background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Räknesystem i Norden – Tællesystem i Norden. Bland språken i Norden kan man hitta olika/forskellige sätt att räkna på.

Räknesystem i Norden – Tællesystem i Norden

Både i danskan och norskan så har man till och med två olika sätt att räkna/tælle på! Här nedan så följer en presentation av de olika räknesätten. LADDA NER BOKEN. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel DN.SE. Att sammanfatta. Att reda ut oklarheter. Inre bilder. Att stacc88lla fracc8agor1. Att focc88rutspacc8a1. Tips inför skrivandet! Tove Janssons allra mest älskade berättelser släpps digitalt för... - Sony Music Entertainment Sweden. De älskade berättelserna om Mumin och hans vänner i Mumindalen har fängslat såväl barn som vuxna i flera generationer och räknas numera som klassiker.

Tove Janssons allra mest älskade berättelser släpps digitalt för... - Sony Music Entertainment Sweden

Böckerna har utkommit på mer än 30 språk och lästs av miljontals människor. Nu släpps äntligen 15 stycken av Tove Janssons allra mest älskade berättelser som ljudböcker via alla streamingtjänster. Äventyret om Mumintrollet och hans vänner skapades av den finlandssvenska författaren och bildkonstnären Tove Jansson (1914-2001). Tove Jansson föddes i en konstnärsfamilj i Helsingfors den 9 augusti 1914 och studerade mellan åren 1930-1937 konst på Tekniska skolan i Stockholm och Ateneum i Helsingfors. En guide till nationella provets uppsatsdel för Engelska 6 — LASSE_BJORKLUND. Metaforer Det verkar väldigt viktigt att eleverna får en chans att verkligen, på ett djupare sätt, förstå själva skrivprocessen, eller kritiskt arbete i största allmänhet.

En guide till nationella provets uppsatsdel för Engelska 6 — LASSE_BJORKLUND

"Mad libs" på svenska – ordklassberättelser. “Mad libs” är en populär språklek i USA, som går ut på att man skapar små berättelser genom att fylla i luckor i en text.

"Mad libs" på svenska – ordklassberättelser

Här har vi skapat några svenska versioner. Ladda ner, skriv ut och testa! Så här fungerar det: En person har pappret med berättelsen på. Personen frågar en annan person efter ord att fylla luckorna med, genom att ange ordklasserna som efterfrågas. När alla luckor är fyllda läser ledaren upp berättelsen. TEXTTYPER. Läsförståelsestrategier. Att arbeta med läsförståelsestrategier är inget nytt för svensklärare, men tack vare det utvidgade kollegiet sprids många bra varianter för att förtydliga och synliggöra detta arbete.

Läsförståelsestrategier

Som språklärare har jag inte fått någon formell utbildning kring detta, så inspirationen för min del kommer från nätet. Jag har tittat på de jättetydliga filmerna som Susanne Nystedt har gjort, kollat in Josef Sahlins sida, kikat in på En läsande klass och läst Annika Sjödahls tydliga beskrivningar. Grunden för dessa strategier ligger hos Barbro Westlund och hennes bok Att undervisa i läsförståelse. Från denna bas kommer strategierna Att förutspå, Att ställa frågor, Att reda ut oklarheter och Att sammanfatta.

Den femte strategin finns inte med i Westlunds bok, men förekommer bland annat i En läsande klass: Att skapa inre bilder. Uttrycksformer för upptäckare - fördjupning. 1insandare. Allmänna skrivtips. Cirkelmodellen-beskrivande genren. Sanoma Utbildning : Övningsmästaren. Språkstöttning med stödmallar. Create your mag for free: Madmagz. Planering – Förbjuden kärlek. Hur kan en planering se ut?

Planering – Förbjuden kärlek

Den mycket intressanta diskussionen fördes i en FB-grupp häromdagen. Det finns såklart lika många förslag som det finns lärare. Det är många saker som kanske är viktigare, till exempel undervisningens innehåll, men hur planeringen ser ut är intressant ur både ett lärande- och elevperspektiv. Den bör fungera som ett stöd och enkelt förklara syftet med den aktuella undervisningen. Så här brukar jag presentera ett nytt område: Steg – för – steg – planering Efter den övergripande planeringen följer en mer detaljerad. Skolans texttyper.pdf. De vanligaste texttyperna i skolan.docx. File download. Copy of Genre/ Texttyp by Tanja Ring on Prezi.

Språkhistoria. Språkhistoria riktad mot ungdomar. Kursmaterialet Svenska Helt Enkelt. Novell av Jonas Hassen Khemiri: Standardlängden av ett mirakel DN.SE. Sagostunden - Säsong 5 - Avsnitt 1 av 6: Pippi flyttar in i Villa Villekulla. Serienocheleven.wordpress. Herr Arnes pengar - Wikibooks. När vikarien ska ta över - Robin Smith. Jaha, VAB.

När vikarien ska ta över - Robin Smith

Igen. Fan också! Vi är många, vi lärare som upplever stress när vi inte kan vara på plats i skolan och ta hand om våra elever. Ofta går det så långt att vi går till jobbet fast vi är sjuka eller jobbar från hemmet fast vi inte får betalt. Det är liksom lättare än att ordna med allt vi behöver fixa till för att vara borta och sedan fixa med allt vi behöver ordna till när vi kommer tillbaka. I det här inlägget vill jag dela med mig av ett upplägg som har fungerat väl när jag varit frånvarande, och till och med när jag varit närvarande. Steg 1 I Life of Pi finns ett avsnitt där författaren beskriver ett av de många djur som figurerar i berättelsen, hyenan.

Jag har delat upp textutdraget från Life of Pi och stoppat in det i en presentation. I am not one to hold a prejudice against any animal, but it is a plain fact that the spotted [creature] is not well served by its appearance. Steg 2. Levande Litteratur: Folkhemmets författare. Produktionsår: Längd: Omkring 1930 kom en ny generation svenska författare: Vilhelm Moberg, Moa Martinson, Jan Fridegård, Ivar Lo-Johansson, Harry Martinson och Eyvind Johnson.

Levande Litteratur: Folkhemmets författare

Samer. SvD Författarskolan. Nordiska språk. Svenska 1 2 3. Svenska noveller - August Strindberg - Ett halvt ark papper. Alice i Underlandet av Lewis Carroll. Geografens testamente - Norden: Tre huvudstäder. Nordiska språk.

Eleven kan ge exempel på nationella minoritetsspråk, föra enkla resonemang om språkliga varianter inom svenskan samt ge exempel på tydligt framträdande språkliga likheter och skillnader mellan svenskan och närliggande språk.

Nordiska språk

Lgr 11 s.230 Vi har jobbat med nordiska språk i samband med att vi har jobbat med Norden i geografi. Tove Jansson läser hela Vem ska trösta Knyttet. Bokens karaktärer twittrar. Det är roligt att klura ut uppgifter där eleverna får ”tänka utanför boxen” och om läraren tycker det är kul smittar det ofta av sig.

Bokens karaktärer twittrar

Den här typen av uppgift är enkel att genomföra och ger förhållandevis mycket. Det är också en uppgiftsform där eleven kan utmana sig själv på sin nivå, utan att det för den skull krävs ytterligare instruktioner.