background preloader

ARGUMENTATION

Facebook Twitter

De apatiska välfärdsbarnen. Publicerad: 1 december, 2015 Den konstanta tillgången av digitala förströelser, som barn och ungdomar får tillgång till i unga år, måste diskuteras och tas hänsyn till när vi diskuterar den svenska skolans kris.

De apatiska välfärdsbarnen

Som rubriken lyder, syftet är inte att cyniskt raljera över de drabbade flyktingbarnen för en tid sedan. Inte heller att generalisera över alla våra unga människor i samhället. Som verksam gymnasielärare sedan tio år tillbaka har jag dock uppmärksammat förändringar över tid, och min valda rubrik ska på ett mer provokativt retoriskt sätt belysa en kognitiv tendens hos ungdomar av idag. Något som i allra högsta grad påverkar skolans verksamhet och ungdomars kunskapsutveckling.

Låt oss sova – så kan vi prestera bättre i skolan - DN.Åsikt. Publicerad: 2018-01-09 Skolor kan välja själva om de vill införa fler sovmorgnar.

Låt oss sova – så kan vi prestera bättre i skolan - DN.Åsikt

Därför tycker jag att fler skolor ska ta initiativet och göra det. Forskning visar att ungdomar som börjar senare på dagen presterar bättre i skolan. Att tonåringar är trötta på morgonen är ingen nyhet, men att tidiga morgnar gör så att tonåringar presterar sämre än om de hade börjat senare kanske inte alla vet. Som högstadieelev kan jag verkligen erkänna att jag presterar bättre under de få dagar jag har sovmorgon. Tonåringar är inte miniatyrer av vuxna - DN.Åsikt.

Publicerad: 2018-01-10 Studien utförd av University of Minnesota som Johan Orre hänvisar till förklarar hur kroppen under puberteten ställer om sig till att vara vaken tills senare på dygnet.

Tonåringar är inte miniatyrer av vuxna - DN.Åsikt

Ethos, logos och pathos - Robin Smith. Några av de första termer vi stöter på när vi ska ta oss an retoriken i skolan är ethos, logos och pathos.

Ethos, logos och pathos - Robin Smith

Dessa aristoteliska begrepp är så grundläggande att det knappast går att tala om ett retoriskt framträdande utan att beröra dem och följaktligen kryllar nätet av hemsidor och YouTube-klipp som förklarar och illustrerar dem. Ändå är det inte alltid helt lätt för eleverna att skilja på begreppen, så för att hjälpa dem med detta har jag använt mig av fyra korta klipp. Det första klippet är en enkel genomgång av begreppen. Det funkar utmärkt som introduktion (som titeln avslöjar): För att sedan illustrera hur en argumentation med stort fokus på ethos kan se ut så använder jag mig av Frank Slades (Al Pacino) tal från En kvinnas doft.

Vi går sedan vidare med ett exempel på hur logos och ethos, eller i alla fall på hur en logisk respektive etisk argumentation, drabbar samman i en kraftmätning. Kvar att illustrera finns pathos, känsloargumenten. Göran Persson utövar härskarteknik. Tv-spel gör pojkar kreativa – inte onda. Det finns andra faktorer än spel som påverkar om ditt barn blir våldsamt, skriver debattören.

Tv-spel gör pojkar kreativa – inte onda

Maria Dufva skriver att våldsamma tv-spel som GTA lär barn att våldta och mörda. Hon uttrycker en oro för vad som kommer hända om tio år när barn växt upp och “fortsätter leva ut värderingar de samlat på sig från alla timmar, dagar och år med spel som på olika sätt uppmanar till våldshandlingar”. Det här är allvarliga påståenden. Enligt en rapport från Statens medieråd spelar en majoritet av barnen i Sverige datorspel (ungefär 90 procent). Visserligen spelar inte alla våldsamma spel, men bland ungefär en tredjedel av pojkar mellan 9 och 18 år är våldsamma spel mest populära. ”Alla mellan 18 och 24 bör kallas till medborgartjänst” Förslag i dag.

”Alla mellan 18 och 24 bör kallas till medborgartjänst”

Tilliten och sammanhållningen i samhället har minskat. Samtidigt ­visar både ­säkerhetspolitiska kriser och naturkatastrofer på behovet av nya insatser för ­civilförsvar, kris och katastrofer. Vi förslår en allmän, obligatorisk medborgartjänst för alla i 20-årsåldern, skriver nio politiker, fackföreträdare och forskare. De skandinaviska länderna är historiska exempel på socialt, demokratiskt och ekonomiskt framgångsrika samhällsmodeller.

Det beror bland annat på att de strävat efter att skapa jämlika förutsättningar för individernas livsresor och för att minska klyftorna mellan grupper och individer. Ett uttryck för detta är att de nordiska länderna präglas av en hög social tillit, såväl mellan medborgarna som i deras relation till de offentliga institutionerna. Vi lever i ett mer individualiserat och fragmentiserat samhälle än tidigare. Värnplikten bidrog till mognad och gemensamt ansvar. Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut. Detta är en debattartikel.

Vi tjejer vill också se maffiga och coola ut

Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet. Julia Essell, 14: Jämställdhet är viktig – även i dataspelsvärlden Halvnakna kvinnor, miljontals spelare. Vill du som kvinna spela ett onlinespel där din karaktär inte behöver gå runt halvnaken? Vill du inte att din pojkvän ska glo på kvinnokroppar varje gång han loggar in på datorn? Jag är en 14-årig tjej som tillbringar all min fritid framför datorn. Frågan är hur vi ska åstadkomma detta när spel på spel släpps utan någon som helst förändring. Det räcker inte med ett riktigt bra dagis. Ojämlikhet går att bekämpa på förskolan.

Det räcker inte med ett riktigt bra dagis

Ungefär så kan man summera den danske välfärdsforskaren Gøsta Esping-Andersens resultat om kopplingen mellan förskola och social rörlighet. Bortom de rent ekonomiska förutsättningarna så får varje litet barn olika saker av sina föräldrar. Skrota begreppet Norrland - allehanda.se. ”Hur trivs du i Norrland?”

Skrota begreppet Norrland - allehanda.se

, frågade mig en kvinna från Mullsjö. ”Bra”, svarade jag och frågade artigt hur hon trivdes i Småland. Lätt irriterad blev svaret att hon inte bodde i Småland. ”Vet du inte att Mullsjö ligger i Västergötland?”. ”Okej”, sa jag och frågade då skämtsamt hur hon trivdes i Götaland. Edward Blom: Gör skolidrotten frivillig.