background preloader

Päihdeaiheiset jutut

Facebook Twitter

THL: Tulevat sukupolvet eivät ole raitistumassa. Puhuva tuhkis haastaa lopettamaan tupakanpolton. Röökinpoltolla voi olla aika kummallisia sivuvaikutuksia.

Puhuva tuhkis haastaa lopettamaan tupakanpolton

Niistä kertoo puhuva tuhkis, joka vuosikausia kaiken kiltisti nieltyään päätti puhua suunsa puhtaaksi. Yammer. Asiantuntija 16-vuotiaan alkoholinkäytöstä: “Ei siitä mitään hyvää ole odotettavissa – ja kyllä ne tekevät sitä silti” Sallitko 16-vuotiaan maistella alkoholia vanhempien seurassa? Kysymys jakaa psykologi Kati Raikamon, lastenpsykiatri Jari Sinkkosen ja kirkon erityisnuorisotyönohjaaja Tarja Vehkaojan mielipiteet. – Meitä sitoo laki, ettei alkoholi kuulu alle 18-vuotiaalle, sanoo Raikamo. Tupakointi raskauden aikana tulee lapselle kalliiksi.

Sikiön kehitykselle yleisin haitallinen ympäristöaltistus on äidin tupakointi.

Tupakointi raskauden aikana tulee lapselle kalliiksi

Kehittyneissä maissa raskaudenaikainen tupakointi on vähentynyt viime vuosikymmenten aikana. Suomessa muutos on kuitenkin ollut hitaampaa kuin muissa Pohjoismaissa. Maassamme tupakointi alkuraskauden aikana ei itse asiassa ole vähentynyt vaan pysynyt 15 prosentin tasolla. Noin 10 prosenttia tupakoi läpi raskauden. Ruotsissa vain 6 prosenttia tupakoi raskaana ollessaan. Yammer. Venäjällä halutaan nostaa alkoholin oston ikäraja 21 vuoteen. Kuinka tehtailla mielipiteistä ”tieteellinen” näyttö – lue tämä!

Viime aikoina on meillekin levinnyt väite, että sähkötupakka on 95 prosenttia vaarattomampaa kuin tupakka.

Kuinka tehtailla mielipiteistä ”tieteellinen” näyttö – lue tämä!

Asiaa sanotaan tutkitun. Katsotaanpa, miten syntyy tyypillinen harhautusotsikko ja vääristelty tutkimustulos. Tupakkalait vähentävät nuorten tupakointia ja aloittamista. Julkisilla paikoilla ja työpaikoilla tupakoinnin kieltävät lait ovat todennäköisesti vähentäneet myös nuorten ja nuorten aikuisten tupakointia, yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Tupakkalait vähentävät nuorten tupakointia ja aloittamista

Tupakkalait saattavat näin ollen vähentää tupakoinnin haittoja luultua enemmän. Yhdysvaltalaisten tulokset perustuvat laajaan vuosina 1997–2007 kerättyyn kyselyaineistoon. Tutkimukseen osallistui noin 4 000 yhdysvaltalaista, jotka olivat 12–17-vuotiaita tutkimuksen alkaessa. Tulokset osoittivat, että vuosina 1997–2007 tupakoinnin aloittavien nuorten määrä tippui yli kolmanneksella osavaltioissa, joissa tupakointi kiellettiin työpaikoilla.

WHO varoittaa nuoria: Eurooppalaisten pitkä eliniänodote voi kääntyä laskuun. Who. Seura tekee kaltaisekseen – tupakoinnissakin. Aikaisemmin Yhdysvalloissa tehdyistä tutkimuksista tiedetään, että nuorisolla on tapana yliarvioida ikätoveriensa tupakointia.

Seura tekee kaltaisekseen – tupakoinnissakin

Sosiaalisilla normeilla saattaa olla vaikutusta omiin tupakointitapoihin. Euroopan unionin rahoittamassa tutkimuksessa selvitettiin nuorten tupakointia seitsemässä maassa. Tutkimuksen alkukyselyyn vastasi 4 482 nuorta, heistä 71 prosenttia tyttöjä. Tavoitteena oli vertailla nuorten omaa tupakointia ja käsityksiä lähipiirin tupakoinnista sekä selvittää, miten käsitykset kaveripiirin tupakoinnista vaikuttavat tupakointitottumuksiin. Päivittäin tupakoi noin 16 prosenttia työikäisistä. #ettekstetiedä. Tupakalle pian neljä veronkorotusta – Virkamies: "Syy on poliittinen" Valtiovalta on ryhtynyt kohtelemaan tupakkaa ja alkoholia verotusmielessä aivan eri tavoin, vaikka molemmat ovat tunnustettuja paheita ja heikentävät terveyttä.

Tupakalle pian neljä veronkorotusta – Virkamies: "Syy on poliittinen"

Alkoholin verotusta on kiristetty viime vuosina harvemmin kuin tupakan, ja lähivuosina tupakan verokohtelu vain kovenee, kun samaan aikaan alkoholiin ei ole päätetty yhtäkään korotusta. Tähän on selvä syy. 7. Vaikea tumpata? Kyse ei ole vain luonteen heikkoudesta - Iltalehti. Tunnustus Siskonpedin Viinapäivä-sketsille. Nuorista yhä useampi on alkoholin ja kannabiksen sekakäyttäjä – ammattilaiset eivät tunnista viihdekäyttäjiä - Huumeet. Nuorista yhä useampi on alkoholin ja kannabiksen sekakäyttäjä – ammattilaiset eivät tunnista viihdekäyttäjiä Alkoholin, huumeiden ja lääkkeiden sekakäyttö yleistyy, arvioivat asiantuntijat.

Nuorista yhä useampi on alkoholin ja kannabiksen sekakäyttäjä – ammattilaiset eivät tunnista viihdekäyttäjiä - Huumeet

Sekakäyttö on yleistä nuorilla aikuisilla, erityisesti miehillä. Tarkkoja lukuja käyttäjien määrästä ei ole, joten arvio kasvusta perustuu väestökyselyihin, asiantuntijoiden arvioihin ja kannabiksen käytön lisääntymiseen. Alkopuomit valvovat rattijuopumuksia Frihamnenissa - Sisuradio. Rattijuopumuksia aletaan valvoa Tukholman Frihamnen-satamassa niin sanotuilla alkopuomeilla.

Alkopuomit valvovat rattijuopumuksia Frihamnenissa - Sisuradio

Laivalta saapuvat kuskit puhaltavat automaattiseen alkometriin, joka avaa puomin, mikäli kuski ei ole nauttinut alkoholia. Koko syksyn ajan jatkuvasta projektista vastaavan liikenneturvallisuusjärjestö MHF:n toimitusjohtaja Arne Winerdal kertoo, miten alkopuomi toimii: – Alkopuomin edestä löytyy eräänlainen suppilo, jota pidetään pienellä etäisyydellä suusta ja puhalletaan, vähän niin kuin puhaltaisi kynttilän. Wunderbaum. Unga fortsätter att dricka allt mindre - Accent. Älkää sijoittako tupakkateollisuuteen - Mielipide. Terveyskeskusten odotushuoneissa on informaatiotaulu, jossa kerrotaan kustannuksista ja terveydellisistä haitoista, joita tupakointi aiheuttaa.

Älkää sijoittako tupakkateollisuuteen - Mielipide

Aski päivässä maksaa 1 825 euroa vuodessa. 30 vuoden tupakointi maksaa 54 750 euroa, ja lisämainintana sanotaan, että sillä saa Audi A6 -auton. Jos tupakoi askin päivässä, se rasittaa sydäntä kuin 40 kilon ylipaino. Perhe ja ystävät vaikuttavat teinin sähkötupakointiin. Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni vuonna 2014 - Uutinen.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus oli 11,2 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2014.

Alkoholijuomien kokonaiskulutus väheni vuonna 2014 - Uutinen

Kokonaiskulutus väheni 3,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Alkoholijuomien Suomessa tilastoitu kulutus oli 8,8 litraa sataprosenttisena alkoholina 15 vuotta täyttänyttä asukasta kohti vuonna 2014. Alkoholijuomien tilastoimaton kulutus, lähinnä alkoholijuomien matkustajatuonti, oli 2,4 litraa. Alkoholi aiheuttaa EU-maille 156 miljardin euron kulut. Ehyt_1_hr.pdf. "Ensin minä käytin huumeita, mutta lopuksi huumeet käyttivät minua"

Ani Laitisen lääkäri oli kirjoittanut monta lähetettä korvaushoitoon. Laitinen kieltäytyi kaikista, koska hoidossa olleet näyttivät hänen mielestään niin kovan koulun käyneiltä, ettei hän olisi uskonut selviävänsä siinä porukassa. – Lopulta jouduin toteamaan, että hoitoon oli päästävä. Ilman korvaushoitoa olisin varmasti vankilassa, ellen jopa kuollut, Laitinen kertoi tänään Ylen aamu-tv:n haastattelussa. Laitisen elämässä tapahtui käännekohta, kun hänet potkittiin pois kuntouttavasta hoidosta. Tavoite nuorten tupakoinnin vähentämiseksi saavutettiin – myös nuorten juominen vähenee - Artikkeli - Sosiaali- ja terveysministeriö. Suomalaiset nuoret tupakoivat, käyttävät alkoholia ja juovat itsensä humalaan entistä harvemmin. Sen sijaan nuuskaaminen ja sähkösavukkeiden kokeilut ovat lisääntyneet nuorten keskuudessa. Alle 13-vuotiaiden arkeen tupakka ja alkoholi eivät poikkeuksia lukuun ottamatta kuulu.

Lasten ja nuorten suojaamisessa tupakoinnin haitoilta on onnistuttu aiempaa paremmin - Tiedote. Kodeissa asenne lasten ja nuorten tupakointia kohtaan on yhä laajemmin kielteinen eikä lapsia juurikaan altisteta tupakansavulle. Savuttomuuskulttuuri laajenee, mutta toisaalta esimerkiksi ammatillisissa oppilaitoksissa tupakointi on yhä yleistä. THL:n arvioinnin mukaan lasten ja nuorten tupakoimattomuuden edistämisen kansallinen strategia on onnistunut monella saralla. Alkoholinhuuruisesta nuoruudesta on vaikea kasvaa terveeseen aikuisuuteen. Nuoruusiässä runsaasti alkoholia käyttäneillä esiintyy yleisesti jo varhaisaikuisuudessa monenlaisia terveydellisiä ja sosiaalisia ongelmia. Yhteyden on usein selitetty johtuvan lähinnä sosiaalisista ympäristötekijöistä ja perimästä. Tuore suomalais-amerikkalainen tutkimus osoittaa kuitenkin, että runsas alkoholin käyttö itsessään altistaa näille varhaisaikuisuuden ongelmille. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että nuoruusiän runsas juominen on yhteydessä moniin varhaisaikuisuudessa ilmeneviin ongelmiin, esimerkiksi opintojen keskeyttämiseen, taloudellisiin vaikeuksiin, ihmissuhdeongelmiin, riskikäyttäytymiseen ja luonnollisesti myös päihderiippuvuuteen.

Humalajuominen voi heikentää nuorten miesten spermanlaatua. Runsaasti alkoholia käyttävät ja itsensä humalaan juovat nuoret miehet saattavat tietämättään heikentää spermansa laatua. Laiton nuuska työllistää länsirajalla. Tämä haastattelu käänsi kieltokannat Viinaillassa. Tutkija ehdottaa: Biletys oppiaineeksi! Äidinkieltä, uskontoa, matikkaa, historiaa, biletystä. Kalle kokeili muuntohuumeita: "Huusin kotona, että nyt mä kuolen"

Näin kehosi toipuu, kun lopetat tupakoinnin - Mikä vikana? - Hyvä Terveys. 3 min: Mieliteko menee ohi. Raittius kasvava nuorisotrendi – alkoholi ei kiinnosta. Drink and Weight gain - Alcohol Concern. Alkoholinkäytön vähentäminen on aina paikallaan - Tiedote. Alkoholinkäytön vähentäminen on aina eduksi terveydelle, oli kyse juomatta jättämisestä, käytön harventamisesta tai kertakulutuksen vähentämisestä. Keskikulutuksen tulisi jäädä naisilla 10 grammaan puhdasta alkoholia päivää kohden, miehillä 20 grammaan. Joka kuudes raskaana oleva tupakoi – tupakoitsijoiden vauvojen aivot ovat pienempiä. Äidin raskaudenaikainen tupakointi vaikuttaa sikiön aivojen kehitykseen ja rajoittaa sikiön kasvua. Tupakansavu vaikuttaa sikiöön nopeasti jo raskauden alkuvaiheessa.

Tupakansavussa olevat nikotiini ja hiilimonoksidi läpäisevät istukan, pääsevät sikiön verenkiertoon ja kerääntyvät jo seitsemännellä raskausviikolla sikiön elimistöön. Nyt tuli huolestuttava tieto suomalaisten tulevasta juomisesta. 10 väitettä alkoholista – testaa omat tietosi - Yle Kioski. Tutkija, lääkäri ja raitistunut alkoholisti: Näin alkoholihaittoja pitäisi vähentää. Mahtavat bileet ilman viinaa - voisiko tämä onnistua Suomessa? Kohtuukäyttäjä ei kännää – suomalaiset suhtautuvat kriittisesti humalajuomiseen. Savuttomassa kunnassa sairastellaan vähemmän – "tupakoivatkin ovat tyytyväisiä"

Suomalainen ja ranskalainen känni yhtä kovia – viina on miesten ravinto ja ratto. "Selvänä en olisi koskaan ajanut kännissä" – täällä rattijuopot kolaroivat. Alkoholin kohdalla nautinto on julkinen salaisuus - Kolumnit.