background preloader

Άρθρα για σκολίωση

Facebook Twitter

Ορισμός Με την αυστηρή (ανατομική) έννοια του όρου, η σπονδυλική στήλη (spine ή vertebral column) είναι ένα σύνολο από οστά (κόκκαλα), κάθε ένα από τα οποία ονομάζεται σπόνδυλος (vertebra).

Στην πράξη όμως, με τον όρο αυτό, εννοούμε και το εσωτερικό της σπονδυλικής στήλης (δηλ. το νωτιαίο μυελό με την αρχή των νεύρων) αλλά και το εξωτερικό της μέρος (δηλ. τους μύες και συνδέσμους). Εικόνα 1 : Ένας οσφυϊκός σπόνδυλος. Στο δεξιό τμήμα της εικόνας φαίνεται η εντομή (σαν άνοιγμα) από όπου εξέρχεται το αντίστοιχο νεύρο. Αριθμός και σχήμα των σπονδύλων Οι σπόνδυλοι είναι 33. Εικόνα 2 : Ένας οσφυϊκός σπόνδυλος με τα αντίστοιχα νεύρα. Διαφοροποίηση των σπονδύλων – χωρισμός σε μοίρες Οι σπόνδυλοι διαφοροποιούνται και έτσι οι ανατόμοι χώρισαν τη σπονδυλική στήλη σε πέντε τμήματα (μοίρες) : 2. θωρακική μοίρα (γράφεται και Θ.Μ.Σ.Σ. δηλ. θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης) από τον προέχοντα σπόνδυλο μέχρι την αρχή της μέσης. 4. ιερή μοίρα. 5. κοκκυγική μοίρα.

Δύο γειτονικοί σπόνδυλοι. Google. ⭐ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12 ετών» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. 1 1 ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΙΚΟ ΕΚΠΑΙΙΔΕΥΤΙΙΚΟ ΙΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ ΣΧΟΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΥΓΕΙΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΙΚΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12 ετών» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : κ.

⭐ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. «Μελέτη συγγενών ανωμαλιών και παθήσεων της σπονδυλικής στήλης σε παιδιά 6-12 ετών» ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ : κ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ Φοιτητές: Κατσιαδάκη Αργυρώ Χειλά Καλλιόπη ΗΡΑΚΛΕΙΟ 2006 5 5 Αθετωσική μορφή...95 Αταξική μορφή...95 Δύσκαμπτη μορφή...95 Θεραπευτική προσέγγιση...96 ΝΩΤΙΑΙΑ ΜΥΪΚΗ ΑΤΡΟΦΙΑ...98 ΝΟΣΟΣ CHARCOT MARIE - TOOTH...101 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7 Ο...105 ΣΥΓΓΕΝΗΣ ΣΚΟΛΙΩΣΗ...105 Αντιμετώπιση...108 ΝΕΥΡΟΪΝΟΜΑΤΩΣΗ...110 Κλινική εικόνα...110 Αντιμετώπιση...111 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8 Ο...112 ΛΟΙΠΕΣ ΣΚΟΛΙΩΣΕΙΣ...112 Κλειδοκρανιακή δυσπλασία...112 Οστεοειδές οστέωμα...113 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9 Ο...116 ΚΥΦΩΣΗ Ταξινόμηση κύφωσης...116 ΚΥΦΩΣΗ...117 Νεανική κύφωση...118 Λειτουργική κύφωση και λειτουργική υπερλόρδωση...125 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10 Ο...128 ΛΟΡΔΩΣΗ Ταξινόμηση λόρδωσης...128 Κλινική εικόνα...128 Θεραπεία...128 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11 Ο...129 ΡΑΙΒΟΚΡΑΝΟ...129 ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12 Ο...131.

Development and preliminary validation of Brace Questionnaire (BrQ): a new instrument for measuring quality of life of brace treated scoliotics. Beyond definition, quality in health care is determined by the application of the right method of care to the patient's condition in the most effective manner possible and by the nature of the interaction between the patient and the provider [31].

Development and preliminary validation of Brace Questionnaire (BrQ): a new instrument for measuring quality of life of brace treated scoliotics

This subjective aspect of quality is the portion of the outcome measures that BrQ is attempting to quantify. The Trunk Appearance Perception Scale (TAPS): a new tool to evaluate subjective impression of trunk deformity in patients with idiopathic scoliosis. The Trunk Appearance Perception Scale (TAPS): a new tool to evaluate subjective impression of trunk deformity in patients with idiopathic scoliosis. Η σκολίωση είναι μία πάθηση, η οποία εκτός της σπονδυλικής στήλης επιφέρει αλλαγές και σε άλλα τμήματα του ανθρωπίνου σώματος, όπως η θέση της λεκάνης.

Συνήθως η λεκάνη μετατοπίζεται αντίθετα από το κύριο κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης. Υπάρχει περίπτωση όμως να μένει συμμετρική, κυρίως όταν πρόκειται για διπλή σκολίωση (σε σχήμα S), όπου το ένα κύρτωμα εξισορροπεί το άλλο αφήνοντας ανεπηρέαστη την λεκάνη. TRACE (Trunk Aesthetic Clinical Evaluation), a routine clinical tool to evaluate aesthetics in scoliosis patients: development from the Aesthetic Index (AI) and repeatability. An Error Occurred Setting Your User Cookie.

Η μέθοδος Schroth, αποτελεί επιστημονικά αναγνωρισμένη προσέγγιση και είναι ένας συντηρητικός τρόπος αντιμετώπισης της σκολίωσης και της κύφωσης.

Χρησιμοποιεί ειδικές αναπνευστικές και ισομετρικές ασκήσεις , που ενδυναμώνουν κατά βάση ασύμμετρα ένα σκολιωτικό ή κυφωτικό κορμί. Ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1930 και πήρε το όνομά της, από την Γερμανίδα φυσικοθεραπεύτρια Katharina Schroth, η οποία έπασχε η ίδια από σκολίωση και προσπάθησε με δικής της επινόησης κινήσεις και ασκήσεις να βελτιώσει κυρίως την αναπνευστική της λειτουργία και τη στάση του σώματος.

Από την δεκαετία του 1960 είναι επίσημα αναγνωρισμένη και χρηματοδοτούμενη από το Γερμανικό σύστημα υγείας. Είναι επίσης, η πιο διαδεδομένη σε διεθνές επίπεδο, μέθοδος αντιμετώπισης της σκολίωσης, με μεγάλο αριθμό έγκυρων επιστημονικών ερευνών, που πιστοποιούν τα αποτελέσματα της. ⭐ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ. 1 ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΘΕΜΑ: Άσκηση και σκολίωση Επιβλέπων καθηγητής: Παπαβασιλείου Αθανάσιος Φοιτήτρια: Δήμτσα Ευθυμία ΑΕΜ: 15481 Θεσσαλονίκη 2014 2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ-ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ: Η πτυχιακή εργασία με τίτλο Άσκηση και σκολίωση γράφτηκε το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 και αποτελεί το τελευταίο μέρος των σπουδών μου στο τμήμα επιστήμης φυσικής αγωγής και αθλητισμού.

⭐ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Έχει σαν στόχο να περιγράψει αν μπορεί η άσκηση να βοηθήσει στην θεραπεία και αντιμετώπιση της ιδιοπαθούς σκολίωσης που παρατηρείται συχνά στην παιδική και εφηβική ηλικία. Έχω την ανάγκη να ευχαριστήσω με πολύ αγάπη και ευγνωμοσύνη την οικογένεια μου και συγκεκριμένα τους γονείς μου, Γιώργο και Αντιγόνη, που με στήριξαν, με βοήθησαν και με συμβούλευαν σε όλη την διάρκεια των μαθητικών και φοιτητικών μου χρόνων και ήταν δίπλα μου σε κάθε μου επιλογή και βήμα, καθώς ευχαριστώ και τα αδέρφια μου Αντώνη και Γιάννη!

Η παιδική σκολίωση αναφέρεται στις σκολιώσεις που εμφανίζονται στην ηλικία των 4 έως 10 ετών του παιδιού.

Αυτή η κατηγορία αποτελεί σχεδόν το 10-15% του συνόλου της ιδιοπαθούς σκολίωσης στα παιδιά, εμφανίζεται συχνότερα σε κορίτσια και ως επί το πλείστον εμφανίζεται σαν δεξιά θωρακική σκολίωση. Η βασική της διαφορά με την νηπιακή σκολίωση είναι πως αυτή η κατηγορία ιδιοπαθούς σκολίωσης παρουσιάζει πολύ υψηλή πιθανότητα να επιδεινωθεί στο μέλλον. Το 70% των περιπτώσεων αναμένεται να χρειαστούν θεραπεία. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως σε ποσοστό 18-25% συνυπάρχει και κάποια νευρολογική ανωμαλία, με κυρίαρχες την συριγγομυελία και το σύνδρομο Arnold-Chiari.

2011 SOSORT guidelines: Orthopaedic and Rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth. SOSORT has published in Scoliosis Journal two Consensus Papers on bracing titled "SOSORT consensus paper on brace action: TLSO biomechanics of correction (investigating the rationale for force vector selection)" [130], and "Guidelines on "Standards of management of idiopathic scoliosis with corrective braces in everyday clinics and in clinical research": SOSORT Consensus 2008" [114]: they can serve as reference for specific insights.

2011 SOSORT guidelines: Orthopaedic and Rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth

Efficacy in adolescents Recently a Cochrane review [131, 132] has been published, that found that there is very low quality evidence in favor of using braces, making generalization very difficult. This review included: one multicenter prospective international observational study that provided very low quality evidence in favor of the efficacy of bracing [133]: Nachemson evaluated 240 patients with thoracic or thoracolumbar curves between 25° and 35°, aged between 10 and 15 years, of which 129 were only observed and 111 treated with thoracolumbar braces. Η νευρομυϊκή σκολίωση επηρεάζει παιδιά με νευρομυϊκές διαταραχές και συνήθως χαρακτηρίζεται από κυρτώματα τα οποία επηρεάζουν πολύ μεγάλο τμήμα της σπονδυλικής στήλης (long curves).

Εξαιτίας της μεγάλης ποικιλίας ασθενειών που μπορεί να προκαλέσουν μια νευρομυϊκή σκολίωση η κλινική εικόνα και η σοβαρότητα της κατάστασης είναι διαφορετική ανά περίπτωση. Παρόλαυτα, στις περισσότερες των περιπτώσεων υπάρχει διαταραχή της ισορροπίας και του συντονισμού του κορμού, του αυχένα και του κεφαλιού. Επιπλέον, κοινό σύμπτωμα των νευρομυϊκών σκολιώσεων είναι η κλίση της λεκάνης (pelvic obliquity), κατά την οποία η μία μεριά της λεκάνης σηκώνεται εμφανώς ψηλότερα από την άλλη. Τι είναι η Σκολίωση; Η Σ.Σ. έχει φυσιολογικά κυρτώματα.

Αυτά τα κυρτώματα στρογγυλοποιούν τους ώμους και δημιουργούν εσοχή της κατώτερης οσφυϊκής μοίρας. Αλλά μερικοί άνθρωποι έχουν Σ.Σ. με κυρτώματα πλαγιοπλάγια με στροφή. Σε αντίθεση με την λάθος στάση, αυτά τα κυρτώματα δεν μπορούν να διορθωθούν απλώς μαθαίνοντας την ορθή στάση. Αυτή η κατάσταση με πλαγιοπλάγια σπονδυλικά κυρτώματα ονομάζεται ‘σκολίωση’. Στην ακτινογραφία, η Σ.Σ. ενός ατόμου με σκολίωση δείχνει να έχει περισσότερο σχήμα τελικού σίγμα (S) ή μισοφέγγαρου (C) παρά μια ευθείας γραμμής. Η σκολίωση είναι ένας περιγραφικός όρος και δεν είναι διάγνωση.

Συχνές Ερωτήσεις Σχετικά με το Χειρουργείο της Σκολίωσης Η χειρουργική επέμβαση για την σκολίωση είναι η σπονδυλοδεσία της Σ.Σ. Αυτή είναι ουσιαστικά μια διαδικασία «συγκόλλησης». Η βασική ιδέα είναι το να επανευθυγραμμιστούν και να «δεθούν» οι σπόνδυλοι που αποτελούν το κύρτωμα ώστε να επουλωθούν σαν ένα ενιαίο, σταθερό οστούν. Με την τεχνολογία και τα διαθέσιμα εργαλεία σήμερα, οι χειρουργοί της σκολίωσης είναι ικανοί να βελτιώσουν σημαντικά τα κυρτώματα.

With the tools and technology available today, scoliosis surgeons are able to improve curves significantly. Η χειρουργική επέμβαση για την σκολίωση αποτελεί την θεραπευτική επιλογή σε μεγάλες σκολιώσεις, οπου μια σωστή συντηρητική θεραπεία, με κηδεμόνα και Ειδικές Ασκήσεις για την Σκολίωση (PSSE) έχει αποτύχει να ελέγξει την επιδείνωση της σκολίωσης. Οι ενδείξεις για χειρουργική επέμβαση σύμφωνα με την Scoliosis Research Society (SRS) περιλαμβάνουν σκολιώσεις άνω των 45 μοιρών σε παιδιά που ακόμα αναπτύσσονται και σκολιώσεις άνω των 50 μοιρών για ενηλίκους. Η συνήθης χειρουργική επέμβαση για την σκολίωση είναι η σπονδυλοδεσία (spinal fusion). Πραγματοποιείται κυρίως για αισθητικούς σκοπούς, καθώς μόνο σε σκολιώσεις άνω των 80 μοιρών φαίνεται να υπάρχουν σοβαρά καρδιοαναπνευστικά προβλήματα. Εισαγωγή Η χειρουργική θεραπεία των παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης ξεκίνησε στις αρχές τους περασμένου αιώνα (Albee, Hibbs) χωρίς τη χρήση πρόσθετων μεταλλικών εμφυτευμάτων.

Καθιερώθηκε στη δεκαετία του '60 με την εφαρμογή της διατατικής μεταλλικής ράβδου του Harrington, ακολούθησε η μέθοδος του Eduardo Luque με υποπετάλεια σύρματα, προχώρησε στην εφαρμογή τμηματικής στήριξης με άγγιστρα και ράβδους και έφτασε η τμηματική στήριξη να κατανέμεται και με τις διαυχενικές βίδες. Καθοριστική ήταν η συμβολή των Cotrel και Dubousset οι οποίοι εφάρμοσαν και καθιέρωσαν την τρισδιάστατη εκστροφή των παραμορφώσεων. Η χειρουργική επέμβαση στοχεύει α) στην απελευθέρωση των σπονδύλων από τα ανατομικά μόρια που εμποδίζουν τη σχετική κινητικότητα, β) στη διόρθωση των παθολογικών κυρτωμάτων, γ) στη μηχανική ακινητοποίηση της σπονδυλικής στήλης στην νέα, διορθωμένη θέση και δ) στη μόνιμη ακινητοποίηση με την επίτευξη βιολογικής σπονδυλοδεσίας. Αν και η σκολίωση αποτελεί πηγή ανησυχίας για εφήβους, γονείς και ενηλίκους τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί ιδιαίτερα προβλήματα υγείας ή σημαντική εμφανή παραμόρφωση του σώματος.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις η παραμόρφωση που προκαλείται από την σκολίωση θα συνεχίσει να επιδεινώνεται τόσο κατά τη διάρκεια της εφηβείας όσο και κατά την ενήλικη ζωή. Σε κάποιες, ευτυχώς σπάνιες, περιπτώσεις εκτός από την αισθητική παραμόρφωση του σώματος η σκολίωση προκαλεί και επιδεινούμενα παθολογικά προβλήματα υγείας (αναπνευστικά και αγγειακά) λόγω περιορισμού στην λειτουργία των πνευμόνων και της καρδιάς. Πότε χρειάζεται το χειρουργείο Σε κάποιες πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις πρέπει να προχωρήσουμε στην χειρουργική αντιμετώπιση της σκολίωσης για να αποφύγουμε σημαντικά προβλήματα.

Yλικά σπονδυλικής σταθεροποίησηςΑλματώδη εξέλιξη έχουν γνωρίσει και τα χειρουργικά υλικά που χρησιμοποιούνται για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης κατά την χειρουργική διόρθωση της σκολίωσης. ΣΚΟΛΙΩΣΗ - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣμέθοδος Schroth Η σκολίωση είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης γνωστή ήδη από την εποχή του Ιπποκράτη στον οποίον άλλωστε οφείλει και το όνομά της. Σκολιώσεις υπάρχουν πολλών ειδών και μορφών και ταξινομούνται ανάλογα με την εντόπιση (αυχενικές, θωρακικές, οσφυϊκές), τη μορφή (μονές, διπλές, τριπλές), την αιτιολογία (συγγενής, παραλυτική, νευρομυϊκή, ιδιοπαθής, κ.ά.), την ηλικία (βρεφική, παιδική, εφηβική, ενηλίκων), τις συνθήκες δημιουργίας (μετεγχειρητική, μετατραυματική), τις εμβιομηχανικές συνθήκες (σταθερή, ασταθής), το μέγεθος (μικρή, μεσαία, μεγάλη) κλπ.

Οι διάφορες ταξινομήσεις, μεμονωμένα ή σε συνδυασμούς, έχουν πάντοτε την επιστημονική σημασία τους και η λέξη σκολίωση χωρίς τους προσδιορισμούς πιο πολύ αποπροσανατολίζει παρά βοηθάει. Σε μικρές σκολιώσεις κάτω από 25 μοίρες καθώς και σε σκολιώσεις ενηλίκων η προτεινόμενη θεραπεία είναι αποκλειστικά οι ειδικές φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις για την σκολίωση (PSSE). Όμως, όταν το παιδί βρίσκεται σε μία φάση μέγιστης ανάπτυξης (growth spurt) τότε οι PSSE από μόνες τους είναι αδύνατον να παρεμποδίσουν την εξέλιξη της σκολίωσης. Σύμφωνα με την SRS και την SOSORT η χρήση του κηδεμόνα πρέπει να γίνεται σε παιδιά, που βρίσκονται σε στάδιο ανάπτυξης Risser 0-3 και με γωνία Cobb από 25 μέχρι και 45 μοίρες, συνυπολογίζοντας πάντα και τους προγνωστικούς παράγοντες. Έρευνες πάντως έχουν δείξει πως η ταυτόχρονη χρήση κηδεμόνα και Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για την Σκολίωση (PSSE) μπορεί να έχει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε σκολιώσεις από 45-60 μοίρες.

Σκολίωση Ο όρος Σκολίωση προέρχεται από τη λέξη σκολιός, που σημαίνει στρεβλός και υπονοεί ότι η Σπονδυλική Στήλη έχει στραβώσει. Η φυσιολογική Σπονδυλική Στήλη στην προσθοπίσθια διάστασή της φαίνεται τελείως ευθεία. The method of Katharina Schroth - history, principles and current development. Sci-Hub: removing barriers in the way of science. Scoliosis and Spinal Disorders. Scoliosis: Review of diagnosis and treatment. Κοινοποίηση επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr. Development and preliminary validation of Brace Questionnaire (BrQ): a new instrument for measuring quality of life of brace treated scoliotics. Untitled.

SRS 22. TAPS. Physiotherapy scoliosis-specific exercises – a comprehensive review of seven major schools. Home - PMC - NCBI. Scoliosis: Review of diagnosis and treatment. Effects of Schroth and Pilates exercises on the Cobb angle and weight distribution of patients with scoliosis. Journal of Physical Therapy Science. Effects of Schroth and Pilates exercises on the Cobb angle and weight distribution of patients with scoliosis. Nonsurgical Management of Adolescent Idiopathic Scoliosis. Άρθρο του Νίκου Καραβίδα στο 4disabled.gr για την αντιμετώπιση της Σκολίωσης Ενηλίκων με την μέθοδο Schroth. Improving excellence in scoliosis rehabilitation: a controlled study of matched pairs.

Braces for idiopathic scoliosis in adolescents. Active Treatment for Idiopathic Adolescent Scoliosis (ACTIvATeS): a feasibility study - NCBI Bookshelf. Effect of Schroth exercises on curve characteristics and clinical outcomes in adolescent idiopathic scoliosis: protocol for a multicentre randomise... Adolescent idiopathic scoliosis: natural history and long term treatment effects. The efficacy of three-dimensional Schroth exercises in adolescent idiopathic scoliosis: a randomised controlled clinical trial. The effect of Schroth exercises added to the standard of care on the quality of life and muscle endurance in adolescents with idiopathic scoliosis—an assessor and statistician blinded randomized controlled trial: “SOSORT 2015 Award Winner” Postural Rehabilitation for Adolescent Idiopathic Scoliosis during Growth. Exercises for adolescent idiopathic scoliosis. 2011 SOSORT guidelines: Orthopaedic and Rehabilitation treatment of idiopathic scoliosis during growth.

Effects of Bracing in Adolescents with Idiopathic Scoliosis. The treatment of adolescent idiopathic scoliosis (AIS) according to present evidence. A systematic review. NiceSearches.