background preloader

Margaretaliljequist

Facebook Twitter

Margareta Liljequist

En läsande klass. Ola Larsmo: Det är inte ”svenskt” att sitta vid datorn och hylla rasistmord. Jag tror hela Sverige borde stanna upp en dag och reflektera över varför en ung man vill döda barn av annan hudfärg än sin egen.

Ola Larsmo: Det är inte ”svenskt” att sitta vid datorn och hylla rasistmord

Om vi inte kan ta en paus från vardagsgöromålen och stanna i en outhärdlig tanke, tills vi begripit mer om vilka vi är, så är det illa ställt med oss. Och jag tar mig friheten att skriva ”vi” fastän vi är mycket olika, alla vi som har pass det står ”Sverige” på. Till det allra obehagligaste timmarna efter morden i Trollhättan hörde den sjuka politiska förväntan som byggdes upp i sociala medier. Planeringar. Att gestalta (använda verb) Gestaltning – Vad är det?

Att gestalta (använda verb)

Ordet Gestalta betyder ”att ge något en form och en mening genom att visa upp det”. Dvs att gestalta handlar om att visa så läsaren kan måla upp blir i huvudet. Motsatsen till att gestalta är att berätta. Katalog av noveller och dikter på nätet- Novell.nu. Noveller · Ljudbok · Muntligt.se. Mitt Flippade Klassrum. Häromdagen såg jag en tråd på Twitter där många av de begrepp vi använder oss av inom skolans värld diskuterades.

Mitt Flippade Klassrum

Tråden lyfte fram begreppen och uttrycken som en rad floskler, begrepp som används men som inte fyller någon egentlig mening, eller för den skull, gör skillnad i undervisningen och för eleven. The Monkey in the Kitchen - Storynory. ”Hur ska man veta vad som är en lagom nivå?” I december förra året möttes familjen Henke av en otrevlig överraskning när de kom hem.

”Hur ska man veta vad som är en lagom nivå?”

Någon hade stulit ena sonens hemnyckel i skolan, letat upp huset och brutit sig in. Tjuvarna – ett ungdomsgäng, enligt polisens teori – stal bland annat pengar, smycken och tv-spel. Glosmaskin. Del 3: Serier/animeringar. I stort sett alla elever kan associera till serietidningar, tecknade serier och animerade filmer.

del 3: Serier/animeringar

Just därför är tecknade serier ett redskap som är ypperligt att använda i undervisningen. En annan stor fördel är att serier går att använda i de flesta/alla skolämnen och med alla åldrar. Ett lätt sätt att komma igång om man aldrig använt serier i undervisningen tidigare är att introducera ett av nedanstående verktyg och sedan ge eleverna i läxa att skapa en serie inom det som ni håller på med i ämnet just nu. Nästa lektion använder ni elevernas läxor som ett bra diskussionsunderlag.

Ett konkret exempel: eleverna får i läxa att skapa en uppgift i matematik i form av en serie till nästa lektion. Comic Life 2 Finns till mac, PC och iPad. GoAnimate (goanimate.com/) Fördelar: Finns i gratisversion Nackdelar: Gratisversionen är begränsad, både när det gäller tillgång till innehåll, antal filmer man kan göra och längden på videofilmerna. YouTube. This is English: Year 8. Gmail – gratis lagring och e-post från Google.

Ignite Research. Forskningsledare Ann S.

Ignite Research

Pihlgren Pedagogikforskare och fil. dr. En man som heter Ove. En man som heter Ove - Elevmaterial - Google Docs. I huvudet på en helt vanlig lärare...: Reflektioner från läsningen av boken Utmanande undervisning i klassrummet av James Nottingham. ”James Nottingham har flerårig erfarenhet av arbete både som lärare och skolledare i Storbritannien och har ett nära samarbete med John Hattie.

I huvudet på en helt vanlig lärare...: Reflektioner från läsningen av boken Utmanande undervisning i klassrummet av James Nottingham

James Nottingham arbetar med skolutveckling och det skandinaviska utvecklingsprogrammet Visible Learning Plus” "James Nottingham - lärare och skolledare och ett av de mest omtalade namnen inom skolutveckling i världen i dag. " (Skolvärlden, 2014) Under sommarlovet är vi ett gäng pedagoger som har läst boken och diskuterat den både i facebook-gruppen #pedaläslyft Det pedagogiska läslyftet och via hang-out. Pedaläslyft - Recherche sur Twitter. ZOZO.PDF. Hans Rosling förklarar varför flyktingar drunknar i Medelhavet -Sara Hernandez. Vad sker i Medelhavet? - Läkare Utan Gränser/ Médecins sans Frontières (MSF Sweden) Spanish vocabulary - Learn Spanish Colors in Less than 5 minutes. Johan glans tänka utan språk. Johan Glans Om De Nordiska Språken.

Noticias Se. Paella sencilla / cómo preparar Paella. Språkhistoria I Svenska 3. Pm-uppgift om språklig förändring Du har just börjat läsa på universitetet.

Språkhistoria I Svenska 3

Den första uppgiften din lärare ger dig är att skriva ett pm på temat språklig förändring. Det innebär att du med utgångspunkt i en frågeställning ska sammanställa fakta och åsikter från olika källor, analysera dessa samt dra slutsatser. EDpuzzle. EDpuzzle. Opponering by Evelina Svedlund on Prezi. SV2 Checklista för argumenterande tal - Google Docs. ”Alla mellan 18 och 24 bör kallas till medborgartjänst” Förslag i dag.

”Alla mellan 18 och 24 bör kallas till medborgartjänst”

Tilliten och sammanhållningen i samhället har minskat. Samtidigt ­visar både ­säkerhetspolitiska kriser och naturkatastrofer på behovet av nya insatser för ­civilförsvar, kris och katastrofer. Vi förslår en allmän, obligatorisk medborgartjänst för alla i 20-årsåldern, skriver nio politiker, fackföreträdare och forskare. De skandinaviska länderna är historiska exempel på socialt, demokratiskt och ekonomiskt framgångsrika samhällsmodeller. Det beror bland annat på att de strävat efter att skapa jämlika förutsättningar för individernas livsresor och för att minska klyftorna mellan grupper och individer. Ett uttryck för detta är att de nordiska länderna präglas av en hög social tillit, såväl mellan medborgarna som i deras relation till de offentliga institutionerna. Acapela Box : create your text to speech messages. 1.

Acapela Box : create your text to speech messages

Your Acceptance of Terms. Doceri Interactive Whiteboard för iPhone, iPod touch och iPad från App Store i iTunes. Trello. Wheel Decide. Den retoriska arbetsprocessen. Jakten på språket: Samiska. E-mail e armazenamento gratuitos do Google. Imperfekt genomgång. Preteritum genomgång. Beskrivning:Genomgång av spanska verbböjningar i preteritum. Detta är del ett av flera genomgångar och den här fokuserar på böjningen av regelbunden och oregelbunden preteritum.

Tidigare kommentarer Visa: Mycket bra! Enkelt att förstå, kort och koncist. Har prov snart och detta förtydligar det som vi gått igenom det senaste! Robert Gustavsson´s bästa!!!! (dialektresan) Språkhistoria. Svensk språkhistoria The Movie. Johan Glans - Tänka utan språk.

Jag i media

Skriv som journalisterna. Det är svårt att skriva intressant, så att många, eller helst alla, vill läsa det du skrivit. Genom att titta på hur journalister skriver texter kan du lära dig mycket. Det betyder inte att allting som skrivs av journalister är bra, men de använder sig av metoder som är bra. Och du kan lära dig de där metoderna! Dessutom lär du dig tolka journalistiska budskap. Syfte: Att förbättra sitt skrivande. IKT-tips.