Sophocles. Σοφοκλής. Ο Σοφοκλής (496 π.Χ.- 406 π.Χ.)
(στα αρχ. ελλ. Σοφοκλῆς ὁ Σοφίλλου ὁ ἐκ Κολωνοῦ) ήταν Έλληνας τραγικός ποιητής της κλασικής εποχής. Αυτός, ο Αισχύλος και ο Ευριπίδης είναι οι τρεις τραγικοί ποιητές των οποίων έχουν σωθεί ολοκληρωμένα έργα. Σύμφωνα με αρχαίες μαρτυρίες φαίνεται ότι έγραψε περίπου 120 έργα, από τα οποία παραδίδονται ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες. Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Γεννήθηκε στον Ίππιο Κολωνό της Αθήνας. Τα έτη 443-442 π.Χ. ήταν ταμίας της αττικής ναυτικής συμμαχίας. Έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Σοφοκλής και οι ήρωες των τραγωδιών του αποτείνοντας τιμές. Η πρώτη του θεατρική εμφάνιση έγινε το 468 π.Χ. σε δραματικό αγώνα όπου αντιμετώπισε ο Σοφοκλής τον κατά 30 χρόνια μεγαλύτερό του τραγωδό Αισχύλο, τον οποίο ο Σοφοκλής εκτιμούσε και σεβόταν, και πήρε την πρώτη του νίκη.
Νεοελληνικές μεταφράσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Blume, Η. Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Σοφοκλέους Τραγωδίαι: «Αντιγόνη» και «Φιλοκτήτης» (Β Γενικού Λυκείου – Γενικής Παιδείας): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Ο μύθος των Λαβδακιδών Η γενιά των Λαβδακιδών, που βασίλεψε στη Θήβα, έδωσε και στους τρεις μεγάλους τραγικούς πλούσιο υλικό για τη σύνθεση των τραγωδιών τους.
Τα πρώτα στοιχεία του μύθου βρίσκονται στην Ιλιάδα και στη Νέκυια της Οδύσσειας, ενώ στα έπη Θηβαΐς και Οιδιπόδεια πήρε την οριστική του μορφή. Σύμφωνα με τον μύθο, ο Κάδμος, ιδρυτής της Θήβας, σκότωσε το ιερό φίδι του Άρη που φύλαγε την πηγή του θεού. Ο εγγονός του Λάβδακος καταδίωξε τη λατρεία του θεού Διονύσου και αμάρτησε κατά του θεού.
Ο γιος του Λάιος απήγαγε τον γιο του Πέλοπα Χρύσιππο και ο Πέλοπας τον καταράστηκε να πεθάνει άτεκνος ή να σκοτωθεί από το παιδί του. Ο Οιδίπους, γιος του Λαΐου, σκότωσε, χωρίς να το γνωρίζει τον πατέρα του και παντρεύτηκε τη μητέρα του, την Ιοκάστη, με την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Πολυνείκη και τον Ετεοκλή, και δύο κόρες, την Αντιγόνη και την Ισμήνη. Τα δύο αδέλφια, Πολυνείκης και Ετεοκλής, συμφώνησαν να βασιλέψουν διαδοχικά ανά ένα χρόνο. 10. Μετάφραση. Siliaz's blog » Blog Archive » «οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν» Ἀντιγόνη, στ. 523, ύμνος στην ΑΓΑΠΗ. Σοφοκλέους Τραγωδίαι: «Αντιγόνη» και «Φιλοκτήτης» (Β Γενικού Λυκείου – Γενικής Παιδείας): Ηλεκτρονικό Βιβλίο.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ: 235. – Πρὸς Κορινθίους Α' 13. [13,1] Εάν τις γλώσσες των ανθρώπων1 μιλώ και των αγγέλων, αλλά δεν έχω αγάπη, έγινα χαλκός που ηχεί2 ή κύμβαλο που αλαλάζει. [2] Και αν έχω το χάρισμα της προφητείας3 και κατέχω όλα τα μυστήρια και όλη τη γνώση, κι αν έχω όλη την πίστη, ώστε και όρη να μετακινώ, αλλά δεν έχω αγάπη, είμαι ένα τίποτα. [3] Και αν μοιράσω στους φτωχούς όλα μου τα υπάρχοντα, και αν παραδώσω στη φωτιά το σώμα μου για να καεί, αλλά δεν έχω αγάπη, ποιο το όφελος; [4] Η αγάπη μακροθυμεί, είναι γεμάτη καλοσύνη· η αγάπη δεν είναι ζηλότυπη, δεν μεγαλαυχεί, ούτε επαίρεται, [5] δεν ασχημονεί, δεν είναι εγωιστική, δεν είναι ευερέθιστη, δεν θυμάται το κακό, [6] δεν χαίρεται με την αδικία, μετέχει όμως στη χαρά για το ορθό· [7] όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, για όλα ελπίζει, όλα τα υπομένει. [8] Η αγάπη ποτέ δεν θα πάψει να υπάρχει.
ΥΜΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗ (ΑΠ. ΠΑΥΛΟΣ) Σοφοκλέους Τραγωδίαι: «Αντιγόνη» και «Φιλοκτήτης» (Β Γενικού Λυκείου – Γενικής Παιδείας): Ηλεκτρονικό Βιβλίο. Η ακατανίκητη δύναμη του έρωτα. Ευριπίδης Ιππόλυτος 525-32: Παντοδυναμία του Έρωτα ΧΟΡΟΣ Έρωτα, Έρωτα, που αργοσταλάζεις τον πόθο μες στα μάτια εκείνων, όταν απάνω τους χιμάς και την ψυχή τους με ταραχή γλυκιά γεμίζεις, να μην έρθεις ποτέ σε μένα για κακό μου μήτε κι αταίριαστος φανείς.
Γιατί μήτε φωτιά μηδέ κι αστροπελέκι σαν τη σαΐτα είναι της Κύπριδας που με τα χέρια του τινάζει του Δία ο γιος, ο Έρωτας. [πηγή: Ευριπίδης Ιππόλυτος (μτφ.) Τάσος Ρούσσος, εκδ. Κάκτος, Αθήνα 1993] Ησίοδος Θεογονία 120-22: Ο παντοδύναμος Έρωτας Αλλά κι ο Έρωτας που ο πιο ωραίος είναι ανάμεσα στους αθανάτους θεούς, αυτός που παραλύει τα μέλη και όλων των θεών κι ανθρώπων την καρδιά δαμάζει μες τα στήθη και τη συνετή τους θέληση. [πηγή: Ησίοδος: Έργα και Ημέρες, Θεογονία, Η Ασπίδα του Ηρακλή, Μαρτυρίες για τη ζωή και τα έργα του (μτφ. Ευριπίδης Μήδεια 629-35: Η επικινδυνότητα του Έρωτα [πηγή: Ευριπίδης Μήδεια (μτφ.) Αριστοφάνης, Όρνιθες 735-744 [692-701]: Η γέννηση του Έρωτα [Αριστοφάνη Όρνιθες, Γ΄ Γυμνασίου] Photodentro: Η ακατανίκητη δύναμη του έρωτα. Όλα τα Μαθησιακά Αντικείμενα 2010-2015 Ψηφιακό Σχολείο.
Σοφοκλέους Τραγωδίαι: «Αντιγόνη» και «Φιλοκτήτης» (Β Γενικού Λυκείου – Γενικής Παιδείας): Ηλεκτρονικό Βιβλίο.