background preloader

OPLEIDINGSCOMMISSIE

Facebook Twitter

Vijfkrachtenmodel. Het vijfkrachtenmodel Het vijfkrachtenmodel (competitive-forces model) is een model ontwikkeld door Michael Porter.

Vijfkrachtenmodel

Het model heeft als doel het winstpotentieel van een markt, oftewel bedrijfstak, te bepalen. In elke bedrijfstak wordt, volgens Porter, dit potentieel beïnvloed door vijf factoren die hij 'krachten' noemt. De gezamenlijke kracht van deze vijf krachten bepaalt het uiteindelijke winstpotentieel van de bedrijfstak. De krachten en daarmee de kans op winsten lopen per bedrijfstak sterk uiteen. De vijf krachten zijn: De macht van leveranciers;De macht van afnemers;De mate waarin substituten en complementaire goederen verkrijgbaar zijn;De dreiging van nieuwe toetreders tot de markt;De interne concurrentie van spelers op de markt.

De macht van leveranciers[bewerken] Leveranciers kunnen macht uitoefenen door te dreigen met verhoging van kosten of verlaging van kwaliteit. De macht van afnemers[bewerken] In de detailhandel heeft dit de laatste jaren erg sterk gespeeld. Corporate governance. Corporate Governance (behoorlijk ondernemingsbestuur) is de Engelse term voor bestuur (governance) van een onderneming.

Corporate governance

Binnen de bedrijfskunde gebruikt men de term voor het aanduiden van hoe een onderneming goed, efficiënt en verantwoord geleid moet worden alsmede het afleggen van verantwoording over het gevoerde beleid richting belanghebbenden waaronder de eigenaren (aandeelhouders), werknemers, afnemers en de samenleving als geheel. Zie hiervoor ook het gebruik van de definitie in de code-Tabaksblat. Een goed corporate governance-beleid vertaalt de belangen van de belanghebbenden naar beleid en over de uitkomsten en toekomstverwachting wordt gerapporteerd naar de raad van commissarissen en de aandeelhoudersvergadering. Met een goed beleid worden grote fraudezaken zoals het Enron-schandaal en de problemen bij Ahold voorkomen omdat niet een select gezelschap ongezien de middelen kan toewenden voor eigen gebruik vanuit hun functie en mandaat in de organisatie.

Regelgeving[bewerken] ARBEID.docx - Dropbox. Hrofficer. Agenda. Bedrijfskunde. Bedrijfskunde is het vakgebied dat zich bezighoudt met de organisatie en marktomgeving van bedrijven.

Bedrijfskunde

Het jonge vakgebied maakt gebruik van inzichten uit andere disciplines zoals bedrijfseconomie, economie, psychologie en sociologie. Bovendien is het sterk op de praktijk gericht; veel inzichten worden ontleend aan de praktijk en aangewend om de strategie en organisatie van bedrijven en andere organisaties aan te passen. Opleiding[bewerken] Bachelor[bewerken] Voor de bachelorfase van de studie bedrijfskunde worden soms andere namen gebruikt zoals bedrijfswetenschappen, business administration of managementwetenschappen.

Master[bewerken] In de bedrijfskundige masteropleiding kiest de student voor een specialisatie. De masteropleiding wordt doorgaans afgesloten met een masterscriptie. Zie ook[bewerken] Programma - EHSAL Management School. Inhoud en structuur van het programma Het postuniversitair programma Bedrijfskunde bestaat uit 24 opleidingssessies van 3,5 uur.

Programma - EHSAL Management School

U kunt het programma volgen op maandagavond of op dinsdagavond van 18u tot 21u30.De sessies op maandag vinden plaats bij de HUB, Campus Brussel, Stormstraat 2, 1000 Brussel. Ze lopen van 30 september 2013 tot 5 mei 2014.De sessies op dinsdag vinden plaats bij KAHO Sint-Lieven, Technologiecampus Gent, Gebr. De Smetstraat 1, 9000 Gent. Ze lopen van 1 oktober 2013 tot 5 mei 2014. Het totaal aantal opleidingsuren bedraagt 84 uur. Inleidende sessie (3,5 uur) Strategisch management Module 1 (21 uur) Financiële informatie en financieel beleid Boekhouden en de jaarrekening, Analyse van de jaarrekening, Financieel beleid Module 2 (14 uur) Marketing- en verkoopbeleid.

M15 - Human Resources. M1501 - Ondersteuning in human resources. M1502 - Ontwikkeling van human resources. M1503 - Human Resources Management. Profielen en standaarden.