background preloader

Martha Nussbaum

Facebook Twitter

Samenvatting: Martha Nussbaum: emoties als waardeoordelen | Eva Van Tulden. Nussbaum, p Auteur: Eva Van Tulden Emoties als waardeoordelen (< Martha Nussbaum, Oplevingen van het denken - over de menselijke emoties 1. Behoefte en erkenning Nussbaum vertelt het verhaal van het overlijden van haar moeder als een persoonlijke 'ervaringscase' om haar standpunt over de definitie van emoties als cognitief-evaluatieve waardeoordelen hard te maken. 2. Het tegenovergestelde standpunt wordt belichaamd door denkers die emoties zien als niet-denkende bewegingen, als gedachteloze lichamelijke energiegolven. 3.

Overtuigingen en percepties spelen wel een rol bij, maar vallen niet samen met emoties (d.i. het 'zwakke standpunt'). 4. De (neo)stoïcijnen zagen emoties als (talige) oordelen die betrekking hebben op kwetsbare externe objecten die je niet zelf beheerst. Samenvatting in het kader van het UA master college ‘Emoties en Verantwoordelijkheid’, docent Liesbet Vanhaut e, academiejaar 2013-14 Nussbaum, Martha, Oplevingen van het denken , vert. Upheavals of Thought. Fimpjes: Martha Nussbaum over religieuze intolerantie. De Amerikaanse filosofe licht zowel haar belangrijkste filosofieën als haar daarop gebaseerde kijk op religieuze intolerantie toe. Nussbaum over Breivik Martha Nussbaum introduceert haar nieuwste boek in 10 minuten en geeft daarbij een helder overzicht van recente gebeurtenissen in Europa rond de islam: van de eerste wet tegen gezichtsbedekking tot de aanslagen gepleegd door Anders Breivik.

Ze pleit voor voorzichtigheid en consistentie in de benadering van 'religies beleden door anderen'. Klik hier om het filmpje te bekijken. Gelijkheid vs. privileges In onderstaande interview met Nussbaum legt ze in heldere bewoordingen haar belangrijkste filosofieën uit en vertelt ze waar die uit voortkomen.

De interviewer daagt haar uit door te stellen dat hij haar pleidooi voor gelijkheid nobel vindt, maar dat hij moeite zou hebben zijn eigen privileges op te geven. Cutting Edge | Martha Nussbaum, 'De nieuwe religieuze intolerantie' Ontstaan uit een opiniestuk voor The New York Times over de discussie rondom het boerkaverbod in verschillende Europese landen, is 'De nieuwe religieuze tolerantie' een uitgebreide beschouwing geworden van de westerse reactie op de veranderende religieuze maatschappij.

Waar eerder in de geschiedenis andere religies deze positie innamen, is nu de islam doelwit van de moderne intolerantie. Martha Nussbaum, Amerikaans filosofe en hoogleraar recht en ethiek, neemt haar lezers mee langs een korte geschiedenis van religieuze intolerantie en analyseert daarnaast vooral de aspecten van intolerantie zelf en haar hoofdingrediënt: angst. 'Ooit, niet zo heel lang geleden, gingen Amerikanen en Europeanen prat op hun verlichte religieuze verdraagzaamheid', opent het eerste hoofdstuk. 'Tegenwoordig hebben we vele redenen om vraagtekens te zetten bij deze zelfgenoegzame inschatting van onszelf.' 'De nieuwe religieuze intolerantie' is doordacht, interessant en zeer goed leesbaar.

Waarom we de geesteswetenschappen nodig hebben. ‘We zitten midden in een crisis van enorme proporties. Niet dé financiële crisis. Maar één die lange tijd ongezien is gebleven en veel meer schade zal aanrichten: een wereldwijde crisis in educatie’, aldus de Amerikaans filosofe Martha Nussbaum. Zij is één van de headliners van de Soeterbeeck line up van dit academisch jaar. Foto: Anne Gerritsma Nussbaum heeft donderdagavond een treurige boodschap. Zodra de Amerikaanse filosofe – in een uitverkocht CC1 – haar eerste stappen op het podium zet volgt een applaus. Nussbaum’s betoog begint met de vaststelling dat het de verkeerde kant op gaat in de wereld, ‘we bevinden ons in een wereldwijde crisis in educatie.’ Vaardigheden die nodig zijn om democratieën in leven te houden worden volgens haar aan de kant gezet. Luca Consoli, universitair docent philosophy and science studies aan de RU, leidt vervolgens de discussie. Daan Souren, oud-student filosofie is minder positief, ‘Het moet aantrekkelijk zijn voor het grote publiek.

Verslag Inleiding in het denken van Martha Nussbaum. College door Ronald TinneveltInleiding in het denken van Martha Nussbaum Woensdag 19 juni 2013, 20.00 - 21.30 uur, Collegezalencomplex Radboud Universiteit NijmegenSoeterbeeck Programma De rechtsfilosoof Ronald Tinnevelt noemt Martha Nussbaum de meest invloedrijke filosoof ter wereld. Ze wordt door vakgenoten niet altijd heel serieus genomen, maar je moet haar zeker serieus nemen als publieksfilosoof. Strijdbare filosofieNussbaum studeerde aanvankelijk theaterwetenschappen en klassieke talen en is pas later aan Harvard filosofie gaan studeren.

Haar belangrijkste thema's zijn rechtvaardigheid en democratie. De vraag naar wat rechtvaardigheid is en hoe je in een democratische maatschappij leeft, hebben bij haar een politiek filosofische boodschap. Nussbaum is een strijdbare filosofe, die een boodschap wil overbrengen en de wereld wil veranderen. Ze pleit voor het belang van vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid en het belang van menselijke waardigheid. Not for profit. Martha Nussbaum on New Religious Intolerance - ISVW. Nussbaum, brede vorming en tolerantie - Humanistisch centrum voor onderwijs en opvoeding. Al maanden ligggen de kaartjes te branden in mijn la en vandaag is het dan eindelijk zo ver!

Ik begeef me naar de De Nieuwe Liefde in Amsterdam, waar Martha Nussbaum een lezing gaat geven over haar nieuwe boek De nieuwe religieuze intolerantie. Een uitweg uit de politiek van angst. Als voorgerecht viel donderdag De Groene Amsterdammer op mijn deurmat met een artikel over dit boek en een interview met haar. Dit heeft mijn eerste honger kunnen stillen, zodat ik nu geduldig en voorbereid kan luisteren naar de lezing. Nussbaum is een fenomenaal pleitbezorger voor de geesteswetenschappen. Met behulp van scherpe analyses voert ze een meedogenloos betoog voor een brede vorming van leerlingen en studenten, waarvan de geestelijke vorming een onmisbaar onderdeel is.

Net als in haar boek toont ze ook vandaag de noodzaak tot geestelijke vorming aan door het analyseren van de nieuwe religieuze intolerantie. Huub Mous » Martha Nussbaum in Groningen. Angst als goede en slechte raadgever - Beeldenstorm. Angst heet een slechte raadgever te zijn, maar is dat zo? Een kind zonder angst levert ouders veel hoofdbrekens op. Stel je voor dat het zonder te kijken tussen de spoorbomen doorloopt.

Of dat het eens uitprobeert hoe ver het over de reling van een hoge brug kan hangen. Een beetje meer angst kan dan van pas komen. Zonder angst leven we niet lang. De Griekse filosoof Pyrrho, zo gaat een legende, had de storende emotie van de angst uitgebannen. Hij leidde dan ook een uiterst merkwaardig leven. De Amerikaanse president Obama krijgt wekelijks weet ik hoeveel rapporten op zijn bureau. In de zwaarste categorie zitten vijftien landen „van bijzondere zorg”, zoals China, Noord-Korea en Egypte. Hoe die beperkingen van godsdienst­vrijheid zicht verhouden tot angst, laat de Amerikaanse filosofe Martha Nuss­baum zien.

Hoe komt het dat sommige kranten de moord op 77 Noren toeschreven aan islamitische extremisten, terwijl een rechtse terrorist de dader was? Reageren? Hetkind. De filosofe Martha Nussbaum roept opvoeders en onderwijzers met haar pamflet ‘Niet voor de winst’ op, om zorg te dragen voor een brede en gevarieerde training in de geesteswetenschappen, de kunst en het spel. Deze activeren en verfijnen de capaciteit van mensen om de wereld door de ogen van iemand anders te zien. Het cultiveren van ‘medeleven’ is een belangrijke vaardigheid voor democratische burgers. Schoolleider Gérard Zeegers uit Boxmeer las het boek en geeft Nussbaum, die eind mei voor een aantal lezingen in Nederland is, daarmee een podium. Het artikel staat in het komende nummer – vrijdag te verschijnen – van het onderwijsblad Egoscoop. ‘We moeten ons vooral niet laten dwingen tot een keuze tussen onderwijs gericht op winst én onderwijs gericht op goed burgerschap.’

Nussbaum: ”De globalisering heeft ervoor gezorgd dat mensen, overal ter wereld, afhankelijk van elkaar zijn geraakt. Alles in contact met het echte leven en gekoppeld aan concrete activiteiten. Nussbaum | Joep Dohmen. Dear Martha Nussbaum, Uw boek Niet voor de winst komt op een belangrijk moment voor Nederland. Wij beleven namelijk een dramatisch moment in ons academisch onderwijs. Ik zal U graag uitleggen wat er aan de hand is , zodat u kunt begrijpen waarom uw manifest voor ons als geroepen komt. Om te beginnen spreekt u van een ‘stille crisis’, een die ‘grotendeels onopgemerkt voortwoekert, net als kanker’.

Dat is een huivering­wekkend beeld dat onmiddellijk doet denken aan de opening van een andere beroemde tekst: ’Er waart een spook door Europa’ . - Op de eerste plaats onderscheidt u twee soorten onderwijs: op winst gericht en op democratie. In navolging van Rousseau, Tahore, Dewey en andere denkers hebt U sedert meer dan een decennium een modern Bildungsprogramma, het zogenaamde Human Development Programm ontwikkeld. 1. een socratische pedagogiek. 2. een eigen sensibiliteit. Nederland kiest echter vandaag voor op winst gericht onderwijs. Misschien moeten we onze hoop richten buiten de academie. Martha Nussbaum, De nieuwe religieuze intolerantie. Nadat Martha Nussbaum, internationaal bekend filosofe en publiciste, voor de New York Times een artikel had geschreven over het boerkaverbod in een aantal Europese landen, kreeg ze daar zoveel reacties op die haar te denken gaven, dat dit de aanleiding vormde voor een breder onderzoek naar angst en intolerantie ten aanzien van religie.

Ze verbaast zich over het gewijzigde klimaat in Amerika en Europa. Tot voor kort heerste aan beide zijden van de oceaan een vorm van westers verlichte religieuze verdraagzaamheid. In de nieuwe eeuw is dat omgeslagen in een politiek klimaat dat beheerst wordt door angst. Naast de Europese discussies over het boerkaverbod, wijst ze op het Zwitserse referendum waarbij de bouw van minaretten werd verboden, maar ook op de heftige debatten over het plan om een islamitisch centrum te bouwen in Manhattan, dichtbij Ground Zero. Uitgebreid analyseert ze de argumenten die in deze discussies worden aangehaald op hun houdbaarheid. Martha Nussbaum en de religieuze tolerantie. | Blog van Toon Kasdorp. Religieuze tolerantie is geen uitvinding van de verlichting. Intolerantie is een uitvinding geweest van de monotheïstische godsdiensten, om te beginnen dus van het jodendom.

Maar christendom en islam zijn aftakkingen van het jodendom en ze hebben de intolerantie in hun genen. De vervolgingen van joden- en christendom in de jonge keizerstijd van Rome moeten tegen die achtergrond worden gezien. Christenen en joden integreerden niet Men heeft een tijdlang met geweld geprobeerd de cohesie in de samenleving te herstellen. Dat lukte niet en toen heeft de keizer de zaak maar omgedraaid: als Mohammed niet naar de berg komt dan de berg maar naar Mohammed. Die bekering heeft niet alleen van het christendom de ethische kern van het rijk gemaakt , maar heeft ook het christendom veranderd. Toen na Constantijn het christendom tot staatsgodsdienst werd geproclameerd keerde de vrede terug in de samenleving, maar ten koste van de vrijheid van meningsuiting.

Guardare l’altro con i suoi occhi. La proposta di Martha Nussbaum per superare la paura del diverso. | Giornale Il Referendum. Di Alessandro Pagano Dritto Ragazza con hijab. (fonte: www.emel.com) Giada Frana è una giovane giornalista italiana di Bergamo. Lavora per il quotidiano della sua città e sul quotidiano on line Linkiesta. In queste semplici parole e in questo semplice concetto, mettersi nei panni di un altro, sta una buona parte del discorso che la filosofa americana Martha Nussbaum conduce nel suo ultimo lavoro, La nuova intolleranza. È un libro denso, questo: denso di filosofia, denso di cronaca, denso di legge, di sociologia e di psicologia.

Martha Nussbaum, La nuova intolleranza. Non inganni intanto il titolo, che nella versione originale inglese è semplicemente The New Religious Intolerance, «La nuova intolleranza religiosa». Si dovesse formulare una domanda di cui The New Religious Intolerance fosse poi la risposta, questa sarebbe: «Come guardare all’altro?» E la Nussbaum risponderebbe rubando un’espressione del romanziere statunitense Ralph Ellison (1914-1994): usando «gli occhi interni».

Martha Nussbaum: From Justice to Emotion - Six Important Issues that are Ignored by Economists. My Burqa Debate with Martha Nussbaum. Martha Nussbaum of the University of Chicago law school gave a talk about religious intolerance at Hamilton College and, as reported by student reporter Esther Malisov on Nov. 5, had this to say about burqas and security issues: She cited five common positions advocated by those who criticize Muslim head coverings, providing counterexamples and evidence against each. The first argument stems from concerns over security: because the burqa is bulky and obscures the face, it may be easier for its wearers to transport weapons or explosives. Furthermore, burqa wearers are difficult to identify because their faces are not exposed. However, in a more realistic scenario involving terrorism, this would hardly be the case. … Nussbaum argued that a ban on burqas unfairly targets many innocent people who have no affiliation with terrorism.

In reality, a terrorist would be unlikely to wear a burqa because it raises too much suspicion, and so the ban would be ineffective. Do Not Despise Your Inner World: Advice on a Full Life from Philosopher Martha Nussbaum. Martha Nussbaum: not for profit. Www.laviedesidees.fr/IMG/pdf/20130319_de_mocratie_des_capabilite_s.pdf. Robert Boynton. Recensie: Onderwijs als redmiddel voor democratie (Martha Nussbaum, Niet voor de winst, Not for Profit) 14 oktober 2011 Wat is het doel van onderwijs? Het aanleren van vaardigheden voor een baan en zo winstgevend te zijn voor de maatschappij, of het leren je verbeeldingskracht te gebruiken, je eigen cultuur kritisch te bevragen, een betrokken burger te worden in diezelfde maatschappij?

In Not for Profit: Why Democracy Needs the Humanities (nu vertaald als Niet voor de winst door Anneke Brassinga en Rogier van Kappel) stelt Martha Nussbaum dat het een zonder het ander ondenkbaar is. Achter de handelingen van grote staatslieden, en achter de hypotheses van de grootste wetenschappers gaan kwaliteiten schuil die niet te maken hebben met calculaties of winst, maar met mensenkennis, verbeeldingskracht en empathie.

Ongemerkt zijn de humaniora steeds verder in de marge van het onderwijs gedrukt om plaats te maken voor onderricht gericht op economische groei. 'Radical changes are occurring in what democratic societies teach the young, and these have not been well thought through. Reacties. Martha Nussbaum (1947) - Humanistische Canon.