background preloader

Leenstelsel

Facebook Twitter

Leenstelsel 3.0

What College Rankings Really Tell Us. Waarom de basisbeurs niet afgeschaft moet worden | Blog of Jacco Hoekstra. Typo3 unavailable Typo3 is currently unavailable due to technical problems. The TU Delft website is however still available via the following links: Study | Research | Current | Cooperation | About TU Delft Typo3 niet beschikbaar Typo3 is vanwege een technische storing niet beschikbaar. De website van de TU Delft is echter nog beschikbaar via de onderstaande links: Studeren | Onderzoek | Actueel | Samenwerken | Over TU Delft.

Studenten moeten stoppen met zeuren over het leenstelsel. Studeren moet een bewuste keuze worden - Foto: ANP De klacht dat straks alleen rijken kunnen studeren, raakt kant noch wal. De bezuinigingen zijn een feit, studenten kunnen niet worden ontzien. Dat zij bewuster moeten investeren, is in deze tijd niet meer dan logisch. Onlangs werd bekend dat naast bachelorstudenten ook masterstudenten in 2014 nog gevrijwaard zijn van leenperikelen. Het kabinet heeft duidelijke plannen, maar GroenLinks gooide roet in het eten. Deze partij, noodzakelijk voor een meerderheid in de Eerste Kamer en daarmee invloedrijk in deze kwestie, wil het leenstelsel voor studenten pas in 2015 invoeren. Bijzonder goed Koren op de molen van de protesterende student. De beste studies 2013 Lees alles over het onderzoek naar de beste studies van Nederland in de Elsevier van deze week.

Wat een onzinnige stress om de studiebeurs van de gemiddelde student. Momenteel krijgen masterstudenten nog een beurs. Muntjes De uitwonende boekenwurm loopt 3.264 respectievelijk 6.528 euro mis. Ga maar lenen. Foto: Partij van de Arbeid (cc) Al jaren wordt er geschaafd in het hoger onderwijs. Zowel financieel als inhoudelijk wordt stukje bij beetje weggepakt van wat ooit vanzelfsprekend was. Fundamentele wetenschap, de studiefinanciering en het recht twee studies te volgen: allemaal vielen ze ten prooi aan de grove en weinig ontziende schaaf van verschillende regeringen. Ondanks dat er weinig is wat nog weggeschaafd kan worden, blijft ook dit kabinet rustig doorgaan.

Zo ver zelfs, dat voor het eerst een kern van beschaving raakt. ‘Maar liefst’ 33 miljoen euro wordt er opgehaald door een vaak onmisbare bijdrage van 17.500 studenten kil weg te snijden. De reactie van minister Bussemaker is al helemaal bij de beesten af. Het is een pure belediging van studenten die al genoeg problemen hebben. Chomsky. Run op Bachelordagen UvA vanwege invoering sociaal leenstelsel [Blik op Nieuws.nl - Noord Holland] Zaterdag, maart 23, 2013 - 09:39 Gewijzigd op: zaterdag, maart 30, 2013 - 19:53 Amsterdam - Voor de drie bachelordagen aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) - waar aankomend studenten zich kunnen orienteren - hebben zich meer scholieren dan ooit aangemeld.

Dit meldt de UvA zaterdag. In totaal verwacht de UvA meer dan 5.500 bezoekers - scholieren en ouders - op 23 maart en 6 april. Na de `uitverkochte' bachelordag afgelopen december, waar al 6000 bezoekers op af kwamen, werd al besloten om een extra, derde voorlichtingsronde voor toekomstig bachelorstudenten te organiseren. Het grote aantal geinteresseerden hangt samen met een verwachte toename van het aantal nieuwe studenten in het komende academische jaar. Het aantal vooraanmeldingen voor een studie aan de UvA ligt op dit moment 30 procent hoger dan in 2012. [b]Sociaal leenstelsel[/b] De reden voor deze stijging is de mogelijke invoering van het sociaal leenstelsel vanaf het academisch jaar 2014/15.

'Sociaal leenstelsel zorgt voor minder hbo'ers' - Bezuinigingen in het hoger onderwijs. Toongeenen: @HovenTom de dingen die ik...  Detail. Als de basisbeurs wordt afgeschaft, zegt één op de vijf scholieren en mbo’ers niet te gaan studeren, blijkt uit een enquête van FNV Jong en de Landelijke Studentenvakbond. Iets meer dan 6600 ouders, scholieren en studenten vulden de enquête online in. Van de 1402 ondervraagde scholieren en mbo’ers zegt 28,5 procent “waarschijnlijk niet” te gaan studeren als de basisbeurs verdwijnt en 20,7 procent “zeker niet”. Verder geeft ongeveer de helft (49,2 procent) aan dat ze “waarschijnlijk wel” of “zeker wel” een makkelijke studie zullen kiezen om zo meer uren te kunnen werken. Torenhoge studieschuld LSVb-voorzitter Kai Heijneman maakt zich zorgen.

Hij zou het “super zonde” vinden als talentvolle jongeren besluiten niet door te leren. “Studenten die wel de motivatie en het talent hebben om door te studeren, haken met een leenstelsel af door het vooruitzicht van een torenhoge studieschuld. Stufi? Leenstelsel? Studietax! (2/2) Stufi? Leenstelsel? Studietax! Detail nieuws. Dinsdagavond lekten plannen uit van minister Plasterk (Onderwijs, PvdA) om de basisbeurs af te schaffen. Het kabinet heeft weinig politieke moed getoond om structureel te hervormen, maar Plasterk verdient nu alle lof. De Pavlovreacties bij studentenorganisaties en oppositiepartijen zijn tenenkrommend. De basisbeurs en het niet-kostendekkende collegegeld zijn niet te verdedigen op zowel economische, als rechtvaardigheidsgronden. Het maakt niet uit welke ingreep in het hoger onderwijs wordt aangekondigd, want de standaardreactie is: de toegankelijkheid komt in gevaar!

Het toegankelijkheidsprobleem ontstaat door falen op de kapitaal- en verzekeringsmarkt. Met een sociaal leenstelsel kan iedereen studeren. Dat zou een goede zaak zijn, want hoge beurzen en lage collegegelden leiden tot instroom van ongeïnteresseerde en lanterfantende studenten. Vaak wordt gesuggereerd dat de scheve inkomenseffecten meevallen omdat afgestudeerden meer belasting betalen. Publiek geld is niet gratis. Bas Jacobs. Politieke een-tweetjes. GroenLinks tegen plannen sociaal leenstelsel, D66 wil in gesprek - Binnenland. 28/11/12, 19:00 − bron: ANP/redactie © ANP. Jesse Klaver van GroenLinks (rechts) in gesprek met PvdA-leider Diederik Samsom GroenLinks is voor een sociaal leenstelsel in het hoger onderwijs, maar tegen de uitvoering die het kabinet voorstelt. VVD en PvdA willen niet alleen de basisbeurs, maar ook de OV-kaart tot onderdeel maken van het leenstelsel.

D66 stelt zich constructief op ten opzichte van de plannen van Rutte II. Het kabinet heeft de steun van D66 en GroenLinks nodig in de Eerste Kamer. Jesse Klaver van GroenLinks sprak van een heugelijke dag omdat de langstudeerboete van tafel is. D66-Kamerlid Paul van Meenen zei in zijn betoog: 'We gaan graag in gesprek en wachten af wat daaruit komt.' Niet wachtenMinister Jet Bussemaker van Onderwijs stelde daarop graag in gesprek te gaan met studenten, hogescholen en universiteiten om steun te verwerven voor haar plannen. Aan het laden ... Wat houdt een sociaal leenstelsel in? - Onderwijs. Bewerkt door: redactie − 06/12/12, 23:26 − bron: ANP © anp. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs. VVD en PvdA hebben afgesproken een sociaal leenstelsel in te voeren. Minister Jet Bussemaker schetste donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer de contouren van deze regeling. - Het sociaal leenstelsel voor studenten in het hoger onderwijs vervangt de basisbeurs (nu een gift van bijna 100 euro per maand voor thuiswonende studenten en iets meer dan 250 euro voor uitwonenden)

. - De aanvullende beurs (250 euro per maand), waar ongeveer 100.000 studenten gebruik van maken, blijft bestaan. . - Het sociaal leenstelsel is volgens de coalitie een manier om meer geld vrij te maken voor onderwijs. . - Omdat hoger opgeleiden na hun studie meer gaan verdienen, is het terecht om een bijdrage van hen te vragen, aldus de minister. . - Bussemaker benadrukt dat de overheid geld blijft steken in studenten: een student kost de overheid jaarlijks gemiddeld 6000 euro. Effect leenstelsel relatief beperkt. 21 januari 2013 - Vormt een leenstelsel een forse verschuiving in de publieke investering in hoger onderwijs? Economen van het CPB relativeren dit door de nieuwe voorstellen van OCW nader door te rekenen. De publieke uitgaven dalen wel, maar riskante leenrestricties worden vermeden. Bas ter Weel van het CPB en de Universiteit Maastricht en Debby Lanser van het CPB komen in een analyse van de actuele voorstellen tot een nogal geruststellende conclusie.

Zij rekenen voor dat “op dit moment de overheid jaarlijks 86% van [de] materiële onderwijskosten [van een student] betaalt, waarvan 6.000 euro in de vorm van een rijksbijdrage. Na invoering van het sociaal leenstelsel betaalt de overheid 72% van deze materiële kosten.” Let op gevoeliger groepen In economensite MeJudice geven zij aan, dat de meest riskante rem op de toegankelijkheid van HBO en WO zou zitten bij het ontstaan van restricties op de mogelijkheden van studenten om leningen voor hun studiekosten aan te gaan. Is lenen wel zo sociaal? 29 januari 2013 - “Waarom staat het Malieveld nog niet vol?” Die vraag stelt Koen Geven (ex-commissie Veerman) zich bij het analyseren van het sociaal leenstelsel. Geven, promovendus hierop in Florence, wijst op de klappen die lagere én middengroepen zullen krijgen.

‘Het debat over de afschaffing van de basisbeurs en de invoering van een leenstelsel kan nu echt beginnen. De uitwonende student gaat er € 3.300 per jaar op achteruit en krijgt daar een flinke studieschuld voor terug. Dat is wellicht de grootste hervorming sinds de invoering van de prestatiebeurs. De politiek maakt zich dan ook terecht zorgen over de positie van de onderklasse. Leraren gaan meer betalen Ten eerste vraag ik me af of dit leenstelsel wel zo sociaal is. Docenten en verplegers betalen straks meer en zijn langer bezig met terugbetalen dan scheikundigen en architecten. Het leenstelsel is ook niet sociaal omdat niet iedereen eraan mee hoeft te doen. Lenen heeft weinig met Veerman te maken Terugval in HO-aanmeldingen? CPB-cijfers over gevolgen leenstelsel ter discussie. Als de basisbeurs verdwijnt, zullen er maar 2.200 studenten per jaar minder aan een opleiding beginnen, stelt het Centraal Planbureau. SP en LSVb voorspellen veel grotere gevolgen.

Hoe rekende het CPB eigenlijk? Al eerder werd bekend dat het CPB de gevolgen van het leenstelsel een stuk minder somber afschildert dan de felle criticasters van de Socialistische Partij, Landelijke Studenten Vakbond en HBO-raad. Over één ding is iedereen het eens: als het kabinet zijn zin krijgt en de basisbeurs inderdaad verdwijnt, zullen sommige mensen het te duur vinden om te gaan studeren. Een student die op kamers woont, krijgt dan niet langer een basisbeurs van 3.200 euro per jaar. Bovendien heeft een prijsverhoging tot duizend euro weinig effect op de beslissing wel of niet te gaan studeren, neemt het CPB aan. Vervolgens baseert het rapport zich op Amerikaans onderzoek naar de gevolgen van prijsverhoging; hetzelfde onderzoek waar ook de HBO-raad zijn berekeningen mee maakt. Hoger onderwijs verdeeld over plannen minister.

Voorlopig geen hoorzitting over leenstelsel. Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een hoorzitting over het afschaffen van de basisbeurs. Maar voor de coalitiefracties komt dat voorstel te vroeg. Nu de regering van plan is om de basisbeurs te vervangen door een leenstelsel, zou de Tweede Kamer een hoorzitting moeten organiseren, opperde D66 vandaag. Dan kunnen alle betrokkenen - bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, studenten en ouderverenigingen - vertellen wat ze van de plannen vinden.

Maar de regeringspartijen zien het nut er niet van in. “De regering heeft nu alleen nog maar een brief over de hoofdlijnen gestuurd”, zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. “Daar gaan we binnenkort over debatteren. Daar denkt D66 anders over. Ook SP-Kamerlid Jasper van Dijk wil liever niet wachten. Zijn de meningen niet allang bekend? Hbo’er gevoeliger voor bezuinigingsmaatregelen. 'Sociaal leenstelsel zal studentenleven veranderen' | nu.nl/binnenland. AMSTERDAM - Het sociaal leenstelsel, dat het nieuwe kabinet vanaf 2014 wil invoeren, zal grote gevolgen hebben voor studenten en hun ouders.

Over ruim anderhalf jaar zal de maandelijkse basisbeurs van €95,61 (thuiswonenden) en 266,23 (op kamers) verleden tijd zijn. Daardoor lopen studenten bedragen van 5.000 tot 13.000 euro mis over de hele studieperiode, omdat dit geld bij een goed studieresultaat nu nog omgezet wordt in een gift. De introductie van een leenstelsel voor studenten geeft aan dat de eurocrisis niet slechts een tijdelijke economische dip veroorzaakt, maar de samenleving fundamenteel verandert. In de toekomst zullen jonge mensen na hun studie een schuld van meer dan 25 000 euro moeten gaan aflossen. Omdat de lonen voorlopig onder druk blijven staan, hypotheekrente voor nieuwe starters beperkt zal worden, komen ze in een hele andere wereld terecht, dan eerdere generaties studenten. 'Bewuster' ''We weten nog niet precies hoe het leenstelsel zal uitpakken'', aldus Koop.

Programma. Weinig steun voor leenstelsel bij studenten | nu.nl/binnenland. UTRECHT - Het afschaffen van de basisbeurs voor studenten kan op weinig bijval van studenten, scholieren en hun ouders rekenen. Foto: ANP Dat blijkt uit een enquête van de vakbonden FNV Jong en de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb). Het kabinet wil de huidige basisbeurs voor studenten, die een gift is, afschaffen en daar een leenstelsel van maken. De studenten vrezen dat ze op die manier tegen een enorme schuld aanlopen. Iets meer dan de helft van de huidige hbo- en universitaire studenten geeft aan op dit moment niet rond te kunnen komen van de basisbeurs.

Ongeveer de helft van de mbo'ers die ook nog een hbo-opleiding willen volgen, verwacht daarvan af te zien als ze flink moeten gaan lenen. Meer dan twee derde van de studenten, mbo'ers en scholieren denkt dat ze meer moeten gaan werken als de basisbeurs verdwijnt en ze vrezen dat dit ten koste gaat van de studie. Website Door: ANP. Bussemaker waarschuwt voor bangmakerij leenstelsel | nu.nl/politiek. DEN HAAG - Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) vindt dat leenangst voor het sociaal leenstelsel voor studenten wordt aangepraat. Foto: ANP Ze zei dat donderdagavond tijdens de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer. In het regeerakkoord is opgenomen dat de basisbeurs voor studenten wordt vervangen door een leenstelsel. "We creëren leenangst met elkaar in het publieke debat", aldus de minister. "Als we steeds zeggen dat het zo verschrikkelijk is om te lenen gaan we mensen bang maken om te studeren.

" De opmerkingen van Bussemaker kwamen haar op kritiek te staan van het CDA. Kamerlid Michel Rog: "De gemiddelde studieschuld is zonder leenstelsel al 14.000 euro. Volgens Rog zal de maatregel ervoor zorgen dat schulden zullen toenemen en dat het onderwijs minder toegankelijk wordt. Ongelijkheid SP'er Jasper van Dijk hield de minister voor dat het leenstelsel voor hoge inkomens geen factor van belang is, omdat die toch geld genoeg hebben.

Levensonderhoud Door: NU.nl/Lucas Benschop. Coalitie houdt vast aan leenstelsel studenten | nu.nl/politiek. Kamerbrief over toekomstbestendige studiefinanciering | Kamerstuk. Beter onderwijs door invoering sociaal leenstelsel. Leenstelsel gaat student 15.000 euro kosten. Bussemaker: arme student leent toch al weinig.

OV-kaart

Bussemaker: arme student niet slechter af. Onduidelijkheid over meeneembare stufi.