background preloader

Källkritik

Facebook Twitter

Anta vår källkritiksutmaning! Mars är källkritikens månad på Digitala lektioner!

Anta vår källkritiksutmaning!

Detta är ett utmärkt tillfälle att göra en eller flera källkritikslektioner tillsammans – för varje elev som deltar skänker vi nämligen fem kronor till Unicefs arbete för barn i världen. Registrera din lektion här! Anmäl vilken lektion du gjort och hur många elever som deltog i det här formuläret. Gör en av våra lektioner med dina elever Den 13 mars är det Källkritikens dag, men vi på Internetstiftelsen vill utöka det till en hel källkritiksmånad för Sveriges skoleelever!

Här på Digitala lektioner finns inte mindre än 35 färdiga källkritikslektioner för låg-, mellan- och högstadiet samt gymnasiet, kompletta med allt material som behövs samt lärarinstruktioner och läroplanskoppling. För varje elev som gör en av våra källkritikslektioner under mars månad 2019 skänker vi på Internetstiftelsen fem kronor till Unicefs arbete för att fler barn får gå i skolan.

Fyra anledningar för dig som lärare att vara med Det här är Digitala lektioner. Filterbubblan.se - visar hur debatten förs i olika bubblor. Filterbubbla - vad är det , hur funkar det och vad kan man göra åt det. Vilken filterbubbla tillhör du? Testa själv - Nyhetsmorgon (TV4) Klassiska fotobluffar och bildmanipulation. Moderskeppet Moderskeppet ger dig ny kunskap och hjälper till med problem i foto, design, webb och video.

Klassiska fotobluffar och bildmanipulation

Allt är skapat med stor pedagogisk omtanke och erfarenhet.Mer om oss Kontakta oss. En svår uppgift att lära människor källkritik och genomskåda propaganda - HD. Historieprofessorn i Lund, Ulf Zander, menar att historia allt mer aktivt används i politiska syften.

En svår uppgift att lära människor källkritik och genomskåda propaganda - HD

Han ger, i senaste numret av ”Populär Historia”, ett exempel på detta genom att hänvisa till våra riksdagspartiers historieskrivning när det gäller vem som var pådrivande i processen för kvinnlig rösträtt och parlamentarism. Själv blev jag väldigt upprörd när jag för ett tag sedan läste i HD, 24/7, att det var ”den socialdemokratiska staten”, som var ansvarig för tvångssteriliseringarna i Sverige under främst mellankrigstiden.

Dessa ingrepp, som i huvudsak genomfördes på socialt utslagna kvinnor, genomfördes i nästan total politisk enighet här i landet. Liknande steriliseringslagar tillämpades också i Danmark och i en majoritet av USA:s delstater. Problem uppstår när skribenten vill skambelägga ”den socialdemokratiska staten” i en fråga där varken avsändare eller mottagare av det politiska budskapet kan särskilt mycket bakgrundshistoria. Åke Lindroth, före detta historielärare. Det nya hotet. Film om vinklade budskap. - Barn, unga och medier. Sökresultat: Information och media - UR Skola. Interaktiva uppgifter – här kan du själv viralgranska på Källkritikens dag. Följ direktsändningen på Metro.se eller via Viralgranskarens Facebook-sida.

Interaktiva uppgifter – här kan du själv viralgranska på Källkritikens dag

Kl 12.30 startar sändningen med föreläsningar och tips på hur du kan bli en bättre viralgranskare. Jack Werner, en av grundarna till Viralgranskaren, berättar om bluffar och vandringssägners spridning på nätet i dag. För den som vill veta mer om hur internetbedrägerier går till så titta kl 13.45 då Peter Forsman, bedrägeriexpert på Internetstiftelsen i Sverige, talar. Källkritikens dag: Därför går vi på bluffar och fejkade nyheter. Expert: Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd. – Amerikanska turister kan till exempel komma hit och ha en bild av hur vikingarna var baserad på tv-serier och film.

Expert: Det är väldigt vanligt med historiska missförstånd

Många besökare tror att vikingasamhället bara bestod av stora starka män som hade horn på sina hjälmar och var ute och krigade, säger Anna Westerberg Davidson, historielärare och programansvarig på Historiska museet. Ett av de största missförstånden verkar vara att vi har god koll på vår historia. – Det vi har kvar är bara skärvor. Det allra mesta har försvunnit och är sådant som vi inte kan veta något om. Skriftliga källor är alltid påverkade av personen som skrev dem.

. – Det har gjorts undersökningar där man intervjuade människor om vad de åt för mat och de uppgav olika saker. I samarbete med Metros Viralgranskaren släpper nu Historiska museet en rad filmer om historiska missförstånd. Viralgranskaren - Så här utnyttjades prideparaden för att... Fakta om migration och kriminalitet i Sverige - Regeringen.se.

Påstående: "Det är inte länge sedan som Sverige upplevde sin första islamistiska terrorattack" Fakta: Det enda kända försöket till en sådan attack inträffade 2010.

Fakta om migration och kriminalitet i Sverige - Regeringen.se

Ingen dödades utöver gärningsmannen. Motiven bakom dådet i centrala Stockholm den 7 april 2017 där fem personer berövades livet och ett flertal skadades är inte helt klarlagda, och även om dådet har likheter med attacker utförda av islamistiska terrorgrupper har ingen sådan grupp tagit på sig ansvaret. Uppgifter om den misstänkte gärningsmannens motiv har inte officiellt bekräftats av Polisen. Utredningen pågår fortfarande. Mer information: Länk till Polisens webbplats Påstående: "Det har skett en stor ökning av vapenvåld i Sverige" Fakta: Våldet har generellt sett minskat i Sverige de senaste 20 åren. Uppgifter från den nationella trygghetsundersökningen (NTU) visar att när det gäller dödligt våld syns totalt sett en nedåtgående trend de senaste 25 åren. Debatten om flyktingar på 1930- och 1990-talet. Frågor som rör flyktingar och migranter debatteras ofta idag.

Debatten om flyktingar på 1930- och 1990-talet

Inte minst med tanke på alla flyktingar som idag kommer från Syrien. Men det här är inte första gången. Vid flera tillfällen i historien har flyktingfrågor debatterats i Sverige. Men vilka argument har använts? Skiljer sig dessa åt mellan olika tider? I den här övningen får eleverna söka sig tillbaka i historien och undersöka hur frågor som rör flyktingar har debatterats tidigare. Den första källan är ett utdrag från en riksdagsdebatt 1937, då en ny utlänningslag skulle antas.

Vad blir en nyhet? Fånge i nätet.