background preloader

Test

Facebook Twitter

Simon Matiwos- Svensk Mästare Poetry Slam 2015, " Tänk om" KARIN PIHL: Vi behöver inga kommunala DJ:s | Karin Pihl. Alla unga kan inte bli entreprenörer, även om Sveriges kommuner verkar tro det när de erbjuder sommarjobb. På 2010-talet är ingenting så ute som att ha tråkigt. Engagemang är däremot jättebra. Att döma av de kommunala sommarjobben som erbjuds i huvudstaden är det inget fel på Stockholms stads trendkänsla. Som tonåring kan man, utöver de klassiska sommarjobben, arbeta med att driva antirasistiska jämställdhetsprojekt. Stockholm är inte den enda kommunen som satsar på det ungdomarna gillar.

Alla är dock inte lika nöjda. Antalet ansökningar till yrkesprogrammen på gymnasiet har minskat kraftigt. Det är inte fel att anordna jämställdhetsseminarium, spela musik och utveckla sina kreativa idéer under sommaren. Givetvis är det bra att det finns unga entreprenörer. Trenden är tidstypisk. Uppsala kommun motiverade sin danssatsning med att de vill introducera kreativa yrken och visa att man kan försörja sig som kulturarbetare. Skriva mikronovell - flash fiction. Tio bra böcker för unga | enligt O. Nu har många lärare semester och jag har på flera håll sett just lärare önska tips på nya och bra ungdomsböcker. Jag tänkte bidra med en lista hyfsat färska och mycket bra böcker. Som vanligt har jag läst fler böcker av kvinnor än män, men så ser det lite ut i genren också. Du, bara, Anna Ahlund (2016) handlar om John och Frank och att våga vara kär.

Charmig och rolig, men också en känslosam och stark bok. Djupa ro, Lisa Bjärbo (2015) handlar om en grupp vänner som kommer tillbaka hem för att begrava en vän. Jag lever, tror jag, Christine Lundgren (2016) handlar om Kim som under våren i trean mister sin bästa vän Moa. M varken mer eller mindre, Petra Backström (2016) handlar om Maj som är 19 år och har ett minst sagt komplicerat kärleksliv. Om jag var din tjej, Meredith Russo (2016) handlar om Amanda, som tidigare var Andrew men är för övrigt en befriande normal kärlekshistoria. Onanisterna, Patrik Lundberg (2014) om hur Kim försöker hitta sig själv och flyr småstaden för Malmö.

Läs också: Gäddan. Íslenska liðið er stærst | pluggasvenska.nu. Som uppvärmning inför söndagens átta liða úrslit gegn Frakklandi har vi ställt samman en liten isländsk fotbollsparlör • Ingen kan ha missat att islänningarna skriker áfram Ísland! När de hejar på sitt lag. Men hur säger en isländsk supporter stolpe in, högerback eller cykelspark? I detta inlägg reder vi ut de isländska fotbollsbegreppen. Island skördar stora fotbollsframgångar i Frankrike. Som uppvärmning inför söndagens átta liða úrslit gegn Frakklandi (kvartsfinal mot Frankrike) har vi ställt samman en liten isländsk fotbollsparlör. Vi inleder med några hyllningsfraser till det isländska landslaget i allmänhet och dess förbundskapten i synnerhet. Det har ju hittills gått väldigt bra för islänningarna i EM 2016. Och innan vi ger oss i kast med den isländska fotbollsordlistan listar vi några användbara fotbollsfraser. Island är känt för sin språkpuristiska hållning. Grammatisk exkurs: knöttur, knött, knetti, knattar Isländska är ett flekterande språk.

Liknande inlägg. Ondskan - Jan Guillou. Texttyper. Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. En sammanfattning av olika texttyper (pdf) Arbetsansökan , Artikel , Fabel (1) , Facklitteratur , Ledare , Manual , PM , Rapport , Recept , Referat , Reportage , Uppsats och Utredande text . . Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett . . Debattinlägg , Debattartikel , Essä (essay) , Hypertext , Journalistisk text , Inlägg , Manifest/Programskrift , Recension och Reklamtext .

Denna typ av text handlar om att framhäva sig själv som bäst lämpad för ett visst arbete. En nyhetsartikel följer ofta ett mönster med rubrik och ingress som har till uppgift att sammanfatta artikeln. Ordet blogg kommer från engelskans 'weblog' som betyder webbjournal eller personlig och öppen dagbok på webben. En text som drivs aven tes, ett ställningstagande. Mer info om: Text som påtalar och förmedlar känslor och väcker åtanke. Berättande text. Jordgubbar och smultron. Det första ledet, jord, är ett relativt vanligt prefix för växter som växer nära jorden eller marken (jämför jordärtskocka, jordnöt med flera). Det andra ledet, gubbe, anses vara ett gammalt svenskt dialektord med betydelsen ’liten klump’.

Ett konstigt ord kan man tycka, som möjligen passar bättre på andra växter. Och regionalt har jordgubbe faktiskt också använts som benämning på potatis. Jordgubbe har huvudsakligen använts de senaste hundra åren eller så i svenskan, men har förekommit åtminstone sedan 1600-talet. Det ursprungliga ordet för både jordgubbar och smultron är dock jordbär (jämför tyskans Erdbeer). Att man i de flesta språk inte skiljer på våra begrepp jordgubbe och smultron beror helt enkelt på att jordgubben är ett slags smultron, en framodlad hybrid av olika smultronarter. Smultron i sin tur är ett gammalt svenskt ord. Våra kära gubbar är alltså odlade smultron, och smultron som är lite större, som klumpar helt enkelt. Källkritik botar nutidens ryktesspridning - Smålands Dagblad. NÄR JAG år 2004 i åttan gjorde en skolresa till Polen och Tyskland, för att under en veckas tid besöka olika koncentrationsläger från andra världskriget, hade vi med oss en mycket kunnig reseledare som guidade oss under resans gång.

Vid en av alla långa bussturer genom det polska landskapet åkte vi förbi en stor och isolerad byggnad med futuristisk stil, varpå guiden berättade för oss att NASA skulle starta några rymdprogram där. Alla vi tittade storögt på guiden, förvånade över nyheten, när hon då utropar: ”Gick ni på det?!” , och därpå förklarar anledningen till sin överdimensionerade lögn.

Hon berättade att Adolf Hitler i boken Mein Kampf hade skrivit att det för oss människor är lättare att gå på stora lögner än små, eftersom det är svårt för oss att tro att någon annan person kan hitta på så ”kolossalt stora lögner”. ÅR 2004 hade Facebook precis grundats och smarta telefoner var inte en ”varje-mans” ägodel. Twitter och Instagram var bara avlägsna drömmar. Mer läsning: Lögn spreds snabbt. Lögn spreds snabbt - Smålands Dagblad. ”Nu har man varit på skolavslutning i en av Sveriges vackraste kyrkor Norra Sandsjö kyrka där skotthålen i dörren sen vi försvarade oss från danskarna finns kvar” börjar ett personligt inlägg på Facebook på skolavslutningsdagen. Sedan påstår personen som skrev att ”i dag var korsen nedplockade och sånger på arabiska sjöngs”. Gick därifrån Personen skriver, följt av svordomar och tillmälen, att han inte var ensam som gick ut därifrån.

Snabbt delades inlägget av hundratals personer och kommentarerna var bittra och hatiska, inte minst mot att det sjöngs på arabiska, men också mot att korsen hade plockats ner – vilket alltså inte var sant. Kyrkan har svarat på ursprungsinlägget med följande: ”Det har kommit till vår kännedom att det florerar ett inlägg på Facebook om årets skolavslutning. Medvetet gjort ”Det här var en medveten lögn, med en agenda bakom”, skriver en person som kommentar till det hela. Lotta Olsson, komminister, var med på skolavslutningen. Vad tycker du om detta, Lotta Olsson? Planera för svårigheter så får du fler att lyckas! | Förstelärare i Svedala. Tänk dig en solig försommardag vid en sjö. På stranden trängs tonåringarna för att utföra ditt uppdrag, att ta sig över till den andra stranden.

Du har undervisat dem grundligt i all teori, det har torrsimmats, övats rörelser och teknik, precis som du har gjort med så många andra klasser genom åren. Pang! Startskottet går, eleverna slänger sig i vattnet och är på väg. Efter några minuter ser du resultatet; snabbsimmarna springer glädjestrålande upp ur vågorna, efter en stund kommer en hel hög ungdomar som klarat av uppgiften och ytterligare lite senare hasar sig några trötta upp på stranden.

Tre grabbar står fortfarande kvar på andra sidan och lattjar med en boll, två tjejer vände om efter första kallsupen och en annan elev fick du livrädda efter halva sträckan. Nu är jag ju inte simlärare, men väl språklärare med många år i yrket och jag känner igen att elever får uppgifter där vi på förhand kan förutspå resultatet. Tre behovsområden blev tydliga: 1. Så planerade jag Resultat? 2. 3. Bullen brevfilm. Tove Jansson läser noveller ur Lyssnerskan | Arkivet. I Tove Janssons novellsamling "Lyssnerskan" från 1971 finns starka och suggestiva noveller om tristess, besatthet och vår längtan efter vänskap, spänning, ömhet eller konst. Lyssnerskan är en novellsamling med starka och suggestiva berättelser om vardagslivets mystik och tristess. Vissa av novellerna tangerar Tove Jansson liv. T.ex. i Vargen försöker huvudpersonen roa en japansk tecknare som vill se vilda djur.

De beger sig till ett deppigt Högholmen. Ett genomgående tema i novellsamlingen är besatthet. Ekorren är en berättelse om en kvinna på gränsen till sammanbrott som har isolerat sig på en ö och ser en ekorre hon vill bli vän med. En ung kvinna förföljer sin favoritförfattare i Brev till en idol I En kärlekshistoria ser en målare en skulptur av en stjärt på biennalen i Venedig och inser att han måste äga den. Novellen Svart-vitt har undertiteln Hommage à Edward Gorey och är en skräcknovell om psykiskt sammanbrott och perfektion. Den sovande mannen känns som en kriminalhistoria. Några ord till min kära dotter, ifall jag hade någon. Min kära Betti, du blir stor: Du från din docka hunnit växa... Utav din hulda, fromma mor Tag, för din framtid, denna läxa! Uti den värld, du knappast sett, Så många öden förefalla; Men med ett glatt och sedigt vett Skall Betti segra på dem alla. På livets bana varsamt gå, Men tro ej allt vad ont man säger! Vår värld, min Betti, är ändå Den allra bästa värld, man äger.

Den är - vad den beständigt var - Bebodd av kloka och av dårar; Och - noga överlagt - den har Mer rätt till löje än till tårar. För mycken misstro föder agg, För mycken lättro ångrens smärta: Tänk ej i varje ros en tagg, Ej dygd i varje manligt hjärta! Väl dig, om jämt du följa vet Försiktighet, den kloka gumman: Den, jämte känslig glättighet, Är av all vishet huvudsumman.

Med läsning öd ej tiden bort - Vårt kön så föga det behöver, Och skall du läsa, gör det kort. Ett odlat vett, en upplyst själ - vad - kunna böcker blott det skänka? Behaget är med fliten släkt: I nyttig snällhet sätt din heder! Brev utan avsändare - Novell.nu. Pennan känns lätt som en fjäder i handen. Jag tittar ut genom fönstret där en tunn molnslöja sveper förbi. Brevpappret är vackert. En rosafärgad ros pryder det högra hörnet och jag skriver dagens datum högst upp till vänster. Handstil. Alltid handstil. Som barn fick jag höra att jag var duktig i välskrivning. Vid samma tidpunkt varje år sätter jag mig tillrätta vid skrivbordet med den blanka valnötsskivan. Det blir som alltid en årsberättelse. Jag skriver om de människor som fallit ifrån. Den vackra brevpappret är välfyllt. Jag vet inte om du fortfarande bor kvar på samma adress. Den mellersta skrivbordslådan är fortfarande utdragen. Nästa år ska jag skriva ännu ett brev. Breven jag skriver till dig skänker mig glädje, trots att det aldrig kommer några svarsbrev tillbaka.

Brevet till mig själv | Förstelärare i Svedala. Psykologen och forskaren Angela Lee Duckworth undersöker vad som får vissa att lyckas bättre än andra i livet. Hon menar att det är förmågan att arbeta uthålligt mot ett långsiktigt mål som är framgångsfaktor nummer 1. Hon kallar förmågan ”to grit”, på svenska ungefär ”bita ihop och kämpa på”. Inom idrottsvärlden används ofta visualisering av målet inom mental träning, för att öka chanserna att prestera väl. Att detta gäller även inom skolans värld, visar en studie från 2001, som professor Joanna Giota gjort. Det här är en övning där eleverna får fundera kring vem de är just nu och sedan skapa positiva, långsiktiga målbilder.

Så här jobbade vi denna gången. Åter till 2015. Dags för eleverna att fundera över hur de är just nu, vilka intressen, vilken personlighet, vilka mål med skolan de har och vilka tankar de har kring sin egen framtid. Det är också roligt att väva in dagsaktuella händelser, både ifrån den lilla och stora världen. Att diskutera: 1. #1066 Skriv brev till ditt framtida jag. Skriv ett brev till ditt framtida jag. Du kommer garanterat att lära dig mycket nytt om dig själv, och fascineras av hur du över tid förändras som person.

Börja brevet med att skriva vilket datum som du tidigast får läsa brevet! Själv har jag valt endast ett antal år fram i tiden, för att inte dö av nyfikenhet och väntan. Dessutom hinner det hända osannolikt mycket på endast ett fåtal år. Börja sedan skriv och rita hur ditt liv ser ut idag. Vad sysslar du med nu för tiden? Skriv sedan hur du tänker dig att din framtid kommer se ut. Ett sådant brev hittade jag för några år sedan i min skrivbordslåda. Inlägg: Lisa, 365-are 1 timme eller mindreGratisSjälvVarsomhelst. Kom till Sverige från Syrien för 2 år sedan – fick toppbetyg. När 16-åriga Adella Kouki först kom till Sverige från Syrien tog det bara en vecka innan hon fick börja i skolan. Två år senare går hon ut nian med toppbetyg, 322,5 meritpoäng, av totalt 340 möjliga.

"Genom en enastående och inspirerande insats av hårt arbete, nyfikenhet och lust till lärande kan Adella, efter att ha kommit som flykting från Syrien i årskurs sju, i årskurs nio visa upp ett meritvärde på 322,5 poäng.” Så lyder motiveringen från utbildningsnämnden i Södertälje, som delat ut ett grundskolestipendium till sex niondeklassare som på olika sätt har utmärkt sig under sin studietid. 16-åriga Adella Kouki från Pershagenskolan är en av dem. – Det känns så bra. Jag visste att jag skulle få höga betyg då jag har jobbat så hårt. Adella har bara bott i Sverige i två år, men det har inte hindrat henne från att få toppbetyg. . – Jag kunde inte svenska, så i början pratade jag engelska.

Adella är tacksam för sina klasskamraters hjälpsamhet, som alla var svensktalande. “Man måste bestämma sig” Hur ska elever lära sig stava om ingen rättar felen? Publicerad: 10 June, 2016 En pedagogik inom skolvärlden går ut på att man inte ska rätta barnens stavfel – för då försvinner berättarglädjen. Jag tycker detta är helt felaktigt. Man behöver ett bra skriftspråk för att klara sig i samhället. Jag har under årens lopp följt debatten om hur den svenska skolans resultat blivit allt sämre vid internationella jämförelser. På senare år har mitt barn börjat skolan samtidigt som jag själv bytt karriär och numera är verksam inom skolväsendet, dock inte som lärare. På en av de skolor jag arbetat på, blev jag förvånad över att så många elever hade svårt att skriva läsligt, och hade stora problem med stavningen.

Sedan mitt eget barn börjat skolan har jag dock fått vissa insikter. Denna pedagogik går i korthet ut på att man inte ska gå in i en text som barnet har skrivit och rätta eventuella stavfel. Jag vill tillägga att mitt barn inte har haft några svårigheter att lära sig att läsa och dessutom tycker om att läsa både böcker och tidningar. S dikttävling 2016 – Tema Hopp. Att skriva faktatexter - Mia Kempe. Att skriva poesi är skoj. Eleverna utvärderar min undervisning. Rönningefemmor snackar snyggast. Våga drömma! : Riovanschen. Reportage. Reportage och krönika. Krönikor. Krönikor. Att ta ansvar för sin egen läroprocess. Sökresultat: 190343,188284,185948 - UR Skola. En lektion i hur sociala medier påverkar oss. Sommarläsning #4. Vad är cut-up poesi och hur kan du använda det i undervisningen? Diktanalys – Poster by Annika Sjödahl. Han härmar 50 dialekter på tolv minuter.

Svenska (åk 6-9) Konsten att skriva referat med ämnesrelaterat språk. Träna hjärnan och bli smartare. 20. Podcasten som blev en POPcast – om populärkultur i undervisningen. De fem lässtrategierna: Förutspå - UR Skola. Killar och tjejer. "Sluta Klaga" - Elise Ekmen, Silvermedaljör i individuellt Poetry Slam-SM 2015. Jag är så jävla trött på att vi tittar bort när våra killkompisar går över gränsen | Metro.