background preloader

Religion

Facebook Twitter

Ickereligiösa livsåskådningar.

Etik och moral

Religion och vetenskap. Det ska gudarna veta. Globensreligion.blogg.se - Kunskapsport för elever i Rel 1 och Rel A VT-13. Mikael Törnblom 2013-02-28 Introduktion Det finns olika syn på relationen mellan religion och vetenskap.

globensreligion.blogg.se - Kunskapsport för elever i Rel 1 och Rel A VT-13

Det förekommer en motsättning mellan religion och vetenskap från vissa håll i den aktuella samhällsdebatten, där det argumenteras om det ena är mer rimligt än det andra. Men det förekommer även från andra håll argument som hävdar att en sådan motsättning inte är relevant, eftersom religion och vetenskap beskriver skilda områden av den verklighet vi upplever. Religionsfakta & tankar om tro. Religion och vetenskap Under 1800-talet la Darwin fram bevis om arterna och jordens uppkomst som stred mot den skapelseberättelse som dittills, enligt kyrkan, varit den enda sanningen.

religionsfakta & tankar om tro

Humanistpodden » Podcast » Podtail. Humanisterna. Go PRO! Unlimited Daily Sessions.

Go PRO!

Bildningsbyrån - feminist och troende: Kvinnan bakom gardinen - UR Skola. Katolska kyrkan - katolsk begravning. Sverige var katolskt från Ansgars dagar fram till Gustaf Vasas reformation på 1500-talet.

Katolska kyrkan - katolsk begravning

Katolska kyrkan var förbjuden i Sverige till slutet av 1700-talet. Sedan 1951 åtnjuter katoliker full religionsfrihet i Sverige. Katolska kyrkan i vårt land har drygt 100 000 registrerade medlemmar men det faktiska antalet katoliker torde vara ungefär det dubbla, inte minst till följd av invandring från Mellanöstern (orientaliska katoliker, kaldéer, etc). En katolsk begravning kan förrättas av en präst eller en diakon, i en kyrka (som inte behöver vara katolsk) eller i ett begravningskapell. Den hålls antingen som en ”Ordets gudstjänst”, centrerad kring läsningar ur Bibeln, psalmsång, griftetal och förböner för den avlidne. Islam - muslimsk begravning. Den tredje monoteistiska världsreligionen som jämte judendomen och kristendomen har sina rötter i Gamla testamentet.

Islam - muslimsk begravning

Grundtanken i Islam är att Gud är alltings skapare och domare. Hans vilja har blivit känd genom profeterna: Abraham, Moses, Jesus och Muhammed. Enligt Muhammed har budskapet förvanskats i kristendomen och judendomen. Muhammed har förmedlat Guds vilja i Koranen. Allt är förutbestämt av Gud – Allah. Döden i bild. Me & Dad.

Döden i bild

Foto: Briony Campbell Fiktionen svämmar över av dem, de är en knapptryckning bort på våra mobiler. Religion. Brainwashed by the Westboro Baptist Church. Studi. Läromedel - NE. Greven och grevinnan - Metodbanken. Planering religionskunskap 1. Religionskunskap 1 med Stina. Under samma himmel - Uppgifter och diskussionsfrågor B3.3. Posted in B3.3 Kristna - Uppgifter och diskussionsfrågor Diskutera frågan vad som bör vara ett rimligt villkor för att sägas vara kristen.

Under samma himmel - Uppgifter och diskussionsfrågor B3.3

Kan andra människor alls avgöra om en person är kristen eller inte? Jämför med vem som är jude! Boken tar upp några kulturella uttryck för att Sverige sedan gammalt varit en kristen nation. Döden genom tiderna. För mindre än hundra år sedan var det fortfarande vanligt att de efterlevande lät fotografera en död anhörig för familjealbumet.

Döden genom tiderna

Människor avled oftast hemma och kroppen kunde behållas i bostaden i dagar, eller till och med veckor. I dag åker de flesta svenskar till sjukhus för att dö. Kroppen förs snabbt bort och att låta fotografera en död är för de flesta otänkbart. Men kanske kommer bruket tillbaka? Trots att vi omges av bilder av döden, inte minst via medierna, håller vi den på ett privat plan ofta ifrån oss – så länge det går. TEODICÉPROBLEMET. Bibelfrågan: Frågor och svar I stället för att se ondskan och lidandet som bevis för att det inte finns någon Gud, är det dags att vi inser att just det faktum att våra handlingar får de konsekvenser de får, visar att det finns en Gud, som är ordningens Gud och inte oordningens.

TEODICÉPROBLEMET

Alla avsnitt - Teologiska rummet. Best Free Podcasts. Kristendom-Islam-Intressant-fakta-v.1.01.pdf.

Tema: Förbjudna texter

SELMA, Malmö skolor. Religion - Top Documentary Films. Samtal med Dalai Lama. Om cookies på våra tjänster SVT sparar viss data för att ge dig en bättre upplevelse.

Samtal med Dalai Lama

Genom att använda SVT:s tjänster godkänner du detta. Om cookies och personuppgifter Använd den här videon Kopiera och klistra in koden nedan för att visa videon på din hemsida Visningen stoppad på grund av inaktivitet Samtal med Dalai Lama Sändningen startar om: Timmar Minuter Sekunder Den tibetanske buddhismens ledare, den fjortonde Dalai Lama, besökte Sverige 1989. Producent: Peter Lundberg Titel: Samtal med Dalai Lama. Livets Steg. Inspiration och kunskap för SO-intresserade. Religionskunskap 1 S:t Petri skola våren 2014: Tema individ - hur människosyn påverkas av religionsitet. Sobloggalfa. Länkskafferiet - Sökresultat. Bildbruk och bildförbud i islam - Humanistportalen. Figur 1. Profeten Muhammed på berget Hira. Ottomanskt miniatyrmåleri från ca. 1595 ur Siyer-i Nebi, Topkapı Sarayı Müzesi, Istanbul.

Publiceringen av Muhammed-karikatyrerna i Jyllands-Posten och de efterföljande konflikterna har väckt många frågor om islam, bildbruk och bildförbud. Ett försök att teckna några svar för oss tillbaka till islams tidiga historia, synen på uppenbarelsen och karaktären av dess heliga skrifter. Www.religionsfroknarna.se. Jesus Camp. The feverish spectacle of a summer camp for evangelical Christian kids is the focus of Jesus Camp, a fascinating if sometimes alarming documentary. What is Christianity? Judiska Församlingen i Malmö. 3c5984dc.pdf. Startsida. Föreningen Lärare i Religionskunskap. Studiebesök. World Religions: Buddhism. Judiska Församlingen i Malmö. Multireligiösa guider. Sensus studieförbund har utbildat ett antal multireligiösa guider i Sverige. Det är unga personer med ett brinnande intresse för religion. Många har själva sin hemvist i någon religion och flera är utbildade religionsvetare.