background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Norden i Skolan - sv.

Tala

Skrivande. Läsning. För dig i skolan. H.C. Andersen: Den lilla sjöjungfrun - UR Skola. Grundsärskolan. Minnas klassrum. Chock, sorg, mystik – här är sommarens snackisar. Sanoma Utbildning : Övningsmästaren. Alla möjliga ord och uttryck Allez hop!

Sanoma Utbildning : Övningsmästaren

6 Allez hop! 7 Allez hop! Allez hop! Ausblicke 1 Ausblicke 2 Awesome English 7 Awesome English 8 Awesome English 9 Boost Your English Buena Idea 1 Buena idea 2 Champ 3 Champ 4 Champ 5 Champ 6 Chez nous 1 Chez nous 2 Chez nous 3 Chez Nous 4 Core 1 Core 2 Dialoger med tryck Einverstanden 1 Einverstanden 2 Fokus på matematik 1 Fokus på matematik 2 Förstå språket NO/SO Genau! Genau!

Genau! Genau! Greppa Grammatiken Grundhjulet In real life Jobb i sikte Läshjulet Möt svenskan 1 Möt svenskan 2 Möt svenskan 3 New Champion 4 New Champion 5 New Champion 6 New What's Up?

Källkritik och internet

Språkhistoria och dialekter. Bedömning. Avancerad sökning. Ibland är det svårt att veta om man ska använda subjektsformen de eller objektsformen dem.

Avancerad sökning

Då kan man pröva att byta ut de/dem mot vi/oss. Grundregeln är att där man väljer vi ska man också välja de: Vi/de har inte gjort något fel. Och omvänt, där man väljer oss ska man också välja dem: Oss/dem har han aldrig brytt sig om. Ibland stöter man på ett de som inte går att byta ut mot vare sig vi eller oss. Det finns i fraser som de arga bina och de svåra fallen och skrivs alltid de. Om man ändå är osäker är det störst chans att det blir rätt om man väljer de. Grammatiska regler för de/dem som objekt och efter preposition Tidigare var dem den enda möjliga formen som objekt och efter preposition. Därför ska det vara dem i Snöfallet blev häftigt. Och därför går både de och dem bra i Snöfallet blev häftigt. Men det enklaste är naturligtvis att göra vi/oss-testet. För dig i skolan. Det nya hotet. Tärningar som stöd för att skriva och tala. Jag har tidigare skrivit om olika sätt att väcka den skriftliga inspirationen dels i ett inlägg där jag hade satt ihop olika stödfrågor för att skriva utifrån ett nytt perspektiv och även i ett annat inlägg för att få förslag på olika börjor.

Tärningar som stöd för att skriva och tala

Denna gången kommer ett tips om hur du med hjälp av en tärning kan stödja elevens skrivande i att bygga upp en berättelse. Det i såg är inget nytt men jag har kryddat upplägget med en av mina favoriter – en Canva. Detta för att ge förslag på vad varje siffra ska symbolisera. Detta blir ramen kring berättelsen och sedan är det upp till eleverna att fylla på berättelsen med stoff. Jag valde att låta eleverna vara med i skapandet av Canvan på vår smartboard och det blev et effektivt sätt att sätta in dem i skrivuppgiften och de fick vara med och ge förslag på karaktärer, miljöer och saker som skulle ingå i berättelsen.

Om du låter eleverna använda riktiga tärningar så kan det vara bra att ha dem på ett underlägg så de inte låter.