background preloader

Skolbloggar

Facebook Twitter

Vi är alla IKT-pedagoger enligt Lgr11 | Min undervisning. Jag läser och därför tar jag del av andras tankar. Tankar om IKT i skolan. Om hur datorer ger ungdomar dåliga ryggar och arbetsställning, att ungdomar idag inte är källkritiska och att vi vuxna inte kan modern digital teknik. Tankarna sätter igång min nyfikenhet och jag funderar på vad som faktiskt står i Lgr 11 om IKT . I kapitel två i Lgr11 står det så här: Skolan ska ansvara för att varje elev efter genomgången grundskola kan använda modern teknik som ett verktyg för kunskapssökande, kommunikation, skapande och lärande.

Vid en närmare titt på de olika kursplanerna har jag fått fram att ordet internet finns i kursplanerna för Svenska, SvA, Engelska, moderna språk, samhällskunskap, geografi och hem- och konsumentkunskap och att digitala verktyg ska användas i bild, musik, svenska och matematik. Det finns säkert fler sökningar och ord att hitta stöd för att IKT rör fler ämnen. Vad gäller ämnet engelska? Vad gäller ämnet svenska? Att göra språket levande och anpassningsbart Att samspela. Blogginlägg blev inslag i Rapport | Fröken Bagares funderingar.

För snart två veckor sedan skrev jag inlägget “Allt är mitt fel!” Här på bloggen. Jag vet inte riktigt vad det är men vissa inlägg får enormt mycket mer spridning än andra. Detta inlägg slog alla tidigare läsrekord och det var som om jag satte ord på något som många kände. Några som tyckte mitt inlägg var intressant var SVTnyheter och de valde att göra ett inslag på detta som spelades in idag och som kommer att sändas i Rapport till helgen. Detta är ju naturligtvis väldigt roligt och visar att man från medias håll börjar lyssna till nya röster i skoldebatten. Men det är egentligen inte det jag reflekterar över när jag nu sitter på tåget påväg hem till Göteborg igen. Inslaget vi spelade in idag tog tre timmar att spela in. I mitt yrke har man gjort undersökningar där man ser att vi lärare bara tillbringar 1/3 av tiden med våra elever.

Att ett inslag på rapport som tar tre timmar att spela in blir tre minuter TV är inget konstigt. Olika världar, helt klart. Like this: Like Loading... Det är inte lärarnas fel! - JL Skolutveckling. Det finns många som i skoldebatten lyfter fram att det är lärarnas fel att de svenska skolresultaten försämrats. Att Björklund inte tagit något ansvar efter sina åtta år som ytterst ansvarig vet alla som följt debatten. Han skyller istället ifrån sig på bl a socialdemokraterna, lärarna och lärarutbildningarna.

Nyligen lyfte skolinspektionen fram lärarnas ansvar för elevernas resultat: www.expressen.se/nyheter/skolinspektionen-brister-hos-lararna Det är självklart att det är det som sker i klassrummet (eller där undervisning bedrivs, vilket kan vara utomhus, på bibliotek, studiebesök, på museer, på nätet etc) som ytterst avgör vilka kunskaper som eleverna får med sig från grundskolan. Nedan presenterar jag fem viktiga ”bevis” som lägger ansvaret för dagens skolresultat någon annanstans än hos de enskilda lärarna i klassrummet.

Bevis 1: (klicka på bilden för att se en större version) Bevis 2: Bevis 3: Bevis 4: Bevis 5: VSB! Slutsats: