background preloader

Jag ringer mina bröder

Facebook Twitter

Förförståelse & förberedelser inför boksamtalen. Publicerad av Görel Reimer Jag ringer mina bröder är inte helt lätt varken för årskurs ett i gymnasiet eller för de nior som är med i projektet.

Förförståelse & förberedelser inför boksamtalen

Jag kommer dock aldrig att ge upp att pröva och pröva på nytt när det gäller boksamtal som metod. Pernilla Weman, svenskalärare på Pauli gymnasium, Teresia Palander, gymnasiebibliotekarie på samma skola och jag har tillsammans jobbat tillsammans med detta tidigare, under flera terminer. Nu ska vi göra det igen. Jag är nervös ska jag villigt erkänna. Pernilla Weman har jobbat med förförståelse innan hon satt boken i händerna på eleverna.

På måndag har vi vårt första boksamtal. -var det något i boken du tyckte om - var det något du inte tyckte om - något du inte förstod. Mellan varje elev släpps diskussionen fri, men det är otroligt viktigt att alla elever får sin egen tid. Eleverna ska ha förberett sig innan genom att jobba i google drive. Pedagogiskt paket kring rasism. När rasism och intolerans sprids blir samhällsviktiga institutioner som skola och bibliotek extra viktiga.

Pedagogiskt paket kring rasism

Där möts alla, oavsett bakgrund och tidigare erfarenheter. Statens medieråd har satt ihop ett pedagogiskt paket där du som lärare eller bibliotekarie kan hitta stöd och verktyg att prata med eleverna om demokrati, yttrandefrihet och vad som faktiskt inte är tillåtet att säga. Podd från No hate: Rasistiskt näthat. Vad ska man göra om man ser, eller själv blir utsatt för rasistiska näthatsattacker? Och vilka är ”vi” och vilka är ”dom” egentligen? Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen! Jag ringer mina bröder och säger: Nej ingen dog.

Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen!

Eller. En dog. Han dog. Han som inte är vår bror. Men visst. Att arbeta med noveller. Noveller är tacksamt att arbeta med – de är korta och man kan hinna med många av läroplanens mål under en lektion som läsa, diskutera, skriva och reflektera.

Att arbeta med noveller

När ni jobbar med noveller kan ni behöva ha ett analysschema tillhands för eleverna och här hittar ni ett. När jag arbetar med noveller med en klass så kan mjuka upp med att högläsa en lämplig novell, jag brukar ofta välja Maskrosen av Margit Bethlen där jag har frågor till som eleverna kan diskutera efter läsningen. Jag har novellen i Magasinet, men ni kan hitta den här också. Sedan kan man gå igenom vad som är typiskt för en novell med ett novellrecept. Det är också bra att ha tillhands när eleverna ska skriva egna noveller. Novellrecept För att träna på skrivandet av egna noveller kan man göra stafettnoveller.

Skrivandet kan också stödjas av att få exempel att härma, som görs i detta klipp av Malin Larsson. En annan novell som passar sig bra för högläsning är Pälsen av Hjalmar Söderberg. Så här blev en novell i Malins klass. Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder. Jag ringer mina bröder och säger: Det hände en så sjuk sak i går.

Jag ringer mina bröder

Har ni hört? En man, en bil, två explosioner, mitt i city. ”Jag ringer mina bröder” – pjäsen « Bokhora. Vi var och såg ”Jag ringer mina bröder” på Stockholms stadsteater i förra veckan.

”Jag ringer mina bröder” – pjäsen « Bokhora

Pjäsen är skriven av Jonas Hassen Khemiri och finns som bok, men är ursprungligen en krönika. Shebly Niavarani är Amor och en kväll när han är ute och dansar ringer hans kompis Shavi. Jonas Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder. Johan Hilton hurrar för Jonas Hassen Khemiri.

Jonas Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder

Nämn ordet "kränkt" och de mätta debattörmagarna börjar genast att guppa. Ja, fy helvete, vilket lipsillsamhälle vi lever i. Är det inte "hen" så är det Lilla hjärtat. Alltid är det någon som börjar tjuta. Det är i sådana lägen som jag från och med nu kommer att sträcka mig efter Jonas Hassen Khemiris Jag ringer mina bröder. Det är nämligen så här: i samma ögonblick som en minoritet utsätts för normuppbärares blickar, föreställningar eller förenklande språkbruk så händer det även något med självförståelsen.

Recension av Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemiri: En kort berättelse som väcker stora frågor. Det är den osäkerheten jag verkligen tycker om hos Khemiri och där blir jag definitivt inte besviken" Det är år 2010.

Recension av Jag ringer mina bröder, Jonas Hassen Khemiri: En kort berättelse som väcker stora frågor

Ett bombdåd har skett på Drottninggatan i Stockholm. Huvudpersonen i Khemiris bok har egentligen ingenting alls med dåden att göra, men när han går runt på Stockholms gator känner han sig förföljd på grund av sin hudfärg, sin hårfärg, sitt namn. Paranoian får jagets gränser att upplösas, för det här vore ingen Khemiri-roman om inte personligheten befann sig i fara och förändrades av kontakten omvärlden.

Den extremt korta romanen – snarare en novell – har en dialogliknande form där det ofta är oklart vem som talar och till vem. Som en kort berättelse som väcker stora frågor är Khemiris bok ett läsmåste och jag ser verkligen fram emot nästa bok från denna spännande skildrare av samtiden, Sverige – och människan. Hassen Khemiri: Jag ringer mina bröder - Godmorgon, världen! Att boksamtala om ”Jag ringer mina bröder” är en utmaning för både lärare & elever.

Publicerad av Görel Reimer Idag träffades jag, Teresia Palander på Pauli gymnasium, Birgitta Herner på Slottstadens skola och Maria Lindroth, CPI inom projektet Jag är ju bara människa.

Att boksamtala om ”Jag ringer mina bröder” är en utmaning för både lärare & elever

Dagens arbetsuppgift var att skissa på några förslag kring hur vi kan arbeta med Jonas Hassen Khemiris bok Jag ringer mina bröder. Drömmen om att låta eleverna se pjäsen gick ju inte i lås. Däremot köper vi nu in ljudboken till klasserna, så att de åtminstone kan få höra den läsas av Khemiris bror.