background preloader

Animale

Facebook Twitter

Tigru. Lup cenușiu. Lupul, a cărui denumire științifică este Canis lupus, (Linne, 1821), este inclus din punct de vedere sistematic în familia Canidae (Canide), alături de câine, vulpe, șacal și enot.

Lup cenușiu

Răspândirea[modificare | modificare sursă] Dispariția[modificare | modificare sursă] Populația Lupului (verde = prezent, roșu = dispărut) Specia inițială de lup cenușiu din Alaska a dispărut de 12.000 de ani, dar cea din prezent este o subspecie, dovedește o cercetare realizată la Universitatea din California.Cercetarea a implicat analizarea unor mostre de ADN, studierea compușilor chimici a acestora și datarea cu carbon a lupilor păstrați la Muzeul Smithsonian de Istorie Naturală. Rezultatele au fost comparate cu date de același gen obținute de la lupii care trăiesc în prezent și au scos la iveală o mare diferență, ceea ce a dus la concluzia că cele două animale sunt diferite din punct de vedere genetic.

Lupul din profil (C. l. lupus) Vulpe. Vulpea, mamifer carnivor, cu numele științific Vulpes vulpes crucigera, este încadrată sistematic în familia Canidae, alături de lup, câine, șacal, enot etc.

Vulpe

Deși de obicei vulpea e considerată - automat - a fi roșcată, de fapt coloritul său prezintă o mare varietate (de la roșcat aprins până la galben-cenușiu). Se vorbește, ca urmare, de existența a trei varietăți de vulpe: de mesteacăn (cu pieptul, partea ventrală și vârful cozii albicioase, iar părțile laterale gălbui), cu cruce (care are o dungă neagră pe spinare, care se încrucișează cu cea de pe membrele anterioare; cea mai răspândită) și cărbunăreasă (cu pieptul, gâtul, abdomenul și vârful cozii cenușii sau negru-cenușiu și picioarele negre). Elefant. Elefantul (Elephantidae) (greaca veche: ἐλέφαντ- [eléfant-]ἐλέφᾱς [eléfās]) face parte din familia Proboscidea (animale cu trompă).

Elefant

Fac parte din categoria celor mai mari animale patrupede terestre, care la naștere cântăresc 100 kg. Cămilă. Morfologie[modificare | modificare sursă] Cămila se deosebește de rudele ei din Lumea Nouă prin talia corpului mai mare (înălțimea la greabăn între 225 - 345 cm și greutatea între 300 - 700 kg), și prin faptul că are una sau două cocoașe.

Cămilă

Cămilele au coada relativ scurtă (35 - 55 cm), culoarea blănii are nuanțe de la brun întunecat până la un cenușiu roșcat de culoarea nisipului. Pe când dromaderul are părul scurt ,cămila bactriană are blana cu peri foarte lungi mai ales în lunile de iarnă. Picioarele cămilelor în raport cu dimensiunea corpului sunt lungi, ele calcă pe două degete, care nu sunt acoperite de copită ci numai de o unghie îndoită care protejează degetele de la picioare care pe talpă au un sistem de suspensie alcătuit dintr-un țesut conjunctiv moale. Animalele au gâtul și capul lung, buza superioară despicată și ochii au gene protectoare lungi. Hrănire[modificare | modificare sursă] din 28 g lipide rezultă -> o energie de 1000 kJ ->28 g glucoză -> 35 g apă. Cangur. Cangurii sunt mamifere marsupiale specifice Australiei.

Cangur

Descrierea speciei[modificare | modificare sursă] Cangurul este un mamifer marsupial, având înălțimea de la 0,9 m până la 3 m și masa de la 3 kg până la 150 kg, în funcție de specie și de sex. Cangurii sunt animale plantigrade. Mai sunt denumiți macropozi, ceea ce înseamnă „picior mare”, din cauza dimensiunilor picioarelor. Astfel, ei folosesc sincronizat ambele membre inferioare pentru a parcurge o distanță terestră mare. Etimologie[modificare | modificare sursă] Când englezii au ajuns în Australia au văzut un animal ciudat care se deplasa sărind. Cimpanzeu. Cimpanzeu desemnează două specii de maimuțe, genul Pan, familia hominidelor, ordinul primate.

Cimpanzeu

Aceste antropoide din Africa ecuatorială sunt animalele cele mai apropiate fizic și genetic de specia umană. Etimologie[modificare | modificare sursă] Descriere[modificare | modificare sursă] Un cimpanzeu adult atinge o înălțime cuprinsă între 0,9 și 1,7 m, în poziție verticală. Greutatea la mascul este de 35-70 kg, iar la femelă 25-50 kg. Ursul carpatin. Numarul ursilor bruni este in continua scadere, fiind estimat la circa 100.000 de exemplare.

Ursul carpatin

Conform World Wide Fund for Nature este urgenta nevoie de programe de protectie pentru aceasta specie. Aspectul exterior si dimensiunile Ursul brun frapeaza prin aspectul si talia sa. Se diferentiaza de celelalte rase de ursi prin dezvoltarea excesiva a musculaturii cefei si spatelui, dandu-i aspectul unui animal cocosat. Este animal plantigrad, calcand pe toata talpa piciorului, similar omului.

Animal corpolent si musculos, urusul carpatin prezinta un cap lat, masiv, de forma rotunda spre ovala. Blana este deasa alcatuita din peri moi, mai lungi pe fata, abdomen si fata interna a membrelor. Pisică de casă. Pisica de casă, pisica domestică sau mâța este un mamifer din ordinul carnivorelor, familia Felidae, subfamilia Felinae (feline).

Pisică de casă

Câine. Linia prezentă de câini a fost domesticită din lupii cenușii cu aproximativ 15.000 ani în urmă.

Câine

Deși au fost găsite în Siberia și Belgia rămășițe de câini domesticiți în urmă cu aproximativ 33.000 de ani, niciuna dintre aceste specii nu pare să fi supraviețuit după ultima glaciațiune. Testarea ADN-ului sugerează o scindare evoluționară între câini și lupi în urmă cu circa 100.000 ani, dar nu au fost găsite specimene mai vechi de 33.000 ani care să fie în mod clar, morfologic, câini domestici.