background preloader

Reportage

Facebook Twitter

Kuba från den sagolika sidan. En svag doft av vita blommor får mig att vakna till, och jag erinrar mig namnet på hotellet där våra förbeställda sängar och vilan väntar - Los Jasmines.

Kuba från den sagolika sidan

Tidigt morgonen därpå vaknar jag motvilligt. Fortfarande mycket tyst, rummet i halvdager. Känner den annalkande solen genom jalusierna och de jugendformade balkongdörrarna. Vill inte vakna, måste få vila, resan och de senaste dagarnas uppdrivna tempo känns fortfarande i hela kroppen. Försöker blunda och sova vidare. Mot en milsvid fond av ljust blå himmel, kringflutet av svävande morgondimmor, vilar ett landskap av dalar mellan lyssnande mjuka berg, så ursprungligt böljande grönt att jag några ögonblick tror mig förflyttad till en annan tid, ett annat liv. Oförmögen att röra mig drar jag bara ett djupt andetag och låter vyn, morgonen och denna nästan förkrossande hemlighet mörkret rymde fylla hela mig.

Utsikten följer med in i matsalen. Allt utom det senare sker beledsagad av specialutbildade "ekoguider". Folket från tunnlarna. De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar.

Folket från tunnlarna

De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar. På busshållplatsen ett par meter bort väntar välklädda huvudstadsbor med rykande kaffemuggar i händerna, runt omkring skyndar stressade resenärer för att hinna med sina tåg. Ingen verkar heller lägga märke till det öppna brunnslocket i trottoaren alldeles intill. Flickan heter Andreea och är åtta år.

Checklista reportage.pages. Repotage2. Elevexempel på reportageuppgift. Det tropiska paradiset håller på att försvinna.

Elevexempel på reportageuppgift.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!

De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Talibanerna sköt mig – men de kan inte tysta mig! Bara 16 år gammal nominerades Malala till Nobels fredspris, för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan.

Det krävs mod och styrka att våga ta ställning för sådant i ett land där talibanerna verkar. Det var en alldeles vanlig tisdagseftermiddag för 16-åriga Malala. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland. "Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud. " Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi.

Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt. Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. . - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. Den sanna bilden av familjelivet. På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om.

Den sanna bilden av familjelivet

Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor. Foto: Lotta Sjöberg. Reportage En sekund i taget. "Det här är det bästa med Sverige" Kroppsspråket när han dyker upp utanför kaféet talar för sig själv.

"Det här är det bästa med Sverige"

Här är en 21-årig kille som är ivrig att komma vidare. För fyra år sedan gav han ett helt annat intryck. När Gefle Dagblad gjorde ett reportage om flyktingboendet Sesam på Öster var han en av tre killar vi fick prata med. De två andra ställde upp på porträttbilder medan Sadjad blev fotograferad bakifrån när han pekar på en karta.

Ingen av oss minns varför det blev så, men han berättade om flykten från Afghanistan som gick via Iran, Turkiet, Grekland, Italien, Frankrike och Danmark. Kurs8. Så skriver du ett reportage. Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter.

Så skriver du ett reportage

Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om. Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Exempel på reportage. Att skriva reportage - för elever. Publicerad: 01 januari 2018 Tema: Mediekunskap Vad är ett reportage?

Att skriva reportage - för elever

Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. I Mediekompass skrivarskola hittar du Publicistguiden med texter om media, journalistik och det journalistiska skrivandet: Länk! Hur skriver man en ingress? En ingress fungerar lite grann som en sammanfattning av din text. De flesta journalister börjar med att skriva ingressen. I en ingress är språket extra viktigt. En ingress bör inte vara särskilt lång.