background preloader

Reportage

Facebook Twitter

Folket från tunnlarna. De är gatubarn, narkomaner och prostituerade som skapat en egen tillvaro i Bukarests underjordiska varmluftstunnlar.

Folket från tunnlarna

De kallar sig för ”samhällets avskum”. Dem som ingen vill ha, dem som ingen vill se. Många är romer, deras liv en följd av den forne diktatorn Ceausescus barnhemspolitik. Utanför järnvägsstationen Gara de Nord i centrala Bukarest sitter en flicka i morgonrusningen och kissar. På busshållplatsen ett par meter bort väntar välklädda huvudstadsbor med rykande kaffemuggar i händerna, runt omkring skyndar stressade resenärer för att hinna med sina tåg. Ingen verkar heller lägga märke till det öppna brunnslocket i trottoaren alldeles intill. Checklista reportage.pages. Repotage2. Elevexempel på reportageuppgift. Det tropiska paradiset håller på att försvinna Jag befinner mig i Ugandas regnskog, här lever det många vilda djur.

Elevexempel på reportageuppgift.

Vi behöver nästan allt som finns i regnskogen för att kunna leva. Vi hugger ner regnskogen men vad kommer hända när den är borta? Våra mediciner och mat kommer från regnskogen. Regnskogen kallas för jordenslungor av en anledning, det är där koldioxid förvandlas till syre, där våran vatten renas, utan den biologiska mångfalden fungerar inte ekosystemet. Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi! Stort grattis till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi som tillsammans tilldelas Nobels fredspris 2014.

Nobels fredspris till Malala Yousafzai och Kailash Satyarthi!

De får priset för sin kamp för barn och unga människors rättigheter och för rätten till utbildning för alla barn. 17-åriga Malala är den yngsta fredspristagaren genom tiderna. Här nedan kan du läsa vårt reportage från 2013 om Malala: Talibanerna sköt mig – men de kan inte tysta mig! Bara 16 år gammal nominerades Malala till Nobels fredspris, för sin kamp för flickors rätt till skolgång i Pakistan. Det krävs mod och styrka att våga ta ställning för sådant i ett land där talibanerna verkar. REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland.

"Ortorexi är en sjuklig fixering vid träning, låg kroppsvikt och strikta matregler med många förbud.

REPORTAGE: Oscar drabbades av "träningsanorexi" - Start - Hela Gotland

" Så skriver Riksföreningen mot ätstörningar (Frisk och Fri) om ortorexi. Oscar Schüberg, 15 år, drabbades för tre år sedan av anorexi, som efter hand även utvecklades till ortorexi. Han gick dagligen en kamp mot det stränga beteende som ortorexi innebär. - När det var som allra värst tränade jag fem-sex gånger om dagen. Så fort jag åt något ville jag träna så jag kunde bli av med det, säger han. - När man får ortorexi beror det ofta på att man försöker vara på ett visst sätt.

Till slut orkade Oscars kropp inte längre med den hårda träningen och strama kosthållningen. . - Jag blev helt sängliggande och sov i princip i två veckor. Oscars mamma Carina Schüberg berättar att hon tidigt upptäckte att Oscar var sjuk. Den sanna bilden av familjelivet. På Facebookgruppen "Family Living - the true story" lägger medlemmarna ut ocensurerade bilder från den kaotiska vardag som många föräldrar känner igen sig i men få pratar högt om.

Den sanna bilden av familjelivet

Nu har delar av innehållet också blivit bok. I "Orka torka" skildras dammråttor och tvättberg med värme och humor. Foto: Lotta Sjöberg. Reportage En sekund i taget. "Det här är det bästa med Sverige" Kroppsspråket när han dyker upp utanför kaféet talar för sig själv.

"Det här är det bästa med Sverige"

Här är en 21-årig kille som är ivrig att komma vidare. För fyra år sedan gav han ett helt annat intryck. När Gefle Dagblad gjorde ett reportage om flyktingboendet Sesam på Öster var han en av tre killar vi fick prata med. De två andra ställde upp på porträttbilder medan Sadjad blev fotograferad bakifrån när han pekar på en karta. Ingen av oss minns varför det blev så, men han berättade om flykten från Afghanistan som gick via Iran, Turkiet, Grekland, Italien, Frankrike och Danmark. Kurs8. Så skriver du ett reportage. Ett reportage är nästan samma som en artikel, men den är lite mer personlig och måste inte handla om dagsaktuella nyheter.

Så skriver du ett reportage

Ofta går reportaget lite mer på djupet och berättar mer om något. Det kan vara en person, ett idrottslag eller en arbetsplats som man vill berätta mer ingående om. Precis som artikeln så inleder man med en rubrik och en ingress. Som ni redan lärt er så är dessa två till för att man skall få upp ögonen för texten och vilja läsa vidare. Exempel på reportage. Träning för att rädda liv Det är ett tufft jobb de har, brandmännen på Solna brandstation.

Exempel på reportage

De tränar hårt varje dag och måste hela tiden vara beredda att rycka ut på larm. – Men det är roligt också, säger praoeleven Hanna Granström. Det regnar och är kallt på konstgräsplanen vid Råsunda IP. Bara några få människor passerar förbi i snålblåsten och alla verkar ha bråttom. Hanna Granström går i 8:an i Hallonbergsskolan och är en glad tjej med många järn i elden. . – Jag tyckte det skulle vara roligt att prova på något annorlunda som man inte får var med om annars. Och nog har hon fått prova på annorlunda saker alltid. . – Tyvärr fanns det inga små torrdräkter så jag blev väldigt blöt, säger Hanna med ett leende på läpparna. Att skriva reportage - för elever. Publicerad: 10 augusti 2012 Vad är ett reportage?

Att skriva reportage - för elever

Ett reportage är en lite längre artikel. Det kan handla om vad som helst men jämfört med en vanlig nyhetsartikel känns ett reportage mer levande. Miljöbeskrivningar och intervjuer med människor är två viktiga delar i ett bra reportage. Precis som andra artiklar består ett reportage av en rubrik, en ingress och brödtext. Hur skriver man en ingress?