background preloader

Keskitalotiia

Facebook Twitter

Turvapaikanhakijoiden määrä selvässä kasvussa itärajalla. Turvapaikanhakijoiden kiinniotto oli massiivinen poliisioperaatio. Tieto häiriköinnin suunnittelusta tuli vastaanottokeskuksesta - poliisi otti parikymmentä kiinni. Poliisi: Myös Helsingissä turvapaikanhakijoilla Kölnin kaltaisia häirintäsuunnitelmia - asematunnelissa jopa tuhat irakilaista. Kokoomuksessa kytee puoluejohtajakapina. Ihalainen hallituksen kovatuloisin - Stubb kaukana kärjestä. Turkkilaismies teki miljoonakaupat - Miksi kebabilla rikastuu? Turvapäällikkö uudenvuoden tapahtumista: Ahdistelusta havaintoja, ei ilmoituksia. Asiantuntija: Suomen ja Ruotsin pääministerit ottivat selvästi kantaa Nato-jäsenyyteen.

Suomen ja Ruotsin pääministereiden kirjoituksessa otettiin selvästi kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius- Hänen mukaansa kirjoituksessa sanottiin selvästi, että mailla ei ole nyt tarvetta tehdä muutoksia Nato-linjoihin.

Asiantuntija: Suomen ja Ruotsin pääministerit ottivat selvästi kantaa Nato-jäsenyyteen

Salonius-Pasternak sanoo, että tekstissä haluttiin vakuuttaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei haluta muutoinkaan tehdä hätiköityjä muutoksia. Kirjoituksessa sanottiin muun muassa, että Suomen ja Ruotsin pysyttely sotilaallisten liittoumien ulkopuolella palvelee molempia maita hyvin. Ruotsin ja Suomen pääministereiden kirjoituksella haluttiin vakuuttaa, että maiden tekemä turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tiivistä ja harkittua.

Eläkeläinen tapettiin Hämeenkyrössä: Käräjäoikeus vangitsi taas kaksi – nyt jo neljä vangittuna. Syrjäisellä paikalla sijaitsevassa omakotitalossa yksin asunut 63-vuotias mies surmattiin alkuviikosta.

Eläkeläinen tapettiin Hämeenkyrössä: Käräjäoikeus vangitsi taas kaksi – nyt jo neljä vangittuna

Viime torstaina oikeus vangitsi kaksi henkilöä teosta epäiltyinä. Sunnuntaina vangittiin kaksi muuta epäiltyä. Rikoksen johdosta on otettu kiinni neljä henkilöä, kaksi miestä ja kaksi naista. Miehet ovat syntyneet vuosina 1988 ja 1995, molemmat naiset puolestaan vuonna 1991. Kaikki epäillyt ovat Suomen kansalaisia, mutta yksi heistä asuu vakituisesti Ruotsissa. Molemmilla miehillä on aikaisempaa väkivaltarikostaustaa ja toisella naisella rikostaustaa. Helsingin poliisi: Iso porukka kulkee ja koskettelee naisia - ”Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä” Hänen mukaansa asiasta ovat viestittäneet muun muassa Aseman lapset ja Kansalaistori.

Helsingin poliisi: Iso porukka kulkee ja koskettelee naisia - ”Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä”

Aapio avasi näin Helsingin poliisin viimeaikaisia lausuntoja uudesta seksuaalirikosilmiöstä. – Iso porukka miehiä kulkee tuolla ryhmässä ja koskettelee naisia. Minun mielestäni se on uusi ilmiö. Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä. Tarvitaan 50 poliisia, että semmoinen porukka saadaan poistettua paikalta, kun on päihtymystä ja kieliongelmia, Aapio sanoi STT:lle. Nuorisotyöntekijät joukkoahdisteluista: Kansalaistori ollut villi paikka – ”Saa nähdä, millaiseksi ilmiö muodostuu talven jälkeen” Nuoria auttavaa katutyötä tekevät ammattilaiset ovat samoilla linjoilla Helsingin poliisijohdon kanssa siitä, että lähestymisyritykset ovat lisääntyneet Helsingin katukuvassa.

Nuorisotyöntekijät joukkoahdisteluista: Kansalaistori ollut villi paikka – ”Saa nähdä, millaiseksi ilmiö muodostuu talven jälkeen”

Nuorten parissa työskentelevän Aseman Lapset -järjestön työntekijät ovat syksystä lähtien olleet yhteydessä poliisiin ja kertoneet ahdisteluista. Lähestymisyritykset alkoivat nuorisotyötä tekevien mukaan lisääntyä syksyllä, kun maahan saapui turvapaikanhakijoita. Ahdistelun kohteina ovat olleet alaikäiset tytöt ja nuoret aikuiset naiset. Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka että Helsingin Kansalaistori on ollut viime vuodet villi paikka nuorille ja nuorille aikuisille. – Iso virta miehiä tuli pyörimään ulkotiloihin. Uudenvuoden ahdistelukohu hetki hetkeltä – Helsingin apulaispoliisi­päällikkö: Kirkkonummen ja Helsingin tapahtumat liittyvät yhteen - Poliisi - Kaupunki. Uudenvuoden ahdistelukohu hetki hetkeltä – Helsingin apulaispoliisi­päällikkö: Kirkkonummen ja Helsingin tapahtumat liittyvät yhteen Poliisin tiedotuslinja Helsingin keskustassa ja Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa uudenvuodenaattona tapahtuneista mahdollisista rikoksista on ollut hyvin niukkasanainen.

Uudenvuoden ahdistelukohu hetki hetkeltä – Helsingin apulaispoliisi­päällikkö: Kirkkonummen ja Helsingin tapahtumat liittyvät yhteen - Poliisi - Kaupunki

Tämä tiedetään tähän asti tapahtuneesta. Krp tiedottaa ottaneensa kiinni ja pidättäneensä Kirkkonummella sijaitsevassa Aavarannan vastaanottokeskuksessa kuusi tänä syksynä Suomeen tullutta irakilaismiestä. Krp:n mukaan pidätys suoritetaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tiedotteen mukaan miehiä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen. Poliisi kertoo päässeensä tapauksen jäljille oman tiedonhankinnan kautta. ”Epäillyt julkiset kehottamiset ovat tapahtuneet niin sanotusti siinä omassa yhteisössä, jossa he elävät”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista.

Krp kertoo vapauttaneensa Kirkkonummella pidätetyt irakilaismiehet. Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena - Kaupunki. Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla.

Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena - Kaupunki

Brittilehti The Telegraphin mukaan turvallisuushenkilökunta Suomessa on raportoinut ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa. Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”. Myös uutistoimisto AFP kirjoitti asiasta. ”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa.

Aiemmin Helsingin poliisi tiedotti, että sille ilmoitettiin uutena vuonna kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo vaatii selitystä ahdistelua vähätelleeltä puolue­aktiivilta: ”Selitys. Parasta olla hyvä.” - Politiikka. Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo vaatii selitystä ahdistelua vähätelleeltä puolue­aktiivilta: ”Selitys.

Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo vaatii selitystä ahdistelua vähätelleeltä puolue­aktiivilta: ”Selitys. Parasta olla hyvä.” - Politiikka

Hallitus haluaa herättää keskustelua listavaaleista – koko vaalijärjestelmää pohditaan uusien maakuntavaalien takia. Hallitus on asettanut tiukan aikataulun uuden aluehallintouudistuksen läpimenolle.

Hallitus haluaa herättää keskustelua listavaaleista – koko vaalijärjestelmää pohditaan uusien maakuntavaalien takia

Poliittisen päätöksenteon toimivuutta ja vaalitapoja mietitään nyt pikavauhtia ministeriöissä, puoluetoimistoissa ja alueilla. Oikeusministeriössä on laadittu tausta-aineistoa, jota on jaettu puolueille luettavaksi. Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää, että ajatus listavaalista on putkahtanut esiin valmistelussa. Hänen mielestään listavaali soveltuisi EU-vaaleihin, vaikka muissa vaaleissa äänestettäisiin jatkossakin suoraan henkilöä. Ministeri Vehviläinen sanoo haluavansa avata keskustelun. "Lääppijäilmiö" kuohuu somessa – ihmiset kertovat ahdistelukokemuksistaan avoimesti. Sosiaalisessa mediassa keskustellaan nyt Suomessa koetun seksuaalisen häirinnän yleisyydestä.

"Lääppijäilmiö" kuohuu somessa – ihmiset kertovat ahdistelukokemuksistaan avoimesti

Muun muassa Ylen toimittaja Tiina-Rakel Liekki on nostanut aiheen näkyviin Twitterissä. Myös Naisasialiitto Unioni keskustelee aiheesta Facebookissa ja Twitterissä. Liekki käynnisti perjantaina Twitter-keskustelun aiheesta tunnisteella #laappija. Liekki pyysi kertomaan, millaisia kokemuksia suomalaisilla on seksuaalisesta ahdistelusta. Myös poliitikot ovat ottaneet aiheeseen kantaa keskusteluketjussa. Naisasialiitto Unionin Facebook-keskustelu tuo myös esiin naisten kokeman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyyttä. Tasa-arvovaltuutettu: "Jokainen häirintätapaus on liikaa" Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkistä ihmetyttää, että naisten seksuaalinen häirintä on juuri nyt ryöpsähtänyt Suomessa keskustelun aiheeksi. – Jo ennen turvapaikanhakijoiden suurimittaista tuloa Suomeen on tehty kansainvälisiä vertailevia tutkimuksia ja havaittu, että Suomessa on yllättävän paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, myös seksuaalista häirintää. – Jokainen häirintätapaus on liikaa.

Tasa-arvovaltuutettu: "Jokainen häirintätapaus on liikaa"

Mäkinen ei ota kantaa siihen, onko ahdistelu lisääntynyt aivan viime aikoina. Hänen mukaansa eri tutkimuksia yhdistelemällä voidaan sanoa, että suomalaisista naisista noin 30–40 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää. Aiempina vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan häirintää koetaan yleisesti jo koulussa, ja tyttöjen lisäksi kohteina ovat pojat. Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus. Tasa-arvoministeri Juha Rehulan mielestä turvapaikanhakijoiden syyllistyminen naisten ahdisteluun on asia, joka pitää sanoa ääneen ja josta on voitava puhua. Eikö tälläista ilmiötä ole tunnettu Suomessa aikaisemmin?

– Meillä on pitkä historia siitä, että olemme tehneet töitä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Kun katsoo kymmeniä vuosia taaksepäin, niin on onnistuttukin. On kyetty lainsäädännöllisin keinoinkin vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Mutta se, että viimeisen puolen vuoden aikana meille on tullut turvapaikanhakijoita maahan, on uusi ilmiö. Vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan polisiin pitää puuttua myös yleisillä paikoilla tapahtuvaan ahdisteluun. Polttopulloja ja katon poraamista – Poliisi: Vastaanottokeskuksiin iskevät Suomessa humalaiset rasistit. Eräänä syyskuisena iltana kouvolalainen keski-ikäinen mies vetää kännit, ottaa taksin Keltakankaan hätämajoitusyksikölle ja heittää oveen polttopullon. Yritys epäonnistuu, liekit jäävät rakennuksen ulkopuolelle ja mies saadaan heti kiinni. Syksyn ja talven aikana nykyisiin tai tuleviin vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitusyksiköihin on tehty kymmenkunta tuhopolttoa, tuhopolton yritystä tai muuta iskua.

Lisäksi vastaanottokeskuksiin on kohdistettu muuta ilkivaltaa – kuten porattu kattoon reikiä. Moni tekijä on vapaalla jalalla, mutta ne jotka on saatu kuulusteltavaksi, muistuttavat paljon Kouvolan iskun tekijää. Kouvolan iskun lisäksi ainakin Siilinjärven, Ylivieskan, ja Oulun iskujen tekijät on kuulusteltu. Toiminta ei ole poliisin mukaan järjestelmällistä, vaikka iskut muistuttavatkin toisiaan ja ovat tapahtuneet lyhyellä aikavälillä. – Usein tällaiset teot ruokkivat toisiaan. Iskujen tekijöiden ei tiedetä olleen yhteydessä toisiinsa. Turvapaikanhakijoita tulossa Kaustiselle – "Toiminta alkaa nopeasti" Ankkurin Lastensuojelupalvelut suunnittelee Kaustiselle nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikköä. Pian Kaustisella voi asua neljäkymmentä 16–17-vuotiasta turvapaikanhakijaa. – Toiminta alkaa hyvinkin nopeasti, heti kun kaikki on valmista.

Kaikki varmaan ovat uutisista nähneet, minkä takia on hoppu. Tilanne on tällainen maailmalla, ja se näkyy meilläkin, Timo Seppä Ankkurin Lastensuojelupalveluista sanoo. Kansanedustaja: Turvapaikanhakijat käännytettävä keinolla millä hyvänsä. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii pysäyttämään turvapaikanhakijoiden saapumisen Suomeen. Käytännössä hän haluaa välittömästi käyttöön rajatarkastukset ja Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin. Huhtasaari marraskuussa: Turvapaikka-asioissa ei tarvitse noudattaa kansainvälisiä sopimuksia - Turvapaikanhakijat - Politiikka. Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille - Perussuomalaiset - Politiikka.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin. Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä: ”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia?

”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. ”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Hallituksen uusi turvapaikkapolitiikka: Lue tästä sanasta sanaan 80 toimenpidettä. Hallituksen mukaan Suomen lyhyen aikavälin tavoitteena on katkaista turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta Suomeen, saada turvapaikkakustannukset hallintaan sekä kotouttaa tehokkaasti turvapaikan saaneet.

Lisäksi hallitus linjaa, että kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneet aiheettomat turvapaikanhakijat on palautettava tehokkaasti. Tässä hallituksen turvapaikkapoliittisen ohjelman 80 toimenpidettä sanasta sanaan: 1. Osallistumme esimerkillämme ja EU-jäsenmaiden yhteistyöllä yhteisesti sovittujen päätösten toimeenpanoon kolmansissa maissa ja EU-alueella laajamittaisen muuttoliikkeen hallitsemiseksi. Turvapaikanhakijoiden onnistunut kotoutuminen ja työmarkkinoille siirtyminen hyödyttää Suomen taloutta.