background preloader

IKT

Facebook Twitter

Verktygslåda. 22 Appar för att öva engelska! Jag får ofta frågan om appar för att öva engelska. Det har varit ganska magert utbud på dessa men nu när jag grävde lite mer har det faktiskt kommit flera bra appar att testa. Här kommer 22 appar i olika svårighetsgrader. Ett flertal av apparna är gratis, och det kan räcka långt. I en del av dem har du också möjligheter att köpa fler övningar så kallat in-app-purchase. Har du fler förslag eller favoriter kommentera gärna inlägget. I mitt nästa inlägg kommer webbsidor där du kan öva engelska både på dator och via surfplatta, håll utkik! Bitsboard Spelling Bee Bilderna ovan är tagna från denna app. English ladders Använd din engelska för att matcha rätt svar, och klättra upp på stegar eller falla ner till ormarna. Relaterat SFI-appar öva svenska del1 I "Allmänt" 20 appar för åk4-9, öva engelska En fråga som jag ofta stöter på är appar för äldre elever. Språkutvecklande appar i förskolan.

About flipping. Blog Archive Programmering på papper - Mattebloggen. Fler och fler människor lär sig att programmera, vilket är bra, för fler och fler bra programmerare behövs. Än så länge finns ingen obligatorisk programmering i grundskolan i Sverige, men vem vet, det kanske är på gång? Jag har undervisat inte bara i matte, utan även i algoritmik, det vill säga ”programmeringstänk”. Istället för att direkt lära sig ett programmeringsspråk kan man lära sig hur man överhuvudtaget formulerar sig och tänker när man skriver program.

Några lärare blev intresserade av att testa mitt material på sina elever (ungefär åk 4-7), vilket inspirerade mig till att starta kursen ”Programmering på papper”. Jag kommer att skapa färdiga lektionsplaneringar som du gärna får testa på dig själv, dina barn eller dina elever. Kursen kommer innehålla ungefär följande: - Mycket problemlösning! Uppskattningsvis kommer det vara 20 lektioner och jag kommer producera circa en lektion i veckan. Lektion 1. Lektion 1, Programmering på papper för lärare Relaterade. Collaboration Web Tools. Create, How to... Digitala verktyg. DIGITALFIKA | DIKT@mdh. Välkommen till Digitalfika i Mälardalen! Är du nyfiken på hur digitala verktyg kan bidra till att utveckla lärandet i förskola och skola?

Vill du hitta inspiration till din egen pedagogiska verksamhet? Nu har du chans att möta andra i regionen med samma intresse. Vad? Digitalfika är en digital mötesplats där lärare delar med sig av sina tankar och erfarenheter kring IKT, lärande och undervisning. När? Vi träffas första måndagen i (nästan) varje månad, kl. 15:00. Var? På webben och det är öppet för alla! Vem delar med sig? Måndag 6/10 handlar Digitalfika om kollegialt lärande. Repriser Har du missat ett tillfälle eller vill se en repris av någon träff? Håll dig uppdaterad om Digitalfika! Vill du få information om kommande Digitalfika och en extra påminnelse inför varje gång? Digitalfika är ett samarbete mellan Mälardalens högskola, Mälardalens kompetenscentrum för lärande och verksamma lärare i Västmanlands kommuner.

Digitalisering, skola - SKL. Flippa. Flippat att läsa/forskning. Flippat föräldramöte – 100% positivt. Under ganska lång tid har jag funderat på hur jag ska göra föräldramötena mer intressanta och värda den tiden som det innebär både för mig och för föräldrarna. Det har inneburit att jag har haft föräldramötena med en del information och en del genomgång av något slag. Förmågorna i läroplanen, betyg, matematikstrategier eller något annat som passat. Men ändå har jag inte varit helt nöjd. I somras, när tankarna fick vandra fritt, slog det mig att jag ska prova att flippa föräldramötet! När terminen startade förstod jag att fler hade funderat på att flippa föräldramöten. Nu är mitt första flippade föräldramöte genomfört och responsen blev 100% positiv. Jag började med att skicka ut en enkät med frågor som till exempel innehöll frågor om vad de skulle vilja ha för information, vilken fråga de skulle vilja fördjupa sig i och en fråga om ett beslut som behövde fattas.

När vi sedan träffades hade vi drygt en timme till förfogande. Fantastiskt roligt. Flippat klassrum hos mattelärare på Videdalsskolan. Christopher Häll, matematik- och NO-lärare på Videdalsskolan gör filmade mattegenomgångar som hans elever kan ta del av på YouTube. För Christophers del handlar det om att kunna handleda eleverna mer individpassat när de väl är i skolan. Christopher förklarar att det finns flera saker som har lett fram till att han började filma sina matematikgenomgångar. Dels dök tanken upp när han utanför skoltid gav mattesupport till elever som satt hemma och hade kört fast med matteuppgifter. Med SMS-konversation och bilder som skickades fram och tillbaka försökte Christopher hjälpa eleverna att komma vidare.

Learning Study för att analysera kritiska moment En annan sak var att Videdalsskolan under ett år fick handledning i Lesson Study. - Vi lärare strävade efter att förbättra lektionen av ett moment inom ett ämne. . - Sedan stötte jag på det här med Flipped Classroom och tyckte det passade bra ihop. Ett möjlighet till att individanpassa Eleverna kan titta på en film som är aktuell just för dem.

Flipped. Pédagogie. TOOLBOX. Hajar. Hälsoprojekt med IKT. Att använda IKT (informations- och kommunikationsteknik) i undervisningen kan vara ett redskap för dig som lärare för att ge eleverna möjligheter till ett fördjupat lärande och reellt inflytande över undervisningen. Som alltid gäller det att utgå ifrån läroplanen och planera undervisningen noggrant. Det ger en bra utgångspunkt för att sedan använda IKT tillsammans med eleverna.

Helena Kvarnsell är lärare på Björknässkolan i Nacka. Hon ger här ett exempel på hur hon har arbetat med IKT inom arbetsområdet Hälsa i biologi. Exemplet är från årskurs 8 men går att överföra till andra arbetsområden och andra åldersgrupper. Planering för hälsolaboration Eleverna skulle planera och genomföra en laboration som gick ut på att leva ett hälsosammare liv under en vecka. Planering för hälsolaboration (202 kB) Planering för uppgiften podradio Eleverna fick i uppgift att, med hjälp av digitala verktyg, skapa ett radioprogram där de pratade om hälsa med sina gruppkompisar. Så planerade vi arbetsområdet. IKT. IKT som verktyg i undervisningen. Mitt uppdrag som förstelärare handlar om att utveckla IKT som ett pedagogiskt verktyg i skolan.

Jag börjar med att förklara vad IKT står för då jag har insett att det finns både kollegor och rektorer som inte vet vad det betyder. IKT som ett pedagogiskt verktyg betyder Information – och KommunikationsTeknologi som pedagogiska verktyg, hjälpmedel. "IKT–pedagogik är alltså en vidareutveckling av begreppet IT där ”K” står för kommunikation. Det statiska lärandet med en lärare som berättar/föreläser är under förändring och kommunikationen och interaktionen är bärande delar i pedagogiken.

Samtidigt kommer tekniken in som verktyg" taget från Kreativ Pedagogik På Karlstad kommuns gymnasieskolor får alla elever tillgång till en bärbar dator. Har vi ändrat vår undervisning sedan projektet med 1 till 1 datorn startade eller är den helt enkelt en skrivmaskin som eleverna surfar runt på? /Britt-Marie Carlsson. IKT som verktyg i undervisningen. Kristinas reflektioner | Här finns en del av mina tankar runt skolutveckling, kurser jag går och IKT. Kritiskt tänkande. Det tillhör skolans uppdrag att stimulera kritiskt tänkande.

Men vad är då kritiskt tänkande? Och hur hänger kritiskt tänkande och kunskapsdjup ihop? Nedan presenteras en modell över fyra nivåer av kritiskt tänkande att träna i skolan. På den första och lägsta nivån fokuserar lärandet på att minnas och att återupprepa. Det här är också det ytligaste lärandet. Den andra nivån av kritiskt tänkande handlar om att förstå och organisera. Den tredje nivån av kritiskt tänkande fokuserar på att tillämpa, beräkna, göra konstruktioner och lösa problem. I den fjärde nivån av kritiskt tänkande bryter eleven isär saker (såväl konkreta som abstrakta ting) och bygger ihop. Så långt har vi undersökt hur ett lärobjekt kan varieras för att stimulera olika grader av kritiskt tänkande. Känner du att du fastnat på något av stegen i din undervisning? The following two tabs change content below. Håkan Fleischer är filosofie doktor i pedagogik och filosofie magister i medie- och kommunikationsvetenskap.

Lgr11 och webbpublicering stodmaterial. Lärare underutnyttjar digitala resurser. Lärmodul "Dina digitala verktyg" - Kvutis. Lärmodulen syftar till att ge dig en introduktion i arbetet med digitalt lärande i Svedala. Du kommer att få använda och bli förtrogen med dator, projektor och några olika digitala verktyg. I denna fortbildningsmodul ligger fokus främst på verktyg som du kan använda själv samt verktyg som du kan använda med en projektor i undervisningen. Moment A - individuell förberedelse Digital kompetens såväl som förmågan att lära sig att lära är två av Europas åtta nyckelkompetenser och i Svedala görs idag stora satsningar på att digitalisera klassrummen.

Målet för dessa satsningar är att förbereda eleverna för ett digitaliserat samhälle samtidigt som vi utvecklar arbetssätt för att öka elevernas lärande. Europas åtta nyckelkompetenser Nyckelkompetenserna för livslångt lärande är en kombination av kunskaper, färdigheter och rätt attityd till olika sammanhang. Nyckelkompetenser bör förvärvas av Åtta nyckelkompetenser Europa.eu Titta på filmklippet Vad är Creative Commons? Moment B - kollegialt arbete.

Mallar. {dev} Mind Map. Nya testmiljöer för digitalisering i skolan. VINNOVA gör en satsning på digitalisering för framtidens skola och i denna omgång ges planeringsbidrag för att skolor, forskare, företag och andra organisationer tillsammans ska kunna skapa testmiljöer för att testa IT-system och digitala arbetssätt i skolan. Det är nio projekt som nu får planeringsbidrag med sammanlagt 2,5 miljoner kronor. En annan del av satsningen på digitalisering i skolan består av stöd till innovationsprojekt, beslut inom den utlysningen beräknas komma den 30 september. Projekt som får planeneringsbidrag: Det omvända klassrummet, Rekarne Gymnasiet, SICS Swedish ICT, Nacka kommun, Eskilstuna kommun, Studentlitteratur, Svenska läromedel service AB, Gleerups utbildning, 143 000Att skapa en testmiljö där fler lärare i fler ämnen ska kunna arbeta med och utveckla modellen ”flipped classroom”.

Vad kan en skola vara? PedagogiskaBloggar. Pod. S Blogg: Mitt flippade klassrum. Sheets - create and edit spreadsheets online, for free. Skapa PDF, tidningar och e-böcker. Skolarbetet blir ”på riktigt” när fler läser elevernas bloggar. Dan Åkerlund – Det blir extra tydligt att multimodala texter och nya mottagare för elevers arbete inte går att studera som helt olika aspekter av textproduktion – de hör ihop, säger Dan Åkerlund. Läraren var inte mottagaren I studien har Dan Åkerlund undersökt hur elever i årskurserna 4-6 med hjälp av datorer och kameror skapat och kommunicerat så kallade multimodala texter – i det här fallet främst fotografier i kombination med skriven text. – När eleverna bloggade fanns det för många en tydlig mottagare som inte var läraren, både utanför klassrummet i form av vänner och föräldrar, men också de andra klasskamraterna. – Efter en tid så menade eleverna att bloggen också hade blivit ett ställe dit man gick för att se vad man sysslat med tidigare och för att se bilder från skogsutflykter och museibesök, ett slags portfolio och repetition.

Uppfattades nästan inte som skolarbete Eleverna i studien hade även utbyte med elever i Tanzania via Skype. Bilden av mottagaren som genuint intresserad. Skäl att skynda på skolans digitalisering - SKL. Sociala medier. Specialpedagogisk Tidskrift ~ Kilskrift. Studenter snickrade app som förenklar slöjdlektion - Teknisk-naturvetenskaplig fakultet - Umeå universitet. [2013-06-18] Planera lektioner, fixa steg-för-stegbeskrivningar med bilder eller ge klassen läxor och förberedelseuppgifter. Allt går smidigt med appen som sex studenter på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design vid Umeå universitet utvecklat på uppdrag av Umeåföretaget Smart Education. Bildtext: Designa, bygga och testa att det fungerar. Studenterna på civilingenjörsprogrammet i interaktion och design har under en projektkurs konstruerat en app som kompletterar ett digitalt lärverktyg för undervisning i skolans praktiska ämnen. Fr v Johan Elvinsson, Emil Edskär, Elin Sjöström, Johan Holmgren, Anna Österlund och Linnea Forsberg. – Det har varit häftigt att få göra alla delar i ett ”riktigt” projekt, säger studenten Elin Sjöström som varit projektledare i sin grupp.

Bildtext: Appen fungerar både för surfplattor och smarta mobiltelefoner. Vårterminen är strax slut och studenterna har precis gått i mål med sitt projekt. Vad var lättast respektive svårast att lösa? Svensk forskning om 1:1 – vilka slutsatser drar vi? (Stockholm) 2014-10-01. Datum: 2014-10-01 Tid: 12:00 - 16:30 Plats: Stockholm Välkommen till ett halvdagsseminarium där svenska forskare presenterar några större studier av 1:1 i svenska skolor. Därefter diskuterar vi, i ett modererat samtal, perspektiv och resultat, liksom slutsatser, förhoppningar och farhågor inför den fortsatta digitaliseringen av svensk skola. Nu finns forskning, bedriven i Sverige, som belyser olika aspekter av digitaliseringen i skolan. Vi kan därmed börja resonera om de bilder forskningen ger.

Seminariet arrangeras i samarbete med stiftelsen DIU. Seminariet livesänds 12.30-16.30 Länk till livesändningen Målgrupp Seminariet vänder sig främst till de som sysslar med strategiska frågor och arbetar med eller har erfarenhet av planering inför 1:1-satsningar, till exempel utvecklingsledare it-strateg chef skolledare Tid och plats 1 oktober kl. 12.00-16.30 Skolverket, Fleminggatan 14, Stockholm Program 12.00 Lättare lunch 12.30–14.30 Forskarpresentationer 14.30–15.00 Kaffe 15.00–16.30 Modererat samtal: Teacher's Resources. Tio topplistor du inte vill vara utan | Gränslöst digitalt lärande. Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. Det finns massor av inspirerande och lärorika TED-talks. 3.

Att upptäcka världen genom litteraturen är fantastiskt! 4. Twitter är en guldgruva när det kommer till fortbildning. 5. När vi jobbar med handel så har vi låtit eleverna undersöka olika varor utifrån produktion, transport och konsumtion. 6. I en blogg kan du få inspiration och även mer utförliga beskrivningar av ny forskning. 7. 8. 9. 10. Utveckla öppna digitala lärresurser tillsammans. Öppna digitala lärresurser börjar bli allt viktigare i den internationella utbildningspolitiken. OECD, UNESCO och EU är några exempel på aktörer som är aktiva inom området. Deras mål är att skapa ett mer inkluderande informationssamhälle där alla ges möjlighet till ett livslångt lärande som kan främja fortsatt tillväxt och ekonomiskt välstånd. Det förutsätter att den digitala utvecklingen blir en integrerad del av skolans vardag och att pedagoger samarbetar för att utveckla undervisningen.

Vad är öppna digitala lärresurser? Öppna digitala lärresurser är ett vagt och svåravgränsat begrepp som är svårt att ge en enkel och tydlig definition. Med digitala lärresurser menas i regel digitalt material som på något sätt kan användas för undervisning och lärande. Öppenhet innebär att användarna inom vissa ramar får anpassa, förbättra och tillgängliggöra materialet, ungefär på samma sätt som program som bygger på öppen källkod. En riktad satsning mot skolan Skolan saknar en samarbetskultur. Web Tools to Use with Bloom's Digital Taxonomy. Wordle - Beautiful Word Clouds.