background preloader

ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Facebook Twitter

Η ψυχοθεραπεία Gestalt. Ο όρος Gestalt προέρχεται από το γερμανικό ρήμα gestalten που σημαίνει διαμορφώνω, σχηματίζω.

Η ψυχοθεραπεία Gestalt

Μεταφράζεται ορισμένες φορές ως σχήμα, μορφή ή φιγούρα, αλλά η πλησιέστερη από όλες είναι η λέξη «όλον. Ο άνθρωπος στη Gestalt είναι ένα κομμάτι του περιβάλλοντος και έχει την ικανότητα της επίγνωσης, δηλαδή, να συνειδητοποιεί τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις αντιλήψεις του. Θεωρείται ικανός να καθορίζει τις αντιδράσεις στο περιβάλλον, διαθέτει τη δυνατότητα να ικανοποιεί τις ανάγκες του και μπορεί να βιώνει τον εαυτό του στο παρόν. H ανθρώπινη φύση δεν είναι ούτε καλή, ούτε κακή και στην πορεία της εξέλιξης της περνάει από τρία στάδια, το κοινωνικό που αρχίζει μετά τη γέννηση και χαρακτηρίζεται από επίγνωση και προσοχή προς άλλα άτομα.

Βασικές έννοιες στη θεωρία, μεταξύ άλλων, είναι το ‘φόντο’, δηλαδή όσα έχουν συμβεί στο άτομο από τη γέννηση του μέχρι τώρα και η ‘μορφή’ που είναι το σχήμα που έρχεται μπροστά κάθε φορά μέσα από το φόντο. Θεραπευτική διαδικασία Εισαγωγική Φωτογραφία. 14 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή. Τι θα γινόταν αν ένας μετεωρίτης 150 τόνων έπεφτε πάνω σου; Πώς είναι να είσαι εδώ, χωρίς να είσαι, στ’ αλήθεια, εδώ; Πώς θα ένιωθες αν βρισκόσουν 91 εκατοστά μακριά από το σώμα σου; Η τρέλα μπορεί να μετρηθεί σε εκατοστά; Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που μας θέτει ο Γάλλος σκηνοθέτης Jérémy Clapin στην animation τανία μικρού μήκους με τίτλο “Skhizein” του 2008, που πήρε το όνομά της από τα αρχαία ελληνικά και, συγκεκριμένα, το πρώτο συνθετικό της λέξης.

14 λεπτά στο μυαλό ενός σχιζοφρενή

[Σχιζοφρένεια < σχίζειν + φρένα (αλλιώς σχιζοφρενία)]. Η ταινία έχει πάρει πάρα πολλά βραβεία (μεταξύ των οποίων και το βραβειο «Kodak Short Film Award» από το φεστιβάλ των Καννών το 2008) και μας ευαισθητοποιεί πάνω στη νόσο της σχιζοφρένειας. Η σχιζοφρένεια είναι ψυχική διαταραχή που ανήκει στις ψυχώσεις, κατά την οποία το άτομο απομακρύνεται από την πραγματικότητα του εξωτερικού κόσμου και ζει σε ένα φανταστικό κόσμο με τις ψευδαισθήσεις του. Στο τέλος της ταινίας ο Henri λέει: «Δε σου λένε ποτέ πόσο τρελός είσαι. Μονάδα 731. Η Μονάδα 731 (Κινέζικα: 731部队) ήταν μια συγκαλυμμένη μονάδα βιολογικής και χημικής στρατιωτικής έρευνας και ανάπτυξης του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Στρατoύ που πραγματοποίησε θανατηφόρα πειράματα σε ανθρώπους κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Σινοαπωνικού Πολέμου (1937–1945) και του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Μονάδα 731

Ευθύνεται για κάποια από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από Ιάπωνες. Η Μονάδα 731 βρισκόταν στην περιοχή Πινγκφάνγκ της πόλης Χαρμπίν, τη μεγαλύτερη πόλη στην πολιτεία Μαντσουκουό που βρισκόταν υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας (στη σημερινή βορειοανατολική Κίνα). Ήταν επισήμως γνωστή ως Τμήμα Πρόληψης Επιδημιών και Τμήμα Καθαρισμού Νερού του Στρατού Κουαντούνγκ.

Η μονάδα δημιουργήθηκε από την Κεμπεϊτάι (στρατιωτική αστυνομία της Ιαπωνικής Αυτοκρατορίας), και τη διεύθυνσή της ανέλαβε έως το τέλος του πολέμου ο στρατηγός Σίρο Ίσι, αξιωματικός του Στρατού Κουαντούνγκ. Δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ζωοτομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Τα πιο αμφιλεγόμενα ψυχολογικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για «χάρη της επιστήμης» πολλοί γιατροί, ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι ξεπέρασαν τα ηθικά όρια και έκαναν πειράματα που έβλαψαν ανεπανόρθωτα, πολλές φορές, του συμμετέχοντες.

Τα πιο αμφιλεγόμενα ψυχολογικά πειράματα στην ιστορία της ανθρωπότητας

Το πείραμα του Μίλγκραμ Το 1961, ο Στάνλεϊ Μίλγκραμ, κοινωνικός ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, ήθελε να εξετάσει πειραματικά την υπακοή του ατόμου στην εξουσία. Για το σκοπό αυτό σχεδίασε ένα πείραμα με «δασκάλους», που ήταν και τα πραγματικά υποκείμενα της έρευνας και έναν «μαθητή», που ήταν ένας ηθοποιός. Στο ένα δωμάτιο βρισκόταν ο δάσκαλος, στον οποίο είχε δοθεί η οδηγία, να διαβάζει ερωτήσεις στους μαθητές, οι οποίες είχαν τέσσερις διαφορετικές απαντήσεις. Στην περίπτωση που ο μαθητής έδινε λανθασμένη απάντηση, ο δάσκαλος πατούσε ένα κουμπί που του έκανε ηλεκτροσόκ και σε κάθε λανθασμένη απάντηση η ένταση του ηλεκτροσόκ αυξανόταν. Pierre Ysewijn - The Barnum Effect. Educational Presentations : The Barnum EffectEducational Presentations : The Barnum EffectEducational Presentations : The Barnum Effect Yes, the Barnum effect has much to do with Phineas Taylor Barnum, the showman and founder of what became eventually the Ringling Brothers and Barnum and Bailey Circus But before telling you what the Barnum effect is all about, let's do a quick test (less than 5 minutes) that will allow you to get a better insight in who you really are and how you function.

Pierre Ysewijn - The Barnum Effect

For this test, I need some information about you. I guarantee absolute confidentiality: none of these data will be kept on file or distributed by any means whatsoever). Way back in 1949, B. The personality description Forer gave to his students was obtained from a newsstand astrology book : You have a need for other people to like and admire you, and yet you tend to be critical of yourself.

Note : This demonstration is different from the original Forer experiment in at least two important ways : Cold reading. Basic procedure[edit]

Cold reading

Cold Reading. 2012 13 GestaltTheory. Gestalt Therapy: Excitement and Growth in the Human Personality.