background preloader

Ανατολική Θράκη-Τόποι

Facebook Twitter

Μνήμες Αρτάκη. Αρτάκη (Erdek στα τουρκικά) Γενικά Η Αρτάκη είναι μια παραλιακή πόλη στο νότιο-νοτιοδυτικό τμήμα της Κυζικηνής χερσονήσου, 16 χλμ.

Μνήμες Αρτάκη

Τα χωρία που κατοικούσαν οι πρόγονοι μας. Παρακάτω αναφέρουμε τα χωριά της Ανατολικης και της Βόρειας Θράκης και οι οικογένειες που κατάγονταν από αυτά και οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην Άνθεια και το Αρίστηνο μετά τη αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών το 1922.Όλα τα χωριά βρίσκονται στις περιοχές Υψάλων,Κεσσάνης, Αίνου, Μαλγάρων και Καβακλί.

Τα χωρία που κατοικούσαν οι πρόγονοι μας

Τα στοιχεία καταγράφηκαν από τον Παυλίδη Δημήτριο το 1991. Από την Ανατολική Θράκη ήρθαν στην Άνθεια και στο Αρίστηνο το 1922 οι κάτωθι κάτοικοι που φέρουν τα εξής επίθετα: Επισκόπηση Θ.Ενότητας - ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ. Το Τρίγωνο περιλαμβάνει δεκαεπτά χωριά: Κόμαρα, Σπήλαιο, Ελιά, Πλάτη, Άρζος, Καναδάς, Μαράσια, Σπήλαιο, Δίλοφος, Κριός, Δίκαια, Πάλλη, Φτελιά, Ορμένιο, Πετρωτό, Πεντάλοφος, Μηλιά και Θεραπειό.

Επισκόπηση Θ.Ενότητας - ΤΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΘΡΑΚΕΣ

Στην περιοχή υπάρχουν πολλοί τύμβοι, δύο έχουν ανασκαφεί από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και βρέθηκαν αντικείμενα χρήσιμα για την ιστορική έρευνα (Δίκαια - Ρίζια). Στα Κόμαρα βρέθηκε ανάγλυφο θράκα ιππέα, με την επιγραφή ΚΥΡΙΩ ΑΠΟΛΛΩΝΙ ΑΥΛΟΥΖΕΝΙΣ (ΑΥΛΟΥΖΕΝΕΩΣ) ΕΥΞΑΜΕΝΟΣ. Η παράσταση αυτή του θράκα ήρωα είναι πολύ διαδεδομένη στη Θράκη και μοιάζει Απόλλωνα, του οποίου το όνομα φέρει. Ο αφιερωτής όπως φαίνεται, έφερε το γνήσιο θρακικό όνομα Αυλούζενις. Το ανάγλυφο βρέθηκε το 1937 και φυλασσόταν στο Μουσείο του Διδυμοτείχου.

Στο χωράφι του Γ. Όπως αποδεικνύει το σχήμα των γραμμάτων, πρόκειται για αναθηματική επιγραφή του 3ου - 2ου αιώνα π.Χ. ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ. Γράφει ο Παντελής Στεφ.

ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ, ΤΟΝ 19ο ΑΙΩΝΑ

Αθανασιάδης Ας επιχειρήσουμε σήμερα, ένα μακρύ νοερό ταξίδι στο βάθος του χρόνου της ιστορίας, με την παρουσίαση ορισμένων ιστορικών Θρακικών πόλεων και σημαντικών χωριών, όπου άνθισε ο Ελληνισμός, κατά τον 19ο αιώνα, παρά τις ιδιαίτερα δυσχερείς και αντίξοες συνθήκες, όπως περιγράφονται στον αρχειακό φάκελο της Βιβλιοθήκης της Βουλής για τη Θράκη και σε άλλες πηγές, που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα εργασία.

Τα στοιχεία που παρατίθενται αποσπασματικά, αποτελούν θα μπορούσε να πει κανείς ένα Πανόραμα των Θρακικών Πόλεων, έστω και με την μερική χρησιμοποίησή τους εδώ. Γιατί πράγματι, δεν αφορούν όλες τις πόλεις της ενιαίας Θράκης. Η έλλειψη αναφοράς σε ορισμένες πόλεις σημαίνει απλά, ότι δεν βρήκα στην έρευνά μου σχετικές αναφορές γι’ αυτές. «Εν μέση Θράκη απαντώνται δέκα περίπου αξιόλογα χωρία λαλούντα την αλβανικήν. Η εφημερίδα ζητούσε μάλιστα να γίνει επιτόπια μελέτη πριν εξαφανισθεί το ελληνικό αυτό ιδίωμα.

Η Αδριανούπολη. Η Θράκη, η Μικρά Ασία και ο Πόντος, ακμαία ελληνικά κέντρα. Γανόχωρα. Ιερό Όρος. Καταγραφη Ραιδεστου. H φωτογραφία αυτή ανήκει στην οικογένεια Δημήτρη Σωτηρέλη από το Κρυόνερο.

Καταγραφη Ραιδεστου

Τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την εμπιστοσύνη που δείχνει να μας τη στείλει. Τη μνήμη κανείς δεν μπορεί να την εξαλείψει. Παρακαλούμε τους αναγνώστες να παροτρύνουν κι άλλους συμπολίτες τους πρόσφυγες να καταγράφουν εδώ εμπειρίες και άτομα που γνωρίζουν ή είναι συγγενείς μαζί τους. Ο κατάλογος εμφανίζεται αλφαβητικά ανάλογα με το όνομα της περιοχής της Ραιδεστού καθώς και το όνομα του ατόμου που έκανε την καταχώρηση εκ μέρους της οικογένειας. Η φωτογραφία αυτή ανήκει στην οικογένεια της Ευαγγελίας Παπαδοπούλου από το Κιοσελέζ η οικογένεια της οποίας εγκαταστάθηκε το 1914 στη Θεσσαλονίκη.

Κάλλιστα μπορείτε να καταχωρήσετε και φίλες οικογένειες τις οποίες γνωρίζετε, όμως σε τέτοια περίπτωση παρακαλούμε να διασταυρώνετε τις πληροφορίες για να σιγουρευτούμε πως δεν είναι λανθασμένες. Ιστορία. Μνήμες Ραιδεστος – Τεκιρ Νταγκ. Κοινότητα. ME TOYΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ. Γράφει ο Δημήτρης Περδίκης.

ME TOYΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΛΙΩΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ

Πόλεις χωριά. Κτίσθηκε γύρω στο 600 π.χ, στα δυτικά παράλια του Ευξείνου Πόντου, από τους Μιλησίους (κατοίκους των δυτικών παραλίων της Μ.

Πόλεις χωριά

Ασίας), που έδωσαν στην αποικία το όνομα Απολλωνία. Μια πελώρια σταυρόσχημη άγκυρα πάνω στα νομίσματά της, μαζί με το αρχικό Αλφα από τη μια μεριά και μια καραβίδα από την άλλη, δήλωναν τον ναυτικό χαρακτήρα αυτής της σημαντικής πόλης, που υπήρξε μεγάλος λιμενικός και αλιευτικός σταθμός. Πλήθος ναυτόκοσμου έσωσαν ο Απόλλωνας και οι Απολλωνιάτες από τις τρικυμίες και τα ύπουλα βράχια στα ανοιχτά της χερσονήσου. Κι’ όταν, αιώνες αργότερα, οι νεοφώτιστοι χριστιανοί δεν μπορούσαν να ζουν στην πόλη που έφερε το όνομα του αρχαίου θεού, μετονόμασαν την Απολλωνία και της έδωσαν ένα χριστιανικό όνομα. Φρόντισαν όμως να διατηρηθεί το νόημα της σωστικής παράδοσης που είχε η παλαιότατη αποικία.

Μνήμες Ένας χάρτης μύριες λέξεις. Οι Περισσότεροι από σαράντα παλαιοί χάρτες που συμπεριλαμβάνονται στη σελίδα αυτή αρχίζουν από την Αρχαία Ελλάδα, την εποχή του Ηροδότου, την Κλασική Εποχή τον Ε’ αιώνα π.Χ., το 200 π.Χ. και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας.

Μνήμες Ένας χάρτης μύριες λέξεις

Συμπεριλαμβάνουν επίσης, κατά ένα μεγάλο αριθμό, πολλούς χάρτες του Πόντου στην Αρχαιότητα, τις κατευθύνσεις της διασποράς των Ποντίων μετά το διωγμό και τη γενοκτονία, το Ρωμαϊκό κράτος, της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και τις εποχές του Θεοδοσίου, Ιουστινιανού, των Κομνηνών, των Οθωμανών στις περιοχές γύρω από τη Μεσόγειο, το Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα, τον Καύκασο. Μερικοί από τους χάρτες είναι τόσο παλαιοί που είναι χειρόγραφοι.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα βρείτε ανοίγοντας τον κάθε ένα από τους 41 χάρτες ξεχωριστά. Αρχείο Κωνσταντίνου Νίγδελη Ίσως επίσης ενδιαφέρουν: Πάνιδος. Τον "Οκτώβριο του 1922 έφθασαν οι Πανιδιώτες στην Ελλάδα και αποβιβάστηκαν στα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, οπού παρέμειναν αρκετές ημέρες κάτω από συνθήκες μεγάλης αθλιότητας.

Πάνιδος

Ό Ελληνικός λαός στο σύνολο του, έδειξε προς τους αδελφούς πρόσφυγες θερμά ανθρώπινα αισθήματα με ηθική και υλική βοήθεια και συμπαράσταση. Από τις πόλεις αυτές, και μετά την ολοκλήρωση ορισμένων διαδικασιών όπως λοιμοκαθαρτήρια, εμβολιασμοί κ.τ.λ., άρχισαν να προωθούνται με μέριμνα του Κράτους, προς το εσωτερικό της χώρας. Ό μεγαλύτερος όγκος των Πανιδιωτών, το 80% περίπου, μεταφέρθηκε στο Νομό Κοζάνης και ειδικά σεμνά ημιορεινή περιοχή πού περιβάλλεται από τις δυτικές προσβάσεις του Βερμίου και τις ανατολικές της Όροσειρας Σκοπού (Γκιόζ Τεπέ) κοντά στην αποξηρανθείσα ήδη λίμνη του Σαρή Γκιόλ. 1) Ισκιουπλερ (Κοιλάδα) 2) Σαϊνλέρ (Αμυγδαλιά) 3) Κιοσελέρ (Κίσσα και αργότερα Θυμαριά) 4) Σοφουλάρ (Καπνοχώριον) 5) Τσομπαλή (Βοσκοχώ-ριον) 6) Ίσακλάρ ("Αγ. 7) Ντόρτ Άλή (Τετράλοφος) 8) Μο-ρανλή (Ρυάκιον) Καλλίπολη - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης. Η Καλλίπολη διοικητικά υπάγονταν στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως και ήταν έδρα της ομώνυμου διοικήσεως που περιλάμβανε 5 υποδοικήσεις: Καλλιπόλεως, Μάδυτου, Κεσσάνης, Περιστάσεως, Μυριόφυτου.

Καλλίπολη - Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Εκκλησιαστικά μέχρι το 1901(χρονιά που έγινε Μητρόπολη) ήταν έδρα Επισκόπου υπαγόμενη εις την Μητρόπολη Ηρακλείας. Η Καλλίπολη καταλειφθεί τo 1354 από τον Σουλεϊμάν γίο του Ορχάν που εκμεταλλεύτηκαν τον καταστρεπτικό σεισμό που συγκλονίστηκε την περιοχή. Από τον 15ο αιώνα η Καλλίπολη παρουσιάζει ραγδαία πληθυσμιακή πύκνωση. Το 1474 κυμαίνονταν σε 1095 οικογένειες για να φτάσει στα 1518 σε 1305. Στα τέλη του 17ου αιώνα η πόλη εξελισσόταν σε πλούσιο εμπορικό κέντρο και περιηγητές σημειώνουν (1693) συνολικό πληθυσμό 6000 Έλληνες, Εβραίους, Τούρκους και Αρμένιους. Το λιμάνι της Καλλίπολης μετά το σεισμό του 1912- 1912 depreminden sonra Gelibolu limani.

Τσακήλι. Μεγάλη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια του Εύξεινου Πόντου. .html. Μνήμες Ανατολική Θράκη, Τρίγλια – μέρος 7. Ι. Τρόπος ζωής των Θρακιωτών. Ntriglia13.jpg 826×509 pixel.