background preloader

Analysera historiska spelfilmer

Facebook Twitter

Historiebruk i musik. Den här uppgiften går ut på att fundera över historiebruket i musik.

Historiebruk i musik

Här nedan finns ett antal exempel på låtar med delvis historiskt innehåll. Din uppgift är att fundera över hur låtskrivaren har använt historia i låten. Gör så här: Lyssna på låten och läs texten. Besvara följande frågor: Vilken historisk händelse/person handlar låten om? Vad sägs om den historiska händelsen/personen? Vilka värderingar och vilken syn på historien verkar textskribenten ha, att döma av låttexten? Hur och till vad används det historiska materialet? Vad har detta historiebruk för betydelse för oss idag? Se också Historiebruk Låtarna här nedan är sorterade i ”enkla” och ”komplexa”. Enkla låtar 1916 av Motörhead Text till 1916 Artikel om slaget vid Somme Never Again av Disturbed Text till Never Again Sunday Bloody Sunday av U2 Text till Sunday Bloody Sunday Sveriges Radio om den blodiga söndagen Waterloo av ABBA Text till Waterloo Wikipedia, ”Slaget vid Waterloo” Die Mauer av Ebba Grön.

Filmer som har antiken som förlaga. Prince of Persia (2010) Senaste färdiglagade halvfabrikat att rulla ut från drömfabriken Disney är "Prince of Persia" med Jake Gyllenhaal som muskelstinn prins i ett ökenäventyr som är precis vad man förväntar sig av Jerry Bruckheimer.

Prince of Persia (2010)

Varken mer eller mindre. När monsterproducenten Jerry Bruckheimer letade efter en ersättare till kassakorna i en viss pirattrilogi föll valet slutligen på en dator- och tv-spelsserie. Med tanke på att "Pirates of the Caribbean" baserades på en nöjesparksattraktion är valet helt logiskt. Målet är att skapa en så kallad mega-franchise och låta uppföljare svepa över världen och generera inkomster för många år framöver. När resultatet, filmen "Prince of Persia: Sands of Time", nu rullas ut i noggrant koordinerade marknadsföringsvågor är insatserna med andra ord höga. Storyn är enkel, hyfsat effektiv och naturligtvis sanslöst fånig, men det senare hör som bekant till spelets regler. Birollerna är, som sig bör, mer intressanta. Källkritiska aspekter på film (Historia) De Svenska Historiedagarna 2012.

Källkritiska aspekter på film (Historia)

Foto: Ulf Jämterud Samtidigt som han undervisar i historia och religionskunskap på lärarutbildningen är Anders Sjöbrandt mitt uppe i sina doktorandstudier i historia. Hans föredrag om film och historia på historiedagarna var mycket välbesökt. Föreläsningen hade en särskild inriktning på hur man kan använda film i historieundervisningen och hur de källkritiska aspekterna på film kan diskuteras. Starkt historieintresse att ta till vara i skolan Anders Sjöbrandt menar att vi missar något mycket viktigt om vi bara använder vetenskapligt godkända källor i undervisningen. . - Det är betydligt fler människor som ser ett historiskt tv-program än som läser en bästsäljande historisk bok.

Han framhåller att historia som förmedlas via populärkulturen har en genomslagskraft som inte på långa vägar kan mäta sig med historievetenskapliga böcker eller avhandlingar. Studera avsändarens avsikter - Historia på film handlar inte om att återge det förflutna i skala 1:1. Historisk film som en nyckel till samtiden. Historiska filmer i skolan - källa till olika sorters kunskap Film har under de senare decennierna fått en allt starkare status i skolan.

Historisk film som en nyckel till samtiden

Detta har delvis att göra med att film numera räknas som en del av det vidgade textbegreppet i skolan, men också med det faktum att tillgången till film har blivit större genom modern teknik. Många lärare använder spelfilmer som ett sätt att skapa inlevelse och en djupare förståelse för olika kunskapsområden. Tack vare att många kommunala mediecentraler köper in rättigheter till spelfilmer kan lärare välja bland ett stort utbud av påkostade filmer som har anknytning till undervisningen. En del skolor har också specialavtal med filmdistributörer eller köper filmer med institutionella rättigheter. Det är inte ovanligt att historielärare låter elever analysera historiska spelfilmer ur källkritiska perspektiv.

Historiska filmer som samtidsdokument Ulf Zander är docent och forskarassistent i historia vid Lunds universitet. Tips för lärare Romartiden. Analysera spelfilmer källkritiskt (Svenska - Film) - Det är svårt att granska en spelfilm källkritiskt medan du tittar på den, säger Mikael Kowalski.

Analysera spelfilmer källkritiskt (Svenska - Film)

En berättelse fångar in oss och vi kan ju inte ständigt trycka på paus för att både dissekera och känslomässigt delta i det som sker. Därför kan det vara en bra metod att välja ut kortare nyckelscener ur filmen och låta eleverna diskutera dem efteråt. Mikael Kowalski är film- och mediepedagog och föreläser sedan många år tillbaka. Tillsammans med kollegorna Fredrik Holmberg och Johan Holmberg arbetar han vid Filmpedagogerna Folkets Bio, som har till uppdrag att öka den allmänna kunskapen om film och media i undervisningen.

Fyra kategorier spelfilmer - Hur du granskar en historisk spelfilm källkritiskt beror först och främst på vilken typ av film det är, menar Mikael Kowalski. Den andra kategorin handlar om filmer som tar sin utgångspunkt i en verklig tid eller epok. Till den fjärde kategorin hör alla de spelfilmer som handlar om verkliga personer som lever eller har levt.