background preloader

Keskitalotiia

Facebook Twitter

Turvapaikanhakijoiden määrä selvässä kasvussa itärajalla. Turvapaikanhakijoiden kiinniotto oli massiivinen poliisioperaatio. Tieto häiriköinnin suunnittelusta tuli vastaanottokeskuksesta - poliisi otti parikymmentä kiinni. Poliisi: Myös Helsingissä turvapaikanhakijoilla Kölnin kaltaisia häirintäsuunnitelmia - asematunnelissa jopa tuhat irakilaista. Kokoomuksessa kytee puoluejohtajakapina. Ihalainen hallituksen kovatuloisin - Stubb kaukana kärjestä. Turkkilaismies teki miljoonakaupat - Miksi kebabilla rikastuu? Turvapäällikkö uudenvuoden tapahtumista: Ahdistelusta havaintoja, ei ilmoituksia. Asiantuntija: Suomen ja Ruotsin pääministerit ottivat selvästi kantaa Nato-jäsenyyteen.

Suomen ja Ruotsin pääministereiden kirjoituksessa otettiin selvästi kantaa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen, sanoo Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius- Hänen mukaansa kirjoituksessa sanottiin selvästi, että mailla ei ole nyt tarvetta tehdä muutoksia Nato-linjoihin. Salonius-Pasternak sanoo, että tekstissä haluttiin vakuuttaa, että ulko- ja turvallisuuspolitiikassa ei haluta muutoinkaan tehdä hätiköityjä muutoksia. Kirjoituksessa sanottiin muun muassa, että Suomen ja Ruotsin pysyttely sotilaallisten liittoumien ulkopuolella palvelee molempia maita hyvin.

Ruotsin ja Suomen pääministereiden kirjoituksella haluttiin vakuuttaa, että maiden tekemä turvallisuuspoliittinen yhteistyö on tiivistä ja harkittua. Tiilikaisen mukaan kirjoituksessa haluttiin myös alleviivata, että maiden nykyiset Nato-kannat eivät ole ainakaan hetkeen muuttumassa. Eläkeläinen tapettiin Hämeenkyrössä: Käräjäoikeus vangitsi taas kaksi – nyt jo neljä vangittuna. Syrjäisellä paikalla sijaitsevassa omakotitalossa yksin asunut 63-vuotias mies surmattiin alkuviikosta. Viime torstaina oikeus vangitsi kaksi henkilöä teosta epäiltyinä.

Sunnuntaina vangittiin kaksi muuta epäiltyä. Rikoksen johdosta on otettu kiinni neljä henkilöä, kaksi miestä ja kaksi naista. Miehet ovat syntyneet vuosina 1988 ja 1995, molemmat naiset puolestaan vuonna 1991. Molemmilla miehillä on aikaisempaa väkivaltarikostaustaa ja toisella naisella rikostaustaa. Osa vangituista on tuntenut uhrin entuudestaan. Henkirikos tapahtui Hämeenkyrön Turkkilassa 4.-5. tammikuuta välisenä yönä. Poliisi onnistui paikantamaan sekä auton että epäillyt omien tutkintatoimiensa avulla, mutta myös yleisöltä tulleet vihjeet auttoivat asian selvittämistä. Sisä-Suomen poliisista kerrotaan, että tekoon johtaneita syitä ja olosuhteita selvitellään ja epäiltyjen kuulusteluja jatketaan alkavalla viikolla. Helsingin poliisi: Iso porukka kulkee ja koskettelee naisia - ”Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä” Hänen mukaansa asiasta ovat viestittäneet muun muassa Aseman lapset ja Kansalaistori. Aapio avasi näin Helsingin poliisin viimeaikaisia lausuntoja uudesta seksuaalirikosilmiöstä. – Iso porukka miehiä kulkee tuolla ryhmässä ja koskettelee naisia.

Minun mielestäni se on uusi ilmiö. Puhutaan 30–50 ihmisen ryhmistä. Aapion mukaan yksittäisiä aggressiivisia tapauksia on ollut aiemmin, mutta asia on syksyllä muodostunut sen verran laajamittaisemmaksi, että voidaan puhua jo ilmiöstä. . – Myös vanhempien kanssa pitää keskustella, koska veikkaan että osa näistä alaikäisistäkin naisista on tässä toiminnassa provosoimassakin. Poliisipäällikkö myöntää, että poliisi on uuden edessä. – On vähän erilainen tilanne tuoda esille huolta kuin kertoa, kuinka monta rikosta tai tehtävää poliisilla on tähän liittyen. Helsingin poliisi on tehnyt uuden rikosilmoituksen Senaatintorin uudenvuoden aaton ahdistelutapauksista järjestyksenvalvojien tekemien havaintojen perusteella. Nuorisotyöntekijät joukkoahdisteluista: Kansalaistori ollut villi paikka – ”Saa nähdä, millaiseksi ilmiö muodostuu talven jälkeen”

Nuoria auttavaa katutyötä tekevät ammattilaiset ovat samoilla linjoilla Helsingin poliisijohdon kanssa siitä, että lähestymisyritykset ovat lisääntyneet Helsingin katukuvassa. Nuorten parissa työskentelevän Aseman Lapset -järjestön työntekijät ovat syksystä lähtien olleet yhteydessä poliisiin ja kertoneet ahdisteluista. Lähestymisyritykset alkoivat nuorisotyötä tekevien mukaan lisääntyä syksyllä, kun maahan saapui turvapaikanhakijoita. Ahdistelun kohteina ovat olleet alaikäiset tytöt ja nuoret aikuiset naiset. Aseman Lapset ry:n hankepäällikkö Heikki Turkka – Iso virta miehiä tuli pyörimään ulkotiloihin.

Turkka sanoo, että syksyllä liikkeellä oli isommat 30-50 hengen miesporukat. . – Luulen, että kun kylmät tulivat, toiminta siirtyi niin sanotusti puolijulkisiin tiloihin. Siellä on myös minun ikäisiäni viisikymppisiä äijiä viheltelemässä. Viimeaikaiset lähestymisyritykset ovat Turkan mukaan olleet lähinnä yksittäisiä yrityksiä. Uudenvuoden ahdistelukohu hetki hetkeltä – Helsingin apulaispoliisi­päällikkö: Kirkkonummen ja Helsingin tapahtumat liittyvät yhteen - Poliisi - Kaupunki. Uudenvuoden ahdistelukohu hetki hetkeltä – Helsingin apulaispoliisi­päällikkö: Kirkkonummen ja Helsingin tapahtumat liittyvät yhteen Poliisin tiedotuslinja Helsingin keskustassa ja Kirkkonummen vastaanottokeskuksessa uudenvuodenaattona tapahtuneista mahdollisista rikoksista on ollut hyvin niukkasanainen.

Tämä tiedetään tähän asti tapahtuneesta. Krp tiedottaa ottaneensa kiinni ja pidättäneensä Kirkkonummella sijaitsevassa Aavarannan vastaanottokeskuksessa kuusi tänä syksynä Suomeen tullutta irakilaismiestä. Krp:n mukaan pidätys suoritetaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämiseksi. Tiedotteen mukaan miehiä epäillään julkisesta kehottamisesta rikokseen. Poliisi kertoo päässeensä tapauksen jäljille oman tiedonhankinnan kautta. ”Epäillyt julkiset kehottamiset ovat tapahtuneet niin sanotusti siinä omassa yhteisössä, jossa he elävät”, kertoo tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Thomas Elfgren keskusrikospoliisista. Krp kertoo vapauttaneensa Kirkkonummella pidätetyt irakilaismiehet. Helsingin apulaispoliisipäällikkö brittilehdessä: Ennen kokematonta seksuaalista häirintää uutenavuotena - Kaupunki.

Helsingin poliisin väite irakilaisten turvapaikanhakijoiden mahdollisista suunnitelmista aiheuttaa häiriöitä ja ahdistella naisia uutenavuotena leviää maailmalla. Brittilehti The Telegraphin mukaan turvallisuushenkilökunta Suomessa on raportoinut ”laajasta seksuaalisesta häirinnästä” uudenvuoden juhlinnan aikaan. Sen mukaan naiset ovat raportoineet turvapaikanhakijoiden kourineen heidän rintojaan ja suudelleen heitä ilman lupaa. Lehti on haastatellut Helsingin apulaispoliisipäällikkö Ilkka Koskimäkeä, joka sanoi lehden mukaan, että ”tämä ilmiö on uusi suomalaisten seksuaalirikosten historiassa”. Myös uutistoimisto AFP kirjoitti asiasta. ”Meillä ei ole koskaan ollut tämän kaltaista seksuaalista häirintää uudenvuoden iltana”, Koskimäki sanoo The Telegraphin jutussa. Aiemmin Helsingin poliisi tiedotti, että sille ilmoitettiin uutena vuonna kolmesta ahdistelutapauksesta, joista kahdesta on tehty rikosilmoitus. ”Kyseessä on ollut pakottaminen seksuaaliseen tekoon.

Epäilty on päästetty vapaaksi. Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo vaatii selitystä ahdistelua vähätelleeltä puolue­aktiivilta: ”Selitys. Parasta olla hyvä.” - Politiikka. Perussuomalaisten Slunga-Poutsalo vaatii selitystä ahdistelua vähätelleeltä puolue­aktiivilta: ”Selitys. Parasta olla hyvä.” Perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo vaatii selitystä puolueen aktiivilta Jukka Wallinilta tämän kommentteihin sosiaalisessa mediassa. Hallitus haluaa herättää keskustelua listavaaleista – koko vaalijärjestelmää pohditaan uusien maakuntavaalien takia. Hallitus on asettanut tiukan aikataulun uuden aluehallintouudistuksen läpimenolle. Poliittisen päätöksenteon toimivuutta ja vaalitapoja mietitään nyt pikavauhtia ministeriöissä, puoluetoimistoissa ja alueilla. Oikeusministeriössä on laadittu tausta-aineistoa, jota on jaettu puolueille luettavaksi.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) myöntää, että ajatus listavaalista on putkahtanut esiin valmistelussa. Hänen mielestään listavaali soveltuisi EU-vaaleihin, vaikka muissa vaaleissa äänestettäisiin jatkossakin suoraan henkilöä. Ministeri Vehviläinen sanoo haluavansa avata keskustelun. – Toivon, että lähiviikkoina tätä asiaa nyt pohditaan avoimelta pohjalta eikä oteta annettuna sitä, että henkilövaali on paras. Vaalimallista päätöksiä helmikuussa Asiasta ei ole tehty päätöksiä. Suomessa on käytössä henkilövaali. Listavaali on käytössä esimerkiksi Ruotsissa. Vehviläinen säilyttäisi henkilövaalin kunta- ja eduskuntavaaleissa ja ottaisi sen käyttöön myös uusissa maakuntavaaleissa.

"Lääppijäilmiö" kuohuu somessa – ihmiset kertovat ahdistelukokemuksistaan avoimesti. Sosiaalisessa mediassa keskustellaan nyt Suomessa koetun seksuaalisen häirinnän yleisyydestä. Muun muassa Ylen toimittaja Tiina-Rakel Liekki on nostanut aiheen näkyviin Twitterissä. Myös Naisasialiitto Unioni keskustelee aiheesta Facebookissa ja Twitterissä. Liekki käynnisti perjantaina Twitter-keskustelun aiheesta tunnisteella #laappija. Liekki pyysi kertomaan, millaisia kokemuksia suomalaisilla on seksuaalisesta ahdistelusta. Myös poliitikot ovat ottaneet aiheeseen kantaa keskusteluketjussa. Naisasialiitto Unionin Facebook-keskustelu tuo myös esiin naisten kokeman seksuaalisen häirinnän ja väkivallan yleisyyttä.

PS jälleen keskustelun pyörteissä Liekin Twitter-keskustelusta nousi laajempi kohu, kun perussuomalaisten jäsen Jukka Wallin kommentoi Liekin kirjoitusta loukkaavaan sävyyn. Muun muassa perussuomalaisten puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on vaatinut Wallinilta selitystä hänen kirjoittamistaan asiattomista twiiteistä. "Lääppijäilmiö" ei syntynyt uudenvuodenyönä. Tasa-arvovaltuutettu: "Jokainen häirintätapaus on liikaa" Tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkistä ihmetyttää, että naisten seksuaalinen häirintä on juuri nyt ryöpsähtänyt Suomessa keskustelun aiheeksi. – Jo ennen turvapaikanhakijoiden suurimittaista tuloa Suomeen on tehty kansainvälisiä vertailevia tutkimuksia ja havaittu, että Suomessa on yllättävän paljon naisiin kohdistuvaa väkivaltaa, myös seksuaalista häirintää. – Jokainen häirintätapaus on liikaa. Mäkinen ei ota kantaa siihen, onko ahdistelu lisääntynyt aivan viime aikoina.

Hänen mukaansa eri tutkimuksia yhdistelemällä voidaan sanoa, että suomalaisista naisista noin 30–40 prosenttia on kokenut seksuaalista häirintää. Aiempina vuosina tehtyjen tutkimusten mukaan häirintää koetaan yleisesti jo koulussa, ja tyttöjen lisäksi kohteina ovat pojat. Nuorille naisille häirintä ja ahdistelu ovat kaikkein yleisimpiä väkivallan muotoja. Tasa-arvovaltuutetun mielestä on kuitenkin hyvä, että häirinnästä käydään nyt vilkasta keskustelua.

Tasa-arvoministeri Rehula: Ahdistelusta pitää tehdä heti ilmoitus. Tasa-arvoministeri Juha Rehulan mielestä turvapaikanhakijoiden syyllistyminen naisten ahdisteluun on asia, joka pitää sanoa ääneen ja josta on voitava puhua. Eikö tälläista ilmiötä ole tunnettu Suomessa aikaisemmin? – Meillä on pitkä historia siitä, että olemme tehneet töitä naisiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi. Kun katsoo kymmeniä vuosia taaksepäin, niin on onnistuttukin. On kyetty lainsäädännöllisin keinoinkin vähentämään naisiin kohdistuvaa väkivaltaa. Vuoden alusta tuli voimaan laki, jonka mukaan polisiin pitää puuttua myös yleisillä paikoilla tapahtuvaan ahdisteluun. . – Vaikea tässä on ryhtyä mihinkään äkkinaisiin lakimuutoksiin. Seksuaalinen ahdistelu voi lain mukaan tapahtua myös netissä. Polttopulloja ja katon poraamista – Poliisi: Vastaanottokeskuksiin iskevät Suomessa humalaiset rasistit.

Eräänä syyskuisena iltana kouvolalainen keski-ikäinen mies vetää kännit, ottaa taksin Keltakankaan hätämajoitusyksikölle ja heittää oveen polttopullon. Yritys epäonnistuu, liekit jäävät rakennuksen ulkopuolelle ja mies saadaan heti kiinni. Syksyn ja talven aikana nykyisiin tai tuleviin vastaanottokeskuksiin ja hätämajoitusyksiköihin on tehty kymmenkunta tuhopolttoa, tuhopolton yritystä tai muuta iskua. Lisäksi vastaanottokeskuksiin on kohdistettu muuta ilkivaltaa – kuten porattu kattoon reikiä. Moni tekijä on vapaalla jalalla, mutta ne jotka on saatu kuulusteltavaksi, muistuttavat paljon Kouvolan iskun tekijää. Kouvolan iskun lisäksi ainakin Siilinjärven, Ylivieskan, ja Oulun iskujen tekijät on kuulusteltu. Kaikki ovat miehiä ja Kouvolan polttopullon heittäjää lukuunottamatta iältään nuoria. Toiminta ei ole poliisin mukaan järjestelmällistä, vaikka iskut muistuttavatkin toisiaan ja ovat tapahtuneet lyhyellä aikavälillä. – Usein tällaiset teot ruokkivat toisiaan.

"Mutiaiset pitäis tappaa" Turvapaikanhakijoita tulossa Kaustiselle – "Toiminta alkaa nopeasti" Ankkurin Lastensuojelupalvelut suunnittelee Kaustiselle nuorten turvapaikanhakijoiden tukiasumisyksikköä. Pian Kaustisella voi asua neljäkymmentä 16–17-vuotiasta turvapaikanhakijaa. – Toiminta alkaa hyvinkin nopeasti, heti kun kaikki on valmista. Kaikki varmaan ovat uutisista nähneet, minkä takia on hoppu. Tilanne on tällainen maailmalla, ja se näkyy meilläkin, Timo Seppä Ankkurin Lastensuojelupalveluista sanoo. Sepän mukaan valmista on ennemmin viikkojen kuin kuukausien päästä. Työntekijöitä jo haetaan Kaustisen yksikön suunnittelu sai alkunsa Maahanmuuttoviraston aloitteesta. Kaustisella on Timo Sepän mukaan yllättävän hyvin toimintaan sopivia kiinteistöjä.

Nuorille turvapaikanhakijoille suunnattua toimintaa yrityksellä on Äänekoskella Suolahdessa. Kysehän ei ole todellakaan siitä, ettei kaikkea ole heti kerrottu, vaan siitä, ettei ole ollut mitään kerrottavaa. . – Tilaisuus järjestetään lähinnä siksi, koska tämä tuli näin nopeasti. Kansanedustaja: Turvapaikanhakijat käännytettävä keinolla millä hyvänsä. Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari vaatii pysäyttämään turvapaikanhakijoiden saapumisen Suomeen. Käytännössä hän haluaa välittömästi käyttöön rajatarkastukset ja Ruotsin kautta tulevat turvapaikanhakijat takaisin. – Keinolla millä hyvänsä on saatava turvapaikanhakijat käännytettyä. Tulijat eivät lopu ja tämä voi jatkua vaikka 50 vuotta.

Sadat miljoonat haluavat Eurooppaan, Huhtasaari sanoo. "Sopimuksia voi rikkoa" Huhtasaaren mielestä Suomi voi jättää nykyiset sopimusvelvoitteensa noudattamatta. – Jos sopimuksia olisi noudatettu muissa EU-maissa, meillä ei olisi nykyistä turvapaikanhakijoiden määrää. Kansainväliset sijoittajat eivät katso sitä, montako turvapaikanhakijaa Suomi on ottanut "Suomen maine ei kärsi" Huhtasaaren mielestä Suomen maine ei kärsi, vaikka sopimuksia ei noudatettaisi. . – Kansainväliset sijoittajat eivät katso sitä, montako turvapaikanhakijaa Suomi on ottanut. – [Jussi] Halla-aho [sisäministerinä] olisi ollut Suomen etu, Huhtasaari sanoo. Huhtasaari marraskuussa: Turvapaikka-asioissa ei tarvitse noudattaa kansainvälisiä sopimuksia - Turvapaikanhakijat - Politiikka. Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille - Perussuomalaiset - Politiikka.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari: Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps) on väsynyt ihmisoikeuksiin, sillä hänen mielestään niitä käytetään väärin. Huhtasaari lausui asiasta keskiviikkona Twitterissä: ”Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia.” Kansanedustaja Huhtasaari, voisitko hieman avata kommenttia? ”Minulle väitettiin pöytäkeskustelussa, että vaikka Suomeen tulisi sata Isis-taistelijaa, me emme voisi palauttaa heitä. Totesin, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille.” ”Ihmisoikeudet on tarkoitettu heikoille, kuten vauvoille ja vammaisille, jotka tarvitsevat suojelua. Miten määrittelet ihmisoikeudet? ”Se on hyvin laaja käsite. ”Jokaisella ihmisillä on tietyt oikeudet, mutta se vaihtelee myös maittain.

Tulkitset ihmisoikeuksia aika laajasti. ”Ihmisoikeudet perustuvat siihen, että toisen oikeus on toisen velvollisuus. Hallituksen uusi turvapaikkapolitiikka: Lue tästä sanasta sanaan 80 toimenpidettä.