background preloader

Ort- och personnamn

Facebook Twitter

Bybor ofta kallsinninga till lustiga ortnamn - Uppsala. Allt beror egentligen på vilka ögon man använder.

Bybor ofta kallsinninga till lustiga ortnamn - Uppsala

Börjar man läsa kartböcker och gå igenom orts- och platsnamn med en önskan om att hitta något som kan leda till en viss slags associationer så gör man det. Pungpinan utanför Bålsta låter till exempel inte riktigt klokt ända tills man frågar ortsnamnsforskaren Mats Wahlberg på Språk- och folkminnesinstitutet (SOFI).- Det är ett gammalt krognamn som finns lite här och var. Det kommer sig av att det blev tomt i penningpungen när man hade besökt krogen, förklarar han.Men han tillägger att det faktiskt finns namn som är just vad de utger sig för att vara.- Det finns till exempel en myr som heter Ballblötan som fick sitt namn för att man sjönk ned så långt när man gick på myren så att man blev blöt ända upp i grenen. Är det lätt obscena namn så är det ofta naturnamn som Rövhålsbäcken och sådant. Inte ofta som adressMänniskor skonas därmed oftast från att ha alltför anstötliga namn i sina adresser. Hur kul är det i... Roslagen - Vad betyder ortnamnen i Roslagen? - Släkt- och soldatforskning ...

Vad betyder ortnamnen i Roslagen?

Roslagen - Vad betyder ortnamnen i Roslagen? - Släkt- och soldatforskning ...

MÅNGA GÅRDAR OCH BYAR I ROSLAGEN ligger på eller nära sina ursprungliga platser sedan ”urminnes tider”. Man brukar tala om att roslagsbygden började befolkas under folkvandringstid, eller egentligen den germanska folkvandringen, som beräknas ha pågått från mitten av 300-talet till ca år 600 e. Kr. Jag vill försöka ge lite kött på benen när det gäller betydelsen av en rad ortnamn i Roslagen, namn som vi släktforskare stöter på ganska ofta i sökandet efter matnyttiga fakta.

Till stor hjälp har jag haft en utmärkt bok av Karin Calissendorff, f.d. arkivarie vid Ortnamnsarkivet i Uppsala. Register över cirka 6 400 by- och gårdsnamn Upprinnelsen var att jag själv har gått igenom husförhörslängdernas ortsregister, totalt drygt 1000 volymer från 42 socknar i Roslagen, och där fångat upp cirka 6 400 by- och gårdsnamn, som jag lagt upp i ett register, vilket har inspirerat mig till att också titta närmare på vad vissa namn egentligen betyder. Uppror mot upprörande ortnamn. Annette Torensjö ryggade tillbaka inför den upphetsade mannen i keps.

Uppror mot upprörande ortnamn

"Jag skulle kunna klappa till dig! " väste han. Han hade rest lång väg till Lantmäteriets ortnamnssektion i Gävle för att argumentera för en ändring av stavningen av namnet på ... ett berg. I mer än tjugo år hade mannen samlat fakta som stödde hans sak. En bra bit över 80 år gammal, men Vasaloppsveteran med imponerande fysik.

Varken den klagande mannen eller Lantmäteriet lämnade någon sten orörd för att finna fakta och plädera för sin ståndpunkt. Skriftväxlingen och uppvaktningen sträcker sig över 18 år och engagerar, förutom personalen på Lantmäteriet - registratorer, excerpist, utredare, handläggare, funktionsansvarig, två chefer vid Ortnamnsarkivet och generaldirektören - också en mängd experter: en lokal ortnamnsforskare som i sin tur tillfrågat äldre personer i Äppelbo och Äppelbo hembygdsförening, som på förfrågan från Vansbro kommuns kulturnämnd engagerat sig i ärendet och gett sitt stöd till Lantmäteriet. Ortnamnen berättar. 2013 03. Namn är viktiga för identiteten.

Förnamnet är som ett visitkort – det berättar vem du är. Han är döpt efter den jugoslaviske sångaren Danijel Popovic som var med i Eurovision Song Contest 1983.

Förnamnet är som ett visitkort – det berättar vem du är

Förnamnet har varit betydelsefullt för Daniel Stojanovic Zezovic. Nu har han tagit reda på hur andra med utländsk bakgrund tänker kring hur de heter. – Jag älskar mitt namn. Det är internationellt, lätt att uttala och betyder Guds domare på hebreiska, något som stämmer med min personlighet eftersom jag ogillar orättvisor. Men tyvärr kan jag inte sjunga, säger Daniel Stojanovic Zezovic, 24 år och uppvuxen i Landskrona. Men bakgrunden till förnamnet och att föräldrarna från Serbien valt det just för honom har haft en positiv betydelse, förklarar han.

. – Mina föräldrar hade gått igenom flera andra tänkbara namn som de valde bort eftersom de påminde dem om personer som de inte tyckte om. ”Mitt namn är en stor del av min identitet” Alla människor har ett.

”Mitt namn är en stor del av min identitet”

Alla har en relation till sitt. Efternamn är en del av vår identitiet och väcker förväntningar och tankar om vår bakgrund. Ibland blir det tjatigt. ”Nej, jag är inte född i Transsylvanien, och det är dessutom Dracula”. Men allra oftast tycker Katri Frankenstein att det är roligt att ha ett efternamn som fungerar som en isbrytare. Och det är en konkurrensfördel när hon söker jobb. – Att folk kommer ihåg en och får en positiv känsla kring namnet vid första kontakten hjälper nog, säger Katri Frankenstein. Barn blir också förtjusta i hennes gotiska skräckromansnamn. . – När jag kom till klassrummet märkte jag att folk tittade på mig och viskade. Katri Frankenstein gillar att hennes efternamn är lite hårt och skulle aldrig kunna tänka sig att byta bort det.

Du är vad du heter – mer än du tror. Säg mig vad du heter och jag ska säga dig vem du är...

Du är vad du heter – mer än du tror

Våra namn är inte bara kombinationer av bokstäver och ljud. Namn rymmer också föreställningar om bärarens person. Medan Kennet stämplas som raggare från arbetarklassen, antas studenten Louise plugga på juristlinjen. Sabina förmodas jobba som damfrisör, medan lilla Tovas föräldrar antas vara engagerade miljöpartister – i alla fall enligt deltagarna i en diskussion på webbplatsen Namnsnack. – Alla människor har ett namn. För några år sedan skrev hon boken Man är vad man heter – Namn och Identitet. . – Namn är inte neutrala. Många namnforskare menar att namn fungerar lite som varumärken. Namn och identitet går hand i hand - Kristianstadsbladet. Artikeln publicerades 5 juni 2006.– Man är sitt namn.

Namn och identitet går hand i hand - Kristianstadsbladet

Det är inte bara något man heter, säger Charlotte Hagström. Det började med att hon var nyfiken. På namn.