background preloader

Att lära mig

Facebook Twitter

Formative-assessments.pdf. Livets glada pussel: Lärakänna med IKT. Nu har terminen dragit igång med full fart!

Livets glada pussel: Lärakänna med IKT

I tre veckor har eleverna fångats upp i skolans famn =) Många elever som man haft från förra året, men även några nya ansikten förutom en hel hög med härliga år 4:or. För att skapa relationer är det viktigt att hjälpa eleverna att våga visa vem de är, inom Vittra startar vi alltid med några veckor av kulturarbete, bygga en IUP, lärakänna, kunskapsfunderingar och uppstart av första temat för terminen. Men hur gör man då för att lära känna varandra? Ni vet, på riktigt? Om man frågar en lärare om tips på samarbetsövningar eller lärakänna-övningar så kan ni säkert få en drös av heta stolen, 4hörn, oavslutade meningar, intervjua varandra, pusselbitar att rita på, sugrörstorn osv..

Men på senare år har vi fått fler verktyg att använda, så varför inte vidareutveckla eller modernisera de verktyg vi redan har? Eftersom jag har en hel del IKTverktyg att laborera med och fått inspiration från många olika ställen, tänkte jag ge några bra förslag. Podradio.

Spela in film på Youtube

Wiki. Presentation. Write comics. Larhand.pdf. IKT. Förra veckan drog vi igång igen efter sportlovet!

IKT

=D Härliga ungar som glatt studsade runt i vår fina lärmiljö. Det gällde att fånga upp dem igen, hitta lugnet och samla tankar. Vi började morgonsamlingen med uppgiften; Skriv allt du är bra på; egenskaper hos dig själv, fritidsintressen, ämneskunskaper, lärstilar, kompisegenskaper osv Fundera sedan på vad t ex "jag är bra på att pyssla" innebär.

Vad kan det innebära? När de är klara med sitt "Detta-är-jag-bra-på-brev" så ska de fnula på hur de kan använda dessa egenskaper i sin skolvardag. Sen var det dags för matte med år 7. Vi har arbetat med bråk innan lovet och ska fortsätta med procent. För att påminna om de begrepp och metoder som vi har arbetat med så satt jag mig ner och planerade en kort repetition innan vi går vidare. Hmm... kändes inte helt rätt.... Getkahoot.com har varit ett av de verktyg som jag har lagt i min "detta-ska-jag-testa"-länkar och nu kändes det mycket lämpligt. Man kan ha mellan 2-4st svarsalternativ. Vinst? Boomwriter. Minecraft. En app jag använder emellanåt i undervisningen är Minecraft.

Minecraft

På vår skola arbetar vi med tema och vi har bland annat byggt upp små samhällen, både en nutida stad och en forntidsby med hjälp av Minecraft. Men fokus i denna blogg ligger kanske ändå på mina ämnen, matematik och No. Hur kan man då använda Minecraft i matematiken? Eller den första frågan kanske ska vara varför man vill använda Minecraft? På det skulle jag svara att den första orsaken för min del är motivationen. Jämfört med vanliga matteappar har Minecraft både fördelar och nackdelar. Fördelarna med Minecraft är många. Pedagogen tjänar på att vara bekant med programmet för att kunna utnyttja sin egen fantasi och se möjligheterna. Några större isolerade matematikprojekt har jag inte jobbat med i Minecraft, däremot flera småuppgifter. Det som är att föredra är helt klart att eleverna sköter byggandet. Några exempel på vad man kan göra. Problemlösning och volym. Du kan bygga en kub och ett rätblock. Att sortera. En app, en lördagkväll och en ny LPP!

I lördagskväll satt jag och lekte med appen Comic Life.

En app, en lördagkväll och en ny LPP!

Samtidigt var jag stressad över att jag ännu inte hade visat eleverna någon planering över vårt nya arbetsområde ”Forntiden”. Planeringen hade jag som vanligt mest i skallen med idéer och inspiration från NE SKOLA, lärarhandledningen till boken Forntiden, Västerbottens museum – SKOLWEBB och MediaCenter Västerbotten. Och så här är det ofta för mig. Plockar på mig som en liten ekorre av delar här och där, men sedan får jag inte till det där med en vettig planering, Och får jag till en planering, så visar jag den nästan aldrig för eleverna!?

På Unikum har jag flera stycken planeringar, men jag har bara visat en i klassrummet (hoppas inte min rektor läser detta…). Så i lördagskväll. Och vilken respons jag fick! Så nej, jag är inte helt nöjd med min LPP över Forntiden (även om jag har gjort om den utifrån förslagen jag fick), men formatet – seriformatet, det kommer jag att använda mig av igen! Cirkelmodellen. Glogsterswedish. Teachers Across Borders Sweden. iPad Studiecirkel.