerar, delar och delar och delar.

På begäran: #flipsv och #GAFE för yngre elever i samarbete med @SwensonAnna Lånat struktur av @Askeback

Till mångas glädje. Frågan kom hur vi i de yngre åren använder Google Apps for Education – förkortat GAFE. Ny i svenska skolan: Att tydliggöra spr&ar. Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete. Det här med grupparbete är en utmaning att jobba med eftersom det inte alltid är lätt att få alla att vara delaktiga i arbetet tycker jag.

Hem och expertgrupper- en modell för grupparbete

Det är lätt att det slutar med att någon står helt ensam med hela arbetet. Jag har genom åren på alla sätt och vis försökt hitta former som göra att alla är med och tränar på att samarbeta i en grupp. Nu har jag hittat en form som verkligen fungerar! Jag läste boken Stärk språket, stärk lärandet av Pauline Gibbon i somras. I boken får man många konkreta tips på hur man kan jobba för att stärka språket i en grupp samt många påminnelser om språkets betydelse i alla ämnen.

Klass 1B. Norrbackaskolans språkutvecklingsgrupp - Hem. Läsförmågan erövras dagligen! Överger vi eleverna? Den största faran för en elev är att läraren förutsätter att läsförmågan är erövrad. då vi förutsätter och förväntar oss något av eleverna i det tysta är det riktigt farligt.

Läsförmågan erövras dagligen! Överger vi eleverna?

Hur kan jag stötta NO-lärare att arbeta mer språkutvecklande? Frågan dök upp på Facebook ikväll, ställd av Malin Runering, och jag ägnade lite tid åt att svara och tipsa om lite lästips och annat.

Hur kan jag stötta NO-lärare att arbeta mer språkutvecklande?

Annika Sjödahl tyckte att svaret skulle passa bra som ett blogginlägg och det har hon självklart helt rätt i så här kommer det: Vilka språkliga krav ställer kunskapskraven? Ja, hur kan man stötta NO-lärare att arbeta språkutvecklande? Först och främst tror jag att man behöver sitta ner tillsammans och titta på vilka språkliga krav kunskapskraven ställer på våra elever. Och hur påverkar det vår undervisning? Planera språkutvecklande. En språkutvecklande NO-lektion. Jag och min åk6-kollega har bestämt oss för att prova en metod som kallas cirkelmodellen lite mer strukturerat för att utveckla våra elevers förmåga att skriva olika typer av texter.

En språkutvecklande NO-lektion

Min kollega är sv/en-lärare och jag ma/no-lärare. Tankar och reflektioner om min undervisning. Lararmalin. Fröken Bagares funderingar. Att skriva ett bra svar. Jag har precis kört igenom en typ av lektionspass som jag verkligen gillar.

Att skriva ett bra svar.

Inte för att det är det mest lustfyllda vi gör kanske, utan för att jag alltid går från de lektionerna med känslan att eleverna verkligen har lärt sig något. Vilket ju alltid känns tillfredsställande. Jag brukar vika någon eller några lektioner under varje läspass till att prata om kvalitet i elevsvar. Vi kan också kalla det: hur du skriver ett bra svar, eller: att tänka på när du resonerar kring en text. I detta fallet har klassen läst Häxfeber, en skönlitterär bok om häxprocesser i det medeltida Danmark.

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys. En magisk kväll med läsande mammor och pappor.

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys

Lässtrategier och boksamtal med Mårten Melin. I Centrumskolans 5A och 5B har vi sedan i november läst böcker av Mårten Melin.

Lässtrategier och boksamtal med Mårten Melin

Eftersom skolan nyligen hade författarbesök av honom fanns det två klassuppsättningar. Den ena var Svarta kängor med gul söm och den andra Förvandlad. Två ganska olika böcker av samma författare, men bokens innehåll och tema var här inte det viktiga, mer än att innehållet skulle vara spännande och bra då förstås. Bibliotekarien har träffat klassen en gång i veckan för högläsning. Alla elever har ett eget exemplar av boken att följa med i. Det är svårt att avgöra vem som följer ett resonemang bäst. LÄSsynundersökning. Läskraft - Om Läskraft. Emma Rosell - Tankar kring allt och inget... ...och lite till. Long time - no seen.

Emma Rosell - Tankar kring allt och inget... ...och lite till.

Oj här var ett tag sedan jag var inne och skrev ser jag nu. Det har hänt en hel del sedan förra inlägget. Förutom ett välförtjänt påsklov har jag äntligen flyttat till nya lyan. Det har givetvis tagit upp större delen av min tid under sista veckan. Bilder kommer när allt är mer i ordning, det sista fixas förmodligen senare under morgondagen.

Lektionen-den mest värdefulla resursen. Jag sitter och jobbar på min föreläsning inför Skolportens bedömningskonferens i månadsskiftet. Temat är “Från förmedling till förståelse” och jag kommer att spegla mitt specialpedagogiska perspektiv på formativ bedömning som förhållningssätt i skolan. Därmed flyger det en massa tankar i huvudet och eftersom bloggandet är en del av min strategi för att samla tankar känns det riktigt att reflektera över varför formativ bedömning är en viktig del i ett inkluderande arbetssätt. Eller rättare sagt, vilka de främsta anledningarna är för att se vikten av formativ bedömning utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv. Att lära av misstag – My Favorite No. Undervisasvenska.blogg.se - att undervisa i ämnet svenska, lektionstips och tolkningar av läroplanen.

Lärarlyft. Är det inte konstigt att det ska ta 38 år i yrket, innan man fattar hur man ska jobba med läsförståelse? Så att det funkar, alltså... eller, som jag tror/ är ganska övertygad om, funkar Mycket tid har jag under alla år lagt ned för att skapa frågor till olika texter, framförallt frågor som man kan svara direkt på genom att läsa texten. Naturligtvis har ordkunskap varit en del av arbetet, liksom att förklara idiomen, talesätten, språkbilderna.

Längre tillbaka i tiden jobbade vi med färdiga läseböcker/övningsböcker, men de slutade jag med, eleverna tyckte inte om dem. Idag förstår jag varför. Under de senaste tio åren, och drygt det, så har mina elever haft tjugo minuters tyst läsning varje morgon. Läsfixarna en film gjord av Marie Trapp - reciprocal teacheing. Förskoleklassen – detta är uppdraget! I enlighet med skollagen gäller detta för förskoleklassen: Förskoleklassens uppgift är att stimulera elevernas utveckling och lärande.Förskoleklassen ska förbereda för fortsatt utbildning.Förskoleklassen ska främja allsidiga kontakter och social gemenskap.Förskoleklassen är avsedd för barn som ännu inte har påbörjat någon utbildning, dvs är skolpliktigaTester och prov får inte utgöra villkor för antagning i förskoleklass.Tester och prov får heller inte utgöra villkor för fortsatt utveckling vid en skolenhet eller i den elevgrupp som eleven tillhör.Eleverna ska utan kostnad ha tillgång till böcker och andra lärverktyg som behövs för en tidsenlig utbildning.Utvecklingssamtal varje termin.Läroplanen och skollagen är styrdokument för förskoleklass.Kursplanerna gäller från årskurs ett till nio.

Jag funderar ständigt över denna klass -förskoleklassen. Kunskapsvägg. Att läsa och bli läst, elevers och lärares tankar kring Mio min Mio av Astrid Lindgren. Vi ♥: Cirkelmodellen. Anne-Marie Körling. Att läsa och bli läst, elevers och lärares tankar kring Mio min Mio av Astrid Lindgren. Fokus läsförståelse och föreläsningar om läsundervisning. Under Skolforum 2013 erbjöds ett flertal föreläsningar som handlade om läsundervisning och undervisning i lässtrategier. Som tur var filmades dessa av UR Samtiden och nu kan vi ta del av dessa i efterhand via UR play.

Martin Widmark, som tagit initiativet till En läsande klass bjöd på en föreläsning som heter Från ABC och läskondis till läsförståelse och läslust. Har du ett facebook-konto kan du hålla koll på projektet, och bli delaktig samt inspirerad, genom att gå med i En läsande klass på facebook. Skolforum erbjöd även föreläsningar med lärare som delade med sig av exempel på hur läsundervisning kan se ut i praktiken. Marie Trapp, lärare i Nyköpings kommun och en av tre lärare som fick Svenska Akademiens svensklärarpris 2013, bjöd på en föreläsning som heter Läsförståelsestrategier i praktiken i år f-3. På temat läsförståelse bör även nämnas att Barbro Westlund har disputerat med sin avhandling som kommer att ges ut som bok: Att bedöma elevers läsförståelse. En vanlig torsdag på jobbet!?

Igår såg dagen ut så här: 7.20 eget arbete fram till 9 då det var dags för APT. Vad gör de i biblioteket? För någon vecka sedan hade jag en lektion med femmorna om Internet och Google. Läsning ger barnen vingar. SFI - Svenska för invandrare - Wikiversity. Wikins syfte är att vara en inspirationskälla och en plattform för språklärare att dela sina tips, tricks och förslag för att främja språkutveckling. Här hittar du massor av digitala verktyg. Under flera av de digitala verktygen finns även länkar till guider/tutorials och till videos där Sara Lövestamoch Jonas Lindahlvisar hur de använder verktygen på sina lektioner. Du är självklart välkommen att bidra med dina egna lektionsupplägg med digitala verktyg. Länka i så fall till dina videos eller blogginlägg under respektive digitalt verktyg.

Här finns instruktioner om hur du lägger till material! LyssnaLäsSkrivSamtalaTala. Ett språkutvecklande arbetssätt med digitala verktyg. Råby skola. Språk i alla ämnen för alla elever. Mina digitala verktyg i läs- och skrivundervisningen.