background preloader

Globala konflikter

Facebook Twitter

Podcast-serie för gymnasiet. Första delen. Podd lararhandledning 2015. Därför går det inte att bomba bort IS. Tema: På Flykt. Man orkar egentligen inte höra det som händer varje dag i vår närhet.

Tema: På Flykt

Tusentals människoliv sätts på spel, tusentals öden avgörs i denna sekund. Och att vi faktiskt var där i en liknande situation för ca hundra- hundrafemtio år sedan; som flyktingar i sökandet på en bättre framtid, en framtid utan svält, har vi förpassat till minnena för längesedan. Men vi kan inte blunda, utan endast agera, och därför vill vi denna vecka tipsa om ett stort material av både spelfilmer, dokumentärer och faktafilmer som tar upp det glödheta aktuella temat ”På Flykt”.

Som komplement till filmerna kommer det snart en ny klassuppsättning med böcker med titeln ”Om det var krig i Norden”, Här nedan står lite om innehållet: Föreställ dig att det är krig – inte i Irak eller i Afghanistan eller i något annat avlägset land – utan här i Europa. Till boken finns även en lärarhandledning som pdf.

Hit flyr syrierna - Stefan Borg om flyktingarnas väg till säkerheten i Europa. Bilden på Alan skakar en hel värld. Den arabiska våren. Proteströrelsen i den arabiska världen vill förändra styrelsesättet och förbättra människorättssituationen.

Den arabiska våren

Sedan vintern 2011 har upproret spridit sig från land till land med olika resultat. Bakgrund 2011 var präglat av demonstrationer, sammandrabbningar och stora förändringar i Nordafrika och Mellanöstern. Protesterna började i Tunisien men spred sig till Egypten, Algeriet, Libyen, Marocko och senare till Syrien, Bahrain och andra länder. Tidslinje: Fyra år av inbördeskrig i Syrien. Vad som började som ett uppror likt de andra under den arabiska våren har med tiden utvecklats till ett våldsamt inbördeskrig.

Tidslinje: Fyra år av inbördeskrig i Syrien

Svår torka och brist på mat födde folkets drömmar om att störta den korrupta regimen för fyra år sedan, men sedan dess har nära 200 000 människor dödats i Syrien och över fyra miljoner människor har flytt landet. Grannländerna Libanon, Turkiet och Jordanien har tagit emot 95 procent av flyktingarna och nu pågår nationella kriser eftersom grannländernas system håller på att rasa samman. Enligt FN måste en lösning på kriget nås genom politik och fredsförhandlingar, men alla försök har kollapsat. 20 år har gått – Folkmordet i Rwanda & omvärldens skuld. Hur våra folkvalda ledare lät 1 miljon människor att hackas ihjäl Den 7 april 2014 är det 20 år sedan Rwandas regering och militär satte igång en total utrotningskampanj, ett folkmord, mot landets tutsiminoritet som kom att vara i 100 dagar och ta livet av mellan 800 000 och 1 miljon människor under april-juli 1994.

20 år har gått – Folkmordet i Rwanda & omvärldens skuld

Det handlade om ett statsponsrat försök att utrota ett helt folk enbart på grund av etnisk tillhörighet. Faktum är att takten på dödandet till och med överskred det i Nazi-Tyskland vilket tydliggör katastrofens enorma omfattning. Ett samhälle lyckades alltså mörda nästan en miljon människor på bara tre månader. När folkmordet startade gick jag på gymnasiet i Värmland och det året hade jag en av mina allra bästa somrar med nytt körkort och tillgång till farsans nya BMW, fotbolls-VM, fantastiskt väder och många kompisar att hänga med. I världens medier rapporterades om något stamkrig någonstans i Afrika vilket innebar att det gick oss förbi med en axelryckning. Filip Ericsson. ⚡Presentation "Folkmord  Syftet med föreläsningen  Definiera begreppet folkmord  Historisk och nutida företeelse  Fokus på Hitler och Stalin  Sifferuppgifter."

Hämndlystnaden har släppt först nu - Sydsvenskan. – Det är inte förrän nu, när jag fått en egen familj, som vreden och tanken på hämnd försvunnit.

Hämndlystnaden har släppt först nu - Sydsvenskan

Nu orkar jag faktiskt berätta, säger han. Det var natten till den 7 april 1994 som den ytterst väl planerade utrotningen av minoritetsgruppen tutsi iscensattes. Slakten inbegrep även hutuer som på något sätt stod i vägen för den grupp extremister som orkestrerade det vanvettiga mördandet. Runt en miljon människor miste livet innan en invaderande gerillaarmé från Uganda drev ut mördarna till Kongo-Kinshasa, dåvarande Zaïre. Tragedin lämnade inte bara Rwanda sönderslaget och traumatiserat. Men istället för att förfalla till hämnd och anarki lyckades gerillaarmén som stoppade folkmordet successivt återskapa ett fungerande samhälle.

- Globalis.se. Rwanda är Afrikas mest tätbefolkade land.

- Globalis.se

Därför är konkurrensen om jordbruksmark stor, speciellt mellan grupperna hutuer och tutsier. Efter ett av världens värsta folkmord år 1994 har Rwanda haft en förhållandevis god ekonomisk och politisk framgång. Huvudstad: Kigali Etniska grupper: Hutu 84 %, Tutsi 15 %, Twa 1 %. Shia- & Sunni-konflikten i Mellanösterns krig – Syrien i fokus. Den muslimska världen med Mellanöstern, Arabiska halvön och Nordafrika har länge (alltid?)

Shia- & Sunni-konflikten i Mellanösterns krig – Syrien i fokus

Varit en instabil region och i modern tid har inget land haft någon demokratisk eller ekonomisk utveckling av västerländskt snitt. Undantagen är de rika Gulfstaterna som har byggt upp ett heltäckande välstånd men som i den politiska utvecklingen ligger lika långt efter som de övriga. Games. Israel och Palestina – två folks heliga land - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Världens konflikter. Konflikten mellan Israel och palestinierna har pågått under flera generationer.

Israel och Palestina – två folks heliga land - Utrikesministeriet: Global.finland: Global fostran: Världens konflikter

En viktig del av bakgrunden är den stora betydelse Palestina har för två olika religioner – judendomen och islam. Huvudorsaken är dock grundandet av den judiska staten Israel år 1948, som drev bort nära en miljon palestinska araber från sina hem. I konflikten strider två folk om samma markområden, främst Västbanken och Gaza, som huvudsakligen bebos av palestinier, men som erövrades av Israel i sexdagarskriget år 1967. Israel började därefter bygga egna olagliga bosättningar i de ockuperade områdena. Framför allt är det denna ockupation som palestinierna bittert motsätter sig. IsrHistlow.pdf.