background preloader

Lallalies

Facebook Twitter

Betyg - Så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till.

Betyg - Så funkar det!

Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Svensk, arabisk, somalisk och engelsk textning går att slå av och på med "Subtitles/CC" nere till höger i videofönstret. Ett samarbetsprojekt pågår nu för att översätta till fler språk. Filmen finns också i en teckenspråkstolkad version. Filmen bygger på de frågor om betyg och kursplaner som Anna Karlefjärd (lärare och betygsforskare) och andra lärare har fått från elever och föräldrar. Det här tar filmen upp: Nytt skolspråk Nya styrdokument för skolan gör att skolspråket förändras en del och det kan göra att det blir svårare för elever, vårdnadshavare och lärare att förstå varandra.

Varför ny läroplan och ny betygsskala? Kunskapskrav Kommunikativ kursplan Hur sätter vi betyg? //Uppdatering maj 2016// Bok%20och%20antologi%20Unos%20Uno%20%2D%20Att%20f%C3%B6r%C3%A4ndra%20med%20teknik. 10 Steps To A Successful School iPad Program. 10 Steps To A Successful School iPad Program by Sam Gliksman, Author of iPad in Education for Dummies iPads have quickly become a the hottest commodity in educational technology.

10 Steps To A Successful School iPad Program

Apple reports that schools are purchasing iPads over MacBooks by a ratio of 2:1. However, the rush to purchase the latest technologies often precedes the careful planning and preparation that’s crucial to their success as educational tools. There’s simply no magic pill – whether it’s the laptop, smartboard, iPad or the next device that comes along in a year or two. Here’s a list of ten requirements for a successful iPad implementation in schools. 1. Don’t consider purchasing iPads without an appropriate technical infrastructure to manage and deploy them. Do you have adequate incoming Internet bandwidth? 2. Our educational institutions roll along year after year and yet it’s the question that’s rarely discussed.

Any successful initiative requires that your entire organization be on the same page. 3. 4. Vad är Bedömning för lärande? Bedömning för lärande är ett förhållningssätt till kunskap och lärande med syftet att främja elevers lärande och kunskapsutveckling.

Vad är Bedömning för lärande?

Det handlar om att elev och lärare aktivt använder sig av bedömning som ett redskap i lärandeprocessen under tiden den pågår. Bedömning för lärande bygger på en grundläggande idé: Att tecken på elevernas lärande används för att anpassa undervisningen så att den möter elevernas omedelbara inlärningsbehov. För att dessa tecken ska bli synliga behöver läraren redan i sin planering tänka in vilka tecken som kan synliggöras och hur bedömningen kan ske. Bedömning för lärande kallas även för lärandebedömning och formativ bedömning. Det finns ett starkt samband mellan elevers prestationer och deras lärares förmåga att utveckla och tillämpa klassrumsbedömning av hög kvalitet. Att tydliggöra mål, undervisningsprocesser och hur bedömningen både mäter och understödjer lärandet behöver vara en central utgångspunkt i undervisningsplaneringen.

Drive. Jag heter Johan Lindström och jobbar som skolledare. Alla synpunkter i bloggen är mina egna. @Aland72 på Twitter. Mer till kunskapsvägg åk 4-6. Nu tror jag att väggen ska vara i stort sett komplett även för åk 4-6.

Mer till kunskapsvägg åk 4-6

Det jag vet som fattas är moderna språk. Ska försöka få till det också här framöver. Upplägget ser likadant ut som de tidigare jag har lagt ut. Till varje ämne så är det de ämnesspecifika förmågorna, det centrala innehållet samt kunskapskraven för E, C och A nivå i åk 6. Kunskapskraven är skrivna med du istället för eleven, annars så är det samma text som kunskapskraven i Lgr 11. Vill du titta på de andra ämnena eller kunskapsväggen för åk 1-3 så hittar du dem under kunskapsvägg i menyn.

Kilskrift. Svenska. Hjärnforskare vill att skolan tänker om. Annons Publicerad kl Dela Skicka länk via e-post Mest läst Senaste nytt Brännpunkt 25/4 ”Rätten till privatliv måste skyddas bättre” Advokaten Anne Ramberg ...

Hjärnforskare vill att skolan tänker om

Utrikes 25/4 Svensk major fördes bort i östra Ukraina OSSE-observatörer greps. Näringsliv 25/4 FP: Sälj Nuon – enda förnuftiga beslutet ”Ska inte behöva acceptera ... Teknik och telekom 25/4. Nyckelstrategiernas nyckelstrategi. Det är 1988 och en 11-årig Joakim sitter i sin skolbänk, redo för eftermiddagens OÄ-lektion. ”Då kan ni slå upp böckerna på sidan 82 och så börjar Sofia läsa”.

Nyckelstrategiernas nyckelstrategi

Så kunde en lektion inledas. Jag hade ingen aning om vilket syfte eller mål lektionen hade. Jag visste inte vad den skulle leda fram till, vad jag skulle vara särskilt uppmärksam på eller varför jag över huvud taget satt där jag satt. Jag lyssnade bara lydigt på Sofia när hon läste om Brasiliens naturtillgångar. Och jag höll stenkoll på klockan. 79 minuter kvar tills det skulle ringa ut.

Det här är ingen personlig vendetta mot min mellanstadielärare. I ena änden av vårt uppdrag har vi läroplanen och i andra änden eleverna. Det bästa sättet är att jobba med tydliga exempel. Men det är inte alltid man har tid att konstruera egna exempel. Oavsett hur vi väljer att göra, är i princip alla försök bättre än att inte försöka alls.

Inspiration och kunskap för SO-intresserade. SO. Mia Brundin förstelärare i SO-ämnen i Leksands kommun. Klass 6B Åkerö skola.