background preloader

Skolutveckling

Facebook Twitter

”Skärmarna förstör våra barns liv” Som specialpedagog, med ytterligare tre års specialisering inom NPF-området (neuropsykiatriska funktionshinder), har jag med en dåres envishet drivit en tämligen tröstlös jakt på mobiltelefoner i skolan. Jag har länge närt en misstanke om att det ständiga uppkopplandet skadar mer än vi kan ana. Nu kommer äntligen psykiatriker Anders Hansens bok Skärmhjärnan, Bonniers förlag 2019, i vilken han redovisar forskningsrapporter kring skärmanvändande från mycket namnkunniga neuropsykiatriker, universitet och forskningssjukhus världen över. Varför lära in utantill när det bara är att googla? 11 februari kl 12.09 - Vetandets värld. Hjärnforskare varnar: Skolan digitaliseras i blindo. Video: Föreläsning med Magnus Henrekson - Bertil Ohlininstitutet. Video: Föreläsning med Magnus Henrekson Varför skolan slutade leverera och hur kan det åtgärdas?

Video: Föreläsning med Magnus Henrekson - Bertil Ohlininstitutet

Professor Magnus Henrekson och riksdagsledamoten Christer Nylander diskuterar kunskapssyn och pedagogik under ledning av Ohlininstitutets ordförande Sofia Nerbrand. Författarna av en ny bok, ”Kunskapssynen och pedagogiken”, hävdar att det elevcentrerade lärandet är ineffektivt. Hattie – slutsatser, tolkningar och metodologiska problem. En forskare som är i ropet bland lärarutbildningar och fortbildningar i Sverige är John Hattie.

Hattie – slutsatser, tolkningar och metodologiska problem

Jag tänker nedan redogöra för det väsentliga i hans studie Synligt lärande (Natur och Kultur har också tryckt boken i svensk översättning) samt komma med kritik och beröm. Hatties studie är en meta-metasyntes baserad på mer än 50 000 studier med 80 miljoner deltagande elever. Studierna Hattie sammanför tittar på faktorer som påverkar elevers studieprestationer. Genom studien utvecklas en metod som kan visa och rangordna positiva och negativa effekter på elevers resultat.

Sammantaget analyseras 138 faktorer och rangordnas efter sina effektstorlekar. Sammantaget är alltså lärarens betydelse fundamental. Vid en närmare blick på kategorin läraren i studien ser man att variablerna lärarutbildning och ämneskunskaper hamnar långt ner på listan över effekter (se bild nedan). Bilden är hämtad från sida 29. Betyg - Så funkar det! Det här är en film för vårdnadshavare i grundskolan om hur betygssättning går till.

Betyg - Så funkar det!

Den fungerar bra att visa på föräldramöten eller för föräldrar att titta på hemma. Filmen är helt fri att visa och sprida på det sätt ni tycker är lämpligt. Creative Commons-licensen finns längst ner på sidan. Svensk, arabisk, somalisk och engelsk textning går att slå av och på med "Subtitles/CC" nere till höger i videofönstret. Synligt lärande 2.01. Kommentarmaterial till kunskapskraven i fysik. Som stöd för bedömning i fysik finns ett skriftligt kommentarmaterial till kunskapskraven.

Kommentarmaterial till kunskapskraven i fysik

Kommentarmaterialen ska ge förståelse för hur kunskapskraven är konstruerade. Materialet kompletteras med ett diskussionsunderlag samt två filmer och kan med fördel användas som underlag för studiedagar eller vid sambedömning. Kommentarmaterialet är inriktat på bedömning av förmågorna att: använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle, och använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Fel diagnos på skolans problem. Alla har svaret, men ingen vet frågan.

Fel diagnos på skolans problem

Så kan debatten om den svenska skolan sammanfattas sedan Pisa-resultaten presenterats. En rad mediciner har ordinerats för att komma till rätta med problemen; förstatligande, mer pengar, fler/färre datorer, lärarlöner, klasstorlekar, examenspremier och så vidare. Men är diagnosen rätt? Undrar bland andra IVA-ledamoten Camilla Modéer. För två år sedan tog vi itu med att fördjupa analysen från Teknikdelegationens betänkande (2010), vars alla förslag i stort sett stoppats i regeringens byrålåda. Www.kau.se/sites/default/files/Dokument/subpage/2010/01/swedish_education_110413_pdf_12605.pdf. Läraren är ingen trollkarl. I samhället finns en tilltagande anda att personer med någon form av makt finns till för åtgärda livets friktion.

Läraren är ingen trollkarl

Journalistiken, politiken och den offentliga diskursen opererar helt utifrån denna föreställning. Vi är Forskning i praktiken! Critique and feedback - the story of austin's butterfly - Ron Berger.

Learning study

Www.forskul.se/ffiles/00415135/Ful8.pdf. Forskning för klassrummet. Professor Dylan Wiliam at The Schools Network Annual Conference. Pinterest. Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling. Helen Timperley är professor vid universitetet i Aukland på Nya Zeeland.

Helen Timperley: Lärares professionella lärande och utveckling

På väg hem från konferensen Stockholm Summit 2012 gjorde Timperley ett stopp i Malmö hos FoU Malmö-Utbildning. Helen Timperleys forskningsområde är främjandet och organiserandet av lärares professionella lärande och utveckling – i syfte att förbättra elevernas lärande och utveckling. Lärares professionella lärande och utveckling - Helen Timperley. Www.kfsk.se/download/18.11165b2c13cf48416de1b2/1377195405170/Forskning+i+korthet+2013+nr1.pdf. Lärarna viktiga för framgång i undervisningen. Publicerad: 19 februari 2014 Skolinspektionens genomgång av forskningsläget ger stöd för att lärarnas kompetens, förmåga och engagemang är det som påverkar elevernas lärande och kunskapsutveckling mest.

Lärarna viktiga för framgång i undervisningen

År 2012 tog Skolinspektionen fram en sammanställning av aktuell forskning om vad som påverkar elevers prestationer i skolan. Den pekade på tre avgörande framgångsfaktorer: Att läraren är en tydlig ledare. Att hon eller han är välorganiserad, strukturerad och bra på att planera, liksom att hon eller han ger återkoppling till eleverna och följer upp deras arbete.Att läraren har tilltro till elevernas förmåga och att det finns en tolerant miljö där det är tillåtet att göra fel.Att rektorn och huvudmannen skapar goda förutsättningar för lärarna i deras arbete. I sammanställningen Framgång i undervisningen lyfter Skolinspektionen också fram flera faktorer som ligger till grund för våra granskningar när vi följer undervisningen under lektioner i ett visst ämne.

Forskning för klassrummet.