background preloader

IKT i skolan

Facebook Twitter

WorksheetWorks.com. Sommarblogg: Hur hittar man bilder? Detta inlägg har återpublicerats som en del av Webbstjärnans sommarbloggserie med tema bild.

Sommarblogg: Hur hittar man bilder?

I förra veckan skrev vi på Webbstjärnan ett blogginlägg om hur det egentligen ligger till med Googles bilder, och vad du ska tänka på när du vill publicera en bild på din blogg eller webbplats. Men det kan ändå ibland vara krångligt att hitta just de bilder man behöver under fria licenser. Så, hur hittar man då bilder? Många skolor har tillgång till bildbanker som man kan använda sig utav. Vi på Webbstjärnan rekommenderar dessutom dessa knep för att hitta bilder som är fria för användning (tryck på skärmdumparna för att förstora dem): 1) CC Search. 2) Filtrera efter licens i din Google-sökning. 3) Sök efter Creative Commons-material på fotosajten Flickr. 4) Wikimedia Commons.

Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva. På SETT visade jag i LR:s monter hur jag dels använder Canva men även hur du själv kan göra en Canva.

Visat på SETT - hur du KAN göra en Canva

Om du vill ta del av hur jag organiserat Canvorna utifrån förmågorna i mitt klassrum kan du kika här. Canva är en webbsida där du kan skapa posters eller bilder för t ex din undervisning, för blogginlägg eller inbjudningar. Jag använder mig själv ganska ofta av programmet som är både lättanvänt och gratis (om du väljer gratis varianterna). Då jag ofta delar instruktioner till eleverna i förväg så de kan ta del både innan en lektion, men även i efterhand, tänkte jag att för er som missade presentationen ska få möjlighet att ta del av den i efterhand via filmklippet nedan. Det är en flipp för det utvidgade kollegiet så att ni kan få ta del av lite av det som fanns att se på SETT om ni inte var där. Presentationen som syns i filmen utgår från redigeringsfunktionen i Canva, dvs där du skapar din poster. How to Use Plickers in the Classroom. Alla elever och lärare får egna datorer – kommunerna ska öppna plånboken. Foto: Lucélia Ribeiro (CC) It-utrustningen i skolorna varierar kraftigt.

Alla elever och lärare får egna datorer – kommunerna ska öppna plånboken

Nu föreslår Skolverket att alla grundskolor ska förse både elever och lärare med egna digitala verktyg, bekostat av kommunerna. Utbildningsministern välkomnar förslaget. På tisdagen levererade Skolverket sitt förslag till en nationell it-strategi för grundskolan och förskolan. I den strategi som nu läggs fram ska inga skolor längre kunna ducka digitaliseringen. Nu är det den så kallade ett-till-ett-principen som ska gälla fullt ut, det innebär att alla elever ska få tillgång till ett eget digitalt verktyg. ”Mobil i skolan gynnar inte tänkandet” Att lära är något helt annat än allmän registrering av sinnes­intryck.

”Mobil i skolan gynnar inte tänkandet”

En digital produkt som gör det möjligt att söka information, skapa projekt, kommunicera ­idéer, testa hypoteser, producera media och så vidare vore förstås ett idealt verktyg i klassrummet. Problemet är att samma produkt också stjäl uppmärksamhet, distraherar och lockar till snabb belöning på bekostnad av långsiktigt tankearbete. Hjärnan gör sig beroende av dopaminet som kommer av förväntan, spänning och belöning. Om det ges möjlighet att ständigt tillfredsställa behovet av ­dopamin med hjälp av bekräftelsen i sociala medier eller digitala spel, så kommer inte hjärnan att prioritera längre tankeprocesser, som endast kan erbjuda en förhoppning om dopamin vid en fram­tida förståelse.

Att lära är något helt annat än allmän registrering av sinnes­intryck. Klassrummets viktigaste funktion är att möjliggöra tankar och kommunikation. Skolan är en plats för ­lärande och förberedelse för framtidens samhälle. Anna Tebelius Bodin. För Föräldrar - No Hate Speech Movement : No Hate Speech Movement. Att ha en generell bild av ungas medieanvändning är bra, men det viktigaste är att ha en uppfattning av just ditt barns liv på internet.

För Föräldrar - No Hate Speech Movement : No Hate Speech Movement

För många föräldrar är det självklart att samtala med sina barn om skoldagen, vad de har gjort, ätit och om de har några läxor. Det är inte lika vanligt att ställa frågor om vad barnen har gjort på internet. ”Hur var det på nätet idag?” Borde kanske vara en lika vanlig fråga att ställa vid middagsbordet som ”Hur var det i skolan i dag?”. Att bli inbjuden i sitt barns sociala liv på internet kan upplevas som svårt och frågorna man kan ställa sig är många. Funderar du på detta? Gäster i poddstudion är Jonas Söderlund, kurator på BRIS, Nicklas af Ekenstam, IT-konsult och förälder, och Johnny Lindqvist, expert på barn och internet.

Elevspel.se - Kunskapsspel för barn. Röstinmatning i Google Docs. Introduktion till geocaching med barn. 15 bra digitala verktyg för geografi. Idag har jag och mina elever från åttan i Mälarhöjdens skola en PopUplektion på SETT.

15 bra digitala verktyg för geografi

Vi jobbar med geografi och för er som inte har möjlighet att komma förbi så kan ni läsa här om 15 av de appar och hemsidor som vi använder när vi undersöker världen och presenterar vad vi kommit fram till. Jag ger även några exempel på frågor eller användningsområden knutet till arbetsområdet handel. Undersöka WDI – Data Finder I den här appen kan du själv skapa visualiseringar av data. Images of Change Med den här appen kan du se förändringar i naturen via satellitbilder från NASA. World Factbook Visual Edition Den här appen kan du använda på liknande sätt som WDI men här får du en jämförelse mellan alla länder. Gapminder.org Här hittar du Hans Rosling och hans statistik, som kommer från bland annat FN och Värlsdbanken. Factlab.com På Factlab så kan du också välja på en mängd olika data från olika källor.

Selborne.nl/foodmap En avskalad sida, men med tydlig information om var olika produkter odlas. Storybird - Hur du skapar en saga med hjälp av storybird.com. Video Creation & Tools. IKT i skolan.