background preloader

Ενάντια στην [αφηρημένη] εργασία

Facebook Twitter

Ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της εθνικής σου οικονομίας - δούλεψε δωρεάν! Σε παλιότερη ανάρτηση είχαμε γράψει ότι: Πριν λίγες μέρες, το CNN FORTUNE δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο "Απλήρωτη εργασία: Η νέα κανονικότητα;" ("Unpaid jobs: The new normal? ") Σε αυτό το άρθρο, το CNN παρουσιάζει την απόλυτη ξεφτίλα, ούτε στη Ζιμπάμπουε, όταν η χώρα είχε περάσει από υπερπληθωρισμό οι εργάτες δε δέχονταν αυτό που δέχονται οι εργάτες στις ΗΠΑ (και όχι μόνο στις ΗΠΑ). Συγκεκριμένα, το CNN μας λέει ότι αρκετοί εργάτες δέχονται πλέον να δουλέψουν...ΔΩΡΕΑΝ, χαρίζοντας τα πάντα στον εργοδότη, μπας και μετά τους προσλάβει, ή για να μην αισθάνονται άχρηστοι και άεργοι. Εκμεταλλεύονται δηλαδή και την περηφάνια που (καλώς) νοιώθει ο εργάτης όταν παράγει κάτι, προκειμένου να τον βάλουν να δουλέψει ακόμα και χωρίς μισθό. Τώρα ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό του νερού και το φούρναρη που πουλάει το ψωμί; Ακολουθεί το ρεπορτάζ του CNN, μεταφρασμένο στα ελληνικά:Απλήρωτη εργασία: Η νέα κανονικότητα; Γιατί οι άνθρωποι εργάζονται δωρεάν; «Μαθαίνω πολλά και αισθάνομαι πολύ καλά γι 'αυτό.

Shift Magazine » Features issue 11 » Werner Bonefeld: ‘What is the alternative?’ Krise und Kritik der Warengesellschaft. A slightly modified version of this article appeared in: Denknetz Schweiz (Publisher): Denknetz Jahrbuch 2010. Zu gut für den Kapitalismus. Blockierte Potenziale in einer überforderten Wirtschaft Pages 12 - 19, Edition 8, Zürich 2010 "Capital itself is the moving contradiction, [in] that it presses to reduce labour time to a minimum, while it posits labour time, on the other side, as sole measure and source of wealth.

" Marx, Grundrisse: pg. 706 So-called technical progress and the constant rise in productivity are regularly presented as a potential path to the good life and the solution to all the problems of humanity. Where does the error lie? Nevertheless, this does not yet answer the question of what effect prolonged, competition-induced increases in productivity have on the global capitalist system as a whole. Productivity, Value and Material Wealth This difference between the two forms of wealth is in no way self-evident. The Necessities of the Production of Abstract Wealth Notes. Krise und Kritik der Warengesellschaft. Innovation through Firearms, Expansion through War: A Look back to the Origins of Abstract Labor The Enlightenment myth that the modern commodity-producing system sprang forth from a “Civilizing Process” (Norbert Elias) as the product of peaceful trade and development, bourgeois industry, scientific curiosity, inventions that raised the standard of living, and daring discoveries in opposition to the brutal culture of the so-called Middle Ages has proven tenacious.

As the bearer of all these beautiful things is named the modern “autonomous subject,” which supposedly freed itself from feudal-agrarian bonds in favor of the “freedom of the individual.” What a shame then that the form of production that arose from this mass of pure virtues and progress is characterized by mass poverty, global pauperization, world wars, crises and destruction. The truly destructive and murderous results of modernization point to a different origin than that of the official ideological fairytale. Πρωτοσέλιδες ειδήσεις για το ζήτημα της εργασίας [αφηρημένης και μη] « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Από το πρωτοσέλιδο των Νέων: Τόσο τεμπέλης, μάλιστα, που ποτέ δεν βρήκε χρόνο για να ολοκληρώσει την “Ωδή στην Εργασία” και “Τα Σονέτα του Προλετάριου”… Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος “δεν μασάει τα λόγια του” όσον αφορά την εργασιακή -και όχι μόνον- ηθική διαφόρων ιερών τεράτων της νεοελληνικής ποίησης.

Μπαίνω στον πειρασμό και αναδημοσιεύω ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο της Χάρης Ποντίδα [Περί ποίησης και τεµπελιάς] (οι υπογραμμίσεις δικές μου): Η ερώτηση (που του έθεσε ο Γρηγόρης Ψαριανός) αφορούσε την επικριτική άποψη που είχε καταθέσει σε συνέντευξή του, πριν από µια δεκαετία περίπου, για τον Σεφέρη.

Είχε αναθεωρήσει άραγε;«Καθόλου», απάντησε. «Η αντίρρησή µου πηγάζει από κάποιες µικρές λεπτοµέρειες. Τσ! Συνομοταξία τεμπελχανάδων!!! Είμαι πεπεισμένος, πλέον, ότι πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου απαξίωσης της μισθωτής εργασίας! Οπότε, Διευκρίνηση: με τον λογαριασμό για τα καπνά, τα ποτά, τις πιτσιρίκες και… και… και… θα επιβαρυνθούν οι ίδιοι. Τα πρωτοσέλιδα από το news24|7. Like this: “Πώς έχεις την απαίτηση να αλλάξεις αυτόν τον κόσμο αν δεν τον έχεις γνωρίσει ακόμα;” « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος.

Ο Gianfranco Sanguinetti (στο μέσον) στο Μέλνικ της Τσεχίας τον Ιούλιο του 2004. Περισσότερα για τη φωτογραφία (πηγή, links κ.λπ.) στο τέλος. Ο Greek Rider στο σημείωμά του Χτυπήστε τους ύπουλα! Αναφέρεται στο “Σαμποτάζ ως μιας εκ των Καλών Τεχνών”, στους τρόπους, δηλαδή, με τους οποίους οι εργαζόμενοι μπορούν να αντιδράσουν στην ασυδοσία των αφεντικών. Τα όσα αναφέρει μού θύμισαν τα όσα έγραφε ο Τζανφράνκο Σανγκουινέττι το μακρινό 1978 σε μια επιστολή του προς τον Γκυ Ντεμπόρ. Υπενθυμίζω ότι οι δυο τους ήταν τα δύο τελευταία ["εναπομείναντα"] μέλη της Καταστασιακής Διεθνούς, και είχαν μάλιστα υπογράψει και τη ληξιαρχική πράξη θανάτου της με το Αληθινό Σχίσμα στη Διεθνή, το 1972.

Στη συνέχεια το έριξαν [ελαφρώς...] στη συνωμοσιολογία. Ιδού λοιπόν τα σχετικά αποσπάσματα από την επιστολή του Τζανφράνκο Σανγκουινέττι στον Γκυ Ντεμπόρ, 15 Αυγούστου 1978: Πηγή: Incontrolado – Βουαγιέ κ.ά., Αντισανγκουινέττι – Περί Τρομοκρατίας και Μυθολογίας, εκδ. Σημειώσεις [4] Ψευδώνυμο του Σανγκουινέττι. 1. Η απαξίωση της εργασίας « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Το ‘χω πει, το ‘χω ξαναγράψει, ας το επαναλάβω: Πρόκειται περί οργανωμένου σχεδίου. Οι σκοτεινοί και ύπουλοι κύκλοι της κεφαλαιοκρατίας απαξιώνουν την εργασία. Διαβάζουμε, για παράδειγμα, στη χθεσινή Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία [στο ένθετο με τα επιλεγμένα άρθρα των The New Times, σελ. 3] και στο άρθρο του Μartin Fackler “Μηδενικές οι προοπτικές για τους νέους στην Ιαπωνία”: Μικρές πιθανότητες να βρει κανείς κάποια έμμισθη θέση εργασίας.

Η παραπάνω προτασούλα [προσέξατε το "έμμισθη";] δεν υπάρχει στο άρθρο, αποτελεί όμως από μόνη της ένα “παράθυρο” στη σελίδα, άρα πιθανότατα είναι κάποια προσθήκη είτε του ίδιου του συντάκτη είτε κάποιου συντάκτη ύλης της αμερικανικής εφημερίδας. Είναι όμως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στην Ιαπωνία. Κατά τα άλλα, το άρθρο αναλώνεται σε παρατηρήσεις νεαρών, κυρίως, Ιαπώνων πως για όλα φταίνε “οι μεγαλύτερες γενιές που αρνούνται να παραμερίσουν” και οι νέοι το μόνο που βρίσκουν είναι part-time κακοπληρωμένες εργασίες. Αλλά αυτά δεν γίνονται. Ω, ναι! Η εργασία και το κεφάλαιο είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Να τελειώνουμε με την εργασία, τη βιομηχανική κοινωνία και τις ψευδαισθήσεις της αριστεράς (προκήρυξη στα γαλλικά) « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Αρχική > Gruppe Krisis, Θεωρία της Αξίας, Μανιφέστο Ενάντια στην Εργασία > Να τελειώνουμε με την εργασία, τη βιομηχανική κοινωνία και τις ψευδαισθήσεις της αριστεράς (προκήρυξη στα γαλλικά) Η προκήρυξη που ακολουθεί βασίζεται σε μια προκήρυξη που μοίρασαν στην Γκρενόμπλ, στις διαδηλώσεις της 12ης Οκτωβρίου, τα μέλη της ομάδας Libeludd (Libertaires et luddistes – Ελευθεριακοί και Λουδδίτες).

Ωστόσο, η προκήρυξη “τροποποιήθηκε άγρια” (επειδή η κριτική που ασκούσε στην εργασία και στον καπιταλισμό ήταν πολύ περιορισμένη). Η νέα της εκδοχή (αυτή που εμφανίζεται στη συνέχεια) μοιράστηκε στις διαδηλώσεις ενάντια στο συνταξιοδοτικό που έγιναν στο Μπουργκ και στην Ορλεάνη. Συνδέσεις και τα λοιπά στο τέλος της προκήρυξης (και σε διάφορα ποστ αυτού του ιστολογίου). Tract_Manifeste_contre_le_travail_la_societe_industrielle_et_les_illusions_de_la_gauche_32 Like this: Like Φόρτωση... Δεν επιτρέπονται σχόλια. Το ιερό δικαίωμα στην [αφηρημένη] εργασία « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος.

“Προλετάριοι όλων των χωρών, τέρμα η δουλειά!” – Το λέει κι ο Στρος-Καν του ΔΝΤ « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Με το σύνθημα, “κλείνει” το κείμενο της γερμανικής ομάδας Krisis (1999) [περισσότερα στα ποστάκια, “Ένα πτώμα κυριαρχεί στην κοινωνία – το πτώμα της εργασίας” και Η εργασία και το κεφάλαιο είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος ]. (Το ίδιο ακριβώς σύνθημα, αν δεν κάνω λάθος, είναι [ήταν;] γραμμένο και στο κτήριο του ΟΤΕ στη Σταδίου, δίπλα στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη – δεν είχα μαζί μου φωτογραφική μηχανή…) Φαίνεται όμως ότι γερμανούς… εξτρεμιστάς δεν διαβάζουν μόνον οι ρακένδυτοι προλετάριοι, σαν κι ελόγου μου, αλλά και διακεκριμένα μέλη της διεθνούς , όπως ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου [you know...] .

Τι είπε ο σύντροφος [εκ σοσιαλιστών] Dominique; Πως, “Λόγω της παγκόσμιας κρίσης χάθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα χαθούν ακόμη στα επόμενα χρόνια.” Όου για! Και ο σύντροφος [εκ σοσιαλιστών] Dominique προσέθεσε με νόημα: Όου για! Και πώς θα εξασφαλίσει τα κέρδη του το κεφάλαιο τα επόμενα χρόνια, που δεν θα έχει στη… δούλεψή του 400 (!) Όου για! “Για να βρούνε δουλειά οι νέοι είμαστε έτοιμοι να πάμε και φυλακή” « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. “Για να βρούνε δουλειά οι νέοι είμαστε έτοιμοι να πάμε και φυλακή” Ακολουθεί δήλωση πολιτικού ανδρός: Εμείς για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων είμαστε έτοιμοι να πάμε φυλακή . Πιστεύουμε, όμως, ότι κανείς δεν θα μπορέσει να μας συλλάβει. Θα είμαστε χαμένοι σε ένα ποτάμι λαού που είναι αποφασισμένος να υπερασπισθεί το δικαίωμά του στη εργασία . Μπρρρ! Ξύπνησαν μέσα μου οι χειρότεροι εφιάλτες του 20ου αιώνα… Ποιος ο πολιτικός ανήρ; Διαλλλιέχτεεεε! [Arbeit Macht Frei] [υπουργός Διαφωτισμού και Προπαγάνδας του προηγούμενου] [Η προσωποποίηση της πρωταρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου σε καθεστώς κρατικού καπιταλισμού] [Ο πρώτος επικεφαλής της "Τσεκά", κι αφού οι μυστικές υπηρεσίες της ΕΣΣΔ διηύθυναν το GULAG - το σύστημα στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας- είπα να "δυσκολέψω" λίγο το τεστ.]

[Επικεφαλής του ψηφοδελτίου του "Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής - Ελεύθερη Αττική, στις περιφερειακές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής.] [επικεφαλής των Ερυθρών Χμερ της Καμπότζης. Ποιος; Ποιοοοοος;;; Μερικοί ακόμη φετιχιστές της εργασίας « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Πρόκειται για κάποια παλληκάρια και κορασίδες που πρόσφατα άνοιξαν ένα μπλογκ με τον απίθανο τίτλο: και οι οποίοι προπαγανδίζουν το ο εστί μεθερμηνευόμενον: 30 ώρες εργασίας τη βδομάδα για 900 ευρώ καθαρά το μήνα.

Μπαρδόν! ; Αν θεωρήσουμε τον κατώτερο μισθό σήμερα ως 740 ευρώ, τι ζητούν τα παλληκάρια; Επιπλέον 40 ώρες “ελεύθερου” χρόνου το μήνα, και 160 ευρώ επιπλέον αμοιβή… Δηλαδή, 4 ευρώπουλα ανά ώρα “ελεύθερου χρόνου”… Ούτε για καφέ δεν φτάνουν. Δεν πρόκειται για κανενός είδους “ουτοπία”. Κυκλοφόρησαν και αφίσες, τρομάρα τους! Το μανιφέστο [λέμε τώρα...] των στρατευμένων φετιχιστών μας μπορείτε να το διαβάσετε στο μπλογκ τους. Μην υποτιμάτε την εργασία [μας] ρε!

Arbeit Macht Frei! Like this: Like Φόρτωση... Δεν επιτρέπονται σχόλια. “Ένα πτώμα κυριαρχεί στην κοινωνία – το πτώμα της εργασίας” « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Το σοβιετικό αντίστοιχο του “Arbeit macht frei” « Ράκος "Lumpen" Κουρελάριος. Οι πληροφορίες προέρχονται από το βιβλίο της Anne Applebaum, Γουλάγκ – Η Αληθινή Ιστορία, μετ. Ελευθερία Τσίτσα, εκδ. Ιωλκός, 2009 (πρώτη έκδοση στα αγγλικά 2003), σελ. 229. Φυσικά, η Applebaum σε όλες τις αναφορές της παραπέμπει και στα σχετικά ντοκουμέντα – μαρτυρίες – απομνημονεύματα, τα οποία δεν έχει κανένα νόημα να καταγράψω και δω. Η φωτογραφία δημοσιεύεται κι αυτή στο βιβλίο στη σελίδα “281″ (πρόκειται για τη φωτογραφία “20″, που δημοσιεύεται στο φωτογραφικό ένθετο, που δεν φέρει αριθμούς σελίδων). Η φωτογραφία στο βιβλίο διαθέτει καλύτερη ανάλυση, όμως αντί να σκανάρω αυτή, αναζήτησα την ίδια φωτογραφία στο διαδίκτυο, και την παραθέτω έστω και με μικρότερη ανάλυση.

Η λεζάντα της εν λόγω φωτογραφίας λέει πως η πινακίδα στην πύλη του λάγκπουνκτ της Βορκούτα αναφέρει: Η δουλειά στην ΕΣΣΔ είναι ζήτημα τιμής και δόξας… Τα αποσιωπητικά υποδηλώνουν ότι το σύνθημα δεν γράφεται ολόκληρο στη λεζάντα. Η Δουλειά στην ΕΣΣΔ είναι ζήτημα Τιμής, Δόξας, Ανδρείας και Ηρωισμού! Δουλέψτε ρε!