background preloader

Lestickny

Facebook Twitter

Кликнете тук за повече информация. Какво трябва да знаем за дървениците? Дървениците са малки и плоски насекоми, които могат да достигнат до 7 мм дължина. Техният цвят варира от бяло до кафяво според вида и фазата им на развитие. Те се хранят с кръв 1 път на ден, като по време на ухапването отделят обезболяващи вещества, при което могат да смучат в продължение на 10 минути без да бъдат усетени от човека.

Дървениците се крият в матрака и постелките на леглото, в подматрачната рамка, в меката мебел и тапицираните столове, по дрехите, в цепнатини и кухини, в дървената част на мебелите. Лесно се разпространяват при пренасяне на мебели, чрез чанти или друг багаж от заразено жилище, а понякога могат да се придвижат от едно помещение в друго по стени и пукнатините в стените на една сграда. Какви видове дървеници има? Известни са около 100 вида дървеници, но в България са най-разпространени креватната (постелна) дървеница и горската от семейството на паразитните дървеници.

Как да разпознаем дали това са ухапвания от дървеници? Посетете следващата интернет страница. Кафява хлебарка (известна още като германска): Нейните представители са малки кафяви насекоми, които живеят и се размножават в жилищата на хората. Основното им местообитание е кухнята, където се крият в шкафове, под мивката и в сифона, в електроуредите, в банята и около щранговете на ВиК инсталацията.

За борбата с тях се поставят отровни хранителни примамки под формата на паста в електроуредите и шкафовете. Помещенията и терасите се третират в разтвор на концентриран инсектицид, който убива хлебарките, когато влязат в контакт с него. Черна хлебарка (известна още като ориенталска): Те са сравнително по-големи от кафявите и обитават най-вече мазета, тавански помещения и канализацията, а от там преминават в най-близките жилищни помещения.

Често се придвижват по стълбищата, външните стени, вертикалните щрангове на ВиК инсталацията. Американска хлебарка. Дългоантенеста хлебарка. През последните години се появиха единични случаи на по-екзотични видове, като нилска и бяла хлебарка.